Opvallende buitenlandse gebruiken op Valentijnsdag

Opvallende buitenlandse gebruiken op Valentijnsdag Romantici vinden Valentijnsdag hét moment van het jaar om uitdrukking te geven aan hun liefde. De vraag is, bieden die geijkte bonbons en bloemen wel voldoende maatwerk en kan een dergelijke gemakkoopje daadwerkelijk de liefde en passie overbrengen aan een lief? Een aantal bijzondere gebruiken van over de grens laat zien, hoe sommige andere landen op geheel eigen wijze invulling geven aan de dag van de liefde waar de vonken meer van af springen. Die gebruiken tonen aan hoe andere culturen met opvallende tradities de dag van de liefde tot een bijzondere aangelegenheid maken.
Op een speciale dag in februari kunnen de romantiek en de liefde onder de mensen een extra zet krijgen om iemands hart te veroveren of om de gekoesterde gevoelens extra te laten zien. Een etentje, rode rozen, sieraden, een geurtje, een wenskaart, lingerie, knuffels of bonbons, het zijn vaak de geijkte (standaard) rekwisieten in Nederland om op Valentijnsdag de gevoelens aan 'die bijzondere ander' te tonen. Zij zijn niet echt vlammend of spectaculair te noemen. Soms opteert men om helemaal niets te doen, omdat Valentijnsdag slechts gezien wordt als iets commercieels en opgedrongen. Een kijkje hier en daar over de grens laat zien, dat de romantiek in het buitenland op allerlei manieren hoogtij viert en dat hun traditionele viering vaak meer gericht is op cadeaus op maat, het schenken van aandacht en het doen van moeite voor een geliefde. Een aantal willekeurige – maar opvallende buitenlandse gebruiken – laat zien hoe Valentijnsdag anders gevierd kan worden.

Frankrijk en 'La Saint Valentin, la fête de l’amour'

Bron: Josepons28, PixabayBron: Josepons28, Pixabay
Frankrijk zou de originele bakermat zijn van de huidige Valentijnskaart, omdat de Franse hertog van Orléans (Karel I) tijdens zijn gevangenschap (1415) vanuit Groot-Brittannië liefdesbrieven zond naar zijn echtgenote in Parijs. Hij schreef haar gedichten waaronder een inmiddels beroemd liefdesgedicht met de regel: "ma tres doulce Valentinée" (vrij vertaald betekent dit: mijn bijzonder zachtaardige Valentijn). De brieven van deze getalenteerde, adellijke poëet moeten wel heel romantisch van aard zijn geweest, maar zijn helaas verloren gegaan.

Al eeuwen staat de Franse hoofdstad Parijs bekend als de stad der liefde. Amoureuze weekendjes weg, hand in hand slenteren over de Champs Elyssees of elkaar in de ogen staren op het terrasje van een plaatselijke café tabac. Het klinkt velen waarschijnlijk bekend in de oren. Het hangen van liefdesslotjes aan de relingen van Parijse bruggen als liefdesritueel is inmiddels een 'must' geworden voor alle 'amoureax' die de hoofdstad aandoen.

Loterie d'amour

Valentijnsdag was in Frankrijk niet altijd een prettige ervaring. Tijdens een zogeheten 'loterie d’amour' of wel een loterij der liefde namen mannen en vrouwen stelling in tegenover elkaar liggende huizen. Zij riepen dan over en weer naar elkaar. Zo werden telkens koppels gevormd. Pijnpunt daarbij was dat de mannen die ontevreden waren met hun 'lot', de bijbehorende vrouwen konden inwisselen voor andere dames. De overgeschoten vrouwen verzamelden zich later rond een brandstapel waarop afbeeldingen werden verbrand van de mannen die hen op voormelde wijze hadden verstoten en beledigd. Daarbij kregen de mannen allerlei verwensingen naar het hoofd toegeworpen. Op een gegeven moment heeft de overheid deze aparte traditie verboden vanwege ongecontroleerde calamiteiten.

