nieuws uitgelicht

Scholieren staken tegen 1040-urennorm

Scholieren staken tegen 1040-urennorm In heel Nederland werd eind november 2007 gestaakt door scholieren, omdat ze het niet eens waren met het 1040-urennorm. Het staken ging echter zover, dat veel scholieren met eieren gooiden en autoruiten sloopten. Hoe zat het nou eigenlijk met deze staking en wat gebeurde er allemaal in 2007 met de scholieren?

1040-urennorm

De 1040-urennorm zorgde in 2007 voor veel opschudding bij de scholieren op het voortgezet onderwijs. Bij deze urennorm is het de bedoeling dat scholieren 1040 uur per jaar naar school gaan.
Veel scholen halen dit aantal uren echter niet, omdat ze een tekort aan leraren hebben. Ook andere dingen kunnen hierbij een rol spelen. Om toch aan het 1040-urennorm te kunnen voldoen, komen er meer tussenuren of zelfstudie uren. Veel jongeren geven aan dat ze dit niet waarderen en deze tijd liever thuis willen doorbrengen.

Eerste stakingen

De eerste stakingen vonden plaats in september 2007. Bijna zeshonderd scholieren van het Markland college in Zevenbergen en Oudenbosch hebben een ochtend gestaakt. Ze waren het niet eens met de loze lesuren die soms wel vijftien uur per week in beslag namen. Een kleine groep leerlingen ging naar de wethouder om uit te leggen waarom ze zo tegen het schoolsysteem zijn.

November 2007

Eind november begonnen de stakingen uit de hand te lopen. Vrijdag 23 november werd er door scholieren gestaakt door heel Nederland om kenbaar te maken dat ze niet achter de 1040-urennorm staan.
Dit ging gepaard met het gooien van eieren, schaakstukken en vuurwerk. Er werd gegooid naar politiemannen, trams en winkeliers. Een cameraman van SBS6 werd mishandeld door een scholier. Ook werden autoruiten kapot gemaakt en was er veel geluidsoverlast. Tientallen scholieren werden gearresteerd.
De politie maakte gebruik van de wapenstok en stinkbommen om de scholieren onder controle te houden. De scholierenvakbond LAKS diende hier een klacht over in, waarop de Tweede Kamer besloot een spoeddebat te gaan houden over dit onderwerp.

Zondag 25 november werd besloten dat de 1040-urennorm zou worden veranderd in een 1000-urennorm. Van Bijsterveldt zei dit in een akkoord met de middelbare scholen. Zij ging er vanuit dat de scholieren nu iets zouden bedaren.

Maandag 26 november gingen de scholieren echter opnieuw weg van school om hun standpunt duidelijk te maken. Ditmaal werden gemeentehuizen bekogeld met eieren. Sommige scholieren wisten ook gemeentehuizen binnen te komen en de boel te vernielen. Ook het gebouw van de Tweede Kamer werd bekogeld met eieren.
Rond Amersfoort liep het treinverkeer vertragingen op, omdat er grote groepen jongeren langs de spoorrails liepen en de situatie te gevaarlijk was nog treinen op volle snelheid te laten rijden. Ook ditmaal werden er veel scholieren opgepakt door de politie.

Geen idee

Veel van de scholieren weten niet eens waar ze voor staken. Ze worden via SMS en MSN opgeroepen om ook mee te doen. Het is voor hen de perfecte manier om een dagje niet naar school te hoeven. Veel scholieren zitten midden in de puberteit. In deze periode van hun leven is het heel belangrijk ergens bij te horen. Waarschijnlijk verklaart dit ook de grote hoeveelheid rellen die overal in Nederland plaatsvinden.
© 2007 - 2020 Writingsuus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Betoog: afschaffing 1040-urennormmijn kijk opBetoog: afschaffing 1040-urennormDe kwaliteit van het voortgezet onderwijs wordt gezien als een belangrijk aandachtspunt. De jeugd heeft immers de toekom…
Hoe schrijf je een Betoog?Hoe schrijf je een Betoog?Een betoog heeft tot doel de lezer dezelfde mening als de schrijver aan te laten nemen. De argumenten die daarbij worden…
Ontstaan van het onderwijsbestel- de rol van de overheidOntstaan van het onderwijsbestel- de rol van de overheidNederland heeft een vrij uniek onderwijsbestel: waar in de meeste landen de staat alleen voor openbaar onderwijs betaalt…
Verpleegkundige uit BIG-register bij te weinig werkurenVerpleegkundige uit BIG-register bij te weinig werkurenJanuari 2009 werden alle op dat moment bevoegde apothekers, artsen, verpleegkundigen, verloskundigen en fysiotherapeuten…

