mijn kijk op

Israël/VS - Iran aanvallen om nucleaire oorlog te voorkomen

Israël/VS - Iran aanvallen om nucleaire oorlog te voorkomen In 2015 heeft de internationale gemeenschap o.l.v. de Amerikaanse regering Obama een deal gesloten met Iran. In deze deal is afgesproken dat Iran haar nucleaire programma stopzet in ruil voor opheffen van de economische sancties die de de internationale gemeenschap had opgelegd. Volgens Israël en de Amerikaanse regering Trump deugt de deal niet. De Israëlische geheime dienst Mossad heeft in 2018 inlichtingen openbaar gemaakt waaruit blijkt dat Iran gewoon is doorgegaan met haar nucleaire programma. Daarom heeft president Trump op 8 mei 2018 aangekondigd dat de VS zich terugtrekt uit de overeenkomst. Wel wil de VS dat inspecties van Iran worden voortgezet.

Artikel indeling - Interne links


Sinds 1992 bekend dat Iran een atoomprogramma heeft

De eerste rapporten van de Israëlische militaire inlichtingendienst over het Iraanse atoomprogramma dateren van 1992 en komen op het bureau terecht van de zojuist gekozen premier Rabin. De conclusie van Rabin is ondubbelzinnig: een nucleaire Iran is een dreiging waar Israël geen antwoord op zal hebben. Rabin waarschuwt Clinton, maar volgens de Amerikanen (de buitenlandse inlichtingendienst CIA) gaat het slechts om een civiel atoomprogramma. Het standpunt van de CIA wijzigt pas in 1998.

Israël bereidt zich voor op een aanval

De onverschilligheid van Washington overtuigt Rabin zich voor te bereiden op een aanval. Hij bestelt langeafstandsbommenwerpers die in staat zijn Iran te bereiken. Daarnaast wil Rabin vrede sluiten met de Arabische landen om een nucleair Iran te voorkomen.

Iran een steeds grotere dreiging voor Israël

Een decennium later blijkt Iran nog maar een paar jaar nodig te hebben om een atoombom te kunnen produceren. Israël vreest dat het westen niets zal ondernemen. En hoewel er in Israël verschil van mening bestaat over hoe Iran aan te pakken, is men het wel eens dat Iran een bedreiging vormt. De vergelijking met de jaren 1930 wordt gemaakt door zowel linkse als rechtse commentatoren. Er wordt zelfs gesproken over een Tweede Holocaust. Zelfs zonder een atoombom is Iran een gevaar voor Israël. Het kan via Libanon en Gaza Israël bedreigen door Hezbollah en Hamas van betere raketten te voorzien.

Iran ook een dreiging voor andere Arabische landen

Soennitische moslimlanden, zoals Egypte, Saoedi Arabië, Algerije en Jordanië, zijn geïnteresseerd om een atoommacht te worden als reactie op de Iraanse dreiging. Als Iran een atoombom heeft kan het de olieprijs gaan dicteren.

Economische boycot of een militaire aanval?

Sancties en Iran deal

De internationale gemeenschap heeft economische sancties tegen Iran ingesteld. De sancties leidden tot onderhandelingen met Iran en uiteindelijk de Iran deal in 2015 waarbij Iran zou stoppen met haar nucleaire programma in ruil voor het opheffen van de sancties. Maar met het aan de macht komen van president Trump heeft de VS zich op 8 mei 2018 teruggetrokken uit de deal omdat deze niet deugde. Iran bleek, en dat werd bewezen door inlichtingen van de Israëlische Mossad, gewoon door te zijn gegaan met haar nucleaire programma. De VS hebben de sancties weer in werking laten treden en zelfs nieuwe economische maatregelen getroffen. Ook wil het Witte Huis dat de inspecties van Iran doorgaan.

Militaire aanval complex, maar wel te doen

Een militaire aanval is zeer complex omdat de installaties over tientallen plaatsen verspreid liggen en diep onder de grond liggen met een goede bescherming. Maar een aanval op drie sleutelposities kan het programma verschillende jaren terugzetten in de tijd. Overigens hoeven de installaties niet helemaal vernietigd te worden. Wanneer de toegang wordt gebombardeerd, is dit al voldoende. Bovendien kunnen regeringsinstallaties aangevallen worden en kunnen aanvallen verschillende malen plaatsvinden zodat niet aan herstelwerkzaamheden kan worden begonnen.

Israëlische luchtmacht oefent al sinds 1993

Technisch is de Israëlische luchtmacht in staat om aanvallen uit te voeren. Tijdens de Tweede Libanon oorlog blijkt de Heyl Avir (luchtmacht) Hezbollah installaties te vernietigen binnen vijf minuten na de lancering van raketten. Ook heeft Israël recentelijk een Syrische nucleaire installatie in aanbouw vernietigd. En in juni 2008 is er een grootscheeps oefening geweest boven de Middellandse Zee. Maar Israël kan alleen het nucleaire programma vertragen en niet definitief uitschakelen. Dit komt omdat Israël niet dagen achtereen een aanval kan uitvoeren. Zoiets kan alleen de VS. Ondertussen moet Israël niet te lang wachten. De installaties mogen niet radioactief worden anders zullen er enorm veel burgerslachtoffers vallen. Israël zal wel overleg moeten voeren met de VS om over Irak te kunnen vliegen en om de Amerikaanse soldaten in Irak en elders in het Midden-Oosten niet in verlegenheid te brengen.

Iran zal Israël bijna zeker aanvallen bij een Israëlische aanval of een aanval van de VS op Iran

Bij een Israëlische aanval of een aanval van de VS op Iran, zal Iran bijna zeker raketten op Israëlische steden afschieten. Tevens zullen Hezbollah en Hamas vele raketten afvuren. Toch moet het Israëlische rakettenafweersysteem voldoende zijn om dit het hoofd te kunnen bieden. Problematischer wordt het wanneer er chemische wapens worden afgevuurd en Syrië zich ermee gaat bemoeien. Wanneer Israël dan Damascus gaat bombarderen kunnen ander Arabische landen zich tegen Israël gaan keren.

Laatste nieuws over het nucleaire programma van Iran

Volg de laatste ontwikkelingen over het nucleaire programma van Iran van dag tot dag.

Lees verder

© 2008 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Oorlog op afstand  Aaldert van SoestrecensieBoekrecensie: Oorlog op afstand Aaldert van Soest'Oorlog op afstand' (2007) is een boek (scriptie voor de studie Internationale Betrekkingen) van Aaldert van Soest over…
Atoomgeleerden en IranAtoomgeleerden en IranWat is er aan de hand met atoomgeleerden van Iran? Waarom is het Iraanse nucleaire programma zo omstreden in het Westen?…
Boekrecensie: Iran en de Islamitische Revolutie - J. KingrecensieBoekrecensie: Iran en de Islamitische Revolutie - J. KingIn de reeks Het Midden-Oosten is in 2006 het boekje 'Iran en de Islamitische revolutie' uitgebracht. De auteur is John K…
Boekrecensie: Mahmoud Ahmadinejad - Y. Melman/M. JavedanfarrecensieBoekrecensie: Mahmoud Ahmadinejad - Y. Melman/M. JavedanfarMahmoud Ahmadinejad -de nucleaire sfinx van Teheran- is een academisch verslag van het aan de macht komen van Ahmadinaja…

Palestijnen voeren Apartheidsbeleid; niet Israëlmijn kijk opPalestijnen voeren Apartheidsbeleid; niet IsraëlIsraël wordt vaak beschuldigd van het voeren van een Apartheidsbeleid. Zo ook in het Acht-uur Journaal van 10 juli 2008…
Canada: excuses aan indiaanse oud kostschoolleerlingenDenk je aan Amerika, dan denk je ook aan zijn oorspronkelijke bewoners de Indianen. Jarenlang werden ze onderdrukt en ve…
Bronnen en referenties
  • AISH
  • Jerusalem Post
  • Ynetnews
  • HaAretz
  • Andere bronnen

Reageer op het artikel "Israël/VS - Iran aanvallen om nucleaire oorlog te voorkomen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Wilcop, 21-07-2015 15:29 #62
Het ene land wel en het ander land geen kernwapens is de wet van twee maten. Geen enkel land in de wereld kernwapens, was een betere oplossing. Want het bezit van kernwapens geeft macht en is dus een gevaar voor de wereld. Reactie infoteur, 24-07-2015
Conventionele, biologische en chemische wapens geven ook macht. Dus met alle kernwapens uit de wereld ben je er nog niet.

Dna, 31-05-2013 12:04 #61
Wat ik helaas hier opmerk is vingertje wijzen naar Iran. Amerika is in mijn ogen de grootste schoft van de wereld, die israel steunt om kan mij niet schelen wat voor reden. Wat ik wel weet is dat de amerikanen, katholieken (vergeet 400 jaar slavernij niet) de meeste doden en slachtoffers gemaakt hebben ter wereld! En staat er niet ook in de talmoed dat joden, niet joden moeten uitroeien en kleine kindjes mogen verkrachten? Reactie infoteur, 31-05-2013
Shalom,

Zou je kunnen aangeven waar in de Talmoed staat dat Joden niet-Joden mogen uitroeien en kleine kinderen mogen verkrachten? Heb je daarvan ook echte voorbeelden uit de praktijk?

Groet,

Etsel

Thegodfather, 19-11-2012 11:54 #60
De joden mochten, mogen en zullen nooit een land innemen, dat was de wil van god (staat zelfs in het oude testament van de Thora). Kijk maar naar de joden in Iran of andere Arabische landen. Het zijn de zionisten die problemen veroorzaken en ook nog eens hulp krijgen van de VS. Daarom zal Israël ook daadwerkelijk van de kaart geveegd worden en al haar voorstanders zullen falen. Al vindt ik dat de VS al door orkanen en aardbevingen genoeg aangepakt wordt :). Iran moet je beschouwen als noord-Korea. Een zelfstandige land die stilletjes een van de ergste nachtmerrie is voor elke kwaad op deze aardbol.

Marinus de Bruin, 31-10-2012 22:09 #59
Heer Etsel - ik heb uw reactie met belangstelling gelezen. Ik blijf echter volharden in het handhaven van de Wereldvrede. Ik proef uit de vele reacties iets dat lijkt op een minderwaardigheidscomplex - immers als er waar dan ook een iets andere mening wordt geuit die iets tegen de heersende mening van Israel ingaat ben je al antisemiet of een gevaar voor de natie Israel dan wel een jodenhater. Ik vind dat als je vriend of inwoner van de natie Israel trots bent op je land - je geen spierballentaal nodig hebt. Ik geef u in overweging om "de Holocaust is voorbij" van Avraham Burg eens te lezen.
Tot slot wil ik u en de uwen een wijze overdenking van Geloof en macht toewensen en wat mij betreft dit onderwerp nu afsluiten. U kent nu voor slechts een klein deel mijn mening en ik zal dan ook niet meer reageren op uw reacties. Ik wens u en de uwen een goed leven toe in een wereld waarin WIJZEN ook WIJS zullen zijn. Reactie infoteur, 01-11-2012
Shalom,

Het streven naar wereldvrede staat centraal in de Tora. In het Bijbelboek Jozua wordt aangegeven dat alleen oorlogen gevoerd mogen worden indien noodzakelijk. Het Joodse volk kent geen heilige oorlogen zoals christenen (de Kruisvaarders, Reformatie oorlog, etc.) en moslims die kennen. (zie: http://goo.gl/ThcdI). Wereldvrede kan alleen bereikt worden indien het kwaad wordt bestreden. Helaas ziet u niet in dat de leiders van Iran het kwaad vertegenwoordigen. U ontbeert wijsheid wat dat betreft.

Kritiek op Israël mag. In geen enkel land ter wereld vindt zoveel zelfkritiek plaats als in Israël. Het probleem is echter dat velen (niet-Joden) die kritiek uiten op Israël, blind zijn voor het onrecht dat geschiedt in Arabische landen en in de gebieden waar Palestijnen de macht hebben. Degenen die vinden dat Israël uit Judea en Samaria en Oost-Jeruzalem moet vertrekken om plaats te maken voor een dictatoriale Palestijnse staat waar geen Joden mogen wonen (net zoals nu in Gaza), streven niet echt naar wereldvrede. Wanneer Joden het recht ontnomen wordt om in Judea, Samaria, Oost-Jeruzalem en Gaza te wonen (nog los van het feit dat ze ook niet (vrij) in Arabische landen kunnen wonen), moet inderdaad van antisemitisme c.q. Jodenhaat gesproken worden. Zo niet, hoe noemt u dan de Jodenvervolgingen die in Europa hebben plaatsgevonden omdat ze ook daar van mening waren dat Joden er niet mochten wonen?

Misschien is het toch verstandig om eerst eens voor uzelf te definiëren wat u precies onder wereldvrede en antisemitisme verstaat voordat u anderen (Joden) de les probeert te lezen.

Groet,

Etsel

Marinus de Bruin, 29-10-2012 21:34 #58
Door oorlog om welke reden dan ook te propageren en oorlogzuchtige (spierballentaal taal te uiten dient men de wereldvrede niet. Bovendien zal Rusland niet werkloos blijven toekijken en wellicht China ook niet. Kortom een Wereldoorloog ligt in het verschiet. Dreigen is nog steeds iets anders dan DOEN. Bovendien ligt het gelijk in de wereld meestal in het midden. Ik kan nog steeds niet begrijpen waarom de martelaar van toen één van de agressors is van nu. Diplomatie lijkt me de aangewezen weg temeer omdat nooit de volledige steun van haar Moslim broeders krijgt. Reactie infoteur, 31-10-2012
Shalom,

Zoals u weet voert Iran al jarenlang een oorlog tegen Israël via de proxies Hezbollah in Libanon en Hamas/Islamitische Jihad in Gaza. Wanneer u zegt voor de wereldvrede te zijn waarom maakt u zich dan niet druk over Iraanse steun aan deze terroristische organisaties?

