Israël: politieke partijen in de Knesset (2015)

Israël: politieke partijen in de Knesset (2015) Het politieke systeem in Israël is gebaseerd op proportionele vertegenwoordiging met een veel partijensysteem. Hoewel er drie grote partijen zijn, heeft een enkele partij gewoonlijk geen kans om alleen te regeren. Partijen moeten dus samenwerken en coalitie-regeringen vormen. Hieronder volgt een overzicht van de 14 politieke partijen die sinds de verkiezingen van 2015 het parlement (de 20ste Knesset) vormen. Het gaat om de volgende partijen: Likoed (in de regering), Kulanu (in de regering), Joods Huis (in de regering), Shas (in de regering), Yisrael Beiteinu (in de regering), Verenigd Tora Jodendom (in de regering), Zionistische Unie, Yesh Atid, HaTnua, Meretz, Verenigde Arabische lijst: Chadash, Verenigde Arabische lijst: Ta'al, Verenigde Arabische lijst: Balad, Verenigde Arabische lijst. Een overzicht van de politieke partijen in de 20ste Knesset (het Israëlische parlement) zoals bekend sinds de verkiezingen van 2015. De Israëlische regering wordt geleid door premier Netanjahoe en bestaat uit zes partijen: Likoed, Kulanu, Joods Huis, Shas, Yisrael Beiteinu, Verenigd Tora Jodendom


Likoed (in de regering)

leider: Benjamin Netanyahu
zetels: 30 zetels in 2015
programma: Deze partij heeft een rechtse ideologie. Het claimt een vrije markt economie te steunen, maar in de praktijk hanteert het gematigde economische politiek. De meeste leden van de partij steunen de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) en zijn tegen een Palestijnse Staat. De partij maakt deel uit van de regering.

Kulanu (in de regering)

leider: Moshe Kahlon
zetels: 10 zetels in 2015
programma: Het is een middenpartij en vertegenwoordigt het liberaal Zionisme. De partij streeft naar economische gelijkheid en wil consumenten beschermen. Ze maakt deel uit van de regering.

Joods Huis (in de regering)

leider: Naftali Bennett
zetels: 8 zetels in 2015
programma: Twee partijen die tegen een Palestijnse Staat zijn. Ze willen hard optreden tegen Palestijns terrorisme. Het Joods Huis bestaat zowel uit niet-religieuze als religieuze zionisten. De partij streeft naar een Groot Israël. De partij maakt deel uit van de regering.

Shas (in de regering)

leider: Aryeh Deri
zetels: 7 zetels in 2015
programma: Een religieuze partij voor wie de Halacha (joodse wet) een belangrijke rol speelt. Het heeft een sociaal conservatieve agenda met steun voor jeshiva(religieuze school)-studenten. Het zijn voornamelijk Sefardische joden die op de partij stemmen. De partij stelt zich flexibel op ten aanzien van de Palestijnse kwestie, hoewel ze de Groot-Israël gedachte steunt. De partij maakt deel uit van de regering.

Yisrael Beiteinu (in de regering)

leider: Avigdor Lieberman
zetels: 6 zetels in 2015
programma: Een rechtse partij. Ze neemt een hard standpunt in tegen Israëlische Arabieren en Palestijnen. De partij wil dat een deel van de Israëlische Arabieren zich aansluit bij de Palestijnen. De partij is niet tegen een Palestijnse Staat. Ze maakt deel uit van de regering.

Verenigd Tora Jodendom (in de regering)

leider: Ja'akov Litzman
zetels: 6 zetels in 2015
programma: Bestaat uit twee religieuze partijen. De één is niet-Chassidisch (mitnagdiem). De ander is Chassidisch. Ze willen invoer van de Halacha (joodse wet). Het zijn vooral Asjkenazische Joden die op de partij stemmen. De partij maakt deel uit van de regering.

