Emigreren, wat moet je regelen?

Steeds meer Nederlanders overwegen een emigratie naar het buitenland. Duitsland en België zijn al jarenlang populaire emigratielanden. Daarnaast vertrekken er ook steeds meer Nederlanders naar warmere, zuidelijke oorden als Spanje, Italië, Portugal en Turkije.

Redenen

De redenen dat mensen gaan emigreren zijn heel divers. Sommigen doen het vanwege het belastingvoordeel, maar een groot deel van de geëmigreerde Nederlanders heeft dit gedaan om andere redenen. De meeste mensen die emigreren, doen dit omdat ze op zoek zijn naar het goede leven, met meer rust, natuur, ruimte en vriendelijkere mensen.

Veel zaken regelen

Als je het plan hebt om te emigreren, dan komt hier heel veel bij kijken. Vaak ben je een jaar bezig om alle zaken goed te regelen, voordat je ook echt naar het buitenland vertrekt. Wat je moet regelen is weer afhankelijk van het land waar je naar toe gaat. In ieder geval moet je zaken regelen die te maken hebben met belastingen, pensioen en uitkering en de zorgverzekering. Ook is het vaak nodig om bepaalde documenten te laten legaliseren.

Informatie aanvragen

Om te weten te komen wat je nu allemaal moet regelen en welke documenten je moet kunnen laten zien in het land waar je naar vertrekt, kan je het beste contact opnemen met de ambassade of het consulaat van je bestemming. Hier kunnen ze je duidelijke informatie geven over de zaken die je moet regelen. Heel vaak staat het ook op de website van de ambassade. Als je in een andere lidstaat van de Europese Unie wilt gaan wonen, dan staat er op de Europese websites meer informatie over je mogelijkheden, je rechten en je plichten.

Aanvragen DigiD-inlogcode

Het is ook een aanrader om voor je vertrek een DigiD-inlogcode aan te vragen, als je deze nog niet hebt. Zo kan je jezelf in het buitenland altijd op de websites van de Nederlandse overheid identificeren. Ook kan je, indien dat nodig is, dan online je zaken regelen. Hierbij kan je denken aan het regelen van zaken met de Belastingdienst, zoals aangifte doen. Je kunt alleen een DigiD aanvragen als je nog ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente. Vraag de DigiD-inlogcode dus aan, wanneer je nog ingeschreven staat bij je gemeente en als je nog niet bent geëmigreerd.

Uitkering meenemen naar het buitenland

Als je nog een uitkering ontvangt, zoals een Ziektewet, WIA- of WW-uitkering, en je wilt in het buitenland gaan wonen, dan moet je dit melden bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, het UWV, of bij de Sociale Verzekeringsbank, de SVB. In sommige gevallen mag je je uitkering meenemen naar het buitenland. Dit hangt weer af van de uitkering die je ontvangt, het land waar je wilt gaan wonen en of Nederland een verdrag heeft gesloten met dat land. Als je bijvoorbeeld een ziektewetuitkering ontvangt en je voelt jezelf in het land waar je naar toe wilt emigreren gezonder, dan kan je deze soms meenemen.

Documenten legaliseren

Als je gaat emigreren, dan moet je in je emigratieland soms bepaalde documenten laten zien. Hierbij kan je denken aan de akte van de burgerlijke stand. Een document dat in Nederland rechtsgeldig is, is dat niet altijd in het buitenland. Wanneer je deze laat legaliseren, dan weten ze in je emigratieland dat het document geldig is.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Emigreren. Waar begin je (aan)?Nederlanders emigreren graag. In 2014 emigreerden 144.000 mensen. Meer dan 30 % van de nederlandse bevolking zit serieus…
Emigreren, een grote stapEmigreren, een grote stapEmigreren is tegenwoordig een hot item, met duizenden tegelijk vertrekken mensen naar de bestemming van hun dromen. Vori…
Met emigratie erfbelasting voorkomen?Met emigratie erfbelasting voorkomen?Erfbelasting vrij? Met emigratie of vlucht naar het buitenland de erfbelasting voorkomen, belasting ontduiken of success…
Emigreren is meer dan verhuizen alleenVele Nederlanders dromen ervan, en jaarlijks wagen meer dan 100.000 landgenoten de sprong. Bij het emigreren moet u voor…

Zonne-energie kan veel voordeliger door nieuwe ontwikkelingZonne-energie kan veel voordeliger door nieuwe ontwikkelingElektriciteit opwekken met behulp van zonnepanelen was altijd al bijzonder milieuvriendelijk. Door een nieuwe ontdekking…
Je inschrijven voor een verzorgingstehuis, hoe werkt het?Je inschrijven voor een verzorgingstehuis, hoe werkt het?U wilt zich graag inschrijven voor een verzorgingstehuis. Wanneer u niet meer in uw eigen woning kan blijven wonen wilt…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid
  • EmigreerWijzer
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.