U zegt niet te begrijpen waarom Israël nu een agressor is, terwijl het Joodse volk vroeger martelaar was. Wilt u daarmee aangeven dat Joden zichzelf niet mogen verdedigen? Het beleid van de Arabische landen en de Palestijnen is erop gericht om Joden uit het MO te verjagen. Dit beleid komt overeen met wat destijds in Europa tegen het Joodse volk is uitgevoerd. Toen konden Joden zichzelf niet zo goed beschermen als tegenwoordig. Wat is nu precies uw probleem? Vindt u het jammer dat Arabieren het Joodse volk niet kunnen uitmoorden net zoals destijds in Europa voor een groot deel is gebeurd?

U spreek over de noodzaak van diplomatie. Iran ontkent de Holocaust en wil Israël van de kaart vegen. Moet Israël daar dan over gaan onderhandelen met Iran?

Groet,

Etsel

Sal, 21-10-2012 17:46 #57
Als ik een goed advies mag geven, dan zeg ik dit: Bombardeer de installaties in Iran zonder een vlag op de vliegtuigen te zetten en laat daarna Israël en de VS het beide ontkennen. Zo weet Iran niet wie de schuldige is die de installaties heeft gebombardeerd. En elke keer zodra Iran bijna klaar is met het bouwen van een kernreactor, doe je weer hetzelfde. Reactie infoteur, 21-10-2012
Hallo,

Dit lijkt een goed advies, maar Iran heeft al aangekondigd zowel de VS troepen in het MO als Israël aan te zullen vallen bij een militaire aanval op Iran. Als bijvoorbeeld alleen de VS zou aanvallen dan wordt ook Israël bestookt met Iraanse raketten en omgekeerd. Dus het maakt niet zoveel uit of je het wel of niet bekend maakt.

Overigens wordt voortdurend gesproken over een massale aanval om het nucleaire programma plat te leggen. Maar een beperkte aanval (1 of 2 reactoren uitschakelen) in eerste instantie kan ook gunstig uitpakken als waarschuwing. Kijken hoe Iran erop reageert. Mogelijk dat Iran niet besluit tot een oorlog tegen Israël/VS omdat niet alle reactoren zijn getroffen. En mocht Iran gewoon doorgaan met haar nucleaire programma dan opnieuw een een aantal andere reactoren een aantal weken later bombarderen. Voor Israël zou dit een goede optie zijn omdat dan niet al te veel vliegtuigen ingezet hoeven te worden.

Groet,

Etsel

Ben van den Brink, 25-04-2012 09:59 #56
Nucleaire oorlog is niet te voor komen. De spanningen lopen zo hoog op, dat er gewoon wat moet gebeuren. Het is alleen wachten, wie begint een nucleaire oorlog, wie heeft er het lef voor om een aanval te beginnen *waar ze op wachten, dat is op een ramp waar miljoenen mensen straks het slachtoffer van zijn. Waar ik bang voor ben dat is dat Israël het eerste land is dat wordt aangevallen. Je moet er niet aan denken dat zoiets gebeurt. Mijn voorspelling is dat Iran het eerste land is die een atoomwapen in zet, wordt gesteund door andere landen die ook atoomwapens in zullen zetten die er gewoon op uit zijn om verschillende landen te vernietigen. Wat mij betreft mogen van mij alle atoomwapens de wereld uit. Het heeft een tijdje geholpen om grote oorlogen te voorkomen, maar nu is een derde wereld oorlog niet meer tegen te houden, allen al door die atoomwapens die zij in zullen zetten. Ik hoop natuurlijk dat ik het mis heb en dat de landen er anders over gaan denken waar ze mee bezig zijn. Om te beginnen om alle kerncentrales te sluiten en naar andere energie bronnen te zoeken wand alleen al die kerncentrales hebben de wereld er al niet veiliger op gemaakt. Reactie infoteur, 25-04-2012
Een nucleaire oorlog zal sowieso niet plaatsvinden zolang Iran geen kernwapens heeft. Daarom zal er voortijdig ingegrepen moeten worden. Met de economische sancties en met cyberaanvallen wordt Iran al behoorlijk verzwakt. Zodra het land zwak genoeg is lijkt een aanval ideaal om Iran definitief uit te schakelen.

Etsel

Engineer112, 23-02-2012 00:14 #55
Ja het valt zeker te hopen dat kernwapens niet in handen van terrorristen vallen dat ben ik met je eens. Maar je zaait wat je oogst. Hamas is aanvankelijk gesteund door Israel om de PLO te verzwakken. Het argument van non-proliferatie zou meer gewicht hebben als Israel bvb een non-proliferatiegedrag had getekend. En wie kan garanderen dat de kernwapens van Israel uit handen van terrorristen zullen blijven of dat ze nooit zullen ingezet worden tegen belangen van het Westen? Er zijn aanslagen geweest door arabieren en joden zowel de ene als de andere zijn we niet vergeten. De Iraniers en Israelis die ik ooit ontmoet heb hebben nochtans niets demonisch en wensen een goed leven voor hun kinderen. Staat Etsel voor behoud door Israel van de in 1967 bezette gebieden? Dan zijn jullie jammer genoeg onderdeel van het probleem en niet van de oplossing. Israel is in die vorm bij mijn weten door niemand erkend en ook Israel heeft uiteindelijk bondgenoten en handelspartners nodig. Maar hier bemoei ik mij al met dingen die mijn zaken niet zijn. Ik moet mij eerder richten tot de parlementsleden van mijn land en vragen dat zij Israel niet volgen in een oorlog tegen Iran. Reactie infoteur, 23-02-2012
"Maar je zaait wat je oogst. Hamas is aanvankelijk gesteund door Israel om de PLO te verzwakken."

De vraag is of dat echt zo is. In 1988 kwam Hamas met een handvest waarin duidelijk stond dat Hamas uit was op de vernietiging van Israël. Mocht Israël Hamas gesteund hebben dan had het meer betrekking op het sociale programma van Hamas en niet op het gedachtegoed van Hamas.

"Staat Etsel voor behoud door Israel van de in 1967 bezette gebieden? Dan zijn jullie jammer genoeg onderdeel van het probleem en niet van de oplossing."

Israël heeft zich teruggetrokken uit Zuid-Libanon - Hezbollah is nog steeds een groot probleem (in 2006 was er nog een grote oorlog). Israël heeft zich teruggetrokken uit Gaza - Hamas schiet nog steeds raketten af. Terugtrekking helpt dus niet. Bovendien bestond het conflict tussen Israël en de Palestijnen reeds vóór 1967. De Palestijnse Autoriteit zegt dat terugtrekking van Israël uit Judea en Samaria slechts een tussenfase is. Uiteindelijk gaat het de Palestijnen om heel Palestina dat is de kern van het probleem.

Etsel

Engineer112, 22-02-2012 18:34 #54
Beste Etsel,
De enige hoop is de vrede te promoten en de kiezers in Iran en Israel correct te informeren. De huidige regeringen in zowel Iran als Israel lijken mij daar jamer genoeg niet toe bij te dragen. De logika waarbij je elke natie die je potentieel bedreigt moet aanvallen is niet consistent en ik hoop dat de parlementsleden van mijn land er ook zo over denken. Het Westen draagt trouwens al ruim zijn steentje bij tot het militaire overwicht van Israel. Nota bene Duitsland heeft de duikboten aan Israel geleverd die naar alle waarschijnlijkheid door Israel met kernkoppen zijn uitgerust. Door deze second strike mogelijkheid zou een nucleaire aanval door Iran op Israel totale zelfmoord zijn. Waarom zou het Westen in godsnaam nu ook nog eens een oorlog voor rekening van Israel tegen Teheran beginnen? Hoog tijd om onze energie in vrede te steken lijkt me. Reactie infoteur, 22-02-2012
Iran zegt sowieso Israël van de kaart te willen vegen. Over welke vrede heb je het dan? Tevens voert Iran al jaren een oorlog tegen Israël via Hamas en Hezbollah (proxies). Hamas, Hezbollah en Iran willen helemaal niet over vrede praten. Hun enige doel is hoe af te komen van de Joodse staat.

Gevaar van een nucleair Iran betreft niet alleen Iran zelf maar ook het gevaar dat Iran terroristen van nucleaire wapens gaat voorzien. Israël zou dus bijvoorbeeld door Hezbollah vanuit Libanon met een kernraket getroffen kunnen worden. Voor Hezbollah maakt het verder niet uit of dit zelfmoord betekent. Islamistische terroristen vinden het fantastisch om zelfmoord te plegen en zo direct het Paradijs binnen te komen, kijk maar naar al die zelfmoordaanslagen.

Verder betekent een nucleair Iran dat het haar invloed in het Midden Oosten kan vergroten. Daarom vrezen andere landen in het Midden Oosten ook een nucleair Iran. Mogelijk dat meer landen dan atoomwapens willen en dan kan de zaak gigantisch uit de hand lopen. En dan zal vrede verder weg zijn dan ooit.

Nic, 22-02-2012 15:50 #53
Aan ENGINEER112, Waarom reageer je niet onder je eigen naam? Wat heb je te verbergen? Je zit fout met je reactie. israël bedreigd niemand. Ja het heeft atoomwapens, maar Israël bedreigd geen land of staat. Israël heeft een wettig en democratisch gekozen regering, en wereldwijd erkend. Iran en Syrie (door een staatsgreep aan de macht) met hun criminele bendes als Hamas en Hezbollah zijn uit op de totale vernietiging van Israël. Wat zou jij doen als jou elke dag wordt veteld dat je dood moet? Dan ga je je verdedigend opstellen. Iedereen die de Joodse staat probeert te vernietigen zal vele malen harder de pijn voelen. Niet omdat Israël dat wilt, maar omdat het niet anders kan. Israël wil vrede, maar een aantal Arabische landen en terreurgroepen willen maar één ding, en dat is Israël vernietigen. DAT ZAL NOOIT GEBEUREN. Iedere provocatie van buitenaf zal de kop worden ingedrukt. Ik heb Israël gevolgd tijdend de 6-daagse oorlog in 1967, daarna de Yom Kippoer oorlog in 1973. Israël zal overwinnen op alle fronten. In deze kwestie is óók Rusland een héél onbetrouwbare 'bondgenoot'. Dat smerige spelletje wat die ex-kgb'er van Poetin speelt is absoluut onaanvaardbaar. Als je veto's gebruikt in de veiligheidsraad waar gestemd wordt over vrede in Syrië of waar dan ook via ingrijpen dan ben je crimineel bezig, en verdien je een pak slaag. Rusland praat met gespleten tong, en is absoluut onbetrouwbaar. Europa moet óók goed z'n zaakjes op orde maken, want voor dat politici het weten lopen de USSR mannetjes aan de Noordzee, en dan ben je te laat. Verder duld Israël géén provocaties aan z'n grenzen zoals vorig jaar met die actie rond de Gazavloot. Turkije maakte een grote fout door Israël uit te dagen. Laat niemand het in z'n hoofd halen dit te herhalen. Want datzelfde lot zal hun óók overkomen. Israël is een geweldig land, ik ben er nu 4 maal geweest met m'n vrouw. En als ik héél eerlijk bent is Israël het meest veilige land ter wereld, en wil ik voor dit land m'n leven geven. Sjalom Israël

Engineer112, 22-02-2012 14:51 #52
Er was een interessant interview op Russia Today mat Pat Buchanan, strategic advisor van 3 republikeinse presidenten van de US. Ondanks zijn links met de amerikaanse rechterzijde brengt hij een nuchtere analyse en hij is ook goed geinformeerd. Israel heeft 300 kernwapens en heeft zelfs geen non-proliferatie verdrag ondertekend. Iran heeft momenteel niet 1 kernwapen (vergelijk: in de koude oorlog hadden beide zijden 20000 kernwapens). Dus wie bedreigt wie eigenlijk in het nabije oosten? Het is volgens Buchanan niet in het belang van de US om Iran aan te vallen dus de US zal dat objectief gezien ook niet doen. Reactie infoteur, 22-02-2012
Moet het Westen dan gewoon maar afwachten tot Iran wel kernwapens heeft? Iran heeft vaak gezegd op de vernietiging van Israël uit te zijn. De enige mogelijkheid om dat te bereiken is met kernwapens. Israël zelf heeft nimmer gezegd uit te zijn op de vernietiging van enig land. Dus mocht Israël kernwapens hebben dan is het minder gevaarlijk dan Iran met kernwapens.

Etsel

Ctl, 11-02-2012 11:49 #51
Vandaag schermt Iran met de mededeling dat zij "GROOT-nieuws" hebben aangaande hun atoomprogramma. Zouden ze dan toch de bom hebben? Of is het bluf? Ik hou niet van oorlog, maar ik kan het niet verkroppen dat Iran een atoombom zou hebben. Ingrijpen is noodzakelijk naar mijn mening, maar is het nu te laat? Waarom wacht men zo lang? Reactie infoteur, 22-02-2012
Het Westen wacht zo lang omdat het eerst de effecten van de economische sancties wil afwachten. Overigens zijn de sancties wel laat ingegaan. Dat had veel eerder moeten gebeuren.

Tevens vreest het Westen dat een aanval op Iran tot grote economische instabiliteit in de wereld zal leiden met zeer hoge olieprijzen.

Maar niet aanvallen met het gevolg dat Iran alsnog een atoombom maakt zal nog tot veel grotere instabiliteit leiden. Velen vrezen een wapenwedloop in het Midden Oosten. Mijns inziens is een militaire aanval de enige mogelijkheid om Iran te stoppen.

Etsel

Huisje, 06-02-2012 10:53 #50
@Nic.
Ben het helemaal met je eens!
Wat bijzonder eigenlijk, Israël is het land van God en dat merk je in alles.
Het wordt al de hele wereldgeschiedenis gehaat en vervolgd, maar toch bestaat het nog!
Omdat Hij voor Zijn Volk zorgt!

