InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > De Burj Khalifa: arbeiders kregen bijna niets betaald
nieuws uitgelicht

De Burj Khalifa: arbeiders kregen bijna niets betaald

De Burj Khalifa: arbeiders kregen bijna niets betaald Op 4 januari 2010 werd de Burj Khalifa (Khalifa-Toren) geopend in Dubai. Het is het hoogste gebouw ter wereld en met 828 meter. De Burj Khalifa vergde heel wat van de mensen die hem moesten bouwen. Voor hun werk aan de Burj Khalifa of tewel Khalifa-Toren werden ze slecht betaald.

Khalifa toren huisvest twaalfduizend mensen

In de Khalifa-Toren kunnen twaalfduizend mensen wonen. De kosten van één van de 1044 appartementen lopen op tot 3 miljoen euro.

Loon arbeiders Burj Khalifa erg laag

De werkzaamheden aan de toren hebben meer dan 5 jaar geduurd. Op een gegeven moment werkten er 12.000 arbeiders aan het project. De totstandkoming van de toren is vooral bereikt door mensen uit India en Pakistan in te zetten. Zij kregen overigens een schijntje aan loon betaald. Per dag verdienden de arbeiders tussen de 2,80 en 5,60 euro. In de Burj Khalifa toren is ondermeer ruim 31.000 ton staal verwerkt en zijn 26.000 glaspanelen aangebracht.

Geen dure buitenlandse artiesten door financiële crisis bij Burj Khalifa

De opening van het hoogste gebouw ter wereld is door de emir van Dubai verricht. Sjeik Mohammed bin Rashid Al-Maktoum vierde op die dag tevens dat hij het emiraat van Arabië 4 jaar regeert. Internationale artiesten werden geweerd op de dag. Dubai heeft meer dan 50 miljard schuld en kon aflossing daarvan niet betalen. Buurland Abu Dhabi verzocht Dubai dan ook geen dure artiesten naar de opening te laten komen. Het buurland heeft er namelijk voor gezorgd dat Dubai niet in een financiële crisis is gekomen, door financiële hulp te bieden.

Tapiwei 101 wil hoogste groene bouwwerk op aarde worden

De Burj Khalifa of Burj Dubai zoals hij ook wel wordt aangeduid heeft de Taipei 101 in Taiwan van de eerste plaats verstoten. Deze toren is 509 meter hoog. Taiwan laat het er echter niet bij zitten en probeert om nu het hoogste “groene”bouwwerk op de aarde te maken.

Hoogste gebouwen ter wereld in 2010:

 1. Burj Khalifa in Dubai, geopend in 2010, 828 meter hoog
 2. Taipei 101 in Taiwan, geopend in 2004, hoogte 509 meter
 3. World Financial Center in Shanghai, China, geopend in 2007, hoogte 492 meter
 4. Petronas Towers in Kuala Lumpur, Maleisië, geopend in 1998, hoogte 452 meter
 5. Willis Tower in Chicago, Verenigde Staten, geopend in 1974, hoogte 442 meter
 6. Trump International Hotel & Tower in Chicago, Verenigde Staten, geopend in 2009, hoogte 423 meter

Hoogste torens in Nederland

 1. Gerbrandytoren in IJsselstein, geopend in 1965, hoogte 367 meter (hoogste bouwwerk van Nederland)
 2. Euromast in Rotterdam, geopend in 1960, hoogte 186 meter (hoogste bouwwerk van Nederland dat open is voor publiek)
 3. Maastoren in Rotterdam, geopend in 2009, hoogte 165 meter
 4. Rembrandttoren in Amsterdam, geopend in 1995, hoogte 135 meter
 5. Domtoren in Utrecht, geopend in 1382, hoogte 112 meter (hoogste kerktoren van Nederland)
 6. Verkeerstoren Schiphol, geopend in 1991, hoogte 101 meter (in 2010 is de verkeerstoren van Schiphol de één na hoogste verkeerstoren van Europa)
© 2010 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De tien hoogste gebouwen ter wereld in 2015De tien hoogste gebouwen ter wereld in 2015De titel van hoogste gebouw ter wereld is in de loop der jaren verschillende keren veranderd. Zo was een gebouw van 100…
Hoogste gebouw ter wereld: kantoor, woning en ziekenhuisHoogste gebouw ter wereld: kantoor, woning en ziekenhuisWat is het hoogste gebouw ter wereld? Het hoogste gebouw ter wereld is de Burj Khalifa te Dubai. Burj is Arabisch voor t…
Dubai: Groot, Groter, GrootstDubai: Groot, Groter, GrootstDubai, in het Arabisch دبي , is de hoofdstad van het gelijknamige emiraat. De stad bestond al in de ou…
De getallen van de Burj Khalifa in DubaiEen wandelklimtocht in de Zwitserse Alpen naar een 828 meter hoger gelegen punt is een behoorlijke dagtocht. Om dit te e…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De Burj Khalifa: arbeiders kregen bijna niets betaald"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!