InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Maffia: maffiatermen in verband met geld & geweld

Maffia: maffiatermen in verband met geld & geweld

Maffia: maffiatermen in verband met geld & geweld Maffia is een term voor de georganiseerde misdaad die haar inkomsten uit illegale activiteiten haalt. Begrippen als inkomsten, geld en zakendoen komen dan ook vaak terug bij gesprekken van maffialeden, en dit onder de vorm van typische maffiatermen. Een lening aangaan bij een lid van de maffia heeft bijvoorbeeld een heel eigen woordenschat, net als het in zaken of "business" gaan. Voorts vind je tal van kleurrijke maffiatermen als het gaat om geweld, zoals moord en afpersing. Welke typische termen in verband met geld, geweld en gevangenis gebruiken de maffialeden of "maffiosi" zoal?

Geld lenen bij de maffia

Shylock

Dit is een maffialid die zijn inkomsten haalt uit het lenen van geld aan mensen en dit tegen bovenmatig hoge rente. Als de lener zijn lening niet kan terugbetalen, gebruikt de shylock geweld om zijn geld terug te krijgen.

Loan shark

Letterlijk: "leenhaai" of maffialid die geld leent. In feite een variant op shylock.

Vig

Dit is de interest die de shylock of loanshark aanrekent aan de lener. De interest wordt aangerekend in percent of "points".

Zakendoen met de maffia

Put money on the street

In zaken gaan met de maffia. Dit kan gaan om andere leden van een maffiaorganisatie, maar ook om mensen die geen officieel lid zijn van de maffia maar er toch zaken mee doen.

Shy business

Term die vaak gebruikt wordt om afpersing van winkeliers en middenstanders mee aan te geven. In ruil voor het betalen van afpersingsgeld kunnen winkeliers genieten van "protection" of bescherming door de maffia.

Collections

Het doen van "collections" of verzamelingen betekent het ophalen van het geld bij de afgeperste winkeliers.

Shake down

Dit is een algemenere term voor het intimideren of afpersen van personen of eigenaars van een zaak.

Ghost payroll

Loonlijst van werknemers die niet echt bestaan als een excuus om geld naar de maffia te kunnen laten stromen. Om dezelfde reden spreekt men ook van "no show-jobs".

Muscle in

Zich inwerken in de zaken van een rivaliserende maffiagroep door middel van geweld.

Maffiatermen: geweld

Whack

Term die simpelweg betekent: vermoorden.

Clip

Variant op de voorafgaande term.

Gone

Letterlijk: weggegaan. Een term die op een eufemistische manier aangeeft dat iemand overleden is.

MIA

Missing In Action: een van oorsprong militaire term die aangeeft dat een maffioso vermist is. Soms gaat het om iemand die vermoord is, zonder dat men dit met zekerheid weet. Hierbij is het interessant om weten dat ook maffiosi zich vaak als militairen of soldaten beschouwen, die opereren naast de "gewone" samenleving.

Maffiatermen: gevangenis

Pinched

Dit wordt gebruikt wanneer iemand gearresteerd wordt. Andere term hiervoor is "busted".

Inside

De "binnenkant" staat voor de gevangenis of de bajes.

The can

Een variant van het voorgaande woord voor nor of bajes.

Guest of the government

Op ironische wijze wordt een bajesklant soms aangeduid als een "gast van de regering", d.w.z. dat hij in de gevangenis op kosten van de staat kost en inwoon krijgt.

Maffiatermen: verraders

Pentito

Letterlijk: berouwvolle. Deze term wordt gebruikt om de maffioso aan te duiden die de maffia heeft verraden en is gaan samenwerken met de politie. De pentito heeft dus spijt van zijn daden die hij heeft gesteld als maffialid en gaat dan ook meewerken met de politie.

Rat

Het Engelse "rat" wordt gebruikt om een verrader aan te duiden en is een meer voorkomende term dan het voorafgaande "pentito". Vaak wordt gezegd dat deze ex-maffioso in "witness protection" is gegaan, oftewel getuigenbescherming. Doordat hij samenwerkt met de politie wil de maffia hem vermoorden, en daarom krijgt hij bescherming van de politie.

Snitch

Een andere naam voor "rat".

Lees verder

© 2010 - 2019 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De maffia, politici en anti-maffiaDe georganiseerde misdaad in Italie wordt ook wel de maffia genoemd. Welgeteld zijn er in Italië 4 grote maffia bendes.…
Particulier geld lenenParticulier geld lenenParticulier geld lenen is een vorm van lenen die niet veel verschilt van geld lenen via de bank of een andere geldverstr…
Gratis geld lenen bestaat nietGratis geld lenen bestaat nietWanneer is er sprake van te weinig geld? Op het moment dat u niet in staat bent om op vakantie te gaan, of die nieuwe au…
Welke soorten leningen zijn er?Welke soorten leningen zijn er?In Nederland zijn er veel manieren om geld te lenen. Het eenvoudigst is om bij vrienden of familie te lenen, maar je kun…
Iemand wil geld van me lenen, moet ik dat wel of niet doen?Iemand wil geld van me lenen, moet ik dat wel of niet doen?Wanneer je van een goede vriend of vriendin de vraag krijgt of deze geld van je kan lenen, dan zal als eerste de vraag i…

Reageer op het artikel "Maffia: maffiatermen in verband met geld & geweld"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Masihullah, 17-02-2013 16:32 #1
Geachte Heer/Mevrouw,

Hierbij wil ik graag weten wat het woord "Maffia" betekend.

Ik hoor het graag van u.

Hoogachtend,

Masihullah Reactie infoteur, 17-02-2013
Geachte Masihullah,

De betekenis van het woord "Maffia" is: "hiërarchisch gestructureerde criminele organisatie, die haar inkomsten vooral haalt uit afpersing, prostitutie, drugshandel, casino's, omkoping en andere illegale activiteiten".
De afkomst van het woord "maffia" gaat terug tot de 19de eeuw, toen hiermee een groep opstandelingen tegen het regime werd aangeduid op het Italiaanse eiland Sicilië. Men neemt aan dat "maffia" oorspronkelijk een woord uit het Siciliaanse dialect is, dat "moedig, elegant, opstandig" betekent.

Meer info in mijn "Maffia-special":
http://verdanov.infoteur.nl/specials/maffia.html

Veel leesplezier.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Infoteur: Verdanov
Laatste update: 04-05-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Maffia
Reacties: 1
Schrijf mee!