Nic, 29-01-2012 22:04 #49
Bil, jou hele verhaal klopt van geen kant. Nogmaals Israël is niet de provocerende partij. Heel veel Palestijnse mensen en Arabieren werken in de Israëlische groenten- en fruitsector. Israël is een werteldwijd erkend land al vanaf de oprichting. Israël beschermt terecht z'n volk door bijvoorbeeld een muur te bouwen. Dit doen ze niet omdat ze dit leuk vinden, maar omdat er een terroristenregime als hams regeert die enkel uit is op de vernietiging van de Joodse staat, gesteund door Iran, Syrië e.a. oorlogszuchtige landen, die geleidt worden door regeringsleiders die via een staatsgreep aan de macht zijn gekomen.
Bil, gaat nu eindelijk eens een eerlijk en objectief verhaal maken, en laat je niet leiden door Arabisch sentiment. Iran e.a. Arabische landen zijn uit op de vernietiging van Israël. Dit zal Israël nóóit toestaan en laten gebeuren. Nogmaals zeg ik het in herhaling Bil, Israël heeft een gekozen regering en heeft een democratisch bestel waarin je mag zeggen wat je wilt, en je kunt demonstreren voor je rechten. Mag dit in Iran? Nee dus. Mag dit in Syrië? Nee dus. De bevolking van de genoemde landen worden stelselmatig onderdrukt door geheime diensten en politie. Verder zijn kwaadaardige elementen erop uit om Israël te provoceren middels een konvooi over zee. De deelnemers weten de gevolgen, maar lappen die aan hun laars. Elke ander land zou óók zo reageren op zulke provocaties. De Turken moeten niet schijnheilig zijn en geen provocaties uitlokken. Mochten er in de toekomst meer van dit soort acties komen dan zal Israël terecht ingrijpen. Maar Bil, je bent Arabisch gezind en dat mag, ik ben óók niet anti Arabisch, maar wel tegen figuren, elementen en terroristen gesteund door foutieve regimes die Israëlo van de kaart willen vegen. Israël straalt geen dreiging uit, en wil gewoon in vrede leven met z'n Arabische buren. Op een dag zal dat gebeuren. Als de volkeren wat meer op een lijn komen qua denklevel, en elkaars gevoelens willen respecteren. Heeft Ahmadinejad respect voor zijn volk Bil? Wees eens eerlijk. Zeg het mij. Als je eerlijk bent moet je toegeven dat ie fout zit, net als Assad in Syrië. Als je je volk zó onderdrukt en betogingen zo hardhandig neerslaat dan hoor je niet op die TROON te zitten. Dan ben je geen leider maar een Tiran. Al wat daar nu gebeurt heeft niets maar dan ook niets met Israël te maken. Verder wil ik je melden dat Israël een super humaan land is, dat óók gewonde Arabieren helpt en verzorgd. Dat heet… EEN HART HEBBEN voor je medemens. En wat ons als individu en als mens betreft met wélk geloof dan ook, hebben wij zelf nooit kunnen bepalen op welk plekje van de wereld we tercht zouden komen. Bil, jij had ook in China geboren kunnen zijn, een mens met spleetoogjes en was je nu een communist geweest. dat geldt natúúrlijk óók voor mij. Ik had óók een Afrikaan, Turk, Arabier of 'whatever' kunnen zijn, als mijn wiegje ergens anders had gestaan. Ik bedoel maar, het belangrijkste is dat we naar elkaar luisteren, en elkaar respecteren. Toen ik klein was zeiden mijn ouders: Nic, vrede begint om je heen, in je buurt, daarna in je land, en daarna in de wereld. Of we willen of niet, we zullen het mét elkaar moeten doen. We moeten kiezen. Maken we het samen leuk op deze wereld, of schieten we als een stelletje dwazen elkaars leven naar de knoppen. Ik ben voor het eerste. Als jij dat óók vindt, zijn wij het met elkaar eens. En welk geloof je ook hebt Bil, ik zal jou daar nooit op aanvallen. Sjalom

Bil,, 26-01-2012 16:44 #48
Israel is inderdaad niet anti-arabisch (volk), maar anti-geloof (islam). Het feit dat ze een muur rondom Gaza hebben getrokken wilt al duidelijk maken dat ze NIET vredelievend willen leven met hun buren, maar ze te controleren. Als jij vindt dat jij het recht op om telkens te controleren wat je buurman met zich in huis neemt, (grenscontroles) en dat dan "vredelievend" noemt, dan ben jij een eigenbelangzoeker. En dan durf jij te zeggen dat ze niet agressief zijn, Fact: Turkse vloot die gaza steun wou bieden maar werd aangevallen en mensenleven kostte. Ik zou er zo nog makkelijk enkele kunnen opnoemen. Inderdaad ik zie ook duidelijk dat hun eigen volk in opstand komen, en dat ze snel en efficiënt informatie hebben kunnen verspreiden via Sociale media. Maar als dat gebeurt, dan vind ik het niet passen dat een ander land zich ermee bemoeid. In Egypte waren er onlangs verkiezingen nadat de Arabische lente voorbij was, en wat bleek dat de Islamitische partijen een groot aantal stemmen voor zich hadden, en gewonnen hebben. Ik ben benieuwd hoelang het zal duren voordat er een westers land, amerika of israel iets zal verzinnen om tegen het heersend regime te vechten. Moet dat dan echt dat een staatsgreep via het volk verkozen moet worden? Nee inderdaad. Zijn land, zijn eisen, zijn regels. En uiteraard wanneer het volk er niet mee eens is, dan zullen ze wel in opstand komen, dus dat gezegd zijnde over deze onderwerp. Israel heeft gebruik gemaakt van illegale wapens, wat tegen het Vn-resolutie ingaat en nog steeds geen straf heeft gekregen. Het heeft onschuldige mensen vermoordt, het houdt onschuldige mensen vast. Een vriendin van mij was enkele maanden alleen naar palestina geweest. Ze werd 6uur (wat heel lang is) verhoord, omdat ze het niet geloofde dat ze alleen op reis was. Ik vind het staat Israel corrupter als Ahmadinejad. Probeer verder te kijken dan je neus lang is. En dat je amerika nu moet aankijken met kattenogen omdat ze een de joden en heel wat andere hebben gered die nog niet werden uitgeroeid, wilt niet zeggen dat Amerika heilig is. Als jij je nu goed gaat documenteren Nic, dan ging je weten dat Amerika veel meer Joden kon redden van de "Endlosung" en folteringen, en het niet hebben gedaan. Ze wisten van de concentratiekampen en deden niks (terwijl ze miljoenen konden redden, niet alleen joden, gehandicapten, zigeuners, politiekers van eigen volk)… Pas na de V-day. Als jij vindt dat ze grondstoffen moeten delen, wat ik persoonlijk ook wel goed vindt, dan zeg ik dat het staat Israel moet samenleven met de Palestijnen en dan heb ik het niet over een muur rond hen heen, maar wel degelijk SAMENleven. En dan samen de slechte eruit pikken in het land Israel.

Nic, 22-01-2012 11:16 #47
Beste Bil,
Mijn verhaal is duidelijk. Wat nu gebeurt is al duizenden jaren voorspeld. Israèl stelt zich niet agressief op, Israel beschermt z´n grenzen. Israèl voert géén agressieve politiek.Israèl is niet anti Arabisch, integendeel, het sluit het liefst vrede met z´n buren. Ahmadinejad is uit op de vernietiging van de staat Israèl, dat zegt heeft ie meerrmalen herhaald. Véél Arabieren denken dat ze na hun dood 10 meter verder weer zullen lopen, dat mag, maar daar heb ik m´n twijfels over. En reken maar dat ik me verdiept hebt in de materie m.b.t. tot het leven in het Midden Oosten en de wereld. Ben meermalen in het beloofde land geweest, en het is een prachtig land. Iran is óók een prachtig land, maar met foute machthebbers, die NIET via verkiezingen aan de macht zijn gekomen dus ondemocratisch. De meeste Arabische leiders zijn via een staatsgreep aan de macht gekomen. Wat je nu ziet Bil, is dat nu hun eigen bevolking in opstand komt tegen die OUDE GARDE die ze niet meer willen. Dat komt omdat de mensen internationaal elkaar kunnen KONTAKTEN via internet en mobieltjes. In mijn jeugd was dat niet zo, moest je soms weken wachten op antwoord. Maar Bil, natúúrlijk zijn er economische belangen, maar de mensen in Iran willen óók vrijheid, net als in o.a. Egypte, Libiè. Alles heeft z´n tijd nodig. Mijn oudste broers en zussen hebben óók een orlog meegemaakt, ik nét niet. Weet je wie toen onze redders waren… juist… de Amerikanen. Trouwens, het waren ook de Amerikanen die afgelopen weken Iraniers hielpen die op zee in o.a. de Golf van Oman in nood zaten. Allemaal netjes overgedragen aan Iran. We hebben welvaart te danken aan grondstoffen. Ik vindt wel dat die grondstoffen eerlijk verdeeld kunnen worden zodat ieder op dit wereldbolletje ervan zou kunnen genieten. Ik ben tegen uitbuiting van volken. Bil, is Israel werken veel Arabische mensen, en zijn tevens getrouwd met Joden, en dat gaat prima. Sjalom Bil voor een vredige wereld óók voor Iran. Want ik ben niet haatdragend, juist vredelievend. Sjalom

Bil,, 21-01-2012 02:49 #46
Beste Nic,
Je hebt gelijk, mensen/grootmachten hebben inderdaad die ontwikkelingsdrift om spullen te maken die je zowel voor het goede als het slechte kunt gebruiken. Het slechte wat nu van belangen is. 'atoombommen' ( Israel: 300+atoombommen, Iran:30.) inderdaad. Maar zoals je al hieronder typt, Iran/ahmadinejad geeft 'niks' om zijn volk, ze worden regelrecht gebruikt als schietschijven wanneer ze hun mond opentrekken., Hoeveel Iraniërs werden al als schietschijf gebruikt? Hoeveel Iraniërs hebben geprobeerd hun mening te uiten? Mijn vingers komen toe om ze te tellen, en ik heb er maar tien ;), en dat van de 66,5miljoen inwoners? Zoals wij in België sukkels hebben, heb je in Iran en overal op moeder aarde sukkels. En wat doet de media (die volledig bestuurt wordt door joden)?. Die sukkels in beeld brengen. En dat ze geen vrijheid daar hebben?. Ik vind dat je pas mag praten wanneer je bent uitgegaan op ervaring, en niet vanuit enkele artikelen op het internet of je dagelijks joods krantje. Waarschijnlijk was het wel zo dat Ahmadinejad zei dat hij streeft naar het vernietiging van het joods staat Israël, maar hij zei ook :"'De Iraanse natie is wijs. Het gaat niet twee kernbommen bouwen voor de twintigduizend atoombommen die jullie hebben, 'Het land bouwt wel aan iets, waar jullie geen antwoord op hebben: ethiek, waardigheid, monotheïsme en gerechtigheid'. En dat is ook waar ook, Iran zou niet lang staan mocht het toch proberen oorlog te zoeken, en dat weet Ahmadinejad ook. Ik verwijt het feit niet dat Ahmadinejad nogal gek is/kan zijn. Berlusconi vind ik gekker. Nic mijn vriend, Amerika zit in schulden, Israël streeft naar macht sinds het 2de wereldoorlog. Het gaat nu echt niet of dat Iran nu kernbommen bezit of niet, het gaat om waar Ahmadinejad op staat. Olie (waar Iran bijna 80% profijt uithaalt). Amerika weet en Israël ook dat zij makkelijk de oorlog zullen winnen, met hulp van de Fransen en de Engelsen. Maar zoals Bush, "moet" er een reden zijn. Ik, jij, de meeste, iedereen ziet niemand graag doodgaan. Ik zelf kies geen partij, maar ik vind het gewoon niet passen om langs een hoek van de kamer je standpunt vast te leggen. Bekijk het langs elke hoek om te weten waar je zetel/stem het best past. En niet omdat jij een Jood bent dat jij, voor je volk, het is misschien wel begrijpelijk, maar als jij rechtvaardigheid, en menselijkheid gaat. wees dan verstandig en niet eigenwijs. En trouwens ik ben een Moslim, een Soenniet, wat tegenovergestelde is van sjiiet (Ahmadinejad).
Wasalaam alaykoem warahmatiallahoe wabarakatoe,

Aland, 03-01-2012 23:10 #45
Warom praten we hier alleen over Iran isreal vs… Ik denk echt niet als hun oorlog hebben de andere landen supporters blijven? China is bevriend met iran? het kan zijn dat ze hun helpen? en dan kan het ook einde oefening zijn met de vs? rusland is er ook nog die ruzie heeft met vs?

Edwards, 12-11-2011 11:58 #44
Een economische boycott door de omringende Arabische Staten en een dreiging van Obama de VS paraat te houden wapensteun te geven aan Israel.

