nieuws uitgelicht

Gebedsoproep: Bidt Jeruzalem vrede toe - Ongedeeld Jeruzalem

Gebedsoproep: Bidt Jeruzalem vrede toe - Ongedeeld Jeruzalem De Palestijnse Autoriteit (PA) streeft ernaar om in september 2011 eenzijdig een Palestijnse staat uit te roepen. Die staat zou dan moeten bestaan uit de gebieden Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem. Voor veel christenen is dit een verontrustende ontwikkeling. Zij weten zich verbonden met (het volk) Israël door de Schriften en door de Messias. Zij staan voluit achter Israël op grond van Gods beloften aan het Joodse volk.

Oproep tot gebed van de Europese Coalitie voor Israël (ECI)

Op historische en religieuze (dat wil zeggen 'Bijbelse') gronden komt Jeruzalem, in ongedeelde staat, toe aan Israël. De Europese Coalitie voor Israël start met een gebedsinitiatief om de komende maanden te bidden voor een ongedeeld Jeruzalem.

Hechtere betrekkingen

Christelijke leiders hebben op een grote conferentie over antisemitisme die in 2004 werd gehouden in Brussel, de 'Europese Coalitie voor Israël' (ECI) opgericht. Het is bedoeld als een gezamenlijke poging om voor hechtere betrekkingen te pleiten tussen de EU en Israël. Deze pro Israël lobby bij het Europese Parlement heeft tot doel om steun voor Israël te bewerken. Dit doen zij door proberen te voorzien in een uitgebalanceerd perspectief op het ingewikkelde Arabisch Israëlisch conflict. Verder stellen zij zich te weer tegen het opkomend antisemitisme en antizionisme in Europa.

Vraag om vrede voor Jeruzalem: ‘Dat rust hebben wie van je houden, dat vrede heerst binnen je muren en rust in je vesting.’ [NBV]

Bidt Jeruzalem vrede toe: mogen wie u liefhebben, rust genieten; vrede zij binnen uw muur, rust in uw burchten. [NBG]

Psalm 122:6-7

Centraal verbond

Alles begon met de roeping van Abraham, zoals is te lezen in Genesis 12:1-3:

De HEER zei tegen Abram: ‘Trek weg uit je land, verlaat je familie, verlaat ook je naaste verwanten, en ga naar het land dat ik je zal wijzen. Ik zal je tot een groot volk maken, ik zal je zegenen, ik zal je aanzien geven, een bron van zegen zul je zijn. Ik zal zegenen wie jou zegenen, wie jou bespot, zal ik vervloeken. Alle volken op aarde zullen wensen gezegend te worden als jij.

Dit is het centrale verbond dat God sloot met Abraham, de voorvader van Israël. Het Abrahamitische verbond is in zekere zin de hoeksteen van alle daarop volgende verbonden. Het gaat in dit tekstgedeelte om een Beloofd Land, een volk en een zegen die wereldwijd zal worden.

God heeft het land Israël door een eeuwigdurend verbond aan Abraham en zijn nageslacht gegeven (zie Genesis 12:1-9; 17:4-8). De zogeheten 'bezette gebieden' waar de Palestijnen eenzijdig een Palestijnse staat willen uitroepen, zijn de Bijbelse landstreken Judea en Samaria. Deze gebieden maken deel uit van het aan Israël Beloofde Land.

Vreemdelingen in het land

De vreemdelingen - Arabieren/Palestijnen en anderen - in het land hebben volgens de Bijbel ook rechten.

Dit land moeten jullie onder elkaar, onder de stammen van Israël, verdelen. Verdeel het door loting onder elkaar en onder de vreemdelingen die bij jullie wonen en kinderen verwekt hebben. Die gelden als geboren Israëlieten, en net als jullie zullen ook zij bij de stammen van Israël bezit krijgen. Een vreemdeling moeten jullie zijn bezit geven bij de stam waar hij woont – spreekt God, de HEER. (Ezechiël 47: 21-23)

Daartegenover staat de plicht van een vreemdeling om te integreren, goed burgerschap te tonen en de wetten van de staat Israël te eerbiedigen. Er werd in het oude Israël van hen geëist dat ze zich aanpasten. Een vreemdeling heeft zowel rechten als plichten. Beide moeten in het lood staan. De Israëlische staat zal op haar beurt de humanitaire rechten van de 'vreemdelingen' moeten eerbiedigen. Het gaat om vreedzaam samenleven in de Joodse staat Israël, met de ongedeelde hoofdstad Jeruzalem.

