InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juni 2017
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juni 2017

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juni 2017 Islamitische Staat verliest terrein in Irak en Syrië en beheerst niet langer de strijd om het kalifaat. De invloed van IS is daarmee nog niet verdwenen, verre van dat. De extremisten inspireren anderen die dichtbij of ver van het Midden-Oosten wonen. In mei sloeg de terreurbeweging toe op de Filipijnen en dat land en Zuidoost Azië lijkt het nieuwe strijdtoneel voor jihadi’s te worden. Nog steeds zijn Raqqa in Syrië en Mosul in Irak niet helemaal heroverd op de terreurgroep. Als die steden terug in handen van de regeringen zijn, dan is IS een grote slag toegebracht en kunnen de landen weer denken aan puinruimen en opbouwen.

Islamitische Staat in juni 2017


Duizenden vluchten uit Raqqa

Begin juni 2017 vluchten duizenden burgers uit Raqqa uit angst in de frontlinie van de strijd tussen IS en de Syrische Democratische Krachten (SDF) en Koerdische milities te belanden. Raqqa wordt nog steeds beschouwd als IS-hoofdstad maar IS dreigt de greep op de stad te verliezen. De burgers vluchten naar een kamp buiten de stad en naar omliggende dorpen. Operatie Raqqa begint op 2 juni. Op 10 juni zijn coalitiestrijders, met steun van Amerika, de tweede wijk in het westen van IS-bolwerk binnengedrongen. Een paar dagen eerder neemt de coalitie in het westelijk deel van Raqqa een wijk over.

Grensstad Al-Baaj heroverd

In Irak hebben begin juni Iraakse milities en het regeringsleger met steun van de Iraakse luchtmacht de grensstad Al-Baaj heroverd. De milities proberen met de inname van de grensstad de toegangswegen naar Mosul af te sluiten. Die stad is een belangrijk IS-bastion in Irak, dat de terreurgroep op het punt staat te verliezen.

Vluchtelingen gedood

Op 1 juni doodt IS 163 burgers die de belegerde stad Mosul probeerden te ontvluchten. De lichamen laten de terroristen in de straten van de stad liggen. Het dodental kan veel hoger uitpakken, omdat er nog veel mensen vermist worden.

Zwarte vlag Islamitische Staat op de Filipijnen

Begin juni 2017 wappert de zwarte vlag van IS op de Filipijnen. In mei werd de stad Marawi aangevallen door lokale en Arabische extremisten en jihadi’s uit Tsjetsjenië. IS slaat de vleugels uit en zoekt nieuwe slachtoffers. Zuidoost-Azië wordt beschouwd als kansrijk voor een islamitisch extremistische strijd en de Filipijnen zijn daarvan de voorpost met Mindanao als episch centrum.

Marawi

De slag om Marawi begon eind mei, toen het leger werd verrast door honderd zwaar bewapende strijders. Tienduizenden burgers sloegen op de vlucht. De eilanders van Mindanao, waar Marawi ligt, zijn grotendeels moslim. Het gebied is al lange tijd onrustig met communisten dan wel islamitische extremisten die regelmatig hard toeslaan. Mindanao is tevens door zijn ligging een goede uitvalsbasis voor drugshandel, smokkel, piraterij en terroristen. Zorgwekkend is het dat kleine militante groeperingen zich laten inpalmen door IS en onder de zwarte vlag gaan opereren.

Wilaya

Doel is om op de Filipijnen een wilaya uit te roepen, een kalifaatprovincie. Libië en Saoedi-Arabië kennen ook een wilaya. Op zich is de islam op de Filipijnen gematigd. IS staat te trappelen om daar verandering in te brengen.

Amerikaanse Special Forces op de Filipijnen

Amerika helpt de Filipijnse troepen op het Filipijnse eiland om Marawi schoon te vegen van jihadisten die banden hebben met IS. Er vinden huis-aan-huisvuurgevechten plaats en de strijd is moeizaam. IS maakt onder meer gebruik van zelfgemaakte explosieven en de terreurgroep heeft gijzelaars in handen. Bijna de hele bevolking van Marawi, zo’n 200.000 mensen, is de stad ontvlucht.

Aanval op Sharqat

Op 10 juni 2017 valt IS de stad Sharqat in de buurt van Tikrit in Irak aan. Zeker veertien mensen komen om, waaronder vrouwen en kinderen. In september 2016 veroverde Irak de stad op IS en sindsdien wordt het regelmatig aangevallen door de moslim extremisten.