Nic, 05-11-2011 11:01 #43
Beste Maliq, néé er zou géén atoombom moeten zijn, maar hij is er nu eenmaal, dat heeft te maken dat de mensen de ontwikkelingsdrift hebben om spulletjes in deze wereld tecreëren om het elkaar naar de zin te maken. Maar mét deze spulletjes kun je dus 2 kanten op. Je kunt ze voor goede doelen gebruiken, en voor foute dingen. Met nucleare materialen is er in de gezondheidszorg véél positieve ontwikkeling b.v. in de strijd tegen kanker. Met datzelfde nucleare spul en andere varianten is er een bom mee te maken om andere mensen of volken mee te terroriseren of te chanteren. Zie Iran, Syrië en terreurgroepen als Hamas en Hezbollah. In de Westerse democratiën is e.e.a. onder controle via een atoom-agentschap. Dit atoom-agentschap ziet toe dat landen of instanties géén misbruik maken van nucleare splijtstof. Het Westen wil óók graag een reducering en vervolgens een ontmanteling van alle atoomwapens, maar door de dreiging van genoemde landen. Denk niet kortzichtig Maliq, dat hoe gek het ook mag klinken, er nog steeds geen wereldoorlog is uitgebroken door die zelfde atoomontwikkeling. Landen en volken hebben de onmenselijke uitwerking gezien na de Amerikaanse aanval op Hirosjima en Nagasaki. De Japanners waren alléén op die manier tot capitulatie te dwingen, dadat ze de Amerikaanse vloot bij Pearl Harbour hadden aangevallen. Maar om even op Iran en Syrië terug te komen, deze landen zeggen keihard er op uit te zijn om de het land, de staat Israël te vernietigen. Dat kan niet worden getoloreerd Maliq. Als dit democratisch is zijn we ver heen. Deze landen hebben overigens óók geen enkel respect voor hun eigen bevolking en zijn de gewone mensen schietschijven op straat als ze hun mond durven open te doen, of te demonstreren.Maliq, óók jij geniet van de vrijheden in deze democratie waar anderen voor hebben gevochten én hun leven hebben gegeven. Het zal nu weer gebeuren. Soldaten die voor jou sterven omdat er achterlijke regimes zijn, die niet niet gekozen zijn, maar door een staatsgreep aan de macht kwamen, en die vervolgens de werteld hun wil op willen leggen… dat gaat dus niet gebeuren. Maliq, verdiep ook jij van weerszijden de medaille in dit conflict, en dan zul je zien dat Israël en het Westen groot gelijk hebben om Iran aan te pakken, want Iran wil zich niet aanpassen aan de wensen van alle democratieën en is dus een direkt gevaar voor de wereldvrede. Het Westen is nu jaren bezig om het via diplomatie e.e.a. op te lossen, maar dat heeft niets uitgehaald, dus het is nu tijd op korte termijn voor actie. Israël beschermt zijn grenzen én hun mensen, daar hebben zei alle recht toe. Sjalom Israël Nic

Nic, 04-11-2011 21:53 #42
Nou San, je bent behoorlijk op de hoogte, maar je begrijpt het probleem toch niet helemaal. Ga je eens verdiepen in de levenswijze van Israël en zijn volk. Mijn brief in dit verhaal dateert overigens van September 2010, dus nu ruim één jaar geleden. Ik voorspelde toen dat er op korte termijn een oorlog zou uitbreken tussen Israël en Iran met uiteraard een Westerse coalitie. San, dat gaat nu dus wél gebeuren, en waarom dit moet? Omdat Israël net als élk ander democratisch land/staat recht heeft op bescherming als het wordt bedreigd of aangevallen.AMERIKA? wat is er mis met AMERIKA. Natúúrlijk worden er wel eens fouten gemaakt, dat is menselijk. Ben jij zonder fouten San? Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen… Maar waarom altijd Amerika de grond intrappen? Het waren toch óók die Amerikanen die samen met de Canadezen hebben gevochten voor de vrijheid die jij nu hebt, en waar jij nu van geniet. Kijk op lange termijn San, en je zult moeten concluderen dat Iran en Syrié met andere terroristenorganisaties als Hezbollah en Hamas aan de lopende band Israël bedreigt. Iran en Syrië zijn landen met radicale regimes waar een mensenleven geen waarde heeft. Je ziet toch óók onderdrukking in die landen zélf. Nee San, wie je bent weet ik niet, en wat jou beweegt al helemaal niet, maar als je witt mag je bij mij eens op visite komen, gaan we een open discussie aan. Ben nu 4x in Israël geweest, en het is één van de meest veilige landen van de wereld, e'n een prachtig land om te zijn. De mensen werken er hard en zijn goed, maar wel gereserveerd in de omgang met buitenstaanders. Verder is het Joodse volk een vredelievend volk dat recht heeft op vrede net als ieder andere wereldburger. San, mijn gevoel zegt dat de aanval voor de winter zal beginnen. Er zijn afgelopen week grootschalige oefeningen gehouden in Israél en daarbuiten. En als het zover is zal ik met alles wat in m'n vermogen ligt het Joodse volk en de staat Israël steunen. Sjalom Israel, Ani Chawer Israël.

Maliq, 20-10-2011 07:36 #41
Nou ik vind dat niemand een nucleaire bom moet hebben dus de joden ook niet en de vs ook niet en die hebben ze wel dus ik vind het maar allemaal raar wat hier gebeurd
maar het wordt tijd dat daar een einde aan komt ik vind dat er een bom op amerika
gegooid moet worden alleen niet op de mense die er niks mee te maken hebben
en ja je ziet nou wat de joden doen hun doen het zelfde als hitler
hun hebbe zelf geen respect voor mense die leven en die onschuldig zijn
misschien is dat de probleem

San, 17-10-2011 12:08 #40
Nic, jij spoort echt niet he. Oorlog kent alleen verliezers, echter de israelische propaganda machine(dit hebben ze haast uitgevonden) draait op volle toeren. zou dit niet alleen een middel zijn om een aanval ''goed te keuren''. misschien is er wel helemaal geen sprake van een nuclair programma, hebben ze die ooit nuclaire wapens aangetroffen in Irak. PROPAGANDA van Israel en VS om een oorlog te kunnen beginnen in het land waar ook al toevallig zoveel OLIE aanwezig is. Israel vertrouw ze niet. en de Vs is gewoon groot Israel. het is ook niet zo dat de VS Israel steunt, maar dat doet de amerikaans joodse lobby.

San, 17-10-2011 11:33 #39
Waarom mogen gevaarlijke landen als Israel en de VS wel nuclaire wapens hebben en landen als Iran niet, begrijp Iran dat zij, omdat ze ook buren zijn van een wel heel sadistisch volkje. Denk dat Israel oorzaak is van het probleem en vind dat ze wel heel arrogant het stukje grond daar hebben toegeeigend. Dit zouden wij toch ook niet accepteren. Heel simpel, of zelf je nuclaire wapens wegdoen (Israel, VS), anders ook niet zeuren dat andere landen dit ook gaan ontwikkelen. Reactie infoteur, 17-10-2011
Israël wordt constant bedreigd en mag zich dus verdedigen (eventueel met kernwapens). Iran heeft niets te vrezen zolang ze andere landen niet lastig valt en heeft dus geen kernwapens nodig. Bovendien dreigt Israël niet om landen met kernwapens aan te vallen. Iran dreigt wel constant om Israël te vernietigen (wat alleen met kernwapens zou lukken).

Israël heeft geen land afgepakt. Er is nimmer een Palestijnse staat geweest dus er kan ook niets gestolen zijn.

Zeev, 16-07-2011 12:13 #38
De kans op een aanval is redelijk groot, dit word vooral veroorzaakt door dat eigenlijk Israel er alleen voor staat. Mogelijk durven de amerikanen het zelf niet te doen, net als toen de kerncentrale in Irak, mocht Israel de klus klaren.

Kijk naar de houding van de wereld toen duidelijk werd dat Syria een kern programma aan het opstarten was, de werled keek de andere kant op, uit eindelijk heeft Israel toen de kerncentrale in Syria gebombardeerd.

De figuren van de UN, het atoom agentschap deden als of hun neus bloede, nu weet men sinds kort dat het dus echt zo was.

Als Iran een kern wapen krijgt is dat voor heel veel landen een groot gevaar, het is een gevaar voor vele landen niet alleen Israel, maar alle landen in de omgeving van Iran. Er zijn een aantal Arrabische staten die Israel gevraagd hebben om actie tegen Iran. Wie weet heeft het leveren van 200 tabks door duitseland ook wel iets te maken met een mogelijke aanval op Iran.

Wat je in het gehele gedoe kunt herkennen, mat al die opstanden in de Arrabische wereld is dat het westers denken niet de vaardigheid heeft om daar ook maar iets aan te doen. Omdat onze cultuur eentje is van overleg, tewijl je in het midden oosten een cultuur hebt van Macho gedrag. Van uit een machts positie iets doen, ze zien ons als zwakelingen omdat we gelijk gaan zeggen laten we er over praten.

Daar bij heeft men een verkeert beeld van Israel, het is een Joodse staat. Dus dat zijn Joden zo als je hier ziet of misschien in Antwerpen. De werkelijkheid is heel anders, een groot deel van de Joden in Israel komen uit Arrabische landen, daar uit verdreven, Daar naast heb je ook een groep die je ook pallastijen moet noemen die generaties lang in Israel hebben gewoond. Nu aanggevold door velen Russen, die veel al rechts zijn.

Men begrijpt de Israely hier helemaal niet en kent zijn achter gronden totaal niet., Het beeld van De Israely is hier echt totaal verkeerd.

Het lijkt er op dat Israel voor de veiligheid van de rest van de werled de klus weer eens zal moeten oplossen. Met het gevaar van een verschrikkelijk Bloedbad, in Israel.

Don't Forget Gilad Shalit vandaag 1847 dagen in handen van de Hamas zonder rechten

Marjan, 16-02-2011 23:37 #37
Nu tijdens de grote onrust in het midden oosten denk ik dat het westen toch wel in spanning meekijkt,
en hoopt dat de protesten in Iran de gewenste uitwerkingen zullen hebben.
Net is bekend geworden dat Iran 2 oorlogs schepen richting Syrie zal laten gaan, in mijn ogen is dit toch wel
een teken dat Iran zich bedreigd voelt door alle demonstraties in het midden oosten ook al zeggen ze het
tegenovergestelde.Het zal waarschijnlijk een afleidingsmanouvre van hun zijn maar evengoed is dit het begin
van weer een nieuwe oorlog.Ik hoop in ieder geval dat de protesten door zullen blijven gaan en er eindelijk
meer democratie zal komen in het midden oosten en hopelijk een meer open visie tegenover het westen.

Richard, 05-12-2010 05:53 #36
Ik ben het volkomen met Nic eens Iran is een gevaar voor de samenleving en ik zit er niet op te wachten dat moslims uit het Midden-Oosten straks gaan bepalen wat wel en niet mag want geen enkel mens heeft een recht op vrijheid en vrijheid van meinigs uiting en godsdientelijk vrijheid. Iran moet aangepakt worden en als het atoom bommen kan produceren zal het land het zeker gaan gebruiken. Israel en de VS het wordt tijd dat Iran gaat boeten voor wat ze de wereld aan doen. Sjalom Jisraël we'ani lomed iwrit.

Nic, 15-09-2010 20:33 #35
Beste Jan, ben je wel eens in Israël geweest? Ga eens kijken dan. Dan praat je wel anders. Vredelievende en hardwerkende mensen zul je zien. De regering van Israél spreekt geen dreigende taal naar z'n Arabische buren. Is raël is een internationaal erkende staat met een democratisch gekozen regering. Nogmaals ik ben er meermalen geweest en vindt het een geweldig land. Vele Palestijnen verdienen daar hun brood en hebben het goed naar hun zin. dacht je heus dat de Israëlisch op een conflict zitten te wachten? Nee dus. maar de situatie is niet anders dan dat ze konstant op hun hoede moeten zijn voor aanvallen van buiten, dat is al eeuwen zo. Een groot deel van de Arabische bevolking hebben vrede met Israël. Het zijn de fanaten van Hezbollah en Hamas gesteund door Iran en Syrié die steeds het vuurtje opstoken. dat houdt eens op natúúrlijk. De Arabische landen kijken wel uit om Israël aan te vallen, ze hebben nog steeds de beelden van de 6 daagse oorlog van Juni '67 op hun netvlies staan, en de Yom Kipour van 1973. Israël schakelden in rap tempo de luchtmachten van Egypte, Syrië en Jordanié uit. Véél geluidsbanden en actualiteiten heb ik nog bewaard op tape van de nationale en internationale radio en tv. Israël is een klein dapper land met een sterk en doortastend leger. Zelfs de Arabische landen konden er met hun pet niet bij, en vroegen zich letterlijk af waar Israël die kracht vandaan haalden. De Arabische pers schreef zelfs: 'Israël moet steun van boven hebben gehad, anders is dit niet te verklaren'. Israël snakt naar vrede zoals heel veel mensen in deze roerige wereld, maar zal zich nooit laten verrassen door een agressief opstellend en provocerend Iran. Wees gewaarschuwt. Todah rabah Nic Reactie infoteur, 15-09-2010
@ Jan Oosthoek,

Ik ben het met Nic eens.

Lees ook eens de recensie: http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/recensies/47841-boekrecensie-mahmoud-ahmadinejad-y-melmanm-javedanfar.html

Groet,

Etsel

Jan Oosthoek, 15-09-2010 14:35 #34
Beste Nic. Jij moet je meer verdiepen in de ontwikkelingen in en om Iran sinds de Iraanse revolutie van 1979. Lees bij voorbeeld mijn boek "De Waanzin in en om Iran". Al binnen een jaar werd in Iran de theocratische democratie ingevoerd. Dat het bij de parlementsverkiezingen van juni 2009 behoorlijk mis ging, met alle gevolgen van dien voor de mensenrechtensituatie, wil nog niet zeggen dat de Iranse regering door een staatsgreep aan de macht is gekomen. Verminking van de omschrijvingen van de ontwikkelingen in en om Iran sinds 1980 was met name het gevolg van de contra-revolutionaire propaganda van de VS onder Ronald Reagan, aangevuld met die van Israël sinds 1995. Israëlische propaganda maakt het bovendien moeilijk om op basis daarvan een goed beeld te krijgen van het Midden-Oosten en Israël. Ook jij geeft blijk van een een blinde vergoddelijking van het zionistische Israël, zoals dat vooral bij rechtsdenkende christenen voorkomt. Zelfs de zware agressie van Israël ten opzichte van de Palestijnen op de Westbank, de Gaza strook evenals die in Libanon in 1982 en 2006 heeft kennelijk je aanbidding van het zionisme van Israël nog niet aangetast. Voor Israël en de zijnen geldt "Wie niet voor mij is, is een terrorist", aldus is het aantal terroristen (volgens Israël) sterk toegenomen. Israël heeft al sinds 2005 de plannen klaarliggen om Iran aan te vallen en aldus net als de Amerikanen hun macht en invloed in Iran te herstellen zoals zij dat hadden onder de Shah. Het "kernwapenverhaal" is voor hen slechts bijzaak. Reactie infoteur, 15-09-2010
Je volgt de ontwikkelingen niet goed op de West Bank (Judea en Samaria) en Gaza. Op de West Bank is het relatief rustig en de economie bloeit daar behoorlijk. Zeker als je dat vergelijkt met de Tweede Intifada. In Gaza is de economie nog steeds slechts omdat Hamas voortdurend oorlog voert met Israël. De enige oplossing is dus om te stoppen met geweld. Dan zal het economisch beter gaan en kunnen de Palestijnen sneller een levensvatbare staat op richten. De Palestijnen weten dat Israël hen niets aandoet zolang ze geen geweld plegen. Helaas is Iran bezig de boel op te stoken via Hezbollah en Hamas. Dat heeft verder niets met Israëlische propaganda te maken.