Het gaat om wat God zegt over het Beloofde Land

Het Beloofde Land behoort op Bijbelse en historische gronden toe aan Israël. De volken mogen daar anders denken, maar dat is niet belangrijk. Het gaat om wat God zegt (in Zijn Woord).

Op de website christenenvoorisrael.nl (zie kader) kunt u meer informatie vinden over de gebedsoproep. Bij de komende gebedsbrief is een speciale gebedsoproep over dit onderwerp toegevoegd. Deze is gratis aan te vragen via secretariaat@christenenvoorisrael.nl of 033-2458824.

Christenen voor Israël
De stichting Christenen voor Israël stelt zich ten doel om christenen in Nederland bewust te maken van de betekenis van het Joodse volk in Gods handelen met de wereld. Haar boodschap naar de kerken is dat de gemeente van Jezus Christus niet in de plaats van Israël is gekomen, maar dat er nog verschillende, belangrijke beloften voor Gods volk in de nabije toekomst vervuld zullen worden. Zij geeft betrouwbare informatie over het land, het volk en de staat Israël. Zij gaat hierbij uit van het gezag en de betrouwbaarheid van Gods woord, de Bijbel, en steunt Israël metterdaad.

Scheidend Isarëlisch ambassadeur Harry Kney-Tal die zes jaar in Nedeland heeft gediend, zegt over Christenen voor Israël:

Wat Christenen voor Israël doet, is werkelijk geweldig. Ik heb niet genoeg woorden voor jullie inzet. Het komt voort uit een onvoorwaardelijke liefde voor de Joodse staat en een sterke toewijding aan de onsterfelijke woorden van de Bijbel, waarin een hele sterke emotionele en fysieke band staat tussen het land en het volk van Israël.¹

Noot

  1. Israëlaktueel, een uitgave van Christenen voor Israël, 27e jaargang, nr. 243, juli-augustus 2011, p.5

Lees verder

© 2011 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieMuziekrecensie: Jeroesjalajiem ier hanetsach - Artiesten'Jeroesjalajiem ier hanetsach' (Jerusalem - The Eternal City in Songs), Jeruzalem de Eeuwige Stad, is een cd met de groo…
Kruistochten en de geschiedenis ervanKruistochten zijn militaire campagnes die plaatsvonden tijdens de 11e eeuw, 12e eeuw en 13e eeuw. Deze kruistochten ware…
Hoe Jeruzalem heilig werd voor moslimsmijn kijk opHoe Jeruzalem heilig werd voor moslimsJeruzalem staat vooral sinds 1967, toen Israël het oostelijke stadsdeel heroverde, in de schijnwerpers. Joden en moslims…
Kibboets hotels: Kust, Jeruzalem, Dode Zee, EilatOveral in Israël bevinden zich kibboets hotels. Dit zijn hotels die in een landelijke omgeving liggen. In dit artikel aa…

De kibboets: Leven en werken in een kibboetsIn 1910 ging de eerste kibboets open op grondgebied van wat toen Palestina heette. In 2011 werd het jubileumjaar van 100…
Congo-Kinshasa: verkrachting en seksueel geweldnieuws uitgelichtCongo-Kinshasa: verkrachting en seksueel geweldEen rapport uit 2011 meldde dat er dagelijks 1.000 vrouwen werden verkracht in Congo. Schokkende cijfers. Met verstrekke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BruceEmmerling, Pixabay
  • http://christenenvoorisrael.nl
  • Israëlaktueel, een uitgave van Christenen voor Israël, 27e jaargang, nr. 243, juli-augustus 2011.

Reageer op het artikel "Gebedsoproep: Bidt Jeruzalem vrede toe - Ongedeeld Jeruzalem"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Israël en het Midden-Oosten
Bronnen en referenties: 3
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!