InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Barack Obama staat helse klus te wachten na 8 jaren Bush
mijn kijk op

Barack Obama staat helse klus te wachten na 8 jaren Bush

Barack Obama staat helse klus te wachten na 8 jaren Bush Barack Obama staat helse klus te wachten na 8 jaren Bush. Op 20 januari 2009 vindt de inauguratie plaats van Barack Obama als 44e president van de Verenigde Staten van Amerika. R&B-zangeres Beyoncé begeleidt dinsdagavond de openingsdans die Barack en Michelle Obama als presidentieel koppel maken op het inauguratiebal. De zangeres zingt daarbij de Etta James-klassieker 'At Last'.

'At last'

At last, my love has come along
My lonely days are over
And life is like a song
Oh, yeah, at last
The skies above are blue
My heart was wrapped up in clovers
The night I looked at you
I found a dream that I could speak to
A dream that I can call my own
I found a thrill to rest my cheek to
A thrill that I have never known
Oh, yeah when you smile, you smile
Oh, and then the spell was cast
And here we are in heaven
For you are mine
At last


'I have a dream'

Precies veertig jaar na de moord op Martin Luther King, die streed tegen de rassenscheiding en voor gelijke burgerrechten voor alle Amerikanen ongeacht afkomst, kleur of ras, is een afro-amerikaan gekozen als president van het (nu nog) machtigste land van de wereld. Terecht dat dit een historische gebeurtenis is genoemd, hoe sleets die opmerking ook mag zijn. Het is inderdaad het land van de onbegrensde mogelijkheden. Wie had dat veertig jaar geleden gedacht?

In 1963 hield Martin Luther King de legendarische toespraak 'I have a dream'. En nu heeft het Amerikaanse volk een droom waar ze tegen kunnen praten, een droom die van henzelf is. "I found a dream that I could speak to. A dream that I can call my own." Een droom die voor iedere Amerikaan een belofte inhoudt; de belofte op betere tijden. Een droom die een wind van verandering zal bewerkstelligen - of toch niet?

De puinhopen van Bush

Acht jaar Bush heeft Amerika in een slecht daglicht gesteld. De oorlog in het Midden-Oosten had vooral met imperialisme te maken. De Amerikaanse economie stelde hij ver boven het klimaat, het Kyoto verdrag werd eenvoudigweg naar de prullenmand verwezen. De respectloze wijze waarop Donald Rumsfeld, de voormalig Amerikaanse minister van Defensie, het nieuwe Europa uitspeelde tegen het oude Europa. Het zijn allemaal voorbeelden van de puinhopen van Bush, die lomperik uit Texas. Obama kan wereldwijd puin gaan ruimen. Obama’s bezoek aan de Duitse hoofdstad in juli 2008 was een goed begin. Hij zei toen dat hij het gevoel van eenheid tussen de Verenigde Staten en Europa wil herstellen. Zeker met andere opkomende machten zoals China, is deze eenheid van belang teneinde gezamenlijk belangrijke waarden als democratie, rechtstaat en mensenrechten uit te dragen.

Amerika is wat betreft deze waarden afgegleden onder Bush. Het heeft de mond vol van mensenrechten en democratie, maar het begon een oorlog om vooral hun eigen (olie)belangen veilig te stellen (Irak), ze stelden geheime CIA-kampen in voor vermeende terroristen en honderden mensen werden jarenlang zonder enige vorm van aanklacht of proces vastgehouden in het detentiecentrum op Guantanamo Bay. Guantanamo Bay is een symbool van onrecht. Obama zou hier direct na zijn installatie als president de bezem moeten halen.

Change

Obama representeert niet alleen hoop en verandering voor het buitenland, maar ook voor de vele Amerikanen die op hem gestemd hebben. Hem staat een flinke klus te wachten om de financiële crisis en de economische recessie te beteugelen. Maar ook de talloze werkende armen en de vele onverzekerden zijn een punt van zorg. De kerkelijke Obama zou moeten weten dat de overheid een schild voor de armen dient te zijn. Meer overheidsingrijpen is gewenst om de sociale problemen te bestrijden. Heel on-Amerikaans misschien, maar wel heel sociaal-christelijk.