Zionistische Unie

leider: Isaac Herzog
zetels: 19 zetels in 2015
programma: Het is een centrumpartij met een sociaal-liberaal platform. Sociale en economische kwesties staan hoog op de agenda. De partij is vóór de oprichting van een Palestijnse Staat. Ze maakt geen deel uit van de regering.

Yesh Atid

leider: Yair Lapid
zetels: 11 zetels in 2015
programma: Deze seculiere partij is voor een tweestatenoplossing. Het is een sociaal liberale partij. Ze maakt geen deel uit van de regering.

HaTnua

leider: Tzipi Livni
zetels: 5 zetels in 2015
programma: Deze seculiere partij is voor een tweestatenoplossing. Het is een sociaal liberale partij. Milieu speelt ook een belangrijke rol. Ze maakt geen deel uit van de regering.

Meretz

Leider: Zehava Gal-On
zetels: 5 zetels in 2015
programma: Links groene zionistische partij. Is vóór een Palestijnse staat. Wil scheiding van staat en religie. De partij maakt geen deel uit van de regering.

Verenigde Arabische lijst: Chadash

leider: Ayman Odeh
zetels: 4 zetels in 2015
programma: Is een niet-zionistische Marxistische partij. Is vóór de oprichting van een Palestijnse Staat en de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen. De partij maakt geen deel uit van de regering.

Verenigde Arabische lijst: Ta'al

leider: Ahmad Tibi
zetels: 3 zetels in 2015
programma Ta'al: Islamitische Arabische partij die voor de oprichting is van een Palestijnse Staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. De partij maakt geen deel uit van de regering.

Verenigde Arabische lijst: Balad

leider: Jamal Zahalka
zetels: 3 zetels in 2015
programma: Is een Arabische partij. Naast de oprichting van een Palestijnse Staat moet er een democratisch Israël komen waarbij alle burgers gelijk behandeld worden. De partij maakt geen deel uit van de regering.

Verenigde Arabische lijst

Leider: Masud Ghnaim
zetels: 3 zetels in 2015
programma: Israëlisch-Arabische belangen + islam. De partij maakt geen deel uit van de regering.

Lees verder

© 2007 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Instellingen van de Europese UnieDe Europese Unie heeft zeven instellingen, waarvan vier politieke instellingen en drie niet-politieke instellingen. In d…
Cultuur Israël: Parlement/regering/verkiezingen/rechtswezenCultuur Israël: Parlement/regering/verkiezingen/rechtswezenIsraël kent een parlementaire democratie. Iedereen vanaf 18 jaar mag stemmen. Dit geldt zowel voor Joden als niet-Joden.…
Politieke communicatie: deskundigen aan het woordWat is precies politieke communicatie? Om goed inzicht te verkrijgen in de werking van politieke communicatie mag de men…
Politieke partijen en partijsystemenPolitieke partij: vereniging of organisatie die deelneemt aan de verkiezing van de politieke machthebbers. Hieronder wor…

Democratie en dictatuurDemocratie en dictatuurNederland wordt een democratie genoemd. Democratie is afgeleid van de Griekse woorden 'demos' (volk) en 'kratein' (reger…
Liberalisme: het Oostenrijkse ImperiumEr werd wel eens geopperd dat de Habsburgse monarchie een anachronistisch fossiel was, helemaal de aansluiting missend m…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Website Knesset

Reageer op het artikel "Israël: politieke partijen in de Knesset (2015)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Sniper, 22-06-2012 22:36 #1
Het is een echte democratie.

In Israël zijn zelfs Arabische partijen. Andersom zullen in Arabische landen nooit Joodse partijen worden toegestaan. Zeker niet in het parlement.

In Israël hebben Arabieren meer rechten als in Arabische landen. De meeste Arabische landen zijn dictaturen en daar mogen Arabieren geen politieke partijen oprichten en in het parlement gekozen worden.

Een Palestijnse staat bestaat al. Deze heet Jordanië. Jordanië was tot 1923 onderdeel van het mandaatgebied Palestina.

Infoteur: Etsel
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!