Alhoewel Frankrijk en dan Parijs in het bijzonder niet meer kunnen bogen op het uitoefenen van unieke tradities, blijft Parijs de hoofdstad van de liefde, die – met name rond Valentijnsdag – bijzonder veel aantrekkingskracht heeft op verliefde stelletjes.

Dia de San Valentin in Chili

Chilenen zijn echte romantici. Dat uiten zij op gepassioneerde wijze onder meer in hun literatuur en kunst. Valentijnsdag wordt in Chili groots en overdadig gevierd. Op deze 'dia de San Valentin' (de dag van de Heilige Valentijn) lopen stelletjes hand in hand met hun lief langs etalages, gevels en over straten, die ter gelegenheid van deze dag uitbundig versierd zijn met bloemen, ballonnen en harten. De woonhuizen worden ook van binnen versierd met slingers en ballonnen. Er zijn romantische concerten om bij te wonen, fiesta's en speciale avonden in nachtclubs. Een ander gebruik tijdens de dag van de liefde in Chili is om regionale lievelingskostjes te maken, zoals 'Pastel de choclo' (maispastei) of 'cazuela' (een stoofschotel van vlees) bijvoorbeeld. Een etentje voor twee, bloemen, sieraden, chocola en liefdesbrieven, alles wordt uit de kast getrokken om deze dag tot een onvergetelijke te maken. Een andere Chileense naam voor Valentijnsdag is 'dia de Enamorados'. Dit betekent dag van de verliefden en typeert hoe Chili intens en hartstochtelijk deze dag beleeft.

'Der Valentinstag' in Duitsland

Duitse Herz Lebkuchen / Bron: Anaterate, PixabayDuitse Herz Lebkuchen / Bron: Anaterate, Pixabay
14 februari wordt beschouwd als de sterfdatum van Judas. Het is dan ook niet erg verwonderlijk, dat die dag bij sommige Duitsers als een onheilsdag wordt gezien. Deze personen doen waarschijnlijk bij voorkeur niet aan Valentijnsdag en blijven het liefst veilig thuis. Voor de romantici in Duitsland wordt 'Valentinstag' gevierd met bijvoorbeeld het schenken van typische Valentijnsdagcadeaus, zoals zoetigheid (al of niet in de vorm van een hart) of rozen. Deze traditionele geschenkideeën gaan grif over de toonbank. Duitsland geeft aan 'Valentinstag' een bijzondere eigen invulling naast deze meer moderne tradities.

Gelukssyboliek

Voor de über romantici zijn rozen en zoetigheid in Duitsland blijkbaar niet genoeg. Zij doen daar namelijk een schepje bovenop in de vorm van een biggetje. Valentijnskaarten, met een afbeelding van een biggetje of beeldjes dan wel banket in de vorm van een big zijn 'big business' bij de Nederlandse oosterburen. Een big staat in Duitsland synoniem voor geluk en lust. Een big verkleed als schoorsteenveger, staand op een ladder met een boeketje klavertjes vier tussen de pootjes geklemd - allemaal gelukssymbolen - doet de Duitse harten nog meer zwijmelen.

'Dydd Santes Dwynwen' in Wales

Wales maakt onderdeel uit van het Verenigd Koninkrijk. Het beschikt niet alleen over een eigen vlag en taal, maar ook over een eigen Valentijnsdag. Zij hebben namelijk een eigen patroonheilige voor minnaars, Sint Dwynwen genoemd. Deze dag - 'dydd Santes Dwynwen' geheten - wordt gevierd op 25 januari. Een traditioneel geschenk om op Sint Dwynwen aan een vrouw te geven, is een bewerkte (houten) lepel ('Welsh love spoon'). Deze liefdeslepels werden in vroegere tijden door de man uit hout gesneden en voorzien van allerlei symbolen en patronen. Enkele voorbeelden van gebruikte symbolen zijn hoefijzers (geluk), samengevlochten harten (wederzijdse liefde) of een wiel (steun). Elk symbool heeft een eigen betekenis. Het is niet meer gebruikelijk dat de man zelf een lepel uit hout bewerkt, maar de lepels zijn wel gewoon in Wales te koop. Ook sieraden zoals hangers, bedeltjes en oorbellen met de symboliek van de liefdeslepel vinden grif aftrek in de naam van Sint Dwynwen. Uiteraard dient de man daarbij bijzonder goed op te letten op de symboliek die verwerkt is in de lepel of sieraad, omdat het zijn wensen uitbeeldt in de relatie. De schakels van een ketting of een bal in een kooi symboliseren bijvoorbeeld het aantal gewenste kinderen.