Nic, 07-09-2010 20:09 #33
Beste Jan Oosthoek, ook jij moet je meer verdiepen in de werkelijke situatievan Israél en de omliggende landen. Israël is in geen enkel opzicht de agressor en heeft een democratisch gekozen regering, dat kun je van Iran niet zeggen. deze 'regering' is via een staatsgreep aan de macht gekomen, en de bevolking heeft niets te zeggen. Israël verdedigt zijn grenzen zoals ieder democratsich land of staat dat zou doen. Je praat over Libanon, Gaza en de Westbank.
Kijk, Libanon heeft een fragile regering die erg in de gaten gehouden wordt door aartsvijand Syrié, en een groot deel wordt beheerst door de terreurgroep Hezbollah gesteund door Iran en tevens wordt voorzien van wapens. De Gazastrook hetzelfde verhaal. Israël gaf de strook over aan de Palestijnen, waar in een onderlinge machtsstrijd door een andere terreurgrpet Hamas de situatie naar zich toe trok. De Palestijnen zijn op de Westoever de baas en werken in goede harmonie samen met de Israëlisch zoals dat allang het geval is. Zoals eerder vermeld is Israël een veilige haven voor iedereen die er heen wilt. Kort maar krachtig gezegd: De Palestijnen onder leiding van President Abbas praten momenteel met de Israëlische politici en de Amerikaanse regering en zijn optimistisch gestemd, en zelfs valt er over een gedeelt Jerusalem te praten. Terugkomend op de Iraanse President Ahmadinejad, deze onbetrouwbare 'president' en machtswellusteling is wel degelijk uit op de vernieteging van de staat Israël. Deze woorden heeft ie deze maand (sept. 2010) nog herhaald.
Het kernwapenprogramma wordt door eenzelfde onbetrouwbare bondgenoot en met dubbele tong opererend Rusland klaargestoomd. Israël zal 100 % Iran aanvallen zodra het daar de tijd rijp toe acht, mét of zonder Amerika. Nogmaals Jan, zelfs de andere Arabische landen zien een nuclear Iran niet zitten omdat dan de verhoudingen drastich en gevaarlijk verstoord worden en Iran z'n macht zal misbruiken. Hitler zei vóór de 2e wereldoorlog óók dat ie Nederland niet zou aanvallen, tekende zelfs zwart op wit. Je kent de geschiedenis Jan, Nederland was óók de klos destijds. Volgende punt is dat de Amerikanen zich momenteel in snel tempo uit Irak aan het terugtrekkenzijn zijn om zich 100 % te kunnen inzetten bij een aanval op Iran. Dat is een logische tactiek. Pr. Obama staat bijna dagelijks in kontakt met de Israëlische leiders over de steeds grimmiger wordende situatie. Ahmadinejad heeft deze week nog gezegd dat Israël van de kaart moet. En als boeven van dit kaliber dit hun bevolking aanrpijzen, dan is er maar één oplossing… zo snel mogelijk ingrijpen. Nogmaals Israël is een veilige haven voor elke wereldburger en goed voor z'n buren. Egypte en Jordanië sloten vrede met de Joodse staat, en er zullen er meer volgen, maar dan mag Iran niet de macht over het Midden Oosten krijgen want dan ben je verder van huis, en zal de hele wereld een Moslim explosie te voelen krijgen. Ik weet niet Jan of je daar nou zo gelukkig van wordt. Stel je eens voor dat Iran de dienst uit gaat maken in het Midden Oosten… dan is de wereld verloren. Israël zal snel toeslaan voor het te laat is. Grootschalige oefeningen tonen dit aan. In elke situatie kan Israël op mij hulp en steun rekenen. Ik wens alle regeringsleiders die de komende tijd hiermee te maken krijgen véél, wijsheid en gezond verstand toe. Sjalom Jisraël we'ani lomed iwrit. Nic

Jan Oosthoek, 29-08-2010 12:32 #32
Iran is niet uit op de vernietiging of het de zee indrijven van Israël maar op de vernietiging van het fundamentalistische Zionisme van Israël. Hierin staat Iran niet alleen. Bovendien is niet te verwachten dat Iran als eerste het zionistische Israël zal aanvallen omdat het niet eerder enige staat als eerste heeft aangevallen. Israël is berucht wegens zijn agressies zoals Libanon 2006, Westbank-2e Intifada 2000 e.v. en de Gazastrook 2008/2009. Sinds begin 2005 staat Israël klaar om Iran aan te vallen. Dit bevordert nu niet bepaald een goede verstandhouding of vrede met Iran. Reactie infoteur, 29-08-2010
Iran is al bezig met oorlogsvoering tegen Israël via Hezbollah (in Libanon) en Hamas (in Gaza). Deze terroristische organisaties worden van wapens voorzien door Iran. Tevens worden terroristen in Iran opgeleid.

Jan Oosthoek, 26-08-2010 17:32 #31
Sinds 1992 attaqueert Israël Iran wegens de vermeende productie van kernwapens door Iran in de kernenergie centrale Bushir aan de Perzische Golf. Ook nu, 18 jaar later, doet Israël dit nog, terwijl er ook nu geen sprake is van de productie van kernwapens door Iran. De voormalige directeur van het Atoomagentschap IAEA, de heer Mohammad El Baradei, heeft op grond van zijn inspecties in Iran meerdere malen gesteld, dat er geen enkele aanwijzing was gevonden dat Iran kernwapens zou (gaan) produceren. Op 3 december 2007 brachten de gezamenlijke Amerikaanse veiligheidsdiensten, de National Intellicance Estimate (NIE) hun rapport uit. Volgens dit rapport zou Iran sinds 2003 haar atoomwapenprogramma - als het dit al had gehad - in de ijskast hebben gezet.
De Iraanse geestelijke en politieke leiders hebben sinds 1984 bij herhaling gesteld, dat Iran op grond van zijn grondwet en op grond van de Koran tegen de productie en inzet van massa-vernietigingswapens is, dus zowel tegen chemische, bacteriologische als nucleaire wapens.
Waarom blijft Israël ondanks deze feiten en discussies volhouden, dat het Iran zal aanvallen om alle nucleaire installaties te vernietigen? Als gevolg van de Iraanse revolutie in 1979, raakten niet alleen de VS hun kapitale belangen in Iran kwijt, maar ook Israël zag zijn voormalige invloed in Iran te loor gaan. Er is sindsdien niet alleen sprake van een contra-revolutionair beleid van de Amerikanen ten aanzien van Iran maar ook van Israël.
Via aanvallen op Iran en een daarop geplande strijd om de macht en invloed in Iran wil onder andere Israël er van verzekerd zijn, dat Iran zoals onder het Sjah regiem weer in de invloedssfeer van het Westen en dus van Israël zal terugkeren. Of een apocaliptische oorlog in en om het Midden-Oosten dit waard zal zijn, valt zeer te betwijfelen. Het zeer agressieve Israël (Libanon, Gaza en Westbank) durft de aanval op Iran voorlopig niet aan en probeert de VS en Europa zich voor zijn kar te spannen. Sinds 2005 heeft Israël al minstens vier maal geprobeerd Iran aan te vallen. Alle pogingen mislukten, gedeeltelijk door zware diplomatieke druk op Israël en gedeeltelijk doordat Iran niet in de door Israël uitgezette val trapte. Het wordt gaandeweg duidelijker dat het Zionisme van Israël een gevaar voor zich zelf en voor de Wereldvrede vormt. Reactie infoteur, 27-08-2010
President Ahmedinejad heeft meerdere malen verkondigd uit te zijn op de vernietiging van Israël. Dit zal alleen maar met kernwapens lukken. Dus hoeveel duidelijkheid wilt u nog meer hebben?

Nic, 30-07-2010 00:06 #30
Hallo Murat, nogmaals Israël heeft een democartisch gekozen regering, en de Iraanse regering is aan de macht gekomen via een staatsgreep, evenals o.a. Syrië, en Libië. De laatste zogezegde democratische verkiezingen van het afgelopen jaar in Iran zijn allemaal vooropgezet. De uitslag stond vooraf al vast. Murat, je hebt zeker niet gezien hoe hard de oppositie de kop werd ingedrukt, studenten opgepakt en gevangen gezet en gemarteld. Vele zullen het met de dood moeten bekopen. Noem je dat landsliefde en broederschap. Nee zolang Arabieren met alle verschillende geloofsstromingen er zelf niet uitkomen, en altijd de vinger wijzen naar die ander zal er nooit vrede komen. Israël stuurt geen dreigende taal de wereld in.Zelfs in crisistijd is Israëlisch bloed beschikbaar voor hun Arabische medemens. Zelf ben ik meermalen in Israël geweest en heb daar óók met Palestijnse inwoners gesproken en deze hebben het goed naar hun zin in de Joodse staat. Velen hebben de Israëlische nationaliteit en sommigen zijn zelfs met een Joodse vrouw of man getrouwd, ook al is dit niet gemakkelijk. Je moet toch erkennen Murat, dat de hele wereld met argusogen kijkt naar wat Iran aan het klaarmaken is, en dat zijn géén gekookte eitjes. Israël houdt terecht de zaak nauwlettend in de gaten, en zal onherroepelijk toeslaan als het nodig mocht zijn. Israël is niet de aggressor, maar verdedigd en beschermd z'n land en volk. Na de 6-daagse Juni oorlog van 1967 sloten Jordanië en Egypte ook vrede met Israël, en zijn verschillende andere Arabische regeringen óók wat milder tegen Israël. Het is zelfs zo Murat dat de meeste Arabische landen óók tegen een nuclear Iran zijn, omdat die dan de macht gaat bepalen in het Midden Oosten. Weet je wat Murat, nogmaals verdiep je in de materie. Ik ben niet tegen Arabische mensen, maar wél tegen terroristen. Als Iran niets te verbergen heeft, dan heeft het óók niets te vrezen, dus laat controleren die zogezegde vredelievende maatschappijverrijkende kerncentrales, maar als Ahmadinejad dreigt met de vernietiging van de staat Israël, dan gaat ie te ver, en moet er internationaal tegen worden opgetreden. Murat, jij bent óók geen gelukkig mens onder Iran… geloof me. Enne Joodse mensen hebben hun hart op de juiste plek. Sjalom

Murat, 29-07-2010 13:39 #29
Ik weet niet waar je die woorden vandaan haalt, ik heb ze niet gezegd… Uit je reactie maak ik op dat ik gelijk heb, je neemt niet eens de moeite om mijn argumenten te ontkrachten omdat ze allemaal waar zijn. Israel is ontstaan met een oorlog, en zal eindigen met een oorlog. Kom op joodjes, begin die oorlog! Reactie infoteur, 29-07-2010
Je dacht toch niet dat ik je argumenten serieus nam als je hoopt op het einde van Israël. Ik hoop toch verder ook niet op het einde van Iran?

Murat, 29-07-2010 09:31 #28
Hoor jullie nou praten?! Oorlog, oorlog, oorlog is het enige wat jullie kennen.

Ach, wat lief van de Joden dat ze Palestijnen laten werken in hun tuinen, zouden ze ook evenveel verdienen? Als ze het beste met de Palestijnen hebben, waarom mogen de Palestijnen niks exporteren? Zo verdienen ze geld, en kunnen ze de economie stimuleren, maar dat willen de joden niet…, want Palestijnen zijn slechte mensen, die met elke cent wapens kopen om Israel te vernietigen… Dus wat doet Israel: systematisch Gaza afsluiten en de economie en infrastructuur vernietigen. Knap hoor van ze…

En Nic, verdiep je zelf in de materie: Iran heeft ook een democratisch verkozen regering. Dat Hamas wordt gesteund door Iran, heb je daar bewijs voor? En kom aub niet met een joodse site aankakken.

Maar open jullie ogen nou 's een keer, jullie denken dat jullie alles kunnen doen en laten wat jullie willen, alleen vanwege WOII. (http://mijn-kijk-op.infonu.nl/mens-en-samenleving/26378-het-opheffen-van-israel.html) Zielig zijn de Joden, meer niet… bekijk het 's een keer vanuit de neutrale kant, ipv de joodse kant. Zo kan je alles wat de joden doen rechtvaardigen…

En dan nog wat, als Ahmadinejad de Holocaust ontkent, dan mag hij dat toch doen? Je bent vrij om te denken en te zeggen wat je denkt, of zeg ik hier iets heel verkeerds?

Ach ja, met de meeste joden valt geen discussie te voeren, dus eigenlijk heeft dit allemaal geen zin. Reactie infoteur, 29-07-2010
Murat, jij ziet liever dat de Joden zich niet verdedigen en dat ze zich zo laten afslachten als tijdens de Holocaust. Helaas voor jou, die tijd is voorbij. Joden zullen zich nu wel met alle mogelijke middelen verdedigen.

