InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Aardbeving Haïti 12 januari 2010
nieuws uitgelicht

Aardbeving Haïti 12 januari 2010

Aardbeving Haïti 12 januari 2010 In Haïti, een land in de Caribische Zee heeft op 12 januari 2010 (16:53 uur plaatselijke tijd) een aardbeving plaatsgevonden met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. De verwoestingen met name in de hoofdstad Port-au-Prince zijn van een ongekende omvang. Zoals het zich nu naar uit laat zien zijn er tienduizenden slachtofferste betreuren. Vanuit de internationale gemeenschap wordt er van alle kanten hulp aangeboden om de Haïtianen te helpen. De aardbeving in Haïti heeft waarschijnlijk 1.500.000 mensen dakloos gemaakt. In Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti is volgens schattingen één op de tien huizen verwoest. Volgens de Verenigde Naties woonden er in het door de aardbeving getroffen gebied circa 3,5 miljoen mensen. De Minister van Binnenlandse zaken van Haïti spreekt (zaterdag 16 januari) van 100.000 tot 200.000 doden. Er zijn op dat moment ruim 50.000 doden geteld, maar de vrees is dat dit aantal inderdaad flink zal toenemen. Er zijn ruim 250.000 gewonden.

Hulp

Er zijn door de internationale gemeenschap direct massaal hulp en hulpgoederen toegezegd, de hulpverlening in het land stuit echter op grote problemen. Het vliegveld van de hoofdstad Port-au-Prince is door de aardbeving behoorlijk beschadigd, er is slechts één start en landingsbaan beschikbaar. Daarnaast zijn er grote problemen omdat de brandstofvoorraden niet toereikend zijn, waardoor vliegtuigen na het afleveren van hulpgoederen niet in staat zijn om de luchthaven weer te verlaten. Ook is er een tekort aan opslagplaatsen en ondervindt de distributie ernstige hinder door de chaotische situatie. En tot overmaat van ramp is de situatie zelf ook erg onveilig, er vinden plunderingen plaats.

Internationaal

In twee dagen tijd heeft de internationale gemeenschap al ruim 186 miljoen euro aan financiële hulp toegezegd ten behoeve van de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. De VN heeft aangekondigd om deze maand voedselhulp te leveren aan twee miljoen mensen. Frankrijk heeft verscheidene landen opgeroepen om schulden die Haïti heeft, kwijt te schelden. Frankrijk zelf heeft het voorbeeld gegeven door 4 miljoen euro kwijt te schelden. Haïti is het armste land van het westelijk halfrond. De regering in Cuba heeft de Verenigde Staten toestemming gegeven het Cubaanse luchtruim te gebruiken om slachtoffers van van de aardbeving uit Haïti te evacueren. De Verenigde Staten hebben 10.000 Amerikaanse soldaten naar het land gestuurd om toe te zien en te assisteren bij het verdelen van de hulpgoederen.

Nederland

De Nederlandse regering stelt 1 miljoen euro extra beschikbaar voor noodhulp aan Haïti. Dat heeft minister Bert Koenders van ontwikkelingssamenwerking namens de regering bekend gemaakt. Dit bedrag komt bovenop de 2 miljoen euro welke direct na de eerste berichten vanuit Haïti al werd toegezegd. Daarnaast sturen Bert Koenders en zijn collega Eimert van Middelkoop van het Ministerie van Defensie een marineschip met bijna tachtig militairen aan boord naar Haïti voor het bieden van directe hulp. De Hr. Ms. Pelikaan beschikt onder anderen over zwaar materieel zoals vrachtwagens en bootjes voor transport en zal tevens hulpgoederen meenemen.

SHO

De Samenwerkende Hulp Organisaties hebben van Minister Bert Koenders te toezegging gekregen dat de giften welke binnenkomen ten behoeve van de slachtoffers in Haïti, door het Ministerie zullen worden verdubbeld. Giro 555 kan worden gebruikt door een ieder om giften te doneren. Veel organisaties zoals bijvoorbeeld AzG (artsen zonder grenzen), Het Rode Kruis, Oxfam Novib, SOS Kinderdorpen en PlanNederland zijn actief om de noden te ledigen. Daarnaast worden er spontaan vele acties gestart op plaatselijk niveau.
© 2010 - 2019 Costaric, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Aardbeving Chili 2010Iedereen kent vast wel de aardbeving van Haïti in januari 2010. Er was namelijk een grote inzamelingsactie om de slachto…
Hulporganisatie Cordaid Mensen in NoodHulporganisatie Cordaid Mensen in NoodWat is de hulporganisatie Cordaid Mensen in Nood? Wat doen zij? Hoe helpen zij slachtoffers van rampen? Helpen zij bij d…
Aardbevingen  hoe ontstaan ze en waar vinden ze plaats?Aardbevingen hoe ontstaan ze en waar vinden ze plaats?Jaarlijks vinden er duizenden aardbevingen plaats. Het grootste deel hiervan bestaat uit lichte aardbevingen die geen sc…
De ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenisDe ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenisEnorme natuurrampen kunnen ontstaan na een zware aardbeving in zee of na een vulkaanuitbarsting. Er kan een vloedgolf on…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Aardbeving Haïti 12 januari 2010"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Costaric
Gepubliceerd: 16-01-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!