Praktisch leren volgens Joodse wijsheden

Praktisch leren volgens Joodse wijsheden Het draait bij wijsheid om het leven beter te maken. Je kan filosofisch geweldige ideeën hebben maar als je ze niet in de praktijk brengt heb je er niets aan en is sprake van verspilling. Bovendien leef je dan op twee verschillende niveaus en sta je niet in verbinding met de realiteit. Het Jodendom is meer dan studie alleen; studie leidt tot doen. Geloven in God is niet voldoende, het gaat erom God praktisch te dienen.

De kracht van het ritueel

Een ritueel heeft een nare bijsmaak. Het lijkt erop dat je iets doet zonder het te begrijpen. Ook is niet iedereen altijd even enthousiast. Maar het nadeel is dat je het uitvoert ook wanneer je geen zin hebt. Denk aan tandenpoetsen, beleefdheden, etc.

Het Jodendom kent vele rituelen. Hiermee worden idealen in de praktijk gebracht. Denk hierbij aan het aansteken van Shabbatskaarsen die warmte brengen.

Begin klein

Stel vijf ideeën op en probeer ze in je leven te integreren. Richt je elke dag op één idee en hoe je deze kunt uitvoeren.

Voorbeeld
Probeer elke dag de andere gezinsleden vrolijk te woord te staan. Een volgende stap is om bijvoorbeeld elke dag koffie voor hen te zetten. Breid zo langzaam je ideeën uit. Zo leer je dus praktisch je naasten te beminnen..

Oefenen

Het is belangrijk van tevoren te oefenen. Het is lastig tijdens een handeling jezelf af te vragen wat je aan het doen bent. Stel dus van tevoren vragen voor je iets in de praktijk brengt. Deze vragen zijn:
 • Wat heb ik geleerd?
 • Wat betekent het?
 • Waarom is het belangrijk voor mijn leven?
 • Wat zijn de gevolgen?
 • Hoe breng ik het in de praktijk?

Vermijd fouten

Joodse wijzen zeggen: Een dwaas leert van zijn fouten, maar een wijs persoon leert van de fouten van anderen.

Je kan fouten voorkomen door te kijken naar hoe het misgaat bij anderen. Kijk bijvoorbeeld naar de oorzaak van een scheiding bij vrienden. Leer van hun fouten en voorkom zo dat je zelf in een scheiding terechtkomt. Als je ideeën niet in de praktijk brengt weet je niet hoe een idee werkt.

Leer van fouten

Toch zal het voorkomen dat je zelf fouten maakt. Voel je niet schuldig want dan ga je niet opnieuw de fout in. Herstel de fout. Heb er spijt van een analyseer wat er fout is gegaan. Voorkom zo een herhaling.

Doe het vandaag

Begin vandaag al met oefenen. Van uitstel komt immers afstel. En als je geen tijd heb schrijf de ideeën dan in ieder geval in je agenda op.

Het ligt aan jezelf

Je draagt zelf verantwoordelijkheid. Als je werkelijk in iets gelooft krijg je het gedaan. Zorg dat je je leven controleert. Niemand anders kan voor jou leven.

Waarom leidt praktisch leren tot wijsheid?

 • Praktisch leren is het leven beter maken.
 • Stel niet uit.
 • Praten is goedkoop. Actie vereist toewijding.
 • Geestelijke groei is gebaseerd op de vrije wil.
 • De Tora geeft aan hoe te leven.
 • Verandering brengt een positieve wending voor de rest van je leven.

Lees verder

© 2012 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over het rijbewijs BHad je graag wat meer geweten over het behalen van het rijbewijs B, zowel theoretisch als praktisch, dan ben je hier op…
Ons leven, aaneenschakeling van rituelenOns leven, aaneenschakeling van rituelenGoal! Wegrennen, op de knieën en shirt over het hoofd! Ons leven wordt gekenmerkt door rituelen. Rituelen worden van gen…
Kinderen en rituelenRituelen helpen ons voorbereiden op een gebeurtenis of het juist verwerken. Voor kinderen zijn rituelen zeer belangrijk.…
Verschillende soorten steekproevenWanneer je een onderzoek uitvoert moet je ook regelmatig gebruik maken van steekproeven. Het is heel belangrijk om de ju…

Veranderingen: angst of uitdaging?Veel mensen lijken veel moeite te hebben met veranderingen die zich voordoen in hun leven. De een raakt in paniek, de an…
Meedraaien in de maatschappijMeedraaien in de maatschappijHet belang van het volgen van de maatschappelijke structuren, levenservaring opdoen en het nut van zekerheid erkennen zi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rliessum, Pixabay (bewerkt)
 • 48 Ways - Happiness: Classic Sinai Podcast - Rabbijn Noah Weinberg
 • Zinvol leven - M.M. Schneerson
Jehoeda (1.535 artikelen)
Laatste update: 08-08-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.