Motivatie: doen wat je van binnenuit werkelijk wilt

Motivatie: doen wat je van binnenuit werkelijk wilt Een voorwaarde om succes te krijgen is dat je gaat doen wat je werkelijk wilt doen. Wanneer je werk doet dat je werkelijk wilt, zul je dat werk met veel plezier en enthousiasme doen. Om werkelijk succes te hebben is het belangrijk dat je je werk als een roeping ziet. Je gaat dit werk doen omdat je ervan overtuigd bent dat je voor dit werk geboren bent.

Roeping

Voor veel mensen is het daarnaast ook erg belangrijk dat het werk dat ze doen een meerwaarde voor anderen heeft. Daar bedoel ik mee dat het product dat ze maken of de dienst die ze verlenen het leven van anderen aanzienlijk verbetert.

Niet te stoppen

Als het bovenstaande op jou van toepassing is, bent je niet meer tegen te houden, het zijn enorme stimulansen. Ongeacht de weerstand die je ook krijgt, de drive die je verkregen hebt maakt jou, je dienst en/of je product onweerstaanbaar. Ook wanneer je tegenslagen krijgt zal je gedrevenheid er voor zorgen dat de obstakels genomen worden en je doelen bereikt worden. Wanneer je werkelijk in je werk opgaat zult je tevens een enorm charisma krijgen dat er voor zorgt dat je nog geloofwaardiger wordt.

Weerstand

Wanneer je een idee hebt en dat naar buiten brengt, zul je weerstand van mensen krijgen die je idee niet zien zitten. Veel mensen richten zich op de eventuele moeilijken en de problemen die je tegen kunt komen. Mensen komen dan ook vaak met voorbeelden die hun sombere visie ondersteunt. Uitzonderingen hierop zijn vaak mensen die zelf succes bereikt hebben, want zij weten dat alles mogelijk is.
Echter: het gaat er niet om wat anderen mensen geloven, maar het gaat er om wat jij gelooft! Laat je niet ontmoedigen, doe waar je werkelijk in gelooft!

Flow

Wanneer je doet wat je werkelijk wilt, krijgt je ervaring de kenmerken van flow: de tijd lijkt stil te staan, maar vliegt voorbij. Je kijkt op je horloge en ziet dat het alweer een paar uur later is. Je bent zo geconcentreerd, dat je nauwelijks afgeleid kunt worden. En je zult je werk niet als zwaar of als vermoeiend ervaren. Anders gezegd: je ervaart je werk alsof je met je favoriete hobby bezig bent.

Uitdaging

Wanneer je doet waarvoor je in de wieg bent gelegd, zul je geen moeilijkheden ervaren. Voor jou zijn er dan alleen nog uitdagingen.

Doe wat je werkelijk wilt

Daarom: zorg dat je werk doet dat je werkelijk wilt!. Geen berg zal te hoog voor je zijn want hindernissen, obstakels en moeilijkheden zullen voor jou dan niets anders meer zijn dan plezierige uitdagingen die je met enthousiasme aanpakt.

Maak een meesterwerk van je leven

Een meesterwerk van je leven maken is niet iets dat je kunt 'proberen'. Je doet 't, of je doet 't niet. Er is geen tussenweg. De reden dat er geen tussenweg is, is dat je meesterwerk ontstaat door de volle verantwoordelijkheid te nemen. En als je 'probeert' een meesterwerk van je leven te maken, neem je die volle verantwoordelijkheid niet, je geeft dan een deel van de verantwoordelijkheid weg aan de obstakels die je tegenkomt.

Een meesterwerk van je leven willen maken, is een beslissing die je moet nemen. Door die beslissing te nemen, schep je je levensdoel. En dat levensdoel zal betekenis geven aan al je levenssituaties. Je doel zal in iedere situatie helderheid scheppen welke keuze het meest in je belang is, want iedere keuze zal je dichter bij je doel brengen, of er verder vanaf.

Maar, als het zo simpel is, waarom hebben dan zo weinig mensen het gevoel dat hun leven een meesterwerk is? Dat komt doordat hun dromen, doelen, waarden en strategieën met elkaar in conflict zijn. Als deze vier met elkaar in conflict zijn, geeft dat de ervaring dat je wel probeert een meesterwerk van je leven te maken, maar het lukt niet. Of het geeft je de ervaring dat niet jij je leven plant, maar dat anderen je leven plannen.

Dromen

Wat zou je doen als je onbeperkt tijd en geld zou hebben?

Doelen

Hoe wil je zijn? Wat wil je doen? Wat wil je hebben?

Waarden

Wat is echt belangrijk voor jou?

Strategieën

Heb je de kennis en de bekwaamheid om te krijgen wat je wilt hebben?

Breng deze vier met elkaar in harmonie, en je handelen en de keuzes die je maakt zijn ook met elkaar in harmonie waardoor je meesterwerk als vanzelf ontstaat.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De behoeftenpiramide van MaslowIn het communicatieproces speelt de motivatie een belangrijke rol. Iemand die niet open staat voor communicatie, om wat…
Motivatie: Self Determination TheoryMotivatie heeft verbanden met allerlei aspecten. Ryan en Deci hebben de Self-Determination Theory (SDT) opgezet. Deze th…
Levenskunst: jezelf motiverenLevenskunst: jezelf motiverenElk mens moet op welke manier dan ook gemotiveerd worden om optimaal te kunnen blijven functioneren. Die motivatie kan v…
Inspiratie nodig: in 8 stappen naar een flowInspiratie nodig: in 8 stappen naar een flowWat is een flow? Het is een gemoedstoestand waarbij je helemaal opgaat in het moment van je bezigheid en uitermate gecon…

Best betaalde vakantiewerkBest betaalde vakantiewerkDe vakantie komt er weer aan en menig scholier zal dan weer aan het werk gaan. Maar bereid je goed voor voordat je langs…
Mannen- of vrouwenwerk?In de scheepsbouw zie je nog maar weinig vrouwelijke monteurs rondlopen. In de bejaardenzorg zijn mannelijke verzorgers…
Bronnen en referenties
  • www.robwuijster.nl
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 14-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.