Houden van alle mensen volgens Joodse wijsheden

Houden van alle mensen volgens Joodse wijsheden Er lopen zoveel mensen op de wereld dat je ze eigenlijk niet meer als bijzonder beschouwt. Toch is de mens de kroon der Schepping en heeft G'd ons geboden om van alle mensen te houden. Het is niet voldoende om alleen van G'd en je naaste te houden. Het gaat om alle mensen. Daarom is het streven naar vrede zo'n groot goed binnen het Jodendom. Leer met alle mensen goed om te gaan zo ontstaat vanzelf vrede. Je mag mensen nooit haten. Je moet wel hun verkeerd gedrag afkeuren en het goede gedrag stimuleren.

Liefde is.....het identificeren van mensen met hun deugden

Om de schoonheid van de mensheid te ontdekken is het goed te kijken naar de deugden. Hoe meer mogelijke deugden u ziet hoe meer u een ander zult waarderen. Maak een lijst met deugden en maak onderscheid tussen de deugden, zoals altruïstisch, assertief, attent, moedig, kalm, zorgzaam etc.

Van welke mensen houdt u?

Wanneer u een lijst maakt van mensen van wie u houdt, zult u natuurlijk niet alle mensen die u kent opnoemen. Er zal slechts een klein percentage zijn. Maar dit percentage is kleiner omdat u zich óók focust op slechte eigenschappen. Wanneer u echter alleen kijkt naar de goede eigenschappen van mensen dan zal het percentage mensen van wie u houdt veel hoger zijn.

De goddelijke ziel

Eén deugd die elke mens heeft is een goddelijke ziel geschapen naar het beeld van G'd. Hoe laag een mens ook is gevallen, elke mens heeft het diepste verlangen om zoals G'd te zijn. Deze goddelijke ziel is de vrije wil. En dat is geen kleine deugd.

Het geven van liefde is een grotere deugd dan geliefd worden

De ziel wil liefde geven omdat deze hem het grootste geluk geeft. De ziel wil zich verbinden met andere zielen. Dat is de manier om toegang te krijgen tot G'ds liefde. Het lichaam daarentegen wil liefde ontvangen. Dat lijkt makkelijker. Maar het is uiteindelijk het geven van liefde dat meer opbrengt.

De mensheid vormt één lichaam c.q. eenheid

Het is niet juist om wraak te nemen op iemand anders omdat deze deel uitmaakt van dezelfde eenheid. Daarom zegt de Tora ook: 'Heb u naaste lief als uzelf'. Het pijn doen van de ander is net zo dwaas als uzelf bezeren. Wanneer u zich richt op fysieke zaken dan zult u verschillen zien, maar wanneer u zich richt op de ziel dan zult u gelijkheid ontdekken. Wanneer iemand slimmer is dan u dan is het niet goed om daar jaloers op te zijn; in tegendeel u kunt van zijn/haar kennis profiteren. Het is zaak om alles met elkaar te delen omdat we een eenheid vormen.

Liefde begint thuis

Om van andere mensen te kunnen houden moet u eerst leren om goed met u naaste familie om te gaan. Hoe kunt u anders vrede bereiken? Het huwelijk is een goede testcase. Het leert u hoe met een ander om te gaan zoals u met uzelf om zou gaan. Om van de ander te kunnen houden moet u eerst van uzelf kunnen houden. Hou daarom dagelijks uw deugden bij. Bent u eerlijk? Werkt u hard? Zorgt u goed voor een ander?

Wanneer u een vreemde ontmoet kunt u hem het best behandelen als een verloren gewaande broer die u na jaren weer opnieuw ontmoet. Hoewel u uw broer nog nauwelijks zult herkennen bent u toch geïnteresseerd in hem. Zo moet u ook de vreemde beschouwen.

Hoe kunt u oefenen om van een vreemde te houden

Er zijn verschillende ideeën mogelijk om van een ander te houden.
 • Toon begrip voor iemand die pijn heeft.
 • Bezoek iemand die ziek is en help hem.
 • Zet niemand voor schut, zeker niet in het openbaar
 • Roddel niet over anderen
 • Neem geen wraak.
 • Lach – uw geluk steekt anderen aan
 • Toon respect voor ouderen
 • Help een arme

G'd is met de onderdrukten

Houden van alle mensen betekent ook houden van mensen die op het eerste gezicht slecht lijken. G'd is altijd met de onderdrukten. Zelfs als de onderdrukker rechtvaardig is en de verdrukte slecht, zeggen onze wijzen ons, G'd is bij de onderdrukten. (Lev Rabba 27: 7). Bezoek de gevangenen en breng ze wat geluk. Zelfs als ze schuldig zijn; zelfs als ze in jouw ogen alle ellende verdienen die ze hebben. Breng ze vreugde. En het zijn niet alleen diegenen in de penitentiaire inrichting. Een ziekenhuis, een tehuis voor ouderen, zelfs een privéwoning van een eenzame oude man - ook deze kunnen gevangenissen van de ziel zijn.

Waarom het houden van mensen een ingrediënt van wijsheid is

 1. Het succes van een ander is ook uw succes.
 2. Hoe meer liefde in uw leven hoe gelukkiger u zich voelt.
 3. Houden van mensen is één van de grootste geschenken.
 4. Houden van anderen verbindt u met de wereld.
 5. Houden van anderen leert u in wij-denken i.p.v. ik-denken
 6. Realiseer u dat alle mensen kinderen van G'd zijn.

Lees verder

© 2010 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Torastudie 58: Jakobs verzoek om rust - Genesis 47Torastudie 58: Jakobs verzoek om rust - Genesis 47Clichés zijn banaal maar vaak waar. Bijvoorbeeld "onwetendheid is geluk". Ben je moedeloos van al de onrechtvaardigheid…
Kabbala: sefira - Chesed, Gevoera en TiferetChesed (Barmhartigheid) is de vierde van de tien sefirot, en de eerste van de gevoels attributen binnen de Schepping. Ge…
Kabbala: krachten ziel (3) - Ahava, Jira, RachamiemAhava (liefde) wordt geassocieerd met de sefira van Chesed. Ahava is de essentiële kracht van 'groei' inherent aan de re…
Torastudie 176: Heb uw naaste lief – Leviticus 19:18Torastudie 176: Heb uw naaste lief – Leviticus 19:18Hillel zei: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet; dit is de essentie van de hele Tora – de res…

Straight edge: in het hoofd van een anti-punkerNiet veel jongeren kunnen leven zonder drank, sigaretten en sex, maar voor sommigen is het een bewuste levensstijl. Zij…
Uitleg over het BoeddhismeIedereen heeft wel eens gehoord van het Boeddhisme, maar niemand kan echt vertellen wat het precies inhoud en wat de bel…
Bronnen en referenties
 • Chabad
 • 48 Ways - Happiness: Classic Sinai Podcast - Rabbijn Noah Weinberg.

Reageer op het artikel "Houden van alle mensen volgens Joodse wijsheden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 14-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Special: Joodse wijsheden
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!