Valentijnsdag in Argentinië

In het land van de meest sensuele dans – de tango v vieren deze gepassioneerde Zuid-Amerikanen naast Valentijnsdag ook nog eens een speciale week voor de liefde. De Argentijnse week van de liefde vindt plaats in juli (1 tot 8 juli) en heet de 'Semana de la Dulzura'. Vrij vertaald betekent dat Week van de Zoetigheid. In de eerste week van juli worden in Argentinië kaarsen en zoetigheid onderling uitgewisseld. Het snoepgoed mag daarbij slechts onder één specifieke voorwaarde worden aangenomen. In ruil voor een kus, krijgt iemand pas ter beloning een snoepje of een stuk chocola. Dit was in eerste instantie een briljant idee van een snoepfabrikant, maar later werd het als traditie omarmd door het gehele land.

Valentijnsdag in Zuid-Korea

In Zuid-Korea wordt Valentijnsdag niet op één dag per jaar, maar op de veertiende dag van elke maand in februari, maart en april gevierd. Onder invloed van het Westen worden in Zuid-Korea ook de typische cadeaus onderling uitgewisseld. Daarnaast bestaat een andere mooie traditie. Bij dit ritueel geven alleen vrouwen op 14 februari hun lief een speciale chocola als cadeau. Dit in tegenstelling tot de gewone chocolade voor de baas of een goede kennis of collega. Wie het echt menens is, maakt de chocolade voor hun (toekomstige) geliefde zelf. Op 14 maart zijn de mannen aan de beurt om te geven. Het is een onbesproken regel, maar de mannen worden geacht om op 'White Day' flink de portemonnee te trekken om het op Valentijnsdag ontvangen cadeau ruim te overtreffen. Wie single is, kan zich tenslotte op Black Day (14 april) in Zuid-Korea uitleven door zich in het zwart te hullen als teken van rouw en om zwarte jajangmyeon-noedels te eten.

'Valentinsdag' in Denemarken

Gaekkebrev / Bron: Nillerdk, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Gaekkebrev / Bron: Nillerdk, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Denemarken kent een aantal eigen tradities wat de viering van Valentijnsdag ('de elskendes dag') betreft. Het is daarom schier onmogelijk, dat een Deen overtuigend kan beweren niets te hebben kunnen vinden op deze dag der geliefden. Men kan in Denemarken eenvoudigweg niet om Valentijnsdag heen. Denen hebben (naast het gebruikelijke assortiment) de keus uit het sturen van een Valentijnskaart, het uitwisselen van witte bloemen ('snowdrops') of het schrijven van een 'gaekkebrev'.

De traditie rondom het verzenden van Valentijnskaarten is tegenwoordig wereldwijd hetzelfde. In vroegere tijden kende Denemarken een eigen traditie met deze kaarten en was het een kunstig en transparant werkje met de afbeelding van de afzender erin verwerkt. De afbeelding waarop de afzender werd afgebeeld – met een cadeau in de handen – werd pas zichtbaar door die kaart tegen het licht te houden. Fabrikanten van de huidige kaarten hebben het de Deense afzender een stuk makkelijker gemaakt. In Denemarken bestaat verder de charmante traditie om (geperste) witte bloemen – sneeuwklokjes – uit te wisselen.