Ook ten aanzien van de financiële crisis, die de immense risico's en daarmee het bankroet van het ongebreideld kapitalisme blootlegt, zal Obama met interventies moeten komen. En dan bedoel ik niet alleen kapitaalinjecties om banken en andere instellingen te redden. De mens deugt van nature niet. Je hoeft niet ver te zoeken om dat vast te stellen. Een eerlijke blik in je eigen hart zegt voldoende. Deugden als zelfbeheersing en omzien naar je naaste komen de mens niet aanwaaien, maar moeten gevormd en - niet te vergeten - onderhouden worden. Een omgeving waarin de mens voortdurend blootstaat aan perverse prikkels - in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk winst maken om aandeelhouders tevreden te stellen en flinke bonussen in de wacht te slepen - zal leiden tot morele degeneratie, waarbij egoïsme, begeerte en hebzucht de boventoon voeren en onverantwoorde risico's worden genomen. De overheid zal hierin regulerend moeten optreden.

Wonderen

De nieuwe president heeft de Amerikanen om electorale redenen belastingverlaging beloofd, alhoewel Amerika een torenhoog begrotingstekort heeft. In plaats van de kiezer cadeaus in het vooruitzicht te stellen, zou hij juist moeten oproepen het begrotingstekort tegen te gaan. Dat zou van moed en leiderschap getuigen. Door belastingverlagingen door te voeren zoals de regering Bush ook al heeft gedaan, zal het tekort verder oplopen. Met als gevolg dat de Amerikaanse overheid nog meer geld zal moeten lenen. Maar daar halen veel Amerikanen de schouders over op; de gemiddelde Amerikaan heeft zijn eigen gezinsbegroting die van consumptieve kredieten aan elkaar hangt ook niet op orde. Men leeft daar al jarenlang op de pof en iedere extra dollar die ze weer kunnen uitgeven is welkom.

En veel van die dollars worden uitgegeven aan producten die afkomstig zijn uit het buitenland, waardoor Amerika al jarenlang een oplopend handelstekort heeft. Er is geen simpele oplossing om die trend te keren. Onze voormalig minister van financien Gerrit Zalm, keek volgens zijn zeggen toen hij nog minister was iedere dag op teletekst om te zien of de dollar al gevallen was. Op een dag stort het financiële systeem als een kaartenhuis in elkaar. Amerika doet alsof 'de pot met meel niet leeg zal raken en de kruik met olie niet op'. Obama zal wonderen moeten verrichten.

So help me God

Er was een klacht ingediend door de Amerikaanse Humanistische Vereniging tegen religieuze elementen bij de inauguratie-ceremonie van Barack Obama; deze schenden volgens de humanisten het beginsel van de scheiding van kerk en staat. Een rechter in Washington dacht daar anders over en heeft donderdag 15 januari in een kort geding beslist dat er wel gebeden mag worden bij de inauguratie. Ook mag de nieuwe president zijn eedaflegging afsluiten met de traditionele woorden: ''So help me God.'' (Zo helpe mij God.) Hij zal die hulp hard nodig hebben; hem staat een helse klus te wachten.

'n Koe stelen

column 9 augustus 2008

Texas heeft afgelopen dinsdag een Mexicaanse moordenaar geëxecuteerd en daarmee een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) aan zijn laars gelapt.(1)

Het ICJ had de verenigde Saten opgedragen de executie van de Mexicaan op te schorten, net als bij vier andere Mexicaanse staatsburgers, omdat ze tijdens hun arrestatie niet geïnformeerd zijn over hun recht op consulaire bijstand. Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties had opgeroepen de executie niet te laten doorgaan.

