InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?
nieuws uitgelicht

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS? Met het uitbrengen van het IAEA rapport in november 2011 is de spanning rondom Iran en haar nucleaire programma aanzienlijk toegenomen. Het Internationaal Atoom Energie Agentschap heeft duidelijk bewijzen gevonden dat Iran bezig is met het maken van een nucleaire bom. Israël heeft openlijk aangegeven dat een militaire aanval op Iran niet uitgesloten is. Maar heeft de internationale gemeenschap besloten om de druk op Iran op te voeren door verscherpte sancties. Dat heeft ertoe geleid dat in september 2015 een deal is gesloten met Iran. Maar het is onduidelijk of de deal zal standhouden. Israël en de Amerikaanse president Trump noemen het een zeer slechte deal en vrezen dat Iran alsnog aan kernwapens kan komen. Ook is een doorn in het oog dat Iran de bevroren tegoeden die het weer in handen heeft gebruikt voor de financiering van het internationaal terrorisme.

De vijandige relatie tussen Israël en Iran

De vijandige relatie tussen Israël en Iran is niet van vandaag op morgen ontstaan. Aanvankelijk had Israël goede relaties met Iran toen de Sjah aan de macht was. Maar met de komst van Ayatollah Khomeini en het begin van de Iraanse Revolutie is daar drastisch verandering in gekomen. Iran is een aartsvijand van Israël geworden.

Laatste ontwikkelingen

Vanaf begin 2014 gaan we regelmatig voor u de laatste ontwikkelingen bijhouden. Er wordt veel gezegd en geschreven over deze kwestie. Veel informatie hoort bij de propagandaoorlog die gevoerd wordt tussen het Westen (Israël) en Iran. Niemand weet precies of en zo ja wat er gaat gebeuren (er gebeurt overigens al wel veel op het gebied van economische sancties). Er kan een militaire aanval plaatsvinden vanuit de lucht maar het is evengoed mogelijk dat acties worden ondernomen door commandotroepen. Ook kunnen onderzeeërs ingezet worden. Daarnaast zijn er mogelijkheden om iets te doen met computervirussen (wat mogelijk al gebeurd is - Stuxnetvirus). Hierbij hoeven niet alleen kerncentrales te worden aangevallen maar kunnen ook andere vitale onderdelen van de Iraanse samenleving platgelegd worden zodat chaos in Iran gecreëerd wordt. Mogelijk kan het Westen profiteren van de Iraanse oppositie door een soortgelijke opstand zoals in andere Arabische landen is gebeurd.

Nucleaire faciliteiten in Iran

Ligging nucleaire faciliteiten Iran

Legenda
A. Natanz
B. Qom
C. Arak
D. Bushehr
E. Teheran
F. Parchin
G. Isfahan

  • Natanz – een uranium verrijking faciliteit
  • Qom (Fordo) – een uranium verrijking faciliteit
  • Bushehr – een civiele nucleaire krachtcentrale
  • Arak – een zwaar water productie fabriek
  • Teheran – een experimenteel nucleaire reactor
  • Parchin – een militaire basis voor nucleaire onderzoek en ontwikkeling
  • Isfahan – een uranium conversie faciliteit
  • Verschillende uranium mijnen in centraal en zuidelijk Iran

Maart 2018

11 maart 2018
'If Europe won't fix Iran deal, US will nix agreement' – INN (https://goo.gl/Gdnu4Y)
De Trump-regering heeft gezworen zich terug te trekken uit de Iraanse nucleaire deal als Europese bondgenoten weigeren akkoord te gaan met belangrijke wijzigingen in de overeenkomst, volgens een rapport op zondagavond door Channel 10-verslaggever Barak Ravid. Volgens het rapport vertelde de Amerikaanse president Donald Trump vorige week aan premier Benjamin Netanjahoe tijdens hun ontmoeting dat de veranderingen die de Europeanen hadden voorgesteld aan de overeenkomst van 2015 "cosmetisch" van aard waren en niet inhoudelijk, en daarom onaanvaardbaar waren. Trump heeft aangegeven dat hij zich zal terugtrekken uit de Iraanse nucleaire deal als er geen substantiële wijzigingen in de overeenkomst worden aangebracht. Volgens Ravid zei president Trump tegen Netanjahoe dat als hij niet in staat is om Europese steun te krijgen voor belangrijke wijzigingen in het gezamenlijk uitgebreid actieplan 2015, hij niet zou aarzelen om de deal te stoppen. De deal wordt bekritiseerd omdat het programma van ballistische wapens van Iran niet wordt aangepakt en omdat het 'sunset-clausules' bevat waaronder veel van de beperkingen op het nucleaire programma van Iran zouden vervallen en omdat het er niet in slaagde een adequaat inspectieregime te creëren om de naleving door Iran van de overeenkomst te beoordelen.

8 maart 2018
Pentagon: Iran has deployed the S-300 system – INN (https://goo.gl/WQyZ15)
Iran heeft het Russisch gemaakte S-300 luchtafweerraketsysteem getest en ingezet, waarvoor de Amerikaanse en Israëlische militaire functionarissen al lang bang zijn, omdat het de Islamitische Republiek een "generational improvement in capabilities" biedt, zo meldt het Defence Intelligence Agency van het Pentagon. Rusland leverde de S-300, ook bekend als het SA-20c SAM-systeem, in 2016 en verschafte Iran daarmee het meest geavanceerde luchtverdedigingssysteem. De inzet van de S-300 onderstreept de waarde van de aankoop door Israël van de F-35-jet van Lockheed Martin Corporation.

Former Syrian general: Iran testing chemical weapons in Syria – INN (https://goo.gl/RuScPa)
Een voormalig generaal van het Syrische leger die deze week overliep, zegt dat Iran in Syrië testen uitvoert met korte tot middellange afstandsraketten met chemische kernkoppen. Zaher Al-Sakat, die nu een agentschap voor controle op chemische wapens in Brussel heeft, vertelde Kan dat "Iran nog steeds een centrale leverancier van chemische wapens voor het Syrische regime is, naast de onafhankelijke ontwikkeling van chemische wapens op Syrisch grondgebied." Hij verklaarde verder dat "Een groot deel van de voorraden chemische wapens zijn verborgen voor internationale inspecteurs en overgedragen aan Hezbollah." "In drie verschillende centra in Syrië ontwikkelen Iraanse wetenschappers, technici en militair personeel raketten met chemische kernkoppen van 5 tot 35 kilometer om te worden gebruikt voor militaire operaties op Syrisch grondgebied - maar ook voor operaties over de grens."

Februari 2018

28 februari 2018
Satellites reveal Iranian missile base in Syria – INN (https://goo.gl/LoQWiR)
Satellietbeelden hebben onthuld wat experts zeggen dat een nieuwe Iraanse raketbasis is in Syrië, het teken van de inspanningen van Teheran om zijn militaire aanwezigheid aan de noordgrens van Israël te versterken. In 2017 heeft de Quds Force van Iran, een vleugel van de Revolutionaire Garde, een soortgelijke faciliteit gebouwd ten zuiden van Damascus. In december bombardeerden Israel Air Force-jagers de Iraanse basis tijdens een chirurgische aanval. Op woensdag meldde Fox News dat satellietbeelden van de Earth Remove Observation Satellite van ImageSat International het bewijs leverden van een nieuwe Iraanse militaire faciliteit in Jabal ash Sharqi, acht mijl ten noordwesten van de Syrische hoofdstad. Twee hangars zijn zichtbaar in de afbeeldingen en worden waarschijnlijk gebruikt om korte- en middellangeafstandsraketten op te slaan. Premier Benjamin Netanjahoe heeft herhaaldelijk verklaard dat Israël geen Iraanse voet aan de noordgrens zal tolereren.

25 februari 2018
Israeli F-16 crash caused by human error, IAF says – INN (https://goo.gl/zHKK2B)
De Israëlische F-16 die onlangs door de Syrische luchtverdediging werd neergeschoten is verloren gegaan door een menselijke fout. Eerder was al bekend geworden dat het om een “operationele fout” ging. Maar nu blijkt deze te zijn veroorzaakt door een menselijke fout. Een senior IAF-officier vertelde verslaggevers dat het cockpitpersoneel niet reageerde op het richten en lanceren van de luchtafweerraketten, waardoor ze kwetsbaar werden.

20 februari 2018
Iranian official: If Israel attacks, 'we will level Tel Aviv' – INN (https://goo.gl/qEtcWo)
Een hoge Iraanse functionaris dreigt 'Tel Aviv te vernietigen' als Israël militaire actie tegen Iran zou nemen. Mohsen Rezayee, secretaris van de "Expediency Council" van Iran, werd geciteerd door het Iraanse persagentschap Fars, die reageerde op de woorden van premier Netanjahoe op de Veiligheidsconferentie van München afgelopen zondag.

18 februari 2018
Netanyahu to Iran: 'Not only Iran's proxies, we'll also attack the country itself' – INN (https://goo.gl/ojX8yZ)
Tijdens een veiligheidsconferentie in München heeft premier Netanjahoe vandaag gezegd dat Israël niet alleen de proxies van Iran zal aanvallen maar ook Iran zelf zal aanpakken als dat land Israël blijft uitdagen. Hij zei dat er veel overeenkomsten zijn tussen Nazi-Duitsland en Iran. Iran vormt niet alleen een bedreiging voor Israël maar voor de hele wereld. De premier heeft op de veiligheidsconferentie een overblijfsel getoond van een drone die vermoedelijk boven Israël is neergeschoten. Volgens de premier gaat het om een Iraanse drone. "Herkent u dit?", vroeg Netanjahoe aan de Iraanse minister Zariv in de zaal. De drone is een bewijs voor de Iraanse agressie jegens Israël, zei Netanjahoe. "Daag ons niet uit", voegde hij er nog aan toe in de richting van Zariv.