Nic, 28-07-2010 22:14 #27
Hallo Murat, Verdiep je in de materie. Israël heeft een democratisch gekozen regering, dat is in Iran niet het geval. De Palestijnen zijn niet allemaal striojdlustig, zelfs het merendeel wil vrede, en velen hebben werk in Israël (fruit- en bloementeelt). Het is Hamas die het de Palestijnen moeilijk maakt om vrede te sluiten met Israël. Hamas wordt net als Hezbollah gesteund door het criminele bewind in Teheran. Ik heb al meermalen gezegd dat het nucleaire programma van Iran vernietigt moet worden. Dit zal binnen niet al te lange tijd gebeuren, en zoals het ernaar uitziet nog dit jaar. Reactie infoteur, 29-07-2010
Mooi gezegd. Zo is het en niet anders.

Murat, 28-07-2010 16:20 #26
Wat een onzin is dit zeg. De politiek meet met TWEE maten. Aan de ene kant mag Israel kernreactoren en kernwapens bezitten (ze weigeren het non proliferatieverdrag te ondertekenen + ze laten geen IAEA-inspecteurs toe), aan de andere kant laat Iran wel degelijk inspecteurs toe. Iran wordt doodgegooid met sancties terwijl Israel alles mag.

Israel is degene die constant dreigt met geweld en het ook toepast (Libanon/Gaza met veel burgerdoden), terwijl Iran maar één oorlog heeft gevochten (1980-1988 Irak viel Iran binnen).

En dan nog iets om over na te denken: India heeft kernwapens, Pakistan en Noord-Korea ook. Ze beschuldigen dat Iran er ook een heeft. Het gaat om olie… meer niet. (http://www.daanspeak.com/IranAttack08.html)

En dat Israel wordt aangevallen door Palestijnen, ZE HEBBEN GROOT GELIJK. Ze doen wat elk ander volk zou doen tegen hun bezetter, de bezetter van hun geboortegrond. Degenen die dat deden tegen de Nazi's waren helden, en deze strijders zijn terroristen… 'Terroristen' die gefinancierd zijn door Israel in de jaren 80 zodat Hamas tegenwicht zou bieden tegen PLO.

Eigenlijk is het best wel grappig: Twee zeer extremistische landen tegenover elkaar. Een militaire joodse theocratie tegen een islamitische theocratie. Beiden landen worden geregeerd door extreem-rechtse leiders, alletwee DEMOCRATISCH gekozen. Een belangrijk verschil is dat Israel kernwapens heeft en Iran niet.

Conclusie: Als Iran wordt aangevallen wat denken jullie dan dat er gaat gebeuren? Zijn jullie nou echt zo dom, of alleen zo overmoedig door het kernwapenarsenaal en steun van de VS. China gaat zich ermee bemoeien, 50%< van de olie komt uit Iran. Vergeet al die Arabische landen niet. En de zeer geavanceerde anti-raketafweer uit Rusland. Mocht deze oorlog er komen, dan betekent dat het einde van het Israel zoals we dat nu kennen. Reactie infoteur, 28-07-2010
Er wordt niet met twee maten gemeten. Ieder weldenkend mens weet dat Israël, zolang het niet bedreigd wordt in haar bestaan, geen kernwapens gaat inzetten (als het die heeft). Ahmedinejad heeft meerdere malen aangegeven Israël te willen vernietigen. Moet Israël dan maar met de armen over elkaar gaan zitten afwachten tot het daadwerkelijk vernietigd wordt? Dat lijkt me niet verstandig. Dus maar zo snel mogelijk zelf Iran aanvallen, dat is de beste oplossing.

Nic, 02-07-2010 12:04 #25
Israël zal er alles aan doen om het land veilig te stellen tegen buitenlandse agressie. De propanganda machine loopt al enige tijd in de Arabische wereld met name de Hezbollah in Libanon, gesteund door Iran laten zich weer duidelijk van zich spreken. Daar lomt bij dan Syrié, bij monde van Assad, ook in termen spreekt van 'een dreigende nieuwe oorlog in het Midden Oosten'.Laat het duidelijk zijn, Iran is op de verkeerde weg, en heeft slechts één doel voor ogen, en dat is het vernietigen van de Joodse staat Israël. Dat zal dus nóóit mogen gebeuren, en Israël zal dus samen met de VS een massale aanval op Iran moeten uitvoeren om erger te voorkomen. Als Iran kernwapens zou willen gaan gebruiken tegen het Westen of welke democratie dan ook, dan moet dat zo snel mogelijk worden aangepakt en uitgeschakeld. De wereld verandert in rap tempo, en de mensheid moet niet indutten, want wereldwijd ;igt het gevaar op de loer. Iran doet zaken met het onbetrouwbare Rusland, en China heeft een érg groot economisch belang bij de energie die Iran levert. Al met al een uiterst complexe situatie, en waar maar héél weinig voor nodig is om de boel te laten escaleren. Maar de grootste prioriteit heeft de uitschakeling van het Iraanse kernwapenarsenaal. Mijn steun heeft israël voor altijd. Sjalom mispacha we'chawerot

Liefde Voor de Aardkloot, 12-05-2010 10:41 #24
Het verbaast me hoeveel mensen bij voorbaat een mogelijke aanval steunen… Mensen spreken uit dat ze een aanval steunen… goedkeuren… een beangstigende gedachte… deze zijn net zo gevaarlijk als het zogenaamde terrorisme dat we zogenaamd 'bestrijden' (als symptoon van een fantoom ziekte)… als het al niet hetzelfde is… allemaal vormen van extremisme… polarisering…

Gaan we van Afghanistan naar Iran door? En zo zogenaamd schurkenstaatje na schurkenstaatje bestoken met een westerse vinger in de pap… er zijn genoeg excuses te bedenken om een inval te doen… er is genoeg angst te zaaien om een goedkeuring van het volk te krijgen… hoe terecht of puur is deze angst? Snap je?
Vraag jezelf af waar het gevaar echt van buitenaf of binnenuit komt…

… en tracht alsjeblieft niet vanuit je eigen ontwetendheid, misplaatste arrogantie of zogenaamd gevoel van rechtvaardigheid een noodlot voor een ander land te bepalen, omdat je denkt dat je de absolute en definitieve 'waarachtigheid' in pacht hebt om hier iets van te vinden… dit is naast een individuele perceptie dus wel een catalysator voor een collectieve goedkeuring of passiviteit voor een dergelijke kwakzalf actie…
… je oogst wat je zaait, niet?

… en als je bij voorbaat tegen een aan- of inval bent… wat ga JIJ er doen?! Reactie infoteur, 12-05-2010
Als Iran geen gevaarlijke staat was en president Ahmedinejad niet openlijk zei dat hij uit is op de vernietiging van de Joodse staat, dan is de situatie heel anders. Iran dreigt echter duidelijk met oorlog. Destijds namen we Nazi-Duitsland ook niet serieus en de gevolgen waren desastreus. Zouden we nu weer in dezelfde valkuil trappen als we niets doen?

Groet, Etsel

A. Boom, 01-05-2010 16:18 #23
De beslissing over een aanval op Iran houdt ofwel een aanval nu of een aanval uitstellen tot Iran tot geweld overgaat. De veiligste lijkt mij zonder twijfel een aanval nu. Iran weet dan wat haar te wachten staat. Uitstel betekent zeer beslist geen afstel en een mens moet er toch niet aan denken wat er dan gebeuren gaat (moet). Als in 1939 Hitler Duisland krachtig aangepakt was, was er (zo blijkt achteraf) geen sprake geweest van een oorlog zoals die nu in de geschiedenis beschreven is.

Arab, 20-03-2010 17:57 #22
Iran zal Isreal pas aanvallen als ze de arabische volk hebben bereikt en voor de shietische staat hebben gekregen. Isreal kan de strijd tegen iran niet aan en dat hebben we gezien toen hizzbiullah de grote overwinning heeft gemaakt en isreal uit de libaneze gebieden hebben gehaald. Als er een oorlog komt in het middenoosten dan zou het als volgt eruit zien, aan de ene kant staat Iran, Libanon, palestine met de legers van hamas en hezbullah plus syrie en aan de andere kant Isreal, amerikaanse leger in Saudi arabie, kuwait en arabische emiraten, echter zou iran de winner zijn en dan later de arabische wereld domineren.

Neutraal, 09-03-2010 21:57 #21
Door een aanval van Israël op Iran krijgen we juist een nucleaire oorlog.
Elke aanval van WEST op Iran zal door REST niet geaccepteerd worden.
Iran hoeft niet persé zelf atoom-wapens te bezitten.
Door Iran heeft REST mede invloed op de oliebronnen rond de Perzische Golf.
Bij een eventuele bezetting van Iran door WEST kan REST bijvoorbeeld China, India alleen nog olie kopen via een VS-Europese oliewinkel.
Of Israël of de VS aanvallen maakt niets uit.
Na die aanval zitten we met een oorlog WEST - REST, die hoogstwaarschijnlijk met tactische atoombommen beslecht zal worden, waarbij ook Saoedi Arabië betrokken wordt. Reactie infoteur, 10-03-2010
Zolang Iran nog geen kernwapens heeft, kan er geen nucleaire oorlog komen.

Nic, 25-02-2010 21:14 #20
Dat Israél de Iraanse nucleare installaties zal aanvallen is zeker. Het is een kwestie van tijd. Waarschijnlijk vóór de zomer, of direkt erna ivm de hitte in de woestijn. De Westerse houding is laks en de sancties halen niets uit. Iran rekt tijd om op deze manier in rap tempo te werken aan een kernwapen. Maar Israël hoeft zich niet echt druk te maken, daar Iran geen schijn van kans heeft, en Israël bij een dreigende ondergang gered zal worden door de uitgestrekte hand van boven. Het Joodse volk zal eindelijk vrede kennen, iets waar ze eeuwenlang naar gesnakt hebben. SJALOM Reactie infoteur, 26-02-2010
Ik verwacht ook een Israëlische aanval. Maar wanneer is onduidelijk. Zomer hoeft geen probleem te zijn. Er worden geen grondtroepen ingezet. Hoogstens commando acties om installaties te saboteren.

Groet, Etsel

Noname, 03-01-2010 11:30 #19
Ik ben bijna 100% zeker dat Israel niet zal vernietigd worden.
De messias die word bedoeld door ahmedinejad, zal terugkeren op aarde dat is waar. De joden zullen tot op het laatste punt komen om Filistin te vernietigen. Dan pas zal hij terugkeren:)

Iran is niet in staat om Israel te vernietigen.
als de messias terug is en die is niet meer zo lang… dan zie je wie er wint.! Reactie infoteur, 03-01-2010
Http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/oorlog/48065-mahmoud-ahmadinejad-president-iran-en-de-messias-mahdi.html

Parsifal, 13-12-2009 23:58 #18
Zo beweert onze media tenminste. Voor Iran zou een (nucleaire) aanval op een ander land nog veel zwaardere consequenties hebben dan een "preventieve" aanval van Israel. Israel, en niet Iran, verstoort al 60 jaar de vrede in de regio, geen ander land ter wereld kan denk ik zoveel flikken zonder internationale reactie als Israel.

Overigens is Iran ook een democratisch land. Over de mate en de waarde van democratie kan uiteraard getwist worden. Reactie infoteur, 14-12-2009
Zoals je misschien weet wil president Ahmedinejad de komst van de sjiitische messias Mahdi versnellen. Hij heeft daar een internationale crisis voor over, zelfs een atoomoorlog.

Israël krijgt juist meer kritiek dan enig ander land ter wereld. De wereld heeft nog steeds moeite met het feit dat Joden zichzelf verdedigen. Liever ziet het dat Joden zich gewillig naar de slachtbank laten leiden.

Wat betreft de democratie in Iran. Heb je niet gezien hoe de laatste verkiezingen zijn gegaan? En weet je dan niet dat eigenlijk ayatollah Khamenei de werkelijke machthebber is in Iran? Kan de bevolking hem kiezen?

Parsifal, 13-12-2009 07:48 #17
Mooi vanuit Israelisch oogpunt gezien weer. Betekend feit dat Israel kernwapens heeft en miljarden aan militaire steun uit Amerika en Europa niet dat Israel een veel grotere bedreiging vormt voor de Arabische landen dan andersom?

Voorsalsnof is Israel, en niet Iran, het land dat een volk van zijn thuisland heeft gedreven, in reservaten heeft opgesloten en die reservaten nu militair bezet. Reactie infoteur, 13-12-2009
Israël is een democratisch land waar geen leiders aan de macht zijn die uit zijn op een nucleaire oorlog. In Iran zit een leider die zich laat inspireren door messiaanse invloeden waarbij een eindstrijd gevoerd moet worden. Dat is natuurlijk veel gevaarlijker.

Groet, Etsel

Joost, 13-10-2009 11:41 #16
Het NIA (National Intelligence Estimate) van 2001 en 2006, waarin uitgelijnd word dat Iran niet in staat is om kernwapens te vervaardigen tot 2018 betekent helemaal niets?

Wat zal voortvloeien uit een militaire aanval of hevige sancties, is blowback in de toekomst, radicalisering van Iraanse immigranten/asielzoekers, een vijandig China, India en Rusland, welke nu -en in de toekomst -deels afhankelijk zijn van Iraanse olie importen.

Daarnaast zullen in de aanval uitvoerende landen zware repressie van burgerrechten ingesteld moeten worden, omdat mensen deze oplossing simpelweg NIET zullen pikken.

Het feit blijft dat Israel, India en Pakistan nucleaire machten zijn, elk met serieuze veiligheids problemen. (Pakistan-Taliban) (India-Pakistan) (Israel-Hamas/Fatah/PLO). Iran is een relatief vredig en politiek (laatste tijd niet zozeer) stabiel land. Er zijn geen precedenten sinds 1979, die erop zouden wijzen dat een Nucleair Iran preemptieve kernwapens zou inzetten. Uitspraken van een spiritueel/verstandelijk instabiele president zeggen helemaal niets.

Iran dat kernwapens inzet zou ZELFMOORD zijn. No way dat ze het alleen al in hun HOOFD zouden krijgen.

