Hoe bestrijd je een middagdip?

Hoe bestrijd je een middagdip? Je kent het wel. Je zit na de middagpauze achter je computer en je ogen vallen steeds maar toe. Wat je ook doet, je blijft maar knikkebollen. Het befaamde en gevreesde middagdipje. De man met de houten hamer. Remedies en tips om geen middagdipje te krijgen of om er snel weer bovenop te zijn indien je 's middags toch slaperig zou worden.

Wat is een middagdipje?

Een middagdipje of een slag van de hamer is een toestand waarin je je bijzonder suf en slaperig voelt. Wat je ook doet, je ogen vallen steeds weer dicht en je zit constant te knikkebollen. Niet echt een ideale toestand op je werk en nefast voor de productiviteit. Een middagdipje is meestal het gevolg van te weinig zuurstof in de ruimte of van te veel en te vet gegeten te hebben.

Wat kan je doen tegen een middagdipje?

Eens je last hebt van een middagdipje, kan je best in actie schieten om er zo snel mogelijk van verlost te raken.

Zet de ramen wijd open

Aangezien we vaak een middagdipje krijgen door een gebrek aan zuurstof, is het vaak al voldoende om de ramen wijd open te zetten. Vooral bij koud weer zal de toevoer van verse zuurstof een boost geven, zodanig dat je meteen weer klaarwakker bent.

Trek iets uit

Wanneer je het behaaglijk warm hebt, zakt je concentratie ook flink. Trek dus die dikke trui uit, zodanig dat je net op de grens zit van kou hebben. Dat houdt je wakker!

Ga een wandelingetje maken

Een beetje beweging is ook goed om de middagdip te verdrijven. Maar aangezien je middagpauze er op zit, kan je niet meer naar buiten. Geen nood, ook in het bedrijf kan je een wandelingetje maken. Moet je niet ergens een dossier gaan halen of gaan afgeven? Maaltijdcheques gaan ophalen? Een bestelling gaan doorgeven? Dossiers klasseren? Iets gaan bespreken met je collega? Doe het dan nu even. Neem zeker de lift niet, maar spurt even de trap op of af.

Trakteer jezelf op een koffie of een thee

Ok, een hele dag koffie zitten slurpen is niet echt gezond. Maar één tasje koffie 's middags na de maaltijd zet je terug op scherp en doet je terug op dreef komen. Thee daarentegen helpt je verteren, dus wanneer je te zwaar hebt gegeten kan een tasje munt- of camillethee soelaas brengen.

Plan interessante werkjes in de namiddag

Meestal wordt je slaperig wanneer je eentonig of saai werk moet doen. Plan daarom meer actieve taken in de namiddag. Een vergadering bijvoorbeeld. Je zal niet zo snel in slaap dommelen als er vier of vijf man naar je zit te luisteren en je constant alert moet blijven. Het is dan wel jouw taak om de vergadering boeiend te maken, anders hebben je luisteraars plots allemaal last van een middagdipje! Of stort je op dat ene moeilijke dossier waar je baas nu eens eindelijk een oplossing voor wil. Geen tijd om te suffen! Ga de stock natellen of plan een opleiding. Let er op dat je iets moet doen waar je geconcentreerd voor moet zijn of dat je boeit. Je zal zo vergeten in slaap te vallen.

Drink water

Drink geregeld water. Water houdt de geest scherp.

Doe enkele stretchoefeningen

Beweeg! Doe enkele stretchoefeningen achter je bureau. Concentreer je op je bewegingen. Aandacht afleiden is ook al een uitstekende manier om van die vervelende slaperigheid af te raken.

Doe een middagdutje

Het is niet altijd mogelijk, maar een middagdutje of een hazenslaapje helpt natuurlijk ook tegen de man met de houten hamer. Twintig à dertig minuten zijn meestal voldoende om er terug bovenop te geraken. In sommige landen is een middagdutje heel gewoon. In Spanje bijvoorbeeld doet iedereen een siësta.

Hoe kan je een middagdipje voorkomen?

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Dus kan je maar beter je gewoonten veranderen, zodanig dat je geen middagdipje meer krijgt.

Slaap genoeg

Vaak krijgen mensen last van een middagdipje omdat ze 's nachts te weinig hebben geslapen. Tracht dus 's avonds vroeger in bed te kruipen en er gezonde slaaprituelen op na te houden. Geen televisie of computer dus voor het slapen gaan, geen grote inspanningen, geen gepieker. Probeer toch minimaal acht uur slaap per nacht te hebben.

Eet licht

Vaak krijg je een middagdipje na een zware maaltijd met of zonder alcohol. Probeer dus steeds licht te eten 's middags. Neem eens een slaatje mee naar het werk. Ben je verplicht om op zakenlunch te gaan, neem dan ook het lichtste menu van de kaart. Tracht zo weinig mogelijk alcohol, bier en wijn te drinken.

Ga wandelen

Tracht je middagpauze zo actief mogelijk door te brengen. Maak een wandeling of ga even boodschappen doen. Ga naar buiten! Heb je veel tijd of is er een sportruimte op het werk, ga dan een halfuurtje of een uurtje fitnessen. Daarna een verfrissende douche en je kan er weer tegenaan. Natuurlijk moet je ook niet zo veel plannen dat je heel je middagpauze zit te jakkeren, want dan kom je ook doodmoe terug op je werk aan en krijg je ook weer slaap. En dat kan niet de bedoeling zijn!

Licht!

Het is heel belangrijk om in het licht te komen. Ga dus zeker even buiten tijdens de middagpauze en als dat niet kan, tracht dan zo dicht mogelijk tegen het raam te gaan zitten in de refter. Van de ene muffe en donkere ruimte naar de andere gaan, is niet echt bevorderlijk voor een goede concentratie.
© 2013 - 2020 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe voorkom je de middagdip op het werkHoe voorkom je de middagdip op het werkZelfs al heb je je de hele ochtend fit en vol energie gevoeld, na de middagpauze slaat het toe: de middagdip. Je voelt j…
Werk(en) wordt weer leuk!Werk(en) wordt weer leuk!Voor de meesten mensen is werken noodzakelijk. Het is maar voor weinigen weggelegd iedere dag met veel plezier aan het w…
Tijdens nachtdienst is gezonde voeding extra belangrijkTijdens nachtdienst is gezonde voeding extra belangrijkIn menige bedrijfstak wordt volcontinu gewerkt volgens een ploegendienstsysteem. Niet alleen in industrie, beroepsvervoe…
Contact met je innerlijke krachtbron en accepteren wat isContact met je innerlijke krachtbron en accepteren wat isDe basis van je bestaan ligt in je innerlijk. Daar is je krachtbron te vinden. We hebben de neiging om buiten onszelf te…

Actievoeren door middel van stakingActievoeren door middel van stakingWerknemers die actievoeren zetten soms de staking als meest ultieme middel in. Maar welke regels gelden er bij staking e…
Wat houdt het veiligheidscertificaat VCA in?Wat houdt het veiligheidscertificaat VCA in?Bij beroepen waarbij de werknemers een verhoogde kans hebben op fysiek letsel is het noodzakelijk dat het personeel ten…

Reageer op het artikel "Hoe bestrijd je een middagdip?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: Juni 2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Schrijf mee!