16 februari 2018
IAF: F-16 shoot down was 'operational failure' – INN (https://goo.gl/Xxcr7Q)
Onderzoek naar verlies van F-16I tijdens operatie over Syrië afgelopen zaterdag suggereert dat piloot de ouder wordende S-200 raket zou hebben kunnen ontwijken. Tijdens de operatie vuurde het luchtverdedigingsnetwerk van Syrië tientallen raketten af op het Israëlische vliegtuig. De meeste afgevuurde raketten waren oudere Sovjet-gebouwde S-200 "Dubna" -raketten (door de NAVO aangeduid als de SA-5 Gammon). Eén van de S-200-raketten explodeerde in de nabijheid van een van de F-16I's, waardoor het vliegtuig werd beschadigd en de piloot en navigator gedwongen werden de schietstoel te gebruiken nadat ze naar het Israëlische luchtruim waren teruggekeerd. Beide bemanningsleden raakten gewond tijdens de uitwerpprocedure. Vandaag onthult de IAF dat het verlies van de F-16I waarschijnlijk een mislukte operatie was, waarbij opgemerkt werd dat de raket die de jager neerschoot over het algemeen als achterhaald wordt beschouwd, in het bijzonder tegen moderne jagers als de F-16I. De S-200 is ontwikkeld aan het eind van de jaren vijftig en is al meer dan een halve eeuw in gebruik, terwijl de F-16I pas sinds 2004 in bedrijf is. Hoewel er nog geen officieel rapport is ingediend, zeggen IAF-functionarissen dat het lijkt alsof de piloot geen ontwijkende manoeuvres kon uitvoeren zoals vereist na de lancering van de S-200-raket, waardoor de verouderde lucht-tot-grond raket, gewoonlijk geen bedreiging vormt voor de F-16I.

12 februari 2018
IAF probe finds: Second F-16 was able to evade Syrian missiles – YN (https://goo.gl/eWJjwv)
Eerste onderzoek naar het neerhalen van een Israëlische straaljager door Syrische luchtdoelraketten wijst uit dat het leidende vliegtuig in formatie dook en op tijd de raketten kon ontwijken. Er waren acht Israëlische gevechtsvliegtuigen betrokken bij de aanval op Syrië. Ze vlogen in twee formaties om de infiltratie van een Iraanse drone in het Israëlische luchtruim op zaterdag te vergelden. Ze vielen onder andere het controle- en commandocentrum van de drone aan evenals andere Iraanse en Syrische doelwitten in Syrië. Het ging om 12 doelen waarvan 4 Iraanse doelen. Na het bombarderen van hun doelen kwamen de Israëlische straaljagers onder vuur te liggen van de Syrische luchtverdediging, met meer dan 20 SA-5 en SA-17 luchtafweerraketten op hen afgevuurd. Eén raket ontplofte vlak bij één van de vliegtuigen, waardoor de piloot en de navigator binnen enkele seconden beslisten om zichzelf te redden, ondanks het feit dat ze dit niet hadden gemeld in het communicatiesysteem. Mogelijk had het vliegtuig een andere koers kunnen nemen zodat het niet was vernietigd. Maar die conclusie is nog niet officieel getrokken.

Preparing for war in the north, Israel boosts air defenses – JP (https://goo.gl/R2NfAW)
Israël bereidt zich voor op oorlog in het noorden. Hoe zit het met Israëls luchtverdedigingssysteem? Hoewel het leger ieder commentaar weigert zeggen ooggetuigen dat de IDF raketbatterijen op vrachtauto's naar het noorden vervoert. Israëls luchtverdediging omvat momenteel de Iron Dome, ontworpen om korteafstandsraketten af te schieten; het Arrow-systeem, dat ballistische raketten onderschept buiten de atmosfeer van de aarde; en het David's Sling-raketafweersysteem, dat is ontworpen om tactische ballistische raketten te onderscheppen, middellange- en langeafstandsraketten en kruisraketten afgevuurd vanaf een bereik van tussen de 40 km en 300 km. De IDF heeft ook Patriot raketten die gebruikt worden om drones te onderscheppen. De drone die zaterdag werd neergeschoten door een Apache helikopter was het meest geavanceerde onbemande toestel van Iran waarvan de Iraniërs dachten dat de IDF deze niet op de radar zou zien.

11 februari 2018
IDF: War with Iran a matter of time – INN (https://goo.gl/jFuQxu)
Volgens het Israëlische leger is oorlog met Iran slechts een kwestie van tijd. Senior bronnen zeggen dat het een volledige oorlog gaat worden en dat die onvermijdelijk is. Iran is namelijk vastbesloten om zichzelf in Syrië te vestigen met troepen. Israël zal dat niet toestaan. Israël is niet uit op een escalatie maar zal niet aarzelen om toe te slaan. Zaterdag 10 februari 2018 vond een eerste directe confrontatie plaats tussen Israël en Iran. Een Iraanse drone vloog het Israëlische luchtruim binnen. Daarop bombardeerde de Israëlische luchtmacht Iraanse en Syrische doelen in Syrië.

Netanyahu's warning following Iranian drone intrusion – INN (https://goo.gl/M9KwbM)
Premier Netanjahoe maakt duidelijk dat Israël geen poging tolereert om soevereiniteit te ondermijnen. “We hebben bewezen dat we ons kunnen verenigen om onze vijanden af te weren.” "Gisteren hebben we zware klappen uitgedeeld aan de strijdkrachten van Iran en Syrië en hebben we iedereen duidelijk gemaakt dat onze rules of engagement op geen enkele manier zijn veranderd," zegt Netanjahoe.

Report: Six killed in IAF strikes on Syria – INN (https://goo.gl/iYNCw1)
Bij de Israëlische aanvallen op Syrië zijn gisteren 6 doden gevallen. Israel Air Force jachtvliegtuigen vielen verschillende militaire doelwitten aan die werden uitgevoerd door het Assad-regime en zijn bondgenoten in en rond het Damascus-gebied op zaterdag, inclusief een commando- en controlecentrum dat werd gebruikt om een onbemand vliegtuig te besturen dat het Israëlische luchtruim schond. Het door Iran gebouwde dronevliegtuig werd neergeschoten door Israëlische troepen nadat het het Israëlische luchtruim binnendrong. IAF-vliegtuigen reageerden door het commandocentrum aan te vallen dat de drone had bestuurd, evenals Syrische lucht-tot-lucht raketbatterijen die het vuur op het Israëlische vliegtuig opende. Een IAF F-16I "Sufa" gevechtsvliegtuig werd tijdens het incident neergeschoten. Beide piloten konden uit het vliegtuig verlaten voordat het neerstortte en werd teruggevonden door Israëlische reddingsteams.

10 februari 2018
Een Israëlisch F-16 gevechtsvliegtuig is vanochtend in het noorden van Israël neergehaald door Syrische luchtafweer. Dat gebeurde toen de F-16 aanvallen op doelen in Syrië uitvoerde. De 2 piloten konden het toestel op tijd verlaten maar zijn wel gewond geraakt. De Israëlische aanvallen volgden op de onderschepping van een drone die vanuit Syrië naar Israël was gekomen. Het leger houdt Iran daarvoor verantwoordelijk: de Iraniërs steunen het regime van de Syrische president Assad. Syrische staatsmedia melden op basis van legerbronnen dat de luchtafweer op Syrisch grondgebied "meer dan één Israëlisch vliegtuig" heeft geraakt. Volgens Syrische staatsmedia heeft het leger van Israël enkele uren na het neerhalen van de F-16 nieuwe aanvallen uitgevoerd in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus. Of daarbij slachtoffers zijn gevallen of er schade is aangericht is niet duidelijk. Het leger van Israël heeft de nieuwe aanvallen nog niet bevestigd.

President Poetin heeft de situatie in Syrië besproken met premier Netanjahoe, na luchtaanvallen van Israël op Syrië en en het neerhalen door Syrië van een Israëlische F-16. Poetin hield volgens het persbureau Interfax Israël voor er alles aan te doen om escalatie in de regio te vermijden. Netanjahoe zei Poetin dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen en dat het wil voorkomen dat Iran een voet aan de grond krijgt in Syrië. De VS heeft steun uitgesproken voor het Israëlische recht op zelfverdediging. De regering zegt dat van de expansie van Iran een groot gevaar uitgaat.

December 2017

2 december 2017
Report: Israel attacked military base in Syria - INN (https://goo.gl/nnfHbA)
Volgens Arabische media heeft de Israëlische luchtmacht een militaire basis in Syrië aangevallen. Er werden vanuit Libanon raketten afgevuurd op de basis ten zuiden van Damascus. Het Syrische leger zou twee raketten hebben onderschept. Er zou ook luchtverdediging zijn ingezet tegen Israëlische vliegtuigen. Maar er zijn geen berichten dat de vliegtuigen zouden zijn geraakt. Op de militaire basis zouden binnenkort Iraanse militairen arriveren.

Augustus 2017

15 augustus 2017
Iran will quit nuclear deal if sanctions imposed, Rouhani warns – INN (https://goo.gl/7uqTPy)
De Iraanse president Hassan Rouhani zegt dat Iran “binnen enkele uren” het nucleaire verdrag zal opzeggen als de VS nieuwe sancties oplegt. Vorige maand besloot de VS tot de uitvoering van nieuwe sancties i.v.m. Iraans ballistische raketprogramma. Volgens Iran is het opzeggen van het nucleaire verdrag een gepaste reactie op de nieuwe sancties.

Mei 2017

26 mei 2017
Senate approves new sanctions on Iran – INN (https://goo.gl/aAPsqO)
De Amerikaanse Senaat heeft met 18 stemmen voor en 3 stemmen tegen nieuwe sancties aangenomen tegen Iran i.v.m. Iraanse testen van ballistische raketten. Senator Bob Corker zegt dat de nieuwe sancties geen gevaar vormen voor de Iran deal. De regering Trump had al eerder sancties opgelegd aan 25 individuen en bedrijven die betrokken zijn bij het ballistische programma van Iran. Iran ontkent dat de testen van ballistische raketten ingaan tegen VN resolutie 2231.

25 mei 2017
Iran completes third underground ballistic missile factory – INN (https://goo.gl/FCI2Q3)
Iran heeft haar derde ondergrondse ballistische rakettenfabriek opgeleverd en gaat door met haar rakettenprogramma. Dit meldt het Iraanse persbureau Fars. De Arabische soennietische landen en Israël zien de ballistische raketten als een bedreiging voor de wereldvrede. Onlangs heeft de VS nieuwe sancties genomen tegen Iran in verband met het lanceren van raketten.

Maart 2017

26 maart 2017
Iran sanctions 15 US firms, citing Israel ties and 'human rights' – JP (https://goo.gl/KM1L10)
Iran heeft sancties opgelegd aan 15 Amerikaanse bedrijven die de 'mensenrechten' schenden en die samenwerken met Israël tegen de Palestijnen. De Iraanse stap komt twee dagen nadat de VS aan 30 bedrijven en individuen sancties heeft opgelegd die gevoelige technologie aan Iran leveren voor het rakettenprogramma of het overtreden van exportcontrole naar Iran, Noord-Korea en Syrië. Afgelopen donderdag is in de VS ook een wetsvoorstel ingediend voor strengere sancties tegen Iran in verband met het testen van ballistische raketten en het steunen van terreur in de wereld door Iran.