Israel dat Iran aanvalt zal ZEER destabiliserende consequenties hebben voor het Midden-Oosten… of is dat de bedoeling? Reactie infoteur, 13-10-2009
Mooi verhaal, maar je vergeet dat Iran haar kennis kan verspreiden en dat deze kennis dan in handen valt van terroristische bewegingen als Hezbollah en Hamas die wel voor zelfmoordaanslagen zijn…

Rob, 04-09-2009 05:38 #15
Het is een lastige situatie om het maar zo te zeggen, de VS zijn al op twee fronten actief en naast de spanningen met Noord-Korea is er deze patstelling met Iran. Israel bezit kernwapens en daar is niets meer aan te veranderen, bovendien is er de ontegenzeggelijke steun van machtige bankiers en zakenlieden en in het kielzog van deze beide partijen volgt de VS.

Wat is de oplossing? Een Atoomenergie Commissie geleid door de IAA, de VS, Rusland en China. Deze zal Iran dringend cq. dwingend moeten vragen onmiddelijk alle verrijking te stoppen en alle bezoeken van de installaties toe te laten. Als Iran simpelweg weigert ( of tijd probeert te rekken ) dan moeten bovengenoemde landen zich verenigen om Iran te ontdoen van de dreiging. Ik ben wel van mening dat een ieder land recht heeft op nucleaire energie, mits dit onder toezicht gebeurd en bovenalles met een stabiele regering aan de macht. Israel heeft het recht om zichzelf te beschermen en zou u op uw buurman wachten nadat hij aangekondidg heeft u van het leven te beroven? Vast niet.

Als een normale burger lijkt mij dat Iran onmiddelijk moet stoppen met verrijken en als toenadering afspraken met de VS en Rusland de mogelijkheid voor nucleaire energie moet worden aangeboden onder strikte voorwaarden. Dat is volgens Iran immers haar uitgangspunt. Nucleaire Energie. Reactie infoteur, 04-09-2009
Zou een oplossing kunnen zijn, maar op dit moment een beetje te laat. De tijd dringt en er moeten nu al sancties komen tegen Iran.

Overigens vraag ik me af waarom Iran nucleaire energie nodig zou hebben. Ze hebben voldoende olie. De enige reden dat Iran uranium verrijkt is om er wapens mee te kunnen maken.

Groet, Etsel

Wimmie, 27-07-2009 20:48 #14
Ik heb tijdens de regering Bush al de VS geadviseerd Iran met schone kernbommen aan te vallen. Het is de hoogste tijd om de islamisering van Nederland en de wereld en daarmee de a.s. aanval op Israel, direct te stoppen, dus direct de atomaire en nucleaire ambities van Iran wegbombarderen. Reactie infoteur, 27-07-2009
Het lijkt er steeds meer op dat het tot een aanval komt. Praten levert weinig op, hoewel Obama dit nog een kans wil geven. De vraag is wie het vuile werk gaat opknappen: Israël of de VS.

Groet, Etsel

Modelmaker, 06-05-2009 00:11 #13
Het is heel eenvoudig: Als Israel Iran bombardeert en denkt dat het blijft bij een éénmalige operatie dan komen ze thuis van een koude kermis. Dat hadden ze 5 jaar geleden moeten doen. Nu zal een aanval escaleren tot een absoluut wereld drama met dood en verderf en het begin van het einde van het Amerikaanse Empire. Israelische belangen zijn nergens meer veilig en de wereldhandel komt binnen een week tot stilstand. Sterker nog: het zal in het najaar 2009 gaan gebeuren. De nieuwe rechtse joodse regering denkt oppermachtig te zijn. Ze dwingen zichzelf in een onmogelijke positie en daarom hebben ze straks geen keuze. Jammer want er valt gewoon te praten met Iran.

Het probleem zit hem in het zien van tegenstellingen in plaats van overeenkomsten. That is all.

ModelMaker Reactie infoteur, 06-05-2009
Allereerst valt er niet met Iran te praten. Het Atoomagentschap lukt het ook niet. Tevens is de president van Iran een Holocaustontkenner. Met zo'n iemand valt ook niet te praten.

Israël zal verschillende acties gaan uitvoeren, zodat het atoomprogramma met jaren vertraagd zal worden. Het hoeft niet per se met vliegtuigen te gebeuren. Het kan ook met commandotroepen.

Veel Arabische landen zijn ook bang dat Iran (dat niet Arabisch is) aan atoomwapens zal komen. Ze zullen een actie van Israël niet openlijk steunen, maar zullen niet de wapens op nemen tegen Israël.

Toen Israël in 1981 een aanval uitvoerde tegen Irak was de wereld aanvankelijk boos op Israël. Maar later realiseerde men hoe goed de actie was. Vooral na het begin van de oorlog tegen Irak in 1991. De VS kon toen profiteren van het feit dat Irak geen kernwapens had.

Iran met kernwapens kan een bedreiging zijn voor heel het Midden-Oosten, niet alleen Israël. Bovendien kan het Hezbollah in Libanon van kernwapens voorzien. Pas dan wordt de situatie eng.

Groet, Etsel

Tehrani, 17-02-2009 18:10 #12
De Iraanse oppositie is in staat samen met Iraanse mensen het fascisme ten val brengen, Ja, maar de VS hebben in 1997 ter bescherming van de mullahs de oppositie ongegrond in terreurlijst geplaatst.

Los Angeles Times van 9 oktober 1997 schrijft:
One senior Clinton administration official said inclusion of the People?s Mujehedin was intended (in terreurlijst) as e goodwill gesture to Tehran and its newly elected moderate president, Mohammad Khatami.

De oppositie is niet anti Israël of anti westen of anti Arab of… Nee, de oppositie is anti-fascist-fundamentalist en voorstander van vrede in het Midden-Oosten, samenwerking met alle MO landen o.a. Israël.

De oppositie is tegen het invloed van islamfundamentalisme in het MO en is seculair. Reactie infoteur, 17-02-2009
Prima. Dan maar hopen dat de oppositie snel de macht krijgt. Dat is beter dan de Mullahs.

In ieder geval denk ik dat er eerst nog een aanval van Israël komt. De tijd begint te dringen.

Groet, Etsel

Tehrani, 17-02-2009 16:44 #11
De oppositie is voorstander van allesomvattende sancties. Daarnaast is voorstander van het stoppen met de verzoeningspolitiek met de mullahs. Het stoppen met de verzoeningspolitiek betekent de oppositie van ongegronde terreurlijst verwijderen en geen dialoog aangaan met mullahs.

In dit geval zijn Iraanse mensen en hun oppositie in staat het regime ten val te brengen.

Het regime zal nooit en nimmer de oppositie invloed geven of een vrije verkiezingen te organiseren.

Zoals u goed weet, willen de dictators ALLES of NIETS. Ze nemen geen genoegen met de helft.

Dialoog met het regime moet ook iets opleveren, Het regime is niet bereid toe te geven. Toegeven voor het regime betekent "het veld ruimen" en "omver geworpen worden". Als het regime toegeeft zal het de volgende betekenen:

A: Stoppen met uraniumverrijking,
B: Stoppen met steun aan terroristen in het MO,
C: Stoppen vredespruces Israël-Palestijnen te verhinderen.
--------
A, B en c zijn bedoelt om de mensenrechten te schenden ten einde langer aan de macht (D) te blijven, zodat zij het volk uitbuiten door corruptie.

Met andere woorden betekent het stoppen met A, B en C, het stoppen met D, macht verlies.

Dat wil zeggen, omdat het regime de macht niet wil verliezen, gaat door met de schending van mensenrechten, om door te kunnen gaan met de schending van de mensenrechten, moet doorgaan met het verhinderen met het vredesproces, terrorisme in Irak, Afghanistan en heel MO en verrijken van uranium.

Dit moet president Obama weten en geen tijd besteden aan onzin dialoog dat de uitkomst nu al bekend is en EU Raad heeft het ook in de afgelopen 6 jaar uitgeprobeerd.

Groeten Reactie infoteur, 17-02-2009
Ok, dat is duidelijk. Maar als u zegt dat op dit moment de oppositie in staat is om het regime ten val te brengen, waarom gebeurt dat dan nog niet?
Hebben ze hierbij dan toch niet de militaire steun van de VS nodig?

Tevens geeft u aan dat als de oppositie nu in staat is om het regime ten val te brengen, er toch sprake moet zijn van een gewelddadige machtswisseling c.q. een oorlog. Ik neem immers niet aan dat de mullahs vrijwillig zullen vertrekken.

Zal de oppositie overigens een pro-Israëlische koers gaan varen zoals destijds onder de Sjah?

Groet, Etsel

Tehrani, 17-02-2009 10:07 #10
De mullahs hebben vaker van zulke signalen gegeven dat zij niet in staat zijn een dialoog aangaan met de VS. Het lanceren van satelliet van vorige week was een van die signalen. Ezel verstoot zich niet twee keer…
Obama moet van de geschiedenis leren en weten dat 18 jaar dialoog met het regime mislukte en heeft extreem-fundamentalist Ahmadinejad veroorzaakt.

De mullhas hebben vijandschap met de VS en Israël nodig, anders kunnen zij niet het overleven. Dialoog aangaan met de VS is voor de mullahs gif en ze vermijden gif in hun lichaam op te nemen. Reactie infoteur, 17-02-2009
Ik geef je helemaal gelijk dat de VS geen dialoog moet aangaan. Maar je zegt ook geen oorlog te willen. Pleit je dan voor een economische en/of diplomatieke boycot? Zo ja, denk je dat die boycot Iran voldoende onder druk zal zetten om de oppositie meer invloed te geven en om te voorkomen dat er kernwapens zullen komen?

Groet, Etsel

Tehrani, 16-02-2009 22:37 #9
Daarom moet de VS z.s.m. stoppen met de verzoeningspolitiek met de mullahs en de oppositie die op verzoek van Khatami in 1997 tijdens het bewind van Clinton, ongegrond in terreurlijst kwam, van de lijst halen.
Engeland heeft het in 2008 en de rest van Europa in 26-01-2009 van de lijst gehaald.

Nu is de VS aan de beurt om te stoppen met dialoog met mullahs en de oppositie erkennen. Dat is ook de vraag van Senaat en het Congres van de VS. Reactie infoteur, 17-02-2009
Denk je dat president Obama dat zou willen? Hij wil de problematiek rondom de kernwapens diplomatiek oplossen. Als hij nu de oppositie gaat steunen dan zal dat misschien een verkeerd signaal zijn.

Groet, Etsel

Tehrani, 16-02-2009 18:22 #8
@Etsel,
Zou oorlog gevoerd moeten worden, is het beter dan dat het door het verzet en het volk gebeuren i.p.v. de VS. De oppositie streeft naar vrijheid, veiligheid en vriendschap met de internationale gemeenschap en is voorstander van vrede tussen Israël en Palestijnen en van vrije markt economie en nucleair vrije Iran.

Groeten van Tehrani Reactie infoteur, 16-02-2009
Hallo Tehrani,

Daar heb je gelijk in. Maar de oppositie zal dan wel militaire hulp van de VS moeten ontvangen. En zelfs dan is het de vraag of de oppositie de huidige machthebbers (snel) kan verjagen.

Daarnaast denk ik dat Israël en de wereld niet zo lang kunnen wachten. Voordat de oppositie de machthebbers heeft verjaagd, heeft Iran al een atoombom. Ik denk dus dat Israël of de VS alsnog eerder zullen moeten toeslaan. Waarna de oppositie misschien makkelijker in opstand kan komen.

Groet, Etsel

Tehrani, 16-02-2009 15:07 #7
De beste optie is stoppen van verzoeningspolitiek van het westen met de Iraanse mullahs.
Verzoening heeft de mullahs aangemoedigd verder te gaan met de schending van mensenrechten, atoomprogramma en treiteren van buurlanden. Oorlog of beperkte militaire aanvallen zijn ook geen goede opties want de regio wordt nog meer onstabiel.

De Iraanse oppositie kan vrede, veiligheid en vrede en democratie brengen, want het volk streeft al jaren naar vrijheid. Reactie infoteur, 16-02-2009
Als de Iraanse oppositie aan de macht wil komen, zal er denk ik ook oorlog gevoerd moeten worden. Maar het zou inderdaad mooi zijn als zij aan de macht kwam.

Groet, Etsel

E-Qods, 10-02-2009 11:17 #6
Wanneer Israel Iran aanvalt moet ze niet verbaasd gaan kijken als het Russische defensieapparaat zal ingrijpen. Rusland heeft grote belangen bij vreedzame nucleaire energie in Iran (want dat scheelt olie) en heeft vele daartoe miljoenen geinvesteerd. Een 'preventieve' aanval van Israel waarbij Russisch personeel, civiel of militair, omkomt, zal door het assertieve Rusland worden gezien als een oorlogsdaad die keihard bestraft zal worden. Misschien kunnen Israelische vliegtuigen een gedeelte van het atoomprogramma vertragen (helemaal vernietigen is onmogelijk), maar tegen het Russische leger is Israel echt niet opgewassen. De Russische autoriteiten hebben gezegd 'met gelijke munt' te zullen terugslaan, dus wanneer Israel een nucleaire aanval op Iran zal uitvoeren is de kans zeer groot dat er nucleaire aanvallen op Israel zullen volgen. Op zo'n moment komt de grootte en bevolkingsdischtheid van een land om de hoek kijken en je hoeft geen geleerde te zijn om te weten dat een atoomoorlog het dichtbevolkte en geconcentreerde Israel veel harder zal treffen dan het uitgestrekte Iran. In het belang van Israel is het beter om niet aan te vallen, want anders worden zowel Iran als Israel proxy-slagvelden van een nieuwe koude oorlog. Reactie infoteur, 10-02-2009
Ik denk niet dat Rusland snel kernwapens of conventionele wapens zal inzetten tegen Israël. Daarvoor vreest het Amerika teveel. Overigens heeft Israël begin jaren 1970 tegen de Russen gevochten die in vliegtuigen van de Egptenaren vlogen. Israël schoot ze allemaal uit de lucht.