Gaekkebrev voor knutselaars

Voor wie het freubelen niet kan laten, is de gaekkebrev in Denemarken een uitstekende optie. Dit zijn vrij vertaald grapbrieven met zelfverzonnen gedichtjes of rijmpjes, die anoniem worden ondertekend met stip, stip, stip. Het papier waarop geschreven is, wordt heel kunstig geknipt. Personen bij wie de verliefdheid zwaar is toegeslagen, draaien hier uiteraard hun handen niet voor om. Het is aan de ontvanger de taak om te raden van wie van de 'gaekkebrev' afkomstig is.

Taiwan zegt het met bloemen

In Taiwan wordt de liefde op twee dagen gevierd, te weten op 14 februari en op 7 juli. De mannen geven hun (toekomstige) geliefde een bos bloemen met een subtiel verborgen betekenis in de kleurkeus en het aantal bloemen. Een enkele rode roos betekent 'mijn enige echte liefde', 99 rozen symboliseren eeuwigdurende liefde en 108 rozen duiden op een huwelijksaanzoek. 11 rozen willen zeggen: 'je bent mijn favoriete persoon'. Dat is waarschijnlijk niet iets dat je wilt horen als je smoorverliefd bent.
© 2018 - 2020 Meus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Valentijnsdag volgens deskundigenValentijnsdag volgens deskundigenValentijnsdag wordt zeer verschillend ervaren: de een vindt het grote, commerciële onzin, overgewaaid uit Amerika. De an…
Valentijnsdag verklaardValentijnsdag verklaardValentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Het is de dag waarop geliefden extra aandacht aan elkaar besteden. In het ja…
Gedichten, kadotjes, bloemen en een boel liefde; Valentijn!Gedichten, kadotjes, bloemen en een boel liefde; Valentijn!Ieder jaar op 14 februari is het weer zover. Stellen verklaren hun liefde aan elkaar, het is Valentijnsdag. Vaak krijgen…
Valentijnsdag in AmerikaValentijnsdag in AmerikaLees hier alles over Valentijnsdag in Amerika. Valentijnsdag wordt ook in Amerika geviert en het heeft hier een vrij kor…

Vrouwenemancipatie in NederlandVrouwenemancipatie in NederlandTegenwoordig zijn vrouwen die werken, kinderopvang en stemrecht hele normale onderwerpen waarover gesproken wordt alsof…
Open huwelijk: wat is het en waarom kiezen mensen ervoor?Open huwelijk: wat is het en waarom kiezen mensen ervoor?Echtgenoten kunnen voor aanvang of tijdens een huwelijk beslissen om te kiezen voor een open huwelijk. De beide partners…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Chordboard, Wikimedia Commons (Publiek domein/bewerkt)
 • https://www.huffingtonpost.com/viator/10-valentines-day-traditi_b_9190888.html
 • http://www.wales.com/lovespoons
 • http://www.novareinna.com/festive/valworld.html
 • https://www.serenataflowers.com/pollennation/11-weird-valentines-day-traditions-around-world/
 • http://festivals.iloveindia.com/valentines-day/around-the-world/chile.html
 • http://www.euronews.com/2014/02/14/valentines-day-traditions-around-the-world
 • https://list25.com/25-unique-valentines-day-facts-and-traditions-from-around-the-world/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Paren
 • http://lingualinx.com/blog/8-culturally-different-valentines-day-celebrations/
 • https://www.quest.nl/artikel/5-misverstanden-over-valentijnsdag
 • https://www.mens-relatie.nl/de-wereld-rondt-met-valentijn/
 • http://www.stvalentinesday.org/valentines-day-in-denmark.html
 • http://www.best-country.com/article/24-valentines-day-in-denmark
 • https://www.kristendom.dk/valentinsdag
 • https://frenchmoments.eu/saint-valentines-day-in-france/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/White_Day
 • By Nillerdk - Eget arbejde, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3598504
 • Afbeelding bron 1: Josepons28, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Anaterate, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Nillerdk, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Reageer op het artikel "Opvallende buitenlandse gebruiken op Valentijnsdag"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Meus
Laatste update: 07-03-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 21
Schrijf mee!