21 maart 2017
Mossad chief: Iran is main threat to Israel with or without nuclear deal – JP (https://goo.gl/EzEfT7)
Yossi Cohen, hoofd van de Mossad, zegt dat Iran de belangrijkste bedreiging blijft voor Israël met of zonder deal. Zolang het huidige regime aan de macht blijft vormt Iran een bedreiging voor Israël. Cohen adviseert Israël om vrede te sluiten met gematigde Arabische landen in het Midden-Oosten.

10 maart 2017
Iran claims it tested ballistic missile – INN (https://goo.gl/jxVBYx)
De Revolutionaire Garde van het Iraanse leger zegt dat het vorige week vanuit zee een ballistische raket heeft getest. Het doelwit op 250 kilometer afstand werd getroffen door de raket. Het gaat om de Hormuz 2. De VS hebben al sancties ingesteld tegen eerder afgeschoten ballistische raketten. Of de VS nu met nieuwe sancties zal komen is afwachten. Premier Netanjahoe en president Trump hebben de kwestie Iran onlangs nog per telefoon besproken. Ook tijdens de ontmoeting in Washington in februari kwam de kwestie aan de orde.

7 maart 2017
Trump and Netanyahu discuss Iranian threat – INN (https://goo.gl/KPv0ZD)
President Trump en premier Netanjahoe hebben gisteren telefonisch contact gehad over de Iraanse dreiging. Ze hebben afgesproken gezamenlijk de Iraanse dreiging aan te pakken nadat Iran afgelopen weekend opnieuw twee ballistische raketten heeft getest. De raketten hebben een bereik van 250 kilometer.

Februari 2017

6 februari 2017
Iranian official threatens Tel Aviv – INN (https://goo.gl/oINidg)
Mojtaba Zonour, een voormalig functionaris van de Iraanse Revolutionaire Garde en momenteel lid van Iran's National Security and Foreign Policy Commission, heeft gisteren gedreigd om Tel Aviv aan te vallen mochten de VS een “fout” maken. Volgens hem kost het een Iraanse raket slechts 7 minuten om Tel Aviv te treffen. Ook een militaire basis van de VS in Bahrein zal worden aangevallen.

5 februari 2017
'Iran is the biggest state sponsor of terror' – INN (https://goo.gl/pkfb5Q)
De nieuwe Amerikaanse minister van defensie James Mattis noemt Iran “de grootste staatssponsor van terreur.” Dat zei hij gisteren, een dag nadat de VS nieuwe sancties tegen 25 individuen en bedrijven hebben aangekondigd tegen Iran i.v.m. de ballistische rakettest. James Mattis zei dat het niet goed is om Iran te negeren. De VS gaat echter niet haar troepenmacht in het Midden-Oosten uitbreiden. Iran ziet overigens de test niet als een schending van de VN resolutie.

Pence warns Iran: Don't test us – INN (https://goo.gl/LjlzsE)
De Amerikaanse vicepresident Pence waarschuwt Iran om de VS niet uit te dagen. Hij adviseert het Iraanse regime om alle vijandige acties richting de VS en haar bondgenoten te staken. In gesprek met ABC News’ George Stephanopoulos zegt Pence vandaag dat militaire opties van de VS op tafel liggen mocht Iran doorgaan met provocaties.

3 februari 2017
Trump: Iran is playing with fire – INN (https://goo.gl/qjwUcF)
President Trump meldt via een tweet dat Iran met vuur speelt: “Iran is playing with fire - they don't appreciate how "kind" [sic] President Obama was to them. Not me!” Trump lijkt de situatie met Iran serieus te gaan aanpakken. Eerder deze week waarschuwde de VS Iran al formeel.

2 februari 2017
Iran tests cruise missile with nuclear capability – INN (https://goo.gl/XrLmLd)
De Duitse Krant 'Die Welt' meldt dat Iran een kruisraket heeft getest met een bereik van 2000 tot 3000 kilometer. De raket kan nucleaire wapens met zich meedragen. Het gaat om de “Sumar” kruisraket. Kruisraketten zijn moeilijker te traceren dan ballistische raketten omdat ze onder de radar kunnen vliegen. Het is Iran niet verboden om kruisraketten te testen volgens de VN resolutie.

Trump on Iran missile test: Should have stopped while ahead – INN (https://goo.gl/y37pZ2)
President Donald Trump bericht in een tweet dat de VS Iran hebben formeel gewaarschuwd inzake de ballistische raket die Iran zondag testte. Trump twitterde dat de Iraanse test laat zien hoe slecht de Iran deal is.

Iran mocks Trump in response to White House threat – JP (https://goo.gl/yE06hk)
Iran trekt zich niets aan van de waarschuwing van de VS inzake het testen van ballistische raketten (zie bericht hierboven). Het zegt gewoon door te zullen gaan met de testen. Iran noemt president Trump een extremist die door niemand serieus wordt genomen. De Amerikaanse regering overweegt nieuwe sancties tegen Iran. Republikeinen komen met een nieuw wetsvoorstel 'The Iran Nonnuclear Sanctions Act of 2017'. Deze moet sancties tegen Iran uitvoeren i.v.m. Iraans steun aan terrorisme, het schenden van mensenrechten en ballistische raketactiviteiten.
Update: De VS komen morgen met sancties tegen bepaalde Iraanse entiteiten n.a.v. de rakettest. De sancties zullen zo uitgevoerd gaan worden dat de Iran-deal daar niet door getroffen wordt. (https://goo.gl/bdc5g4)

1 februari 2017
Report: Iran conducted secret missile test in December – INN (https://goo.gl/hrJOpC)
Iran heeft niet alleen afgelopen weekend een rakettest gedaan maar ook op 6 december 2016. Het ging toen om de Shahab-3. Dit meldden twee militaire functionarissen uit de VS gisteren aan de Amerikaanse nieuwszender Fox. De Shahab 3 heeft een bereik van 800 mijlen, iets minder dan een gewone ballistische raket.

Januari 2017

31 januari 2017
Vooraanstaande senator wil Amerikaanse reactie op rakettest Iran – NOS (https://goo.gl/GxXzyv)
De Republikeinse senator Bob Corker, die voorzitter is van het comité voor buitenlandse relaties van de Senaat, wil dat de VS maatregelen neemt tegen Iran nadat dit land in het weekend een test uitvoerde met een ballistische raket. De test mislukte overigens. De raket vloog ongeveer 1000 kilometer en ontplofte vervolgens buiten de dampkring. Volgens de VN-Veiligheidsraad mag Iran tot 2023 geen ballistische raketten testen. Deze raketten kunnen namelijk ook kernkoppen bevatten. President Trump weet van de test af maar er zijn nog geen details over binnen. De VS onderzoekt of Iran de resolutie van de VN heeft geschonden. De Veiligheidsraad gaat vandaag op verzoek van de VS over het incident vergaderen in een spoedzitting.

Februari 2016

17 februari 2016
Revealed: America's cyber strike plan on Iran – INN (http://goo.gl/Z9Liz6)
De New York Times heeft bekend gemaakt dat de VS een hele grote cyberaanval zouden gaan uitvoeren op Iran indien diplomatie zou falen. Het plan heet Nitro Zeus en had als doel het defensiesysteem, communicatiesysteem en grote delen van de elektriciteit uit te schakelen. Hij plan zou tientallen miljoenen dollars hebben gekost en duizenden militair en inlichtingenpersoneel zouden eraan meewerken. De VS wilden dit plan uitvoeren uit vrees dat Israël zelf het initiatief zou nemen om Iran aan te vallen. Ook zouden de VS een cyberaanval hebben willen uitvoeren op de nucleaire centrale Fordo. Het plan is te zien in een documentaire Zero Days dat vandaag op het Berlin Film Festival wordt getoond.

Januari 2016

17 januari 2016
Netanyahu: We will warn of any Iranian violations of deal – INN (http://goo.gl/WBb2iN)
Terwijl gisteren de economische sancties tegen Iran zijn opgeheven waarschuwt premier Netanjahoe dat Iran nog steeds zoekt naar nucleaire wapens. “Iran blijft het Midden Oosten destabiliseren en verspreidt terreur over de hele wereld,” zegt de premier in een verklaring. Netanjahoe zegt dat Israël de uitvoering van de deal zal controleren en waarschuwt voor het niet nakomen daarvan. De IAEA meldde gisteren dat Iran haar verplichtingen is nagekomen. Eerder kwam de VN waakhond nog met het bericht dat Iran haar voorraad laag verrijkt uranium uitbreidt en dat gestopt werd met de ontmanteling van centrifuges in Natanz en Fordow.

7 januari 2016
New Mossad chief: Iran is still a significant threat – INN (http://goo.gl/IGyKQU)
Het nieuwe hoofd van de Mossad, Yossi Cohen, zegt dat Iran nog steeds een belangrijke dreiging is voor Israël ondanks de Iran deal die is gesloten. Cohen zegt zelfs dat de dreiging nog groter is geworden. Iran roept nog steeds op om Israël te vernietigen, versterkt haar militaire capaciteit en haar grip op de regio, en steunt terroristen.

5 januari 2016
Iran toont ondergrondse basis met nieuwe Emad-raket – Volkskrant (http://goo.gl/w8UdoX)
Iran heeft vandaag beelden vrijgegeven van de Emad raket die alle andere raketten die Iran de laatste jaren geproduceerd heeft overbodig zouden maken. De Emad raket is veel nauwkeuriger. Israël en de VS maken zich zorgen want de Emad raket heeft een bereik van 1700 km en dus kunnen Israël en Amerikaanse bases in de regio getroffen worden. De Emad raket staat opgesteld in een ondergrondse basis. De onthulling van de raketbasis komt enige dagen nadat Iran een Emad-raket heeft getest. De raket kan kernwapens vervoeren. Een VN-resolutie uit 2010 heeft bepaald dat Iran haar rakettenprogramma aan banden moest leggen. Met de bouw van de Emad raket gebeurt dat dus niet.

December 2015

31 december 2015
US preparing sanctions on Iran over ballistic missile program – YN (http://goo.gl/8cH4xx)
De VS bereiden sancties voor tegen het ballistische raketprogramma van Iran. Er zullen 12 bedrijven en individuen in Iran, Hong Kong en de Verenigde Arabische Emiraten op de sanctielijst komen te staan. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij het raketprogramma. Volgens de Iran deal hebben de 6 wereldmachten de mogelijkheid om nieuwe sancties op te leggen indien Iran zich niet houdt aan de deal. Iran ziet nieuwe sancties echter als een schending van het akkoord.

