InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Ouder en gezin > De week van de opvoeding 2017

De week van de opvoeding 2017

De week van de opvoeding 2017 Van maandag 2 tot en met zondag 8 oktober 2017 word de week van de opvoeding 2017 georganiseerd. Sinds 2001 vindt de week van de opvoeding ieder jaar in oktober plaats. Elk jaar wordt een ander thema gekozen dat als leidraad dient voor de georganiseerde activiteiten. Hoe kan je meedoen met één van de georganiseerde activiteiten in de week van de opvoeding en wat moet je doen als je zelf een activiteit wilt organiseren?

De week van de opvoeding

In de week van de opvoeding staat ontmoeting tussen ouders, mede-opvoeders, jongeren en kinderen centraal. De week van de opvoeding vindt altijd plaats in oktober en in 2017 is dat van 2 t/m 8 oktober. In deze week worden er in het hele land zo’n 1250 activiteiten voor ouders en kinderen georganiseerd.

Waarom de week van de opvoeding?

In 2017 wordt de week van de opvoeding voor de zevende keer georganiseerd. 2,5 miljoen Nederlanders zorgen dagelijks voor hun gezin. Dat is leuk, zinvol maar soms ook moeilijk en uitdagend. In de week van de opvoeding vinden rond een bepaald motto allerlei activiteiten plaats die deze verschillende kanten van het opvoeden belichten. Daarnaast is er in de media veel aandacht over wat er allemaal mis gaat in de opvoeding, maar er wordt vaak vergeten dat het over het algemeen heel goed gaat met het opvoeden in Nederland.

Het thema van de week van de opvoeding 2017

Elk jaar wordt een ander thema gekozen. In 2017 is gekozen voor het thema 'buiten de lijntjes.' Wat is een goede oplossing voor diverse opvoedproblemen? Iedereen is anders en niemand hoort in een bepaald hokje. Wat voor het ene gezin perfect past, werkt bij een ander gezin niet.

Het thema van de week van de opvoeding 2016

Voor 2016 is gekozen voor 'contact.' Het contact tussen opvoeder en kind en over de verandering in contact tijdens het opgroeien. Hoe je hierin kunt meegroeien en blijven leren als opvoeder. Hoe toon je interesse als ouder of opa en oma als kinderen zich anders ontwikkelen dan jij in die tijd?

Het thema van de week van de opvoeding 2015

In 2015 was het motto van de week van de opvoeding 'geef me de vijf'. De week van de opvoeding werd namelijk voor de vijfde keer georganiseerd.

Het motto van de week van de opvoeding 2014

In 2014 was het motto van de week van de opvoeding ‘Ik tel tot 10’. ‘Ik tel tot 10’ is op vele manieren in te vullen;
 • Tot 10 tellen in een moeilijke opvoedsituatie waarin je voelt dat je op het punt staat je geduld te verliezen
 • In spelsituaties, bijvoorbeeld tot 10 tellen bij verstoppertje spelen
 • Als ouder het gevoel hebben dat je vaak 10 dingen tegelijk doet
 • Je kind spelenderwijs de getallen 1 t/m 10 leren
 • Et cetera

Eerdere motto's/thema

 • 'Ontspannen opvoeden' (2011)
 • 'Luister's naar me' (2012)
 • 'Word spelenderwijs' (2013)

Het organiseren van activiteiten in de week van de opvoeding

Alle ouders, beroepsopvoeders, vrijwilligers, jongeren en kinderen mogen in de week van de opvoeding een activiteit organiseren. Het moet betrekking hebben op de dagelijkse opvoeding en alles wat daarbij hoort. De activiteiten kunnen aangemeld worden op de website van de week van de opvoeding. Alles is mogelijk lezingen, discussies, workshops et cetera. Voorbeelden van activiteiten in het verleden zijn;
 • Baby sensory les
 • Voorleeswedstrijd
 • Workshop filosoferen met kinderen
 • Lezing 'meer begrijpen van het puberbrein

Het bijwonen van activiteiten in de week van de opvoeding

Activiteiten in de buurt zijn te vinden op de website en vaak ook in buurtkrantjes. Daar is ook te vinden hoe je je kunt aanmelden voor de desbetreffende lezing, workshop, informatieavond et cetera.
© 2014 - 2019 Opgroeien, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Taken van de pedagoogDe pedagogiek houdt zich bezig met de opvoeding. Een andere naam voor pedagogiek is opvoedingsleer, opvoedkunde of opvoe…
GezondheidsvoorlichtingGVO staat voor gezondheidsvoorlichting- en opvoeding. Gezondheidsvoorlichting is een belangrijk onderdeel van de gezondh…
Is opvoeden moeilijker gewordenOpvoeden lijkt de dag van vandaag moeilijker dan vroeger, Toch is het zo dat in de meeste gezinnen er geen opvoedingspro…
Hoeveel zakgeld geef je je kind?Hoeveel zakgeld geef je je kind?De financiële opvoeding is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van kinderen. Door kinderen goed te leren omgaan me…
Invloed van de omgeving op opvoedenDe gebruikelijke manier van opvoeden vindt niet alleen zijn oorsprong in de sociale en culturele omgeving van het gezin,…
Bronnen en referenties
 • www.nji.nl (‘’Ik tel tot 10’ motto Week van de opvoeding 2014’)
 • www.weekvandeopvoeding.nl
 • www.perssupport.nl ('Week van de Opvoeding 2013 groot succes' 25 oktober 2013)
 • www.binnenlandsbestuur.nl ('Schattigheid troef bij de week van de opvoeding' 8 oktober 2013)

Reageer op het artikel "De week van de opvoeding 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Opgroeien
Laatste update: 29-08-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!