Op welke wijze zoeken religieuze Joden innerlijke vrede?

Op welke wijze zoeken religieuze Joden innerlijke vrede? Innerlijke vrede c.q. innerlijke rust staat los van de wereld om u heen. De wereld kan vredig zijn terwijl u brandt van woede. Omgekeerd kunt u innerlijke rust ervaren terwijl de wereld in brand staat. Innerlijke rust ervaart u wanneer lichaam en ziel één zijn. Innerlijke vrede betekent de overwinning van de ziel. In de Talmoed staat: “De rechtvaardige praat tegen lichamelijke verlangens, terwijl de onrechtvaardige de lichamelijke verlangens tegen hen laat praten.”

De overwinning van de ziel

Toegeven aan de grillen van het lichaam levert niet veel op. Er is even plezier, maar daarna volgt de bittere teleurstelling en woede tegen uzelf.

Zelfrespect -de ware vrede- komt vanuit de ziel. Daarom moet u het lichaam geven wat de ziel wil. De ziel geeft nooit op. Het doet misschien wat pijn om niet aan de wensen van het lichaam toe te geven, maar u overleeft het wel.

Trainen van het lichaam

Het lichaam moet niet ontkend worden. Het gaat erom om betekenis te geven aan uw lichaam; het moet afgestemd worden op de ziel. Daarvoor is training nodig, net zoals het lichaam getraind moet worden om bijvoorbeeld de marathon te kunnen lopen. Uw lichaam zal aanvankelijk protesteren, maar wanneer u uw lichaam niet meer traint dan ondervindt u tegenslag. Zo moet u ook uw lichaam trainen om in overeenstemming te komen met uw ziel.

Wanneer praat uw ziel, wanneer praat uw lichaam?

Wanneer u een morele strijd voert en de keuzes gelijk zijn hoe weet u dan dat uw ziel of uw lichaam spreekt? Over het algemeen kan gezegd worden dat het lichaam voor comfort en gemak kiest. De ziel kiest voor vriendelijkheid en geduld. De ziel wil andere mensen helpen. Wanneer u uw ziel niet begrijpt bent u opgesloten in een constante strijd. Het lichaam is bang, de ziel niet.

Streven naar een doel

Om lichaam met ziel één te laten worden moet naar een doel worden gestreefd. Er zijn mensen die zelfs hun leven opgeofferd hebben voor een hoger doel. Kijk naar het fenomeen oorlog en nationalisme. Vreemd genoeg is een land in oorlog veel meer eensgezind dan wanneer een land geen oorlog voert. In dat laatste geval maken veel mensen zich druk om de kleinste zaken. Tijdens oorlog vormen mensen een eenheid voor het hogere doel.

Zoeken naar eenheid met G'd

Waar de mens werkelijk naar zoekt is eenheid met G'd. Dat is het hoogste doel waar een mens naar kan streven. Daarom zegt elke Jood elke dag het Shema: “Hoor Israël, de Eeuwige is G'd, de Eeuwige is Eén.”

Anderen helpen

Wanneer u zelf eenheid tussen lichaam en ziel bereikt hebt kunt u anderen helpen om ditzelfde te bereiken. Veel mensen kiezen voor de status quo en denken ten onrechte dat alleen 'grote' personen innerlijke vrede kunnen bereiken. Maar u kunt de ander leren dat ook hij groots kan worden. Door anderen te helpen krijgt u innerlijke vrede.

Samenvatting

  • Wanneer u niet weet waarvoor u leeft, heeft u geen innerlijke vrede.
  • Kiezen voor de status quo leidt niet tot innerlijke vrede.
  • Denk groot en u wordt groot. U kunt veel goeds bereiken in de wereld.
  • Laat de ziel uw lichaam leiden.
  • Innerlijke vrede bereikt u wanneer uw lichaam uw ziel succes gunt.
  • Door anderen te helpen krijgt u innerlijke vrede.
  • Zoek naar eenheid met G'd.

Lees verder

© 2011 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jodendom - Chassidische leer: bij zichzelf beginnenBij conflicten met andere mensen dient u uw eigen innerlijke conflicten op te lossen. Dit kan alleen wanneer u uzelf als…
Bewustwordingsproces; de weg naar innerlijke krachtDoor onaangename gebeurtenissen in ons leven, beginnen mensen vaak met een zoektocht naar de zin van het leven. Hierdoor…
Nobelprijs voor de vredeSinds 1901 wordt de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt aan personen of organisaties die zich inzetten voor het behalen…
Torastudie: Jakobs verzoek om rust - Genesis 47Torastudie: Jakobs verzoek om rust - Genesis 47Clichés zijn banaal maar vaak waar. Bijvoorbeeld "onwetendheid is geluk". Ben je moedeloos van al de onrechtvaardigheid…

Ontspannen en ontstressen, hoe en wanneer?Ontspannen en ontstressen, hoe en wanneer?Heeft iemand met te veel stress een verhoogd risico op burn out? Heeft iemand met te veel stress in zijn leven nog een m…
Het doel en de zin van het levenmijn kijk opHet doel en de zin van het levenVeel mensen hebben problemen met het leven. Vragen zich af waarom ze op de wereld zijn. Veel mensen zijn teleurgesteld i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • 48 Ways - Happiness: Classic Sinai Podcast - Rabbijn Noah Weinberg.
Jehoeda (1.535 artikelen)
Laatste update: 10-06-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.