Het Amerikaanse hooggerechtshof weigerde niettemin de executie van Medellin uit te stellen. "De staat Texas is niet gebonden door de wetten van het ICJ", zo zeiden ze. De meerderheid van het hof oordeelde dat de veroordeelde geen nadeel heeft geleden van het feit dat hij niet tijdig was geïnformeerd over zijn rechten.

Sarah Cleveland, hoogleraar internationaal recht aan de Columbia Universiteit, zegt in een interview dat de grondwet van de VS "een artikel kent dat buitenlandse verdragen bindend oplegt aan alle overheden binnen de VS. Het is zonneklaar dat Texas de uitspraak van het Hof in Den Haag had moeten uitvoeren, zegt Cleveland. Het probleem is: wie dwingt dat af?" Ze legt daarmee de vinger op de zere plek: 'niemand dus'.(2)

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain, noch de Democraat Barack Obama heeft zich over deze kwestie uitgelaten. Waarschijnlijk om electorale redenen. Je wint er geen kiezers mee door op te komen voor de rechten van een ter dood veroordeelde moordenaar.

Het aanzien van de VS in het buitenland heeft hiermee weer een deuk opgelopen. Het signaal dat deze handelswijze naar de burgers in het land uitzendt is ook niet geruststellend: 'Uw overheid staat boven het internationale recht als ons dat zo uitkomt'. Een gerechtelijke uitspraak moet je uitvoeren, punt uit. Dat Medellin geen nadeel heeft ondervonden is een niet ter zake doend excuses.

Het terzijde leggen van de uitspraak is het opsteken van een middelvinger tegenover de autoriteit van het ICJ, wat er toe kan leiden dat andere staten de Amerikaanse houding gaan nabootsen. Als dat gebeurt is het ICJ zo krachteloos als een porseleinen ventje, die - ook al zijn de vonnissen dwingend - geen enkel dwangmiddel heeft om ze te doen toepassen.

Nog steeds zitten honderden mensen al jarenlang zonder enige vorm van aanklacht of proces vast in het detentiecentrum op Guantanamo Bay. Guantanamo Bay is een symbool van onrecht. De VS beginnen er een gewoonte van te maken zich niets aan te trekken van het (internationale) recht als het aankomt op de rechten van verdachten en voordeelden. Ondertussen hebben ze hun mond vol als het gaat over mensenrechten in andere landen. Ze mogen van zichzelf kennelijk een koe stelen, terwijl een ander nog niet eens over het hek mag kijken.(3)

Noten

  • 1. http://www.icj-cij.org/homepage/index.php?lang=en
  • 2. http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article1737299.ece
  • 3. http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2007

Lees verder

© 2009 - 2019 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De wijze uitspraken van de Amerikaanse president ObamaDe wijze uitspraken van de Amerikaanse president ObamaOf de eerste zwarte Amerikaanse president Barack Obama nou opgeleid is in het houden van wijze en boeiende uitspraken en…
Barack Obama,  44e president  van AmerikaBarack Obama, 44e president van AmerikaZijn volledige naam is Barack Hussein Obama en is geboren in Honolulu, Hawai op 04-08-1961. Hij is een amerikaanse juris…
Barack Obama als president van Amerikamijn kijk opBarack Obama als president van AmerikaDe staten hadden hun stemmen uitgebracht en rond 23.00 uur (Amerikaanse tijd) gaf CNN in 2008 de overwinning aan Obama o…
Barack Obama quotes: beroemde en komische uitspraken, quotesBarack Obama quotes: beroemde en komische uitspraken, quotesDe Amerikaanse president Barack Obama, geboren in 1961, werd op 3 juni 2008 de Amerikaanse presidentskandidaat van de De…
recensieBoekrecensie: Het Amerika van president Obama - Willem LustHet boek 'Het Amerika van president Obama' geeft de belevenissen weer van correspondent Willem Lust terwijl hij de aanlo…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Barack Obama staat helse klus te wachten na 8 jaren Bush"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 03-09-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 6
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!