Groet, Etsel

Peter, 10-02-2009 11:13 #5
Altijd graag artikelen te lezen die vanuit eenzijdig (westerse) perspectief zijn geschreven. Laten we het eens over Amerika en hun atoombommen hebben, of die van Israel. Die vormen geen problemen?

"Iran zal Israël bijna zeker aanvallen bij een Israëlische aanval of een aanval van de VS op Iran"? wat een nutteloze kop. Het lijkt me logisch dat bij een aanval er een tegen aanval komt. Bv, de terroristische aanval van 9/11 op Amerika werd door Amerika gebruikt om Afganistan en Irak binnen te vallen. Terroristen is geen leger en zijn dus niet verbonden aan 1 land. Toch verklaart Amerika de oorlog. Is dit WEL gerechtvaardigd?

"Niemand weet of Iran de atoombom werkelijk zal gaan inzetten" Dito voor Amerika.

Andere woorden: nutteloos artikel vanwege eenzijdig belichting. Het lijkt me vrij logisch dat een land/bevolkingsgroep zich bedreigd voelt naar decenias van westerse druk. Reactie infoteur, 10-02-2009
Iran spreekt over de vernietiging van Israël. Dus dat is heel gevaarlijk. Iran wordt in haar bestaan door niemand bedreigd. Dat is het verschil.

Groet, Etsel

Floris, 07-02-2009 14:10 #4
Aan uw artikel lees ik de haat die u heeft jegens Iran en alle (moslim-) landen eromheen. Ik heb geen zin om een hele uitgebreide reactie te plaatsen, maar wil wel graag het volgende melden:
Wat is de wereld er mee opgeschoten om alleen Israel een kernmacht te maken in het gebied? Het voordeel is natuurlijk dan Israel nu een gigantische voordeel heeft in het gebied en uit zich in landje-pikken, ongeoorloofd personen vermoorden onder het mom "terrorist". Kijk eens wat er is gebeurd tijdens het Gaza-conflict. het is toch te BELACHELIJK voor woorden dat een gebied helemaal wordt afgesloten en dan zwaar wordt gebombardeerd met miljoenen mensen in een gebied zo groot als Texel! Ik vind dat Iran net zoveel recht heeft op kern-technologie als een ander. En tuurlijk wordt de Iraanse president als tiran/dictator/extremist etc.etc. omschreven om zo de wereld achter Israel te krijgen, het ZIONISTISCHE media-apparaat werkt namelijk heeeeel goed en zelf grote landen als VS, GBR etc. maken gebruik van de Joodse media-gebeuren. Iran heeft desondanks in mijn ogen recht op een kernwapen zodat het wat eerlijker gaat daar in het gebied. En natuurlijk valt Iran Israel nooit aan want als ze dat doen dan weet iedere Iranier dat Iran over een half uurtje complete HISTORY is! Het echte probleem zijn niet de joden in het "moslim"-gebied maar is de ISRAELISCHE regering! Zoals veel mensen zeggen; ik heb geen hekel aan de joden maar aan de zionistsche regering daar!

Iran, mijn steun heb je! Door meer macht te verkrijgen zal de agressor (Israel) meer op zn tellen moeten letten!Iran verwelkomt ook iedere uitgereikte hand vanuit het westen om samen te werken, een teken (voor mij) dat het land niet alleen maar denkt dat het Israel de zee in moet gooien… Het feit dat Bush voorheen niet een directe confrontatie aandurfde met Ahmadinejad om het debat aan te gaan zegt voor mij genoeg! En hoezo Iran een extremistisch molsimland die alle ongelovigen wil afslachten? Heeft Iran by-the-way niet hele goede contacten/relaties met Venezuela, Rusland, China, Korea etc. etc. nou sorry hoor maar die dragen geen hoofddoekjes…

En als Israel Iran aanvalt dan zal de wereld natuurlijk nooit meet het zelfde zijn, want dan begint het "klokje" te tikken totdat het alles verwoest zal zijn (en dan krijgen de Zonisten in ISrael toch hun zin…)

Laatste optie om het daar wat rustiger te krijgen: Israel een stukje nieuw land aanbieden in de VS! Problem solved! dan zit kleine jongetje bij grote broer (zoalgn nog van toepassing) op schoot en geen "moslim" die er naar kraait… Reactie infoteur, 07-02-2009
Volgens mij scheer je de zionisten en Joden toch over één kam. Je spreekt namelijk van Zionistische en Joodse media die de boel controleren.

Hannes, 29-12-2008 17:11 #3
Hallo,

Toch nog even een reactie. Ik ga met akkoord met je redenering dat Iran Hezbollah en Hamas openlijker zal kunnen steunen, maar doet Ahmadinejad dit nu al niet met zijn voorspelling en wens tot het vernietigen van de Israëlische staat? Dus waar zit hem dan nog het verschil? En ik weet niet of Iran wel de enige speler is die atoomkennis naar Hamas en Hezbollah zal kunnen overbrengen, denken we dan maar aan Al Qaida. Dus, de rechtvaardiging die jij geeft voor een aanval is misschien niet ongegrond, maar hij is wel allang voorbijgestreefd. En het is niet enkel Iran die een potentieel gevaar inhoudt. Moeten alle mogelijke vijandige naties of naties in het bezit van kernwapens dan aangevallen worden? Ik blijf bij mijn idee van een?evenwicht?.
Trouwens, als we het opnieuw vanuit een ander opzicht gaan bekijken; Israël heeft noch het non-profeliratieverdrag, noch de Ottawa-conventie ondertekend. Wie lijkt dan hier het potentieel gevaar voor de buurlanden?
En waar haal jij je bron voor die link met de Verborgen Imam en het bezit van kernwapens? Niet dat ik je niet geloof, maar ik wil dit graag even checken.
Mijn bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Israël#Defensie

Met vriendelijke groeten,
Hannes Reactie infoteur, 29-12-2008
Hallo Hannes,

Een onafhankelijke bron over de Twaalfde Imam en de Iraanse president is:
http://www.ashbrook.org/publicat/guest/05/vonheyking/twelfthimam.html

Etsel

Hannes Dekeyser, 28-12-2008 19:46 #2
Naar mijn idee wordt hier te heftig op gereageerd. Om te beginnen is het nodig dat wij onze eigen media in vraag stellen. Zoals je wel weet wordt alles door een Westerse bril bekeken en wordt iedere persoon die zich extreem (naar een "andere" kant toe) gedraagt als een mogelijk gevaar beschouwd. Volgens mij is Iran inderdaad een natie die we niet mogen onderschatten en heeft Ahmadinejad uitspraken gedaan die helemaal niet door de beugel kunnen. Maar de Iraanse leiders en bevolking zijn geen idioten. Zij hebben decennia lang op een Westerse wijze geleefd tot een kentering kwam en men terug de Islamitische wetgeving ging invoeren, dit op eigen initiatief van de bevolking. Het is dus niet verwonderlijk dat ze zich verbonden voelen met de Palestijnen die, vanuit dit standpunt bekeken, "bezet" worden door de Israëliërs, hierin gesteund door de VS. Deze man wil geen wereldoorlog ontketenen maar trekt gewoon partij, en of hij dit op een juiste manier doet laat ik dan nog in het midden. Het is vergelijkbaar met de Russen die zich verbonden voelden met de Serviërs bij de aanzet van de Eerste Wereldoorlog, als Slavische volkeren. Als we dan nog volgens die "Westerse" bril kijken (en niet nuanceren) dan vind ik dat het fout is deze atoomwapens zo letterlijk te zien. Niet die wapens zelf worden als middel tot macht gebruikt, maar wel het bezit ervan. Het is veel handiger om wapens in bezit te hebben en te dreigen om zo je doelstellingen te bereiken dan ze effectief te gaan gebruiken aangezien het eigen land, de eigen bevolking, de eigen economie, welvaart en welzijn hieronder zou lijden. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het bezit van atoomwapens een dreiging is voor de wereldvrede. Vergelijk bijvoorbeeld met Noord-Korea en de persberichten die hierover verschijnen. Telkens de relatie tussen de Verenigde Staten & Noord-Korea af gaat koelen, worden kerncentrales "opgebouwd". Indien men in dialoog gaat worden deze terug "afgebroken", en zo gaat dit maar verder. Wapens worden dus gebruikt als een drukkingsmiddel. Zie hierbij natuurlijk ook de Koude Oorlog, waar geen enkele natie wapens rechtstreeks durfde inzetten wegens de mogelijk desastreuze gevolgen op het eigen grondgebied. (ik weet uiteraard dat men indirect ging spioneren en ook groeperingen die tegen de Sovjets streden financieel en materieel gingen steunen… bijvoorbeeld Osama Bin Laden.) En nu is dit net zo. Een militaire aanval is dus absoluut uit den boze aangezien dit het "evenwicht" zal verstoren en zal zorgen voor een kettingreactie op mondiaal niveau. Ahmadinejad is in onze ogen gezien inderdaad zeker geen normaal persoon, maar hij heeft wel jarenlang aan de universiteit gestudeerd en gedoceerd (zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Mahmoud_Ahmadinejad), werd verkozen tot burgemeester van Teheran en is door de meerderheid (armen en conservatieven) van zijn bevolking gesteund. Hij is tevens zelf opgegroeid in een niet-elitair gezin. Waarom zou deze man het dan in godsnaam in zijn hoofd halen miljoenen van zijn "eigen" mensen in gevaar te brengen? We hebben reeds gezien wat militaire interventies veroorzaken bij de eerste, tweede en derde golfoorlog en bij de oorlogen in Vietnam en Korea. Keer op keer moesten de Amerikanen met de staart in de benen terugkeren onder het mom van een "Vietnamisering" of in dit geval "Verirakisering". (waarbij men de eigen troepen terugtrok en de politiek binnen deze landen overliet aan Westersgezinde partijen & militairen) Aangezien de geschiedenis zich herhaalt op zowel korte, middellange als lange termijn zal dit hier zeker niet anders zijn. Bij de Koude Oorlog was het "goed" of "slecht", of anders gezegd: "Amerikaan of westerling" of "communist of socialist". Als men zo verder blijft gaan zullen we dit terug merken. Je bent voor "de democratie, vrijheid en het westen" of je bent een "terrorist en moslim". En net als de jacht op communisten in de vorige eeuw worden nu in onze maatschappij sommige moslims scheef bekeken, terwijl deze mensen er absoluut niets mee te maken hebben.

Daarom voorspel ik niet géén aanval van Israël op Iran. Elke natie die een aanval begint zal de schuldige zijn en bij een atoomoorlog is iedereen de verliezer. Israël heeft het heus druk genoeg met de Gazastrook op dit moment en zet veel van zijn troepen in bij deze kwestie. Het zal heus niet nog wat extra olie op het vuur gaan gieten door een buurland met een mogelijk bezit van kernwapens te bezetten. En ook Ahmadinejad voelt zich naar mijn idee wel iets te goed in zijn vel als president om dit risico op oorlog te wagen. Dus ook dit scenario zal zich heus niet realiseren. De Amerikanen zullen stilaan hun lesje wel geleerd hebben over het Midden-Oosten en zal onder Obama extra troepen inzetten in Afghanistan. Wie zal zich dAn nog buigen over een oorlog met Iran? Reactie infoteur, 28-12-2008
Hallo Hannes,

Voor een groot deel kan ik meegaan met je argumentatie. Ahmadinejad zal misschien niet zo snel atoomwapens inzetten. Maar het bezit van atoomwapens geeft Iran wel de mogelijkheid om organisaties als Hezbollah en Hamas openlijker te steunen. Wanneer Iran eenmaal kernwapens heeft hoeft het geen aanval van Israël meer te vrezen en ondertussen kan het via Hezbollah en Hamas wel Israël aanvallen. Bovendien kan Iran de atoomkennis exporteren naar dit soort radicale islamitische bewegingen die dan op kleine schaal kernwapens kunnen gebruiken tegen Israël.

Vergeet ook niet dat Ahmadinejad, de president van Iran, een nieuw soort activist in het Sjiietische Islam vertegenwoordigt. Hij gelooft in de terugkeer van de Verborgen Imam, de Sjiietische messias. De komst kan versneld worden door het kwaad (de Joodse Staat) te vernietigen. Ahmadinejad heeft in het Iraanse parlement gezegd dat de Verborgen Imam in 2009 zal verschijnen (2009 is het jaar dat Israël vermoedt dat Iran nucleair bewapend zal zijn). In 2006 hebben geestelijken in de stad Qom een fatwa uitgevaardigd voor een nucleaire oorlog.

Gek of niet gek. Israël kan geen risico nemen met deze man. Een pre-emptive strike lijkt mij daarom zeer wenselijk.

Groet, Etsel

G. Biesma, 26-12-2008 13:03 #1
Mijn verwachting is dat Israel voor begin maart 2009 een aanval zal uitvoeren op Kernreactoren van Iran en tegelijk zal proberen alle lange afstandsraketten zal vernietigen. Dit overigens inclusief bombardementen op alle militaire vliegvelden in Iran. Alleen een coup in Iran zou dit volgens mij nog tegen kunnen houden. Langer wachten zou een aanval bemoeilijken gezien het feit dat de Iraanse defensie binnenkort de beschikking heeft over geavanceerde Russisch afweergeschut. Reactie infoteur, 26-12-2008
Het is inderdaad een optie. Maar ik weet niet of Israël tot zo'n massale aanval in staat is. Alleen de VS zou zoiets kunnen. Ik gok dan ook meer op verschillende aanvallen over een langere periode die het kernprogramma moeten vertragen. Tevens zal Israël rekening moeten houden met Hezbollah in Libanon.

Overigens denk ik dat een Israëlische aanval pas na de verkiezingen van februari 2009 zal plaatsvinden omdat ik niet verwacht dat premier Olmert zo'n aanval wil riskeren vóór zijn vertrek. Maar misschien heb ik het mis.

Groet, Etsel

Infoteur: Etsel
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Israëlische leger en oorlogen
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 62
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!