InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Opleiding en beroep > Tweede master Universiteit Utrecht veel goedkoper vanaf 2016
nieuws uitgelicht

Tweede master Universiteit Utrecht veel goedkoper vanaf 2016

Tweede master Universiteit Utrecht veel goedkoper vanaf 2016 Het volgen van een tweede master in Nederland is een flinke investering. Het collegegeldtarief ligt immers een stuk hoger dan het wettelijk collegegeld voor studenten die een eerste master volgen. Voor sommige masters is er een sluiproute beschikbaar maar dit geldt alleen wanneer je direct doorgaat met een tweede opleiding. De Universiteit Utrecht maakt het vanaf 2016 echter een stuk aantrekkelijker voor studenten om aan de UU een tweede master te gaan volgen. Het instellingscollegegeld voor tweede masters aan de UU gaat namelijk flink omlaag voor alle alfa-, bèta- en gammamasters.

Instellingscollegegeld en wettelijk collegegeld

Sinds de invoering van het instellingscollegegeld in Nederland is het voor studenten een stuk duurder geworden om een tweede masteropleiding te gaan volgen. Het instellingscollegegeld houdt in dat universiteiten niet langer gebonden zijn om studenten het vastgestelde wettelijk collegegeld te laten betalen. Studenten die een eerste master doen betalen een voor Nederlandse begrippen 'normaal' collegegeldtarief (in het studiejaar 2015-2016 is dat 1.951) en de universiteit krijgt vervolgens een flinke subsidie van de overheid wanneer de student zijn opleiding met goed gevolg afrondt. De subsidie is er echter niet meer voor studenten die eerder al een opleiding van een zelfde of hoger niveau hebben afgerond, waardoor universiteiten de misgelopen subsidie aan de student doorberekenen. Het bedrag dat studenten dan zelf aan collegegeld moeten betalen wordt het instellingscollegegeld genoemd.

Sluiproutes: toch het lage tarief betalen

Er is een aantal manieren waarop studenten kunnen voorkomen dat ze toch het hoge instellingstarief moeten betalen. De bekendste 'sluiproute' is het niet (geheel) afronden van de eerste master om vervolgens aan de tweede te beginnen terwijl je ook nog steeds voor de eerste master ingeschreven staat. Rond je de eerste opleiding officieel af terwijl je al met de tweede bezig bent, dan blijf je voor je tweede opleiding het lage tarief betalen. Veel studenten geven hier invulling aan door bij hun eerste opleiding alleen hun scriptie nog niet in te leveren.

Sommige universiteiten proberen daarnaast studenten aan zich te binden door uitzonderingen te maken. Zo is het bijvoorbeeld sinds het studiejaar 2014-2015 in Utrecht zo dat UU-studenten die na het volgen van hun eerste master voor de tweede in Utrecht blijven slechts het reguliere collegegeld hoeven te betalen. Voor hen is het dus niet nodig een sluiproute te gebruiken. Niet-UU'ers valt dit voordeel niet ten deel.

Daarnaast zijn er ook een aantal opleidingen centraal vrijgesteld van het hoge collegegeldtarief. Dit gaat om opleidingen op het gebied van onderwijs of gezondheidszorg.

Hoe hoog is het instellingscollegeld?

Waar de hoogte van het wettelijk minimumcollegegeld landelijk bepaald wordt is dit voor het instellingscollegegeld niet het geval. Instellingen zijn vrij in het bepalen van de hoogte van dit tarief. Er bestaan daarom grote verschillen tussen de bedragen die studenten in Nederland moeten betalen voor een tweede master. Een lijn die wel overal hetzelfde is is dat alfa- en gammamasters het goedkoopste zijn, gevolgd door bètamasters. Masters op het gebied van geneeskunde, diergeneeskunde, tandheelkunde en farmacie zijn het duurst. Bedragen tussen de 20.000 en 30.000 zijn dan redelijk normaal. Het kan daarom voor studenten zeer de moeite lonen om zich een goed beeld te vormen van de verschillende tarieven die gehanteerd worden.

Tweede master aan de Universiteit Utrecht vanaf 2016 veel goedkoper

Sinds de invoering van het instellingscollegegeld is door diverse studenten geprocedeerd tegen de hoogte van het tarief. Zij probeerden hiermee te bewerkstelligen dat de rechter paal en perk zou stellen aan de fikse bedragen die universiteiten rekenen om een jaar te kunnen studeren. Deze klachten werden zonder uitzondering ongegrond verklaard.

Het universiteitsbestuur van de Universiteit Utrecht heeft in november 2015 echter eigenstandig besloten dat de tarieven voor tweede masters flink omlaag kunnen. Dit is voor alle alfa-, bèta- en gammastudenten goed nieuws. Alleen studenten geneeskunde, diergeneeskunde en farmacie gaan er niet op vooruit. De instellingstarieven vanaf het studiejaar 2016-2017 veranderen ten opzichte van het voorgaande jaar als volgt:
  • Alfa en gamma: van 15.330 naar 10.124
  • Bèta: van 19.190 naar 12.121
  • Geneeskunde, Diergeneeskunde en Farmacie: van 20.700 naar 20.993

Pech voor tweede bachelors

Dat de tarieven voor tweede masteropleidingen omlaag gaan heeft overigens wel een negatief effect op de tarieven voor tweede bachelors. Deze gaan flink omhoog. Zo betaal je vanaf 2016 voor een tweede bachelor alfa- of gammabachelor geen 6.580 maar 7.905. Kies je voor bijvoorbeeld geneeskunde als tweede bachelor dan stijgt het tarief van 11.240 naar 17.735.

Lees verder

© 2015 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Instellingscollegegeld voor tweede studies ook afgeschaft?mijn kijk opInstellingscollegegeld voor tweede studies ook afgeschaft?Ambitieuze studenten werden de afgelopen jaren opgeschrikt door een reeks aan maatregelen die hun mogelijkheden tot ontw…
Instellingsgeld; wat kost een tweede studieHet instellingsgeld voor een tweede studie is sinds september 2010 ingevoerd.Met deze regeling moet in bepaalde gevallen…
Collegegeld tweede studieCollegegeld tweede studieAls student aan een hogeschool of universiteit moet je collegegeld betalen. Bij onderwijsinstellingen die door de overhe…
Wat doet een maatschappelijk werker?Wat doet een maatschappelijk werker?Wil jij mensen helpen met je werk? Wil jij het verschil maken voor mensen die het moeilijk hebben? Dan is maatschappelij…
Levenlanglerenkrediet voor voor studenten 30 jaar en ouderLevenlanglerenkrediet voor voor studenten 30 jaar en ouderIn het mbo, hbo en de universiteit is het levenlanglerenkrediet ingevoerd. Het levenlanglerenkrediet is in 2019 en 2020…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • http://www.dub.uu.nl/artikel/nieuws/tweede-master-utrecht-fors-goedkoper.html

Reageer op het artikel "Tweede master Universiteit Utrecht veel goedkoper vanaf 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Laatste update: 04-06-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Special: Studie
Bronnen en referenties: 2
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!