9 december 2015
American official confirms Iranian ballistic missile test – INN (http://goo.gl/cLuY3G)
Een Amerikaanse functionaris bevestigt dat Iran vorige maand (op 21 november 2015) een test heeft uitgevoerd met een ballistische raket. Het was de tweede test sinds het sluiten van een nucleaire deal in juli. Met de testen is de VN resolutie geschonden. Eerder zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN dat als de testen worden bevestigd de VS de Veiligheidsraad bijeen zullen roepen om maatregelen te nemen.

November 2015

11 november 2015
Iran stops dismantling centrifuges, despite nuclear deal – INN (http://goo.gl/1R4VKm)
Onder druk van de hardliners is Iran gestopt met het ontmantelen van centrifuges in Natanz en Fordow. Volgens de deal met het Westen zou Iran de centrifuges ontmantelen. Het gaat om 10.000 centrifuges in Natanz en Fordow. De hardliners willen echter dat president Rouhani de deal met het Westen opzegt.

Oktober 2015

23 oktober 2015
Israel reportedly breached Iranian air defenses while preparing potential strike – JP (http://goo.gl/odhd2z)
Volgens de Wall Street Journal heeft de Israëlische luchtmacht in 2012 het Iraanse luchtruim geschonden ter voorbereiding voor een mogelijke aanval op Iran. De VS hebben dit ontdekt door de nationale veiligheidsraad van Israël, de Israëlische luchtmacht en premier Netanjahoe te bespioneren. De piloten zouden op maanloze nachten vliegen en commando's zouden de nucleaire installaties saboteren. Overigens bespioneerde Israël de VS inzake de nucleaire besprekingen met Iran.

September 2015

11 september 2015
Democrats Bury Republican Bid to Block Iran Deal – INN (http://goo.gl/C0Jv0y)
De Senaat heeft de Iran deal aangenomen. De Republikeinen die de Iran deal wilden blokkeren kregen 58 stemmen. Dat is twee stemmen te kort. De Democraten behaalden 42 stemmen en dat was voldoende om de Iran deal door te laten gaan. President Obama noemt het een “overwinning voor de diplomatie.”

10 september 2015
US Senate to Vote on Iran Deal Thursday – INN (http://goo.gl/mKF0Do)
De Amerikaanse Senaat stemt vandaag over de Iran deal. Het ziet er naar uit dat de Democraten zullen winnen. Zij kunnen dan de resolutie tegen de Iran deal blokkeren. Een meerderheid in het door de Republikeinen gecontroleerde Congres is tegen de deal. Maar er zijn 60 stemmen nodig om het in de Senaat te laten aannemen en die stemmen zijn er niet.

2 september 2015
White House wins support for passage of Iran deal through Congress – JP (http://goo.gl/TFSwT0)
Het ziet er naar uit dat het Witte Huis meer dan een derde van de stemmen van de senatoren krijgt om de Iran deal door het Congres te laten accepteren. Met een derde van de stemmen kan een presidentiële veto in stand worden gehouden.Augustus 2015

28 augustus 2015
IAEA Says Iran May Have Built 'Extension' to Parchin – INN (http://goo.gl/2YmgxZ)
Volgens de IAEA heeft Iran waarschijnlijk een uitbreiding gebouwd bij de Parchin militaire nucleaire installatie. Dit is geconstateerd aan de hand van satellietfoto's. Het gaat om een kleine uitbreiding aan een bestaand gebouw. Amerikaanse experts hadden dit eerder ook al gemeld. Iran ontkent de bouw. Wat in het gebouw zit moet de IAEA nog onderzoeken.
update: Het State Department zegt dat de uitbreiding geen nucleaire installatie betreft maar een conventionele militaire plek. Dit zou volgens de Iran deal mogen. Ga naar: http://goo.gl/H2vaqR

27 augustus 2015
Former CIA Chief: Give Israel Bunker-Buster Bombs – INN (http://goo.gl/IlpZsw)
Twee voormalige medewerkers van de regering Obama (David Petraeus voormalig hoofd van de CIA en Dennis Ross) zeggen dat de VS aan Israël bunker buster bommen moet geven om zich te weren tegen een mogelijke dreiging van Iran. Er moet een geloofwaardige dreiging tegen Iran komen om te voorkomen dat dit land atoomwapens gaat ontwikkelen. Israël heeft de bunker buster bommen nodig zodra de deal met Iran afloopt binnen vijftien jaar.

25 augustus 2015
Cash-Strapped IAEA to Stop Monitoring Iran Next Month? – INN (http://goo.gl/L6JX2K)
De IAEA zegt geen geld meer te hebben om de nucleaire installaties in Iran te inspecteren. Het atoomagentschap vraagt haar leden extra geld te doneren. Er is 9,2 miljoen euro per jaar nodig voor de inspectie.

23 augustus 2015
Israel’s leaders ‘furious’ over Barak tapes describing aborted plans to hit Iran – TOI (http://goo.gl/p3RysL)
Israëlische leiders zijn niet blij met de uitlatingen van voormalig minister van defensie Ehud Barak die aangaf dat Israël in 2010, 2011 en 2012 Iran wilde gaan aanvallen maar dat dat toen werd tegengehouden. In 2010 hield opperbevelhebber Gabi Ashkenazi het plan tegen omdat het leger er niet goed op voorbereid zou zijn (Ashkenazi ontkent dit). In 2011 waren ministers Moshe Ya’alon en Yuval Steinitz tegen het plan. En in 2012 was er een gezamenlijke militaire oefening gepland door de VS en Israël. Israël wilde toen niet de Amerikanen voor de voeten lopen. Ehud Barak is zelf echter ook boos dat de tapes zijn uitgezonden.

20 augustus 2015
AP Exclusive: UN to let Iran inspect alleged nuke work site – AP (http://goo.gl/3XZgcZ)
De VN (IAEA) staat toe dat Iraanse inspecteurs zelf de nucleaire installatie van Parchin inspecteren in plaats van internationale inspecteurs van de IAEA. In Parchin is Iran vermoedelijk bezig met het maken van nucleaire wapens. Deze onthulling toont aan dat de Iran deal wel heel slecht is.

18 augustus 2015
340 US rabbis call on Congress to endorse Iran nuclear deal – JP (http://goo.gl/trpKKV)
340 Amerikaanse rabbijnen (mainstream Judaism) roepen het Congres op de nucleaire deal met Iran te steunen. De rabbijnen nemen hierbij een ander standpunt in dan belangrijke andere Joodse organisaties zoals de Anti-Defamation League, American Jewish Committee en AIPAC die tegen de deal zijn.

12 augustus 2015
Dozens of Retired American Generals Welcome Iran Deal – INN (http://goo.gl/aEkh4c)
Tientallen gepensioneerde Amerikaanse generaals hebben in een open brief hun steun uitgesproken voor de Iran deal. Zij dringen er bij het Congres op aan de deal te accepteren. Volgens de generaals is de deal het effectiefste middel om te voorkomen dat Iran nucleaire wapens gaat ontwikkelen. Volgens de generaals kan Iran binnen een jaar een nucleaire bom hebben indien de VS de deal verwerpt. Al eerder gaven 29 leidinggevende wetenschappers en 100 voormalige ambassadeurs aan dat ze de deal steunen.

5 augustus 2015
Obama: If Congress strikes down Iran deal, rockets will rain on Tel Aviv – YN (http://goo.gl/WGRt1O)
Volgens president Obama zal het raketten regenen op Tel Aviv mocht het Congres de Iran deal afwijzen. De VS zal dan gedwongen worden om militaire stappen tegen Iran te ondernemen wat zal leiden tot raketaanvallen van Hezbollah op Israël. Iran zal volgens de president het terrorisme in dat geval nog meer steunen.

3 augustus 2015
Congress Motion to Kill Iran Deal Almost Veto-Proof – INN (http://goo.gl/UvVODK)
Er zijn al 213 leden van het Huis van Afgevaardigden die tegen de Iran deal zullen gaan stemmen. Er is een grote kans dat twee derde van de leden (290) tegen zullen stemmen. Daarmee is het voor president Obama onmogelijk om nog zijn veto uit te brengen. Binnen twee weken wordt gestemd.

Juli 2015

30 juli 2015
'Congress Can Keep Iran from Becoming a Nuclear Threshold State' – INN (http://goo.gl/bCBN4D)
Premier Netanjahoe heeft goede hoop dat het Amerikaanse Congres de Iran deal tegenhoudt. Daarmee kan voorkomen worden dat Iran over 10 jaar een atoommacht is. Hoe meer het akkoord bestudeerd wordt des te duidelijker wordt hoe slecht het is, zegt Netanjahoe. Iran kan onbeperkt centrifuges produceren, een onbeperkte hoeveelheid uranium verrijken, en splijtbaar materiaal in nucleair materiaal omzetten. De tijdspanne van de deal is kort (10-15 jaar). Iran kan de deal makkelijk verbreken. De inspectie is bijzonder slecht. Netanjahoe vindt dat de stemming over de deal los zou moeten staan van partijpolitiek.

24 juli 2015
'No Inspections': Iran to Test its Own Covert Nuclear Sites – INN (http://goo.gl/1q3SzG)
Volgens Israëlische diplomaten vindt er geen internationale inspectie plaats in Parchin. Dat staat te lezen in de geheime details van de Iran deal. Iran doet zelf inspectie in Parchin. De IAEA heeft verschillenden malen gewaarschuwd dat Iran op deze plek nucleaire wapentesten uitvoert. Iran geeft de IAEA geen toegang tot de Parchin installatie. Volgens Israël zit de deal vol gaten en hebben de Amerikanen en de andere wereldmachten vele rode lijnen overschreden.

21 juli 2015
Former Shin Bet chief: Iran deal is best option for Israel – JP (http://goo.gl/lM4A3A)
Voormalig hoofd van de Shin Beth, Ami Ayalon, zegt in een interview met de Daily Beast dat de Iran deal de beste optie is voor Israël. De deal zorgt ervoor dat Iran niet snel aan atoomwapens kan komen. Toen de onderhandelingen begonnen was Iran slechts 2 maanden van een atoombom weg. Nu is dat 12 maanden. Ayalon vindt dat Israëliërs zich te veel laten leiden door angst. Hij verwijt president Obama echter niet duidelijk te zijn wat er gaat gebeuren als Iran zich niet aan de deal houdt.

20 juli 2015
UN Security Council Endorses Iran Deal – INN (http://goo.gl/uRKjsJ)
De VN Veiligheidsraad steunt de Iran deal met 15 tegen 0 stemmen. De sancties tegen Iran zullen pas opgeheven worden als Iran ook akkoord gaat met de deal. De internationale gemeenschap prijst de deal. De VS zal er alles aan doen om de veiligheid van haar bondgenoten in het MO te verzekeren en voert wel sancties uit tegen Iran wat betreft mensenrechten en de strijd van Iran tegen Israël en de VS.