Schuilplaats Osama bin Laden

In Afghanistan veroveren half juni Afghaanse troepen de oude schuilplaats van Osama bin Laden, de voormalige leider van Al-Quaeda. Het gaat om het Tora Bora netwerk in Oost-Afghanistan. Taliban, Al-Qaeda en nu ook IS gebruiken de tunnel- en rotscomplexen om zich te verschuilen. De grotten van Nangarhar waren na de aanslag van 11 september 2001 op de WTC torens in New York en het Pentagon in Washington de schuilplaats van Bin Laden. In 2015 veroverden IS-strijders het complex op de rivaliserende Taliban. Amerika liet in april 2017 de superzware MOAB-bom op het gangencomplex vallen. Afghaanse troepen maakten daarna het werk af. Het gebied zou sinds half juni IS-vrij zijn, volgens de gouverneur van Nangarhar.

Kabul

IS pleegt op 15 juni een aanslag op een moskee in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De bom maakt dodelijke slachtoffers en vele gewonden. Het is een van de aanslagen die IS pleegt tijdens de ramadan vastenmaand.

Iran bestookt Syrië

Op 18 juni 2017 bestookt Iran Servische bases die het als gevaarlijke terroristische knooppunten beschouwt. De raketten komen uit het westen van Iran en treffen doel in de Syrische regio Deir Ezzor. Iran bedoelt de aanval als vergelding voor de aanslagen op het parlement en het mausoleum van ayatollah Khomeini in Teheran op 7 juni. Het is voor de eerste keer dat Iran Syrië met raketten bestookt.

Oude stad van Mosul

Iraakse troepen hebben op 18 juni de aanval op de oude stad van Mosul ingezet. Dit deel van de stad laat zich moeilijk heroveren vanwege de smalle en kronkelige straatjes en het gevaar van sluipschutters van de terreurgroep. IS houdt naar verluid 100.000 mensen vast in de oude stad en gebruikt ze als menselijk schild. De gevangen leven in barre omstandigheden zonder water en eten en hun situatie wordt met de dag penibeler. De belegering door het Iraakse leger werd in september 2016 ingezet.

Moskee in Mosul opgeblazen

IS heeft op 21 juni de Al-Nur-moskee in Mosul opgeblazen. In deze moskee riep Abu Bakr al-Baghdadi in 2014 het kalifaat uit, waardoor de moskee niet anders dan van groot symbolisch belang voor IS kan zijn geweest. Met het naderen van het Iraakse leger besloot IS toch dat symbool volledig te vernietigen, als erkenning van de nederlaag van het kalifaat. IS meldt juist dat Amerika de moskee heeft platgebombardeerd, maar Amerika laat weten in dat gebied geen bommen te hebben gedropt.

Scheve minaret

De moskee stamt uit 1172 en had een minaret die net als de Toren van Pisa en de Oldehove van Leeuwarden een beetje scheef stond. De minaret was een kenmerkend onderdeel van het silhouet van Mosul en had de bijnaam 'de bultrug'. In de twaalfde eeuw speelde de moskee meteen een belangrijke rol. Vanuit dit kerkgebouw werd de heilige oorlog uitgeroepen tegen christelijke kruisvaarders die toentertijd het Midden-Oosten veroverden.

Al-Baghdadi dood?

Rusland zegt IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi gedood te hebben. Dat zou al eind mei gebeurd zijn in de buurt van Raqqa bij een aanval op een post waar jihadistische leiders vergaderden. Al-Baghdadi was daar ook bij aanwezig, volgens het Russische ministerie, en de IS-leider zou de bomaanval niet hebben overleefd. Al-Baghdadi is al verschillende keren dood verklaard, maar dat bleek telkens niet juist. Amerika weet niet zeker of Rusland gelijk heeft en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt Rusland tegen.

IS en de social media

Islamitische Staat heeft het gebruik van social media door haar strijders verboden. De posts zou het inlichtingendiensten makkelijk maken om de positities van strijders te vinden. Sommige strijders posten selfie's, soms inclusief coördinaten zodat de locatie op te sporen is. In juni kon op die manier een stelling van IS worden opgespoord en vernietigd.

Juni 2017

Legenda
A. Raqqa
B. Mosul
C. Al-Baaj
D. Marawi
E. Sharqat
F. Nangarhar
G. Kabul
H. Deir Ezzor

