Hoe leer ik mijn kinderen discipline?

Hoe leer ik mijn kinderen discipline? Effectieve discipline bij kinderen begint lang voordat je iets moet corrigeren. Het hangt af van de vertrouwensrelatie tussen ouder en kind. Als je wilt dat je kinderen acht slaan op wat je zegt, moet je er van tevoren er voor zorgen dat ze naar je zullen luisteren. Zij moeten er vertrouwen in hebben dat wat je zegt in hun voordeel is.

Als het belangrijk is voor jou, is het belangrijk voor mij

Maak tijd voor kinderen en luister naar hen. Wanneer een kind van de kleuterschool komt en van alles vertelt moet je naar hem luisteren ook al ben je moe. Wanneer je denkt dat wat het kind zegt niet belangrijk voor je is, dan kan je er zeker van zijn dat je kind later ook niet luistert.

Houd afstand

Bedenk dat het straffen van een kind in het voordeel is van het kind, en niet voor jou. Dit vereist emotionele objectiviteit. Wanneer een kind zich misdraagt heeft het een discipline probleem. Je bent er om het kind te helpen. Als je het als jouw probleem ziet dan wordt je subjectief, angstig en verward. Je verliest de mogelijkheid om het gedrag van het kind te verbeteren.

Wees specifiek

Wanneer je aanwijzingen geeft, moet je specifiek zijn. Bijvoorbeeld: "Steek de straat veilig over", is niet specifiek genoeg. Je moet zeggen: "Kijk naar beide kanten en steek de straat over als je geen auto's ziet in beide richtingen."
Het is handig om het kind te laten herhalen wat je zegt. Zo kan je zien of het jou heeft begrepen.

Geef een voorbeeld

Vroeger zagen kinderen hoe hun ouders luisterden naar hun grootouders. Tegenwoordig zien ze dat minder vaak omdat opa en oma niet meer in huis wonen. Maar als de grootouders langskomen is het belangrijk dat de kinderen zien dat hun ouders respect hebben voor hun grootouders.

Wees eerlijk

Zorg dat de straf overeenkomt met de 'misdaad'. Dit voorkomt wrok bij het kind.

Wees standvastig

Kinderen proberen de grenzen te zoeken. Wanneer je een standpunt hebt ingenomen houd je je daar aan vast.

Wees consistent

Beloof nooit iets. Je geloofwaardigheid gaat eraan als je je belofte niet houdt. Zeg in plaats daarvan "Ik zal het proberen" of "Als ik kan."

Wees vriendelijk

Als je kind waarneemt dat het gedisciplineerd wordt omdat je boos bent in plaats van dat het iets fout doet, mist het het punt. Zorg dat je niet kwaad bent wanneer je het kind wijst op zijn fouten.
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om je relatie sterker te makenTips om je relatie sterker te makenGaat je relatie niet zoals jij gewild had? Beschouw je jullie relatie als zwak? We zijn vaak erg druk bezig met ons eige…
Kenmerken van een sterke en goede relatieKenmerken van een sterke en goede relatieWat zijn de kenmerken van een goede relatie? Hoe herken je een goede relatie? Wanneer is een relatie sterk en niet kapot…
Structuur gevraagdKinderen hebben sterk behoefte aan sturing. Sturing in de les betekent namelijk ook veiligheid en vertrouwen. Het is bel…
Relatieproblemen: communicatie en duidelijkheidRelatieproblemen: communicatie en duidelijkheidDe oorsprong van relatieproblemen zijn vaak terug te vinden in de problemen met de communicatie tussen de partners. Wat…

Hoe kinderen vriendschappen kunnen sluitenHoe kinderen vriendschappen kunnen sluiten"Mama! Papa! Niemand vindt me leuk. Ik heb helemaal geen vrienden." Dit is wat ouders helemaal niet fijn vinden om te ho…
mijn kijk opOver kindermishandeling en kinderverwaarlozingEr zijn veel artikels en boeken over kindermishandeling en kinderverwaarlozing. In dit artikel zou ik graag mijn visie v…
Bronnen en referenties
Jehoeda (1.485 artikelen)
Laatste update: 30-06-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.