17 juli 2015
Will US Buy Israeli Iran Deal Compliance with Arms? – INN (http://goo.gl/4MsVWT)
Het ziet er naar uit dat de VS een genereus wapenaanbod gaat doen aan Israël om de gevolgen van de Iran deal te verzachten. Ashton Carter, Amerikaans minister van defensie, komt volgende week naar Israël om er over te praten. Carter onderhoudt goede banden met de Israëlische minister van defensie Moshe Ya'alon. Dit in tegenstelling tot president Obama en premier Netanjahoe.

16 juli 2015
'Iran Was on the Verge of Giving Up Nuke Program' – INN (http://goo.gl/3qwl04)
Volgens een Israëlische functionaris stond Iran op het punt haar nucleaire programma op te geven als de druk van het Westen nog even door was blijven gaan. De economie van Iran is door de sancties zo hard getroffen dat het land bijna ten onder dreigde te gaan door een woedende bevolking. Om dit te voorkomen zouden de Iraanse leiders haar nucleaire programma hebben opgegeven.

15 juli 2015
Obama: Netanyahu cannot stop Iran deal – YN (http://goo.gl/SPTB1U)
In een exclusief interview met de New York Times zegt president Obama dat premier Netanjahoe er niet in zal slagen om het debat van het Congres te beïnvloeden. President Obama is ervan overtuigd dat het Congres de deal zal goedkeuren. Obama vindt het belangrijker dat gezorgd wordt hoe Hezbollah geen geavanceerde wapens in handen krijgt en hoe de Iron Dome verbeterd kan worden om meer Israëlische levens te redden. Ook de strijd tegen IS ziet de president als belangrijk. Minister van buitenlandse zaken John Kerry zegt dat Israël “veiliger” is geworden door de Iran deal.

14 juli 2015
Iran, West Reach Historic Nuclear Deal – INN (http://goo.gl/VaZlcX)
Vanmorgen wordt een historisch akkoord gesloten tussen Iran en de zes wereldmachten. Dit hebben diplomaten gezegd. Er worden beperkingen opgelegd aan Iraans nucleaire programma en de sancties worden verlicht. Israël heeft gisteren al aangegeven zichzelf te zullen verdedigen ongeacht de deal.

Netanyahu noemt atoomakkoord historische vergissing – NOS (http://goo.gl/VfTRb0)
Premier Netanjahoe noemt het atoomakkoord een historische vergissing. Hij zei dit tijdens een persconferentie waarbij ook minister Bert Koenders aanwezig was die momenteel op bezoek is in Israël. Iran kan volgens de premier met het opheffen van de sancties doorgaan met terreur in de regio en in de wereld. De weg ligt open voor het produceren van nucleaire wapens. Bert Koenders is juist wel blij met het akkoord.

After Iran Deal Drama, Obama Speaks with Netanyahu – INN (http://goo.gl/iSZliI)
Premier Netanjahoe en president Obama hebben met elkaar contact gehad en gesproken over de Iran deal. Netanjahoe zegt dat Iran binnen 10-15 jaar atoomwapens kan maken zodra de beperkingen van de deal aflopen of misschien zelfs al eerder. Daarnaast zei hij dat Iran nu honderden miljarden dollars krijgt om terreur te sponsoren. Dit is een gevaar voor Israël en de wereld.

13 juli 2015
Netanyahu Warns: Deal Or No Deal, We Won't Let Iran Go Nuclear – INN (http://goo.gl/5dm52d)
Nu er steeds meer geluiden te horen zijn dat er een akkoord komt tussen Iran en de 6 wereldmachten, maakt premier Netanjahoe duidelijk dat Israël er alles aan zal doen om te voorkomen dat Iran een nucleaire macht wordt ongeacht of er een deal wordt gesloten of niet. Dit lijkt erop te duiden dat een Israëlische aanval op Iran steeds dichterbij komt.

9 juli 2015
Obama: Chances of Iran deal less than 50-50 – YN (http://goo.gl/LVz54b)
President Obama, die voor Senaat Democraten sprak, is niet echt optimistisch over een deal met Iran. Hij schat de kans erop minder dan 50%. Hij is zeker niet van plan om een slechte deal te sluiten.

7 juli 2015
Onderhandelingen atoomprogramma Iran verlengd – NOS (http://goo.gl/EVvceM)
Er wordt vandaag nog geen akkoord gesloten tussen Iran en de zes wereldmachten. Er wordt nog een paar dagen langer onderhandeld. Het is al de tweede keer dat de deadline niet gehaald wordt.

5 juli 2015
Kerry: atoomoverleg Iran kan nog alle kanten op – NOS (http://goo.gl/A73Xf3)
Volgens de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry kunnen de gesprekken met Iran nog alle kanten op ondanks dat vooruitgang is geboekt. Belangrijkste verschillen van mening zijn de beperkingen waaraan het nucleaire onderzoek in Iran wordt onderworpen en de mate waarin de internationale gemeenschap mag inspecteren. Er is wel een principe akkoord gesloten over de afbouw van de sancties tegen Iran.

2 juli 2015
Congress Demands Obama Step Back From Iran Nuclear Deal – INN (http://goo.gl/sMXXI7)
Het Amerikaanse Congres wil niet dat president Obama een deal sluit met Iran over haar nucleaire programma. Leidende senatoren willen een 'pauze' in de onderhandelingen en zijn het niet eens met een uitspraak van een regeringsfunctionaris dat nucleaire inspecties niet nodig zijn. Het Congres heeft 30 of 60 dagen de tijd, mocht op 9 juli een deal zijn bereikt, om sancties te blokkeren via een stemming. Maar experts zeggen dat de huidige sancties al niet zwaar genoeg zijn. De Iraanse economie groeide met 3% in 2014.

Juni 2015

30 juni 2015
IDF Appoints Special Team to Plan Strike on Iran – INN (http://goo.gl/v4lrUy)
De IDF zet een speciaal team op dat voorbereidingen moet treffen voor een aanval op Iran. Het team moet kijken welke mogelijkheden er voor een aanval op Iran zijn nadat een deal met Iran is gesloten. De deadline voor zo'n deal loopt vandaag af en wordt mogelijk verlengd. Israël gelooft niet dat Iran haar nucleaire programma zal stop zetten. De Israëlische luchtmacht heeft onlangs een oefening gehouden met de luchtmacht van Griekenland. Er werden simulatie oefeningen gehouden van aanvallen en dogfights. Het Griekse leger had een anti raket defensie systeem ingezet dat lijkt op de S-300 raketten die Rusland aan Iran heeft geleverd en die een gevaar op kunnen leveren voor Israëlische raketten en vliegtuigen.

April 2015

12 april 2015
Zionist Union: Israel should seek green light to strike Iran if nuclear deal violated – JP (http://goo.gl/dMbZL5)
De Zionistische Unie komt met een “alternatief actieplan” over hoe Israël moet reageren op de deal tussen de zes wereldmachten en Iran. Volgens de partij moet Israël met de VS tot een overeenstemming komen waarin staat dat, indien Iran zich niet aan het akkoord houdt, Israël militaire stappen kan ondernemen om zichzelf te beschermen. De partij noemt een aantal parameters van het akkoord “problematisch” en “werkelijke bedreigingen voor de lange termijn.”

9 april 2015
Rouhani: Iran will sign final nuclear deal only if sanctions lifted – YN (http://goo.gl/fgNbPq)
Iraans president Rouhani zegt dat Iran alleen het eindakkoord zal tekenen als alle sancties op dezelfde dag worden opgeheven. De deadline is 30 juni 2015. Iran wil een win-win situatie. De VS hebben eerder aangegeven dat de sancties geleidelijk worden opgeheven omdat ze er zeker van willen zijn dat Iran geen atoombom gaat ontwikkelen. President Obama heeft gisteren overigens toegegeven dat Iran na een periode van 10 jaar alsnog een atoombom kan ontwikkelen onder de huidige deal. Premier Netanjahoe zegt dat dat al kan na het ingaan van de deal.

7 april 2015
US, Iran 'Irritating Each Other' with Conflicting Comments – INN (http://goo.gl/ZmWEHs)
Nog geen week nadat een overkomst is bereikt tussen de zes wereldmachten en Iran zijn er al irritaties over tegengestelde versies van de overeenkomst. De Engelstalige en Perzische versies verschillen van elkaar. Zo wil Iran een onmiddellijke opheffing van de sancties terwijl de VS een geleidelijke opheffing wil.

3 april 2015
Netanyahu to Obama: Iran deal puts Israel's future at risk – JP (http://goo.gl/oljMDe)
In een telefoongesprek met Obama heeft premier Netanjahoe gezegd dat het raamwerk overeenkomst met Iran de toekomst van Israël in gevaar brengt indien het wordt uitgevoerd. Netanjahoe herinnerde Obama eraan dat Iran onlangs heeft gezegd dat over de vernietiging van Israël niet valt de onderhandelen. Ook zei hij tegen Obama dat Iran de laatste tijd bezig is haar proxies te bewapenen om aanvallen tegen Israël uit te voeren. Netanjahoe had liever gezien dat een betere deal was gesloten, Nu is het makkelijker voor Iran om alsnog een atoombom te maken. Israëlische diplomaten noemen de overeenkomst een historische vergissing.

2 april 2015
All Night Iran Talks Wrap Up With No End in Sight – INN (http://goo.gl/yHdj1q)
Nog steeds zijn de zes wereldmachten en Iran er niet in geslaagd om tot een akkoord te komen. Later vandaag zullen de partijen weer verder gaan praten. Inmiddels zijn ze al twee dagen de deadline van 31 maart 2015 gepasseerd. De zes wereldmachten beschuldigen Iran van de impasse. Dit land weigert flexibel te zijn of een ander voorstel te doen om tot een overeenkomst te komen. Iran wil echter van de “overdreven eisen” van het westen af.
update: Er is een raamwerk overeenkomst bereikt. Twee derde van de Iraanse centrifuges zal naar verluid tot stilstand worden gebracht. Er zal geen splijtbaar materiaal bij Fordo zijn. De Arak fabriek zal opnieuw worden ontworpen.

Maart 2015

29 maart 2015
Netanyahu Says Looming Iran Nuclear Deal 'Worse Than Feared' – INN (http://goo.gl/YBHrYm)
Premier Netanjahoe zegt dat het aanstaande nucleaire akkoord nog slechter is dan hij vreesde. Mocht er een akkoord komen dan gaat het naar het Congres, maar het is niet zeker of het Congres het akkoord kan blokkeren. Obama wil in ieder geval een interim-akkoord ondanks vele bezwaren en het feit dat de IAEA toegeeft dat Iran liegt over haar nucleaire programma.
Update: Er zou volgens journalisten een provisorisch akkoord zijn bereikt waarbij Iran afstand doet van meer dan twee derde van haar centrifuges. Het grootste deel van zijn voorraden van nucleair materiaal wordt naar het buitenland gebracht. Iran ontkent deze berichten. Iraanse diplomaten zeggen dat de meeste centrifuges in Iran blijven en dat geen enkele nucleaire reactor wordt gesloten.