Lees verder

© 2017 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – november 2016nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – november 2016Voor het einde van het jaar 2016 is Mosul, de stad aan de Tigris, veroverd op Daesh. Dat belooft de Iraakse legerleiding…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2014Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2014Islamitische (IS, ISIS of Daesh) is en soennitische terreurbeweging die in Irak en Syrië een kalifaat uitroept en dat la…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – januari 2017nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – januari 2017Islamitische Staat, die we kortweg IS noemen, maar die ook wel ISIS of Daesh wordt genoemd, laat op de eerste januari va…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – februari 2017nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – februari 2017In februari 2017 wordt het iets rustiger rond de terreurbeweging Islamitische Staat. Dit wil niet zeggen dat de jihadist…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juli 2016nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juli 2016IS deinst er niet voor terug om in de vastenmaand ramadan aanslagen te plegen. Niets en niemand is heilig voor de terreu…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Central Intelligence Agency, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/nu-is-terrein-verliest-in-syrie-en-irak-richt-het-zijn-vizier-op-zuidoost-azie~a4498683/ Geraadpleegd op 22 juni 2017
 • http://www.hln.be/hln/nl/33982/Islamitische-Staat/article/detail/3186451/2017/06/19/Afghaanse-troepen-heroveren-voormalige-schuilplaats-van-bin-Laden-op-Islamitische-Staat.dhtml Geraadpleegd op 22 juni 2017
 • http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/3186731/2017/06/19/Plots-dreiging-van-IS-op-website-Argentijns-leger.dhtml Geraadpleegd op 22 juni 2017
 • http://www.hln.be/hln/nl/33982/Islamitische-Staat/article/detail/3186451/2017/06/19/Afghaanse-troepen-heroveren-voormalige-schuilplaats-van-bin-Laden-op-Islamitische-Staat.dhtml Geraadpleegd op 22 juni 2017
 • http://www.hln.be/hln/nl/1282/Iran/article/detail/3185912/2017/06/18/Iran-bestookt-terroristische-bases-in-Syrie.dhtml Geraadpleegd op 22 juni 2017
 • http://www.hln.be/hln/nl/33982/Islamitische-Staat/article/detail/3185681/2017/06/18/Iraakse-troepen-voeren-strijd-tegen-IS-om-oude-gedeelte-van-Mosoel-te-heroveren.dhtml Geraadpleegd op 22 juni 2017
 • http://www.hln.be/hln/nl/1280/Irak/article/detail/3184912/2017/06/17/IS-houdt-100-000-burgers-in-Mosoel-vast-als-menselijk-schild.dhtml Geraadpleegd op 22 juni 2017
 • http://www.hln.be/hln/nl/39522/Oorlog-in-Syrie/article/detail/3184510/2017/06/16/Heeft-Russische-luchtmacht-IS-leider-al-Baghdadi-gedood.dhtml Geraadpleegd op 22 juni 2017
 • http://www.hln.be/hln/nl/33982/Islamitische-Staat/article/detail/3183958/2017/06/16/IS-pleegt-aanslag-tegen-moskee-in-Kaboel-vier-doden.dhtml Geraadpleegd op 22 juni 2017
 • http://www.hln.be/hln/nl/39522/Oorlog-in-Syrie/article/detail/3179694/2017/06/10/Coalitiestrijders-dringen-tweede-wijk-van-IS-bolwerk-Raqqa-binnen.dhtml Geraadpleegd op 22 juni 2017
 • http://www.hln.be/hln/nl/1280/Irak/article/detail/3179610/2017/06/10/Minstens-veertien-doden-bij-aanval-van-IS-in-Irak.dhtml Geraadpleegd op 22 juni 2017
 • http://www.hln.be/hln/nl/33982/Islamitische-Staat/article/detail/3182853/2017/06/14/IS-verovert-gebied-waar-Osama-bin-Laden-zich-schuilhield.dhtml
 • http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/3179474/2017/06/10/Amerikaanse-Special-Forces-in-actie-in-Filipijnen.dhtml Geraadpleegd op 22 juni 2017
 • http://www.hln.be/hln/nl/1280/Irak/article/detail/3175633/2017/06/06/IS-doodde-163-vluchtende-mensen-in-een-dag.dhtml Geraadpleegd op 22 juni 2017
 • http://www.hln.be/hln/nl/33982/Islamitische-Staat/article/detail/3174593/2017/06/04/Al-Baaj-heroverd-IS-steeds-meer-in-het-defensief-in-Syrie-en-Irak.dhtml Geraadpleegd op 22 juni 2017
 • http://www.hln.be/hln/nl/33982/Islamitische-Staat/article/detail/3172433/2017/06/01/Duizenden-burgers-gevlucht-uit-IS-bolwerk-Raqqa.dhtml Geraadpleegd op 22 juni 2017
 • Leeuwarder Courant –IS blaast ‘eigen’ moskee in Mosul op – 22 juni 2017
 • http://nos.nl/artikel/2179399-vernielde-moskee-van-mosul-had-grote-waarde-voor-is.html Geraadpleegd op 22 juni 2017
 • http://www.ad.nl/buitenland/is-verbiedt-strijders-gebruik-social-media~a6202680/ geraadpleegd op 24 juni 217

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juni 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 01-08-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 20
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!