Levenskunst: jezelf motiveren

Levenskunst: jezelf motiveren Elk mens moet op welke manier dan ook gemotiveerd worden om optimaal te kunnen blijven functioneren. Die motivatie kan van buitenaf komen (geld, waardering) maar die motivatie kan ook van binnenuit komen. Mensen die zichzelf van binnenuit kunnen motiveren ervaren een grote kwaliteit in hun leven. Het is dus belangrijk dat je niet van anderen of van situaties afhankelijk bent voor je motivatie. Daarom moet je een plan maken.

Plan

Je moet een plan maken waarin je aangeeft wat je doelstellingen zijn en hoe je deze doelstellingen denkt te gaan bereiken.
Wanneer je dit plan elke dag doorleest zult je acties gaan ondernemen om doelstellingen te bereiken. Het plan zal je dagelijkse gedrag en je handelingen sturen en beïnvloeden. Alles wat je doet zal dan in het teken van het bereiken van je doelstellingen komen te staan.

Evaluatie

Als je een plan maakt (en op schrift stelt!) kun je ook na een periode bekijken in welke mate je je doelstellingen bereikt hebt en aan welke zaken je aandacht moet besteden om je doelstellingen te bereiken.

Jezelf bemoedigen

Het bereiken van langetermijndoelen kost veel tijd, het is daarom belangrijk dat je je motivatie 'onderweg' niet verliest. Je moet daarom in je plan zowel langetermijndoelen als kortetermijndoelen opnemen. Doordat je ook kortetermijndoelen in je plan hebt opgenomen, zul je regelmatig een doelstelling bereiken. Daardoor krijg je een succesbeleving en hierdoor zal je zelfvertrouwen toenemen. Hierdoor zal ook je charisma toenemen. Daarom: hak je plan in kleine te behappen stukjes zodat je regelmatig een kortetermijndoel kunt bereiken.

Visualisatie

Behalve je doelen opschrijven, is het ook verstandig je doelstellingen te visualiseren. Stel je voor dat je graag een positie in de Tweede Kamer zou willen hebben. Dan is het aan te raden om, behalve een tekst in je plan, ook een plaatje van de Tweede Kamer erbij te doen. Je mag er ook gerust een foto van jezelf tussen de Kamerleden in plakken. Dat is verstandig omdat je onderbewuste sterker reageert op beelden dan op tekst.

Wat wil je?

Om exact te weten wat je werkelijk wilt kun je de volgende vragen voor jezelf beantwoorden:
  1. Wat zou je in de toekomst willen zijn en willen doen?
  2. Wie ben je en wat doe je op dit moment?
  3. Wat ontbreekt er op dit moment?
  4. Waar heb je behoefte aan?
  5. Welke concrete acties ga je nu uitvoeren?

Extra motivatie

Om een extra stok achter de deur te hebben kan het zinvol zijn om dit plan kenbaar te maken aan een goede vriend, vriendin, familielid, coach of kennis. Wanneer iemand van je plannen afweet kan dit een extra stimulans zijn om ervoor te zorgen dat je de doelstellingen werkelijk gaat behalen. Wat is er mooier dan je vriend aan te geven dat je je doelstellingen bereikt hebt. Je vriend zal zich hierdoor ook extra waardevol voelen aangezien hij ook debet aan het behalen van je doelstellingen is geweest.

Doe het nu

Formuleer nu direct je doelstellingen en bereik wat je werkelijk bereiken wilt! Het leven geeft je waar je om vraagt!
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Motivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieMotivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieGemotiveerd zijn om iets te ondernemen is zeer belangrijk. Zonder motivatie verliezen we levenslust en kost iets ons vee…
Motiveren en demotiverenHet is belangrijk te weten hoe je iemand kunt motiveren vooral als het om een baan gaat waar veel contact met mensen is…
Hoe verhoog ik mijn motivatie om te sporten?Hoe verhoog ik mijn motivatie om te sporten?Beginnen met sporten is voor veel mensen het probleem niet, maar het sporten blijven volhouden kan vanwege allerlei rede…
Intrinsieke en extrinsieke motivatieIntrinsieke en extrinsieke motivatieVoor het verrichten van een bepaalde handeling, of het leveren van een bepaalde prestatie, is vrijwel altijd een bepaald…

Motivatie: doen wat je van binnenuit werkelijk wiltMotivatie: doen wat je van binnenuit werkelijk wiltEen voorwaarde om succes te krijgen is dat je gaat doen wat je werkelijk wilt doen. Wanneer je werk doet dat je werkelij…
Mannen- of vrouwenwerk?In de scheepsbouw zie je nog maar weinig vrouwelijke monteurs rondlopen. In de bejaardenzorg zijn mannelijke verzorgers…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • www.robwuijster.nl
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 14-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.