3 maart 2015
Iran says it rejects Obama's demand for 10-year nuclear work halt – JP (http://goo.gl/xNW3wE)
Iran heeft Obama's eis om minstens 10 jaar lang te stoppen met nucleaire activiteiten verworpen. Iran zegt wel door te willen praten met de zes wereldmachten. De VS en haar Europese bondgenoten vrezen dat Iran een atoombom gaat ontwikkelen. Iran zegt alleen vreedzame doelen na te leven en wil een opheffing van de sancties. Deze week wordt op hoog niveau in Zwitserland verder onderhandeld. In juni zou een definitief akkoord moeten worden ondertekend.

1 maart 2015
Former Israeli security commanders: Netanyahu speech will bring Iran closer to the bomb – JP (http://goo.gl/vUiB09)
Een groep van 180 oudgedienden van Israëls veiligheidsapparaat roept premier Netanjahoe op af te zien van de speech voor het Congres. Ze vinden dat hij hiermee de kloof tussen de VS en Israël vergroot. Dat ziet Iran ook en dat maakt volgens hen de kans groter dat Iran juist een atoombom gaat ontwikkelen. Israël heeft de VS hard nodig. De Likoed reageert boos op de oproep. De partij zegt dat het om dezelfde mensen gaat die het Oslo Akkoord steunden en vrede beloofden die er niet kwam.

Februari 2015

24 februari 2015
PM: Congress 'The Final Brake' Stopping Iran Nuclear Weapon – INN (http://goo.gl/XqZgdr)
Premier Netanjahoe zegt dat zijn toespraak voor het Congres de “laatste rem” is om een “slechte deal” over Irans nucleaire programma te stoppen. Volgens zijn laatste informatie zullen de wereldmachten een deal sluiten met Iran waarbij deze laatste de mogelijkheid behoud om kernwapens te produceren (een “drempel status”). “Dit is een slecht akkoord dat onze toekomst in gevaar brengt.” Netanjahoe vindt dat het zijn taak als premier is om dit akkoord te voorkomen.

23 februari 2015
Report: Leaked intelligence document shows Mossad didn't think Iran sought nuclear weapon – JP (http://goo.gl/5KAmZa)
Volgens gelekte inlichtingenrapporten die Al Jazeera en de Britse Guardian in handen hebben blijkt dat de Mossad van mening verschilde met premier Netanjahoe over het verkrijgen van kernwapens door Iran. Volgens de Mossad is Iran lang nog niet zo ver. Overigens is dit geen spectaculair nieuws omdat oud hoofd van de Mossad, Meir Dagan, al langer van mening verschilde met Netanjahoe. Hij zei in 2011 dat Iran in 2015 pas kernwapens zou bezitten.

19 februari 2015
US Admits Shutting Out Israel from Iran Talks – INN (http://goo.gl/u7OdoI)
De regering Obama erkent dat het opzettelijk voor Israël gevoelige details van de nucleaire onderhandelingen met Iran achterhoudt. In het verleden hebben Israëlische functionarissen informatie gelekt met als doel de besprekingen te doen mislukken. De regering Obama vreest dat Israël dat opnieuw gaat doen. Israël wordt beschuldigd van het plukken van stukken informatie en deze buiten de context te gebruiken om zo de onderhandelingspositie van de VS te verzwakken.Januari 2015

22 januari 2015
Report: PM, Mossad at Odds on Iran Sanctions – INN (http://goo.gl/eXD6vo)
De Mossad is het niet eens met strengere sancties tegen Iran, zo meldt Bloomberg news. De geheime dienst gaat hiermee in tegen het standpunt van premier Netanjahoe. Mossad functionarissen hebben VS senatoren geadviseerd om niet meer sancties tegen Iran op te leggen omdat die averechts zouden werken. Er ligt een nieuw wetsvoorstel klaar van de democratische senator Robert Menendez en de Republikeinse Senator Mark Kirk om nieuwe sancties tegen Iran op te leggen als in maart geen akkoord wordt bereikt. Premier Netanjahoe steunt dit wetsvoorstel openlijk. President Obama heeft gedreigd om over het wetsvoorstel zijn veto uit te spreken.
Update: De Mossad ontkent het bericht van Bloomberg news.November 2014

24 november 2014
Confirmed: Iran Talks to Be Extended by 7 Months – INN (http://goo.gl/IrhNWy)
Wat gisteren al door Iran bekend werd gemaakt is vandaag bevestigd: de gesprekken over Irans nucleaire programma worden met 7 maanden verlengd. Op 1 maart 2015 moet een deal zijn gesloten en op 1 juli 2015 een definitief akkoord. Israël heeft al verschillende keren duidelijk gemaakt dat Iran probeert tijd te kopen om door te kunnen gaan met het bouwen van nucleaire kernkoppen. Het Westen zegt echter dat een akkoord dichtbij is. Iran wil overigens bij een eindakkoord opheffing van alle sancties, terwijl de VS slechts geleidelijke opheffing wil.

23 november 2014
Iranian: Agreement with P5+1 by Monday 'Impossible' – INN (http://goo.gl/X31FVr)
De deadline van morgen voor een akkoord tussen Iran en de 6 wereldmachten zal niet gehaald worden, zo meldt Iran. Er zal gepraat worden over verlenging van de deadline met mogelijk 6 tot 9 maanden. De westerse media berichtten eerder dat een uitgebreid akkoord op tafel ligt.

9 november 2014
Iran Nuclear Threat 'Five Times' Greater Than Previously Thought – INN (http://goo.gl/hm07yH)
Volgen de Sunday Times heeft Iran vijf keer zoveel geavanceerde centrifuges, die in staat zijn nucleaire wapens te maken, dan voorheen werd gedacht. Dit vertelt een voormalig plaatsvervangend hoofd van de IAEA, Olli Heinonen. Het gaat om 5000 geavanceerde IR-2m centrifuges. Ze staan op andere locaties dan Natanz en Fordow. Een akkoord tussen de wereldmachten en Iran moet leiden tot toegang van alle nucleaire fabrieken door IAEA, anders heeft zo'n akkoord volgens Heinonen geen enkele waarde. Het alarmerend nieuws komt twee dagen na een IAEA rapport waarin staat dat Iran faalt sleutelvragen te beantwoorden over haar nucleaire programma. Het is de bedoeling dat op 24 november 2014 een deal wordt gesloten tussen Iran en de wereldmachten.

6 november 2014
Obama sent letter to Iran's Khamenei; Israel kept in the dark – HaAretz (http://goo.gl/gjQZbE)
President Obama heeft vorige maand een geheime brief gestuurd door ayatollah Khamenei waarin staat dat de VS en Iran er belang bij hebben om IS in Irak en Syrië te verslaan. De samenwerking tussen de VS en Iran hangt af van een deal over Irans nucleaire programma. De VS hebben niemand over de brief geïnformeerd, ook Israël niet. Het bericht staat in de Washington Post. De regering Obama wil er niet op reageren. Het zegt dat haar beleid t.a.v. Iran niet is gewijzigd.Oktober 2014

6 oktober 2014
Report: Two dead after explosion in Iranian nuclear facility - JP (http://goo.gl/uhSTbk)
Volgens de Iranian Students News Agency heeft een ontploffing plaatsgevonden in een Iraanse nucleaire faciliteit. Het zou om de nucleaire faciliteit van Parchin gaan. Er zouden twee doden bij de ontploffing zijn gevallen. De BBC meldt ook dat een pro-oppositie groep melding maakt van de ontploffing. Deze was op grote afstand te zien. Parchin is de nucleaire faciliteit waarvan Israël vermoedt dat Iran hier kernwapens probeert te maken.September 2014

21 september 2014
Iran offers to help in fight against IS in return for flexibility on nuclear program (YN (http://goo.gl/jvvZB5))
Iran wil in ruil voor steun in de strijd tegen IS meer flexibiliteit inzake haar nucleaire programma. Het verzoek maakt duidelijk hoe moeilijk het is voor het Westen om besprekingen over het nucleaire programma van Iran gescheiden te houden van andere regionale kwesties in het Midden-Oosten: Irans invloed in Syrië en haar strijd tegen IS. Iran zendt tegenstrijdige signalen uit. Ayatollah Khamenei heeft eerder gezegd niet te willen samenwerken met de VS in de strijd tegen IS. Maar op de achtergrond zegt Iran bereid te zijn de VS te helpen zij het niet op het strijdtoneel. John Kerry zei vrijdag dat Iran een rol te spelen heeft in de strijd tegen IS. Het Westen wil echter de besprekingen over het nucleaire programma gescheiden houden. Er is nog onenigheid tussen het Westen en Iran over het aantal centrifuges dat Iran mag hebben. Iran wil alle 19.000 centrifuges houden terwijl het slechts een klein aantal operationeel heeft. De VS wil slechts een paar duizend centrifuges toestaan zodat Iran geen atoombom kan produceren. Andere onderwerpen van gesprek zijn de duur van de deal, een tijdschema voor het beëindigen van de sancties, en het lot van een onderzoeksreactor die aanzienlijke hoeveelheden plutonium voor een atoombom zou kunnen opleveren.

