Op welke wijze analyseren religieuze Joden problemen?

Op welke wijze analyseren religieuze Joden problemen? Vragen en antwoorden zijn de gereedschappen van het leven om duidelijkheid te krijgen. Alleen een dwaas durft geen vragen te stellen. Stel een goede vraag en je hebt de helft van het antwoord. Voor elke tegenstrijdigheid is een tegengestelde oplossing. Het leven biedt geen standaard antwoorden, er zal hard gewerkt moeten worden voor duidelijkheid. Een wijs persoon is iemand die vragen stelt en naar antwoorden zoekt. Dat is het analyseren van problemen.

Basis vragen die op alles in het leven kunnen worden toegepast

 • Wat is het probleem?
 • Waarom is het belangrijk voor me?
 • Wat ga ik eraan doen?

Vragen en antwoorden zijn de sleutel om te overleven

Door vragen en antwoorden kunnen we verwarring voorkomen. Wat is de kern van het probleem? Waarom verschillen mensen? Etc.

Wees niet bang om vragen te stellen. Ook al ergeren mensen zich aan jouw vragen, laat je er niet van weerhouden. Analyseren is belangrijk om het probleem duidelijk te maken. Krijg je geen duidelijkheid dan zullen mensen misbruik maken van je onkunde.

Het leven is vol tegenstrijdigheden

Vragen zijn noodzakelijk om tegenstrijdigheden op te lossen. Een voorbeeld:

“Kan G'd een rots maken die Hij niet kan tillen?”

Dit stelt beperkingen aan G'd. Of Hij kan niet zo'n zware rots maken of Hij kan het niet optillen. Met deze vraag lijkt het of twee oneindigheden (rots en G'd) met elkaar vergeleken kunnen worden. Maar dat kan dus niet.

Graaf door bij onbeantwoorde vragen

Iedereen heeft onbeantwoorde vragen. Hoewel dat op het eerste gezicht niet zo erg lijkt zit het ons toch dwars. Het gaat om vragen zoals?
 • Bestaat G'd?
 • Wat is het doel van het leven?
 • Hoe kan ik fouten vermijden?

Probeer de vragen te beantwoorden m.b.v. de Tora. Door Torastudie zult u veel antwoorden vinden op uw vragen. Misschien duurt het u jaren voor u antwoord vindt maar blijf toch doorgaan met vragen, elke dag opnieuw. Blijf niet passief maar zoek het uit.

Levensvragen

Pas vragen toe op alle aspecten van het leven: huwelijk, geboorte, vriendschap, etc. Vraag u bijvoorbeeld af waarom u wilt trouwen.
 • Wat is het doel van het huwelijk?
 • Hoe blijft mijn huwelijk gelukkig?
 • Hoe weet ik dat ik de juiste partner heb getroffen?

Stel de juiste vragen

Het is belangrijk de juiste vragen te stellen. Onder religieuze Joden is het stellen van vragen bijna tot topsport c.q. kunst verheven. In de jesjivot (religieuze scholen) worden Joden getraind in het stellen van de juiste vragen. De Talmoed staat vol met vragen en antwoorden. Het is gebouwd op tegenstrijdigheden. Het eist analytisch denkvermogen. Hoe meer er gestudeerd wordt hoe beter de vaardigheden van analyseren getraind worden. De topstudent van een jesjiva is degene die de beste vraag stelt.

Waarom is het analyseren van problemen een weg naar wijsheid?

 • Alleen een dwaas stelt geen vragen.
 • Een goede vraag is de helft van het antwoord.
 • Vragen en antwoorden zijn de gereedschappen van het leven.
 • Voor elke tegenstrijdigheid is een gelijke tegengestelde oplossing.
 • Mensen maken zich kenbaar door de vragen die ze stellen.
 • Vraag een Jood een vraag en hij antwoordt met een vraag terug.
 • Kijk of er tegenstrijdigheden bestaan.
 • Het leven geeft geen pas klare antwoorden. We moeten hard werken om volledige duidelijkheid te krijgen.
 • Vertrouw bij het trekken van conclusies niet op meningen en vooronderstellingen van buitenaf.
 • Een wijs persoon stelt vragen en zoekt naar antwoorden.

Lees verder

© 2011 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen supervisie en coachingHet verschil tussen supervisie en coachingWat is coaching en wat is supervisie? Deze twee vormen van begeleiding liggen zeer dicht bij elkaar. Het doel is het hel…
In gesprek met de leerling: het onderwijsleergesprekVeel leraren vinden het in gesprek zijn met leerlingen een van de leukste aspecten binnen hun docentenbestaan. Het maakt…
Marketing onderzoekMarketing onderzoekHoe zit een marketing onderzoek in elkaar? In dit artikel zal ik de zes stappen van een effectief marketing onderzoek be…
Open vragen of gesloten vragen stellen bij een probleem?Open vragen of gesloten vragen stellen bij een probleem?Als je meer over een persoon en z'n probleem te weten wilt komen, zul je moeten luisteren in plaats van praten, en teven…

Lichaam ter beschikking stellen aan de medische wetenschapLichaam ter beschikking stellen aan de medische wetenschapIeder van ons weet dat je op een bepaald moment gaat overlijden. Veel mensen denken dat wanneer zij sterven er slechts t…
Behandel de ander zoals jezelf behandeld wilt wordenBehandel de ander zoals jezelf behandeld wilt wordenHoe kan je zorgen dat iemand je graag mag? Hoe kan je er voor zorgen dat iemand je aardig vindt? Draag het gevoel over d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 3dman Eu, Pixabay
 • 48 Ways - Happiness: Classic Sinai Podcast - Rabbijn Noah Weinberg
Jehoeda (1.595 artikelen)
Laatste update: 10-06-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.