Onderwijs door de jaren heenOnderwijs door de jaren heenIn 1985 heeft het onderwijs grote veranderingen ondergaan. De Wet op het basisonderwijs werd ingevoerd, waardoor de kleu…
Het vmbo-onderwijs uitgelegdIn het schooljaar van 1999/2000 werd vbo en mavo samengevoegd tot het vmbo. De naam vmbo geeft het al aan: het is een vo…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Scholieren staken tegen 1040-urennorm"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Suzanne, 16-12-2007 15:28 #3
Ik vind dat in dit artikel de stakende leerlingen worden afgedaan als een stelletje herrieschoppers die niet weet waar zij mee bezig is. Hier ben ik het mee oneens, want alleen de extreme gevallen worden in dit artikel uitgelicht. Bij mij op school zijn de stakingen gewoon rustig verlopen. Wij staakten in samenwerking met de leraren, en de rector heeft later ook laten weten blij te zijn met de manier waarop alles verlopen is. Natuurlijk heb je altijd een aantal leerlingen die elke gelegenheid om herrie te schoppen met beide handen aangrijpen. Maar ik vind dat we niet moeten vergeten dat er voor een serieus onderwerp werd gestaakt, en dat het voor het grootste deel van de leerlingen ook hierom te doen was. En niet om eieren te gooien. Je hebt altijd extreme gevallen, en in dit artikel worden die ook uitgelicht. Ik denk echter alleen dat dit artikel te eenzijdig deze kant van het verhaal bekijkt. En dat is jammer.

Reasonable (infoteur), 28-11-2007 11:55 #2
Waarom denk je dat de scholieren geen idee hebben, waar ze voor staken? Wat vind je van het optreden van de politie? Denk je echt dat scholieren alleen maar onder hun lesuren uit proberen te komen? Artikelen als deze dragen bij aan de, door de politiek beoogde, negatieve beeldvorming rond de protesten van de afgelopen periode. De scholieren wilden protesteren tegen de slechte invulling van de lesuren.

Door het LAKS worden nu handtekeningen aangeboden om het aantal lesuren nog verder te verlagen. Dat komt goed uit, nu de politiek er door het lerarentekort achter komt dat de 1040 uren norm niet meer haalbaar is. Het LAKS moet zich schamen, de PvdA en het CDA moeten zich schamen, Nederland moet wakker worden. Reactie infoteur, 29-11-2007
Ik heb veel jongeren gesproken die inderdaad niet weten waarom ze staken.
Ik weet dat er ook stakers bij zitten die wél weten waar het om gaat. Zij nemen de boel gelukkig ook een stuk serieuzer.

Verder ben ik het helemaal met je eens :)

Alex (infoteur), 27-11-2007 16:25 #1
QUOTE: Van Bijsterveldt zei dit in een akkoord met de middelbare scholen. Hij ging er vanuit dat de scholieren nu iets zouden bedaren.

Infoteur, de betreffende secretaris van onderwijs, is een ZIJ. Indien u zichzelf dusdanig slecht op de hoogte stelt van de feiten, kunt u onmogelijk een gedegen en onderbouwd oordeel vellen. De inhoud van uw artikel is zó ver van de waarheid, dat een reactie mijnerzijds té uitgebreid zou zijn.

Onderzoek voor gij schrijft Reactie infoteur, 27-11-2007
Nou nou, iets vriendelijker mag ook wel. Een spelfout kan natuurlijk altijd gebeuren, want ik weet dat Van Bijsterveldt een vrouw is.
Bij dezen is dit dan ook aangepast.

Ik heb ook onderzoek gedaan, als er dingen niet kloppen, hoor ik dat graag. In plaats van op deze wijze te reageren, kan iets ook op een opbouwende manier worden gezegd.

Infoteur: Writingsuus
Laatste update: 05-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 3
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!