3 september 2014
'Iran is Closer to Nuclear Capabilities Than Ever' (INN (http://goo.gl/ZDcOK5))
Minister Steinitz gaat volgende week met een Israëlische delegatie naar de VS om dat land te overtuigen een sterker standpunt in te nemen tegenover Iran en haar nucleaire programma. In november is de deadline voor een akkoord tussen de 6 wereldmachten en Iran. Als dat een slecht akkoord is is dat voor Israël onacceptabel. Volgens Steinitz is Iran dichterbij dan ooit om een nucleaire macht te worden. Iran heeft 50 miljard dollar geïnvesteerd in haar nucleaire programma en heeft voor 150 miljard dollar schade vanwege de sancties. Tot slot benadrukt Steinitz dat president Rouhani niet gematigd is zoals het Westen beweert.Augustus 2014

24 augustus 2014
Iran claims Revolutionary Guards shoot down Israeli spy drone (Jerusalem Post (http://goo.gl/sF8UWT))
Iran beweert een Israëlische drone te hebben neergehaald. Deze vloog in de richting van de nucleaire reactor van Natanz. De drone kon niet door de radar worden opgemerkt. De Revolutionaire Garde heeft het onbemande toestel met een grond-luchtdoelraket neergehaald. Israël heeft geen commentaar gegeven. Mocht het verhaal kloppen dan zou het gaan om een Heron of Heron TP die lange afstanden kunnen afleggen. In 2011 en 2012 zouden Amerikaanse drones zijn neergehaald. Iran heeft de technologie gebruikt voor haar eigen defensie industrie.Juni 2014

13 juni 2014
Iran would resume enrichment if nuclear talks fail (Ynetnews (http://goo.gl/nlPp9P))
Als op 20 juli geen deal is bereikt tussen Iran en de zes wereldmachten dan dreigt Iran opnieuw uranium tot 20% te verrijken. Er zijn verschillen van mening over het aantal centrifuges dat Iran mag hebben.Mei 2014

16 mei 2014
Netanyahu to Hagel: Israel not surprised by new report on Iranian missile work (Jerusalem Post (http://goo.gl/FJgrQ1))
Premier Netanjahoe zei vandaag tegen Chuck Hagel dat Israël niet verbaasd is over het UN rapport dat Iran haar ballistische raketten programma aan het uitbreiden is. Het rapport toont aan dat Iran probeert om de internationale gemeenschap te bedriegen.

8 mei 2014
Ex-atomic agency chief: Netanyahu using scare tactics on Iran nuclear program (Ynetnews (http://goo.gl/nFFfe0))
Brig.-Gen.Uzi Eilam is er zeker van dat Iran nog een decennium weg is van een atoombom en is er helemaal niet van overtuigd dat Iran inderdaad zo'n bom wil. Eilam heeft tien jaar aan het hoofd gestaan van het Israël Atoom Energie Commissie. Hij vindt dat Netanjahoe het Israëlische publiek onnodig bang maakt. Om de nucleaire installaties van Iran te kunnen treffen is een volledige oorlog nodig en volstaat een eenmalige aanval niet. Een oorlog tegen Iran zal de Iraniërs achter hun leiders doen scharen en zal Iran juist aanzetten door te gaan met het project. Voor Eilam is het onduidelijk waarom Netanjahoe steeds op het Iraanse gevaar wijst.

5 mei 2014
Iran Nuclear Talks Begin in New York (Israel National News (http://goo.gl/UrQM5C))
Nucleaire experts uit Iran en de zes wereldmachten beginnen vandaag een week lang besprekingen om een permanent akkoord te bereiken inzake het nucleaire programma van Iran. Op 13 mei wordt in Wenen op ministerieel niveau gesproken. Deze week zullen nucleaire inspecteurs Iran bezoeken. Het gaat om een uranium mijn en een uranium proces faciliteit in Ardakan en Yazd. Iran zegt dat alle zeven maatregelen die in februari overeengekomen zijn vervuld. Afgelopen november is Iran gestopt met de verrijking van uranium tot 20 procent. Dit in ruil voor verlichting van de sancties. Teheran heeft ook afgesproken om de helft van de bestaande 20 procent verrijkt uranium voorraden te verdunnen tot het 5 procent niveau en de rest om te zetten in oxide, dat zeer moeilijk te gebruiken is voor het maken van bommen.Maart 2014

19 maart 2014
Netanyahu orders IDF to prepare for possible strike on Iran during 2014 (HaAretz (http://goo.gl/5im8nb))
Premier Netanjahoe en minister van defensie Ya'alon hebben de IDF opdracht gegeven zich voor te bereiden op een mogelijke aanval op Iran in de loop van 2014. Er is 10 miljard shekels (2,9 miljard dollars) voor uitgetrokken. Deze opdracht is gegeven ondanks dat het Westen nu besprekingen voert met Iran. Netanjahoe en Ya'alon maken de laatste tijd al vaker opmerkingen in de media waaruit op te maken valt dat Israël eenzijdig Iran gaat aanvallen.

18 maart 2014
Ya'alon: Israel can't rely on US on Iran (Ynetnews (http://goo.gl/4jKJox))
Tijdens een toespraak vandaag zei minister van defensie Ya'alon dat Israël niet op de VS kan vertrouwen wat betreft Iran. Zijn uitspraak komt op het moment dat het Westen en Iran weer om de tafel zitten om te praten over het nucleaire programma van Iran. Israël bekritiseert de besprekingen omdat Irans militaire nucleaire vermogen grotendeels in tact is gebleven. Tegelijkertijd staat militaire dreiging tegen Iran, wat premier Netanjahoe bepleit, niet meer op de kaart. Ya'alon bekritiseerde het Westen de confrontatie met Iran uit de weg te gaan. De VS is macht aan het verliezen ook in andere delen van de wereld. Met zwakheid wordt niets bereikt in deze wereld, zo zei Ya'alon.

3 maart 2014
UN: Iran cuts higher-enriched uranium stock (Ynetnews (http://goo.gl/JpIi18))
Volgens de VN heeft Iran een deel van het 20% verrijkt uranium verlaagd. De andere helft van het uranium wordt omgezet in een vorm die relatief moeilijk te herleiden is naar 20 procent. Uranium verrijkt tot 20 procent is slechts een technische stap verwijderd van de 90-procent-niveau nodig voor nucleaire wapens.Februari 2014

13 februari 2014
Former CIA Director: Only the IDF Can Stop Iran (Israel National News (http://goo.gl/VtwVod))
Volgens voormalig CIA directeur James Woolsey kan alleen de IDF Iran stoppen. Kijk naar de volgende video waarin ook gepraat wordt over het Israëlisch-Palestijns conflict. Ga naar bovenstaande link.

10 februari 2014
Iran, UN agency agree on next steps of nuclear probe (Ynetnews (http://goo.gl/kWxmXH))
Iran en de VN zijn de volgende stappen naar het nucleaire onderzoek overeengekomen. Het gaat om zeven stappen binnen drie maanden. Eén van de maatregelen betreft het onderzoek naar de militaire dimensies van Iraans nucleaire programma. De zeven stappen zullen door Iran op 15 mei uitgevoerd gaan worden. Op 18 februari zullen Iran en de zes wereldmachten weer rondom de tafel gaan zitten.Januari 2014

19 januari 2014
Dep. Defense Min. Hints at Israeli Strike on Iran (Israel National News (http://goo.gl/99cms7))
Plaatsvervangend minister van defensie Danon heeft op de Amerikaanse Politico website een artikel geschreven waarin gehint wordt op een Israëlische aanval op Iran. Hij verwijst naar twee eerdere situaties in 1981 (Irak) en 2007 (Syrië) waarbij Israël zonder toestemming van de VS een aanval uitvoerde. De besprekingen met de Palestijnen en de Iraniërs zullen de komende maanden in een cruciale fase belanden waarbij verschil van mening zal ontstaan met de VS. Ook is nog niet duidelijk of de VS met nog meer sancties tegen Iran zal komen. President Obama wil dit niet. Het artikel op de Politico website is bedoeld om Amerikaanse parlementariërs op de hoogte te brengen zodat niet achteraf gezegd kan worden dat Israël niet gewaarschuwd heeft.

Lees verder

© 2011 - 2018 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Oorlog op afstand – Aaldert van SoestrecensieBoekrecensie: Oorlog op afstand – Aaldert van Soest'Oorlog op afstand' (2007) is een boek (scriptie voor de studie Internationale Betrekkingen) van Aaldert van Soest over…
recensieBoekrecensie: Two minutes over Bagdad - Amos Perlmutter e.aTwo minutes over Bagdad (1982/2003) gaat over het Israëlische bombardement op de kerncentrale Osirak nabij Bagdad in Ira…
Hezbollah, de partij van GodHezbollah is een shi'itische politieke en militaire beweging in Libanon. De groep heeft de afgelopen decennia voor veel…
Heeft Israel atoomwapens?Heeft Israel atoomwapens?Als er een land is dat geheimzinnig doet over het in bezit hebben van kernwapens dan is dat Israël wel. Zou het niet bet…
Slecht nieuws over Nederland vanuit Israëlnieuws uitgelichtSlecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland. Niet leuk om te lezen of te horen voor Nederlanders. Maar ja, meent dr. Manfred Gerstenfel…
Bronnen en referenties
  • Diverse bronnen zie artikel

Reageer op het artikel "Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ad van Velsen, 11-11-2013 02:13 #3
Vreemd en naief die Edje, alle aanwijzingen en feitelijke oorlogen, terreur aanvallen en dreigende taal ten spijt blijven ontelbare mensen geloven en beweren dat de Iraanse leiders de eeuwige vrede prediken. M.i. is er sinds mensenheugenis niets veranderd in de ware bedoelingen van de aanhangers van de Islam. Het lezen van de Heilige boeken van Islam, Joden en Christendom toont het verschil tussen de diverse kibbelende kampen al aan. Het verleden bewijst de noodzaak voor de Staat Israel om allert te zijn en beter te voorkomen dan genezen. Iran is een land wat zichzelf zeer comfortabel met haar natuurlijke rijkdommen van energie kan voorzien. Het is daarom zeer vreemd dat juist zij de risico's van aanvallen en nadelen van de sancties aangaan en hun volk, vaderland en economie en dat van omliggende landen in gevaar brengen alsmede alle kosten en moeite doen om nucleaire energie te produceren. Rare lui die denken dat dit zo goed gaat! Reactie infoteur, 23-11-2013
Shalom,

Bij veel mensen is helaas de haat tegen Israël zo groot dat hen de dreiging van Iran niets kan schelen.

Groet,

Etsel

Paul, 14-07-2013 20:04 #2
Ik vind dat westerse leiders naar Netanyahu moeten luisteren en zijn waarschuwingen serieus nemen. De Israëlische premier houdt de wereld beslist niet voor de gek. Vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog heeft Winston Churchill al meermalen gewaarschuwd voor de dreiging van nazi-Duitsland. Niemand heeft naar zijn waarschuwingen geluisterd. Toen de oorlog uitbrak, was het reeds te laat. De wereld van vóór 1939 nam de dreigementen van Adolf Hitler niet serieus, toen hij meermalen zei dat hij het Joodse volk zou vernietigen. Men nam Hitlers boek 'Mein Kampf' ook niet serieus, omdat in dit vreselijke boek verschrikkelijke plannen staan wat betreft de vernietiging van de Joden en het Bolsjewisme (Russisch communisme) en de verovering van Rusland.

Westerse leiders begaan dezelfde fout als die van Neville Chamberlain (de voorganger van Winston Churchill) wat "concessiepolitiek" betreft. De Brit Chamberlain en zijn Franse collega waren bereid TsjechoSlowakije op te offeren in ruil voor vrede, in hoop dat de expansiehonger van nazi-Duitsland gestild zou worden. Toen Chamberlain terugkeerd van München, riep hij:"No more war!" (nooit meer oorlog). De wereld juichte. Zelfs werd Hitler begroet als "redder van de wereldvrede", hoe misplaatst is de betiteling! Nu denken westerse politici dat de nieuwe Iraanse president Rohani gematigd is. Men vergeet echter dat Rohani een van de opdrachtgevers was van de bomaanslag op een Joods centrum in Buenos Aires in 1994. Hoezo 'gematigd'? Willen de westerse leiders ook bereid zijn Israël op te offeren in ruil voor de wereldvrede, in hoop dat het nucleaire beleid van Iran gestopt zou worden!? Indien het waar is, dan hebben de westerse leiders hun eigen doodvonnis getekend en ons en de gehele Europese bevolking bewust of onbewust blootgelegd aan de nieuwe wereldbrand. Tragisch dat de westerse politici de dure lessen van de geschiedenis niet hebben geleerd, zoals de Duitse filosoof Hegel zei:"De geschiedenis leert ons dat de mens niets van de geschiedenis heeft geleerd." Eerlijk gezegd walg ik enorm van de hooghartigheid van onze politici die de realiteit niet onder eigen ogen willen zien. Voor Obama en andere westerse leiders heb ik ook totaal géén respect! Voor Netanyahu heb ik wel veel respect, omdat hij de waarheid vertel dat niemand graag wil horen. Ik roep westerse politici op echt te moeten ophouden met hun egocentrische en hypocriete houding. Het is oneerlijk van hen, als zij Israël alleen maar willen bekritiseren en tegelijk hun kop in het zand steken als het om een Iraanse nucleaire dreiging gaat. Wat hun "concessiepolitiek" betreft, zal dat hen duur te staan komen. Concessiepolitiek is en blijft een zeer gevaarlijke diplomatieke spelletje die wellicht dodelijk is dan de nucleaire dreiging! Indien Obama voor een geloofwaardige militaire dreiging kiest, dan verdient hij mijn lof! Zo niet, dan zal de geschiedenis in de toekomst een heel ander oordeel geven dat Obama een grootste dwaas is. Reactie infoteur, 15-07-2013
Israël moet vooral haar eigen koers varen. Naast het waarschuwen van de internationale gemeenschap zal het zelf een beperkte aanval op Iran moet uitvoeren en dan kijken wat Iran gaat doen. Blijft Iran doorgaan met haar nucleaire programma dan later weer een militaire actie uitvoeren. Het hoeft niet allemaal in één keer tegelijk. Een hele grote militaire aanval lijkt me ook te riskant. Dan kunnen er sneller fouten gemaakt worden. Een ander voordeel van een beperkte aanval is dat Iran minder snel een tegenaanval gaat uitvoeren vooral omdat onzes inziens de kans klein is dat Hezbollah, die actief is in Syrië, ingeschakeld kan worden voor een grote tegenaanval tegen Israël. Raketaanvallen vanuit Iran op Israël lijken ook niet waarschijnlijk omdat Iran dan een aanval van de VS vreest.

Groet,

Etsel

Edje, 05-10-2012 13:39 #1
Iedereen die het nieuws uit het Midden-Oosten min of meer volgt weet hoe Israël bezig is om de hele Westerse wereld zo ver te krijgen om Iran aan te vallen. Natuurlijk ligt het zwaartepunt op de medewerking van de VS maar als de bondgenoten van de VS zich koest houden en geen bezwaar maken tegen een aanval op Iran is dat mooi meegenomen "wie zwijgt stemt toe".

Benjamin (Bibi) Netanyahu, de PM van Israël, heeft het er maar druk mee om de senaat in de VS en Barack Obama te overtuigen wat voor vreselijk gevaar Iran voor Israël zal zijn als het de beschikking heeft over kernwapens. Als de "beschaafde" wereld niet onmiddellijk ingrijpt en Iran niet zoals Afghanistan, Irak en Libië het stenen tijdperk in bombardeert is Israël zijn bestaan niet zeker.

Echter, dit theatrale, pathetische, oei oei wij zijn zo zielig toneelspel is namelijk niet nieuw, de trukendoos van Israël om anderen de kastanjes voor hun uit het vuur te laten halen lijkt wel heel erg beperkt en infantiel. Dit gehuilebalk is niets nieuws en Israël wil al decennia lang de wereld laten geloven dat Iran kernwapens nastreeft, ondanks dat daar nooit enig bewijs voor is gevonden noch voor het feit dat Iran een wapenprogramma heeft voor agressief of offensief gebruik.

Laten we wat feiten in een tijdslijn plaatsen, dan zien we dat de ongegronde beschuldiging dat Iran kernwapens wil bezitten al lang geleden boven is komen drijven en dat het vooral Israël en de VS zijn die dat vuurtje en verdachtmakingen iedere keer weer oprakelen.

Eerste waarschuwingen al in 1979-1984

Aan het eind van de jaren 1970 ontving de VS inlichtingen dat de Sjah een clandestien nucleair wapen ontwikkelingsprogramma had opgezet.

In 1979 werd de Sjah afgezet tijdens de Iraanse revolutie en werd Iran een Islamitische republiek. Na het omverwerpen van de Sjah stopte de VS met het leveren van hoog verrijkt uranium aan Iran. De revolutionaire regering onder leiding van Ayatollah Khomeini veroordeelde nucleaire wapens en energie en alle projecten werden tijdelijk stopgezet.

In 1984, kort nadat West Duitse ingenieurs de onafgebouwde nucleaire reactor in Bushehr hadden bezocht citeerde Jane's Defence Weekly West Duitse inlichtingenbronnen dat de productie van een bom door Iran "een eindstadium had bereikt". VS senator Alan Cranston beweerde dat Iran 7 jaar verwijderd was van het maken van een kernwapen.

In 1992 voorspelt Israëlisch parlementslid Benjamin Netanyahu dat Iran "3 tot 5 jaar" verwijderd was van het hebben van een kernwapen.

Ook in 1992 voorspeld minister van Buitenlandse Zaken van Israël, Shimon Peres, de French TV dat Iran in 1999 een nucleaire oorlogskop heeft.

In 1995 citeerde The New York Times ambtenaren uit de VS en Israël dat Iran tegen 2000 een kernwapen zou hebben.

In 1998 vertelde Donald Rumsfeld het Congres dat Iran tegen 2003 een intercontinentale ballistische raket zou hebben die de VS kon treffen.

Tot ongeveer 2010 was er een hoop gekissebis tussen groepen, landen, ambtenaren en inlichtingendiensten of Iran al dan niet kernwapens had of stiekem bezig was met een kernwapenprogramma. De realisten, zowel in de VS als Israël hielden vol dat Iran géén kernwapens had, noch de intentie had kernwapens te verkrijgen en dat er niets op wees of bewijzen waren dat Iran een geheim kernwapenprogramma had.

De oorlogshaviken van hun kant bleven bij hoog en laag volhouden dat Iran wel degelijk aan het verkrijgen van kernwapens werkte en kwamen met "bewijzen" die een behoorlijk hoog Osama bin Laden gehalte hadden. Het resultaat was dat er onder niet aflatende druk van Israël alvast sancties werden opgelegd tegen Iran vanwege een niet bewezen beschuldiging. Echter, dat was niet voldoende voor Israël.

Afgelopen maand stapte Benjamin Netanyahu, jawel dezelfde Netanyahu die 20 jaar geleden in 1992 voorspelde dan Iran binnen "3 tot 5 jaar" een kernwapen zou hebben, het podium op met onder zijn ene arm een wit bord met daarop een cartoonbom en in zijn andere hand een rode viltstift waarmee hij theatraal een dikke lijn trok ergens boven in de cartoonbom en de wereld verklaarde dat Iran zó dicht bij het hebben van een kernwapen zat en Israël dus zó dicht bij vernietiging dat de wereld (VS) wel moest ingrijpen en Iran onmiddellijk aanvallen.

Tja, of Netanyahu lijd aan een vorm van geheugenverlies of is van mening dat de wereld aan geheugenverlies lijd, immers om na 20 jaar met hetzelfde hoewel aangedikte sprookje te komen en dan denken nu wel serieus genomen te worden roept toch wel enige vragen op over de verstandelijke vermogens van de persoon in kwestie, hoe gek wil je wezen of doen om je zin te krijgen.

Eén ding is echter wel duidelijk, het schiet niet op met die kernwapens van Iran, na 20 jaar beschuldigingen van het werken aan kernwapens zou je toch mogen verwachten dat ze eindelijk zo'n ding, of meerdere kernwapens hadden. In dit tempo moeten we nog 50 jaar wachten voordat Iran eindelijk een kernwapen heeft maar misschien is de reden wel dat Iran zich, als ondertekenaar, aan het non-proliferatieverdrag (NPT) houd en geen behoefte heeft aan kernwapens.

Wat ook de reden is, Israël heeft dat probleem niet en ondanks dat het moord en brand schreeuwt over het legale gebruik van kernenergie door Iran, is en blijft Israël een illegale kernmacht en is geen ondertekenaar van het non-proliferatieverdrag noch laat het inspecties van zijn kernprogramma toe, in tegenstelling tot Iran dat wel binnen aanvaardbare grenzen zijn medewerking verleend aan inspecties, maar ja, in tegenstelling tot Israël heeft Iran weinig te verbergen.

Bronnen oa:

Imminent Iran nuclear threat? A timeline of warnings since 1979.

1992 Breaking News – Netanyahu Says Iran Close to Nuclear Weapon Reactie infoteur, 05-10-2012
Van uw bericht is kennis genomen. Los van het feit dat er veel onjuistheden in staan stellen we u de volgende vragen ter overweging.

*Heeft Israël destijds ten onrechte de nucleaire reactoren in Irak (1981) en Syrië (2007) gebombardeerd? Zo ja, waarom?
*Voert Iran niet al jaren een oorlog tegen Israël via Hezbollah, Hamas en de Islamitische Jihad?
*Indien Iran haar nucleaire programma voor vreedzame doeleinden zegt te gebruiken waarom moeten de leiders dan dagelijks roepen dat Israël vernietigd moet worden? Denkt u dat Netanjahoe hen instrueert om dat te roepen om zo een oorlog tegen Iran te rechtvaardigen?
*Waarom zijn andere Arabische landen zo bang dat Iran nucleaire wapens gaat ontwikkelen?

Er zijn nog wel wat meer vragen te bedenken. Maar dit lijkt voorlopig voldoende om over na te denken.

Groet,

Etsel

Infoteur: Etsel
Laatste update: 11-03-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!