InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – maart 2017
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – maart 2017

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – maart 2017 Het wordt wat stiller rondom IS, maar dat betekent niet dat de radicale beweging is uitgeblust. Er wordt volop gevochten om Mosul en waar IS-strijders niet bovengronds zichtbaar zijn, gaan ze ondergronds verder en inspireren aanhangers tot terreurdaden. Irak is met het offensief van Mosul vastberaden het kalifaat van IS in rook te doen opgaan. Amerikaanse elitetroepen staan het leger bij in het offensief van de tweede stad van Irak. Mosul is sinds 2014 in handen van IS. In Syrië is Raqqa de stad die op het punt staat heroverd te worden. Het slotoffensief tegen het kalifaat en de terreur van IS in Syrië en Irak is begonnen.

Gebeurtenissen in Irak en Syrië in maart 2017


Herovering Palmyra

De archeologische stad Palmyra werd veroverd door IS, bevrijd en opnieuw bezet door de terreurbeweging. Intussen werd er heel veel aan de historische gebouwen vernield. Op 2 maart 2017 herovert het Syrische leger Palmyra opnieuw en wordt duidelijk dat er veel schade aan de antieke poorten en theaters is aangebracht. De IS-strijders zijn gevlucht, maar Syrië zit met puinhopen in plaats van met een historische stad. Het Syrische leger had vijf dagen nodig om de terroristen te verdrijven en de stad opnieuw in te nemen.

Werelderfgoed Palmyra

Palmyra is Unesco werelderfgoed sinds 1980, maar die organisatie heeft de architectonische kunstschatten niet tegen dynamiet en geweervuur kunnen beschermen. Wat niet is kapotgeschoten met kogels en granaten is opgeblazen. Veel van het cultureel erfgoed is vernield. Unesco beschouwt dat als een oorlogsmisdaad. IS kreeg Palmyra in mei 2015 in handen en werd in maart 2016 verdreven. In de tussentijd werd het archeologische theater misbruikt voor executies en massamoorden. In december 2016 keerden de IS-strijders terug en namen opnieuw bezit van de stad. Het Syrische leger had in die tijd zijn aandacht bij Aleppo en daar de handen meer dan vol aan. Zo kon IS met een verrassingsaanval Palmyra opnieuw innemen.

Russen

Het Syrische leger werd bij de inname van Palmyra gesteund door de luchtmacht van Rusland en door eenheden van Hezbollah. Bij de inname bleek te stad volledig verlaten; IS-strijders en hun families hadden hun biezen al gepakt.

Toeristische ruïnestad

Palmyra was een belangrijke stad voor Syrië, omdat het toeristisch van groot belang was. Het bracht vele bezoekers naar het land die de archeologische stad met zijn Romeinse monumenten en het grote stenen theater wilden bezichtigen. Met het uitbreken van de burgeroorlog in 2011 droogde die stroom toeristen op. Na mei 2015 IS ging over tot vernieling omdat het de pre-islamitische cultuur als heidens beschouwd.

Islamitische Staat in Mosul

4 maart 2017

In Irak wordt hard gestreden om IS uit Mosul te verdrijven. Het oostelijke deel van de stad is al IS-vrij, maar in West-Mosul vindt nog een gemeen gevecht plaats, die zich onder meer afspeelt in de nauwe straatjes van de stad. De strijd gaat gepaard met een chemische aanval. Het Internationale Rode Kruis maakt melding van een gifgasaanval, waarbij diverse gewonden vallen. De mortieren zouden zijn afgevuurd vanuit het nog niet bevrijde westelijke deel van de stad en slachtoffers hebben gemaakt in Oost-Mosul. IS wordt verdacht van de chemische aanval. De slachtoffers hebben last van ademhalingsmoeilijkheden en huidirritatie. Volgens het internationaal humanitair oorlogsrecht is het gebruik van chemische wapens verboden. IS heeft in Irak en Syrië al tientallen keren chemische wapens gebruikt.

Maart 2017

5 maart 2017

Iraakse troepen zijn bezig met een nieuw offensief in het westelijke deel van Mosul, met hulp van Amerikaanse elitetroepen en gevechtsvliegtuigen. IS verzet zich fel. Honderdduizenden mensen zijn de stad uitgevlucht. De vluchtelingen getuigen van verschrikkelijke omstandigheden onder het IS-regime. Ze moesten in ondergrondse ruimten leven en hadden nauwelijks te eten. De bewoners werden door IS gebruikt als menselijk schild.

Einde van kalifaat in Irak

Irak wil IS zo snel mogelijk uit het land verdrijven en het door IS zelf benoemde kalifaat achter zich laten. Het leger strijdt tegen zwaar geschut en scherpschutters van IS. Als Irak Mosul in zijn geheel weet te heroveren, betekent dat in feite het einde van het Iraakse deel van kalifaat. In Syrië krimpt het kalifaat ook zienderogen.

Vrijheidsbrug

6 maart 2017

De Vrijheidsbrug, de al-Hurriyah brug, in Mosul is door het Iraakse leger veroverd op IS en dat betekent dat de coalitie naar het centrum van de stad oprukt. Dat is in Mosul het laatste bastion van IS. De Vrijheidsbrug overspant de Tigris. Het Iraakse leger heeft nu twee van de vijf Tigris-bruggen in handen. De bruggen komen geschonden uit de strijd, ze worden gebombardeerd door de internationale coalitie om de aanvoerroutes voor IS af te snijden. IS is nog maar met een paar honderd strijders in de stad, maar ze kunnen stand houden vanwege de nauwe straatjes van Mosul. De kronkelige straatjes blokkeren het uitzicht en sluitschutters liggen klaar om af te vuren. In het westelijke deel van de stad ligt de moskee waar IS-leider al-Bagdadi in 2014 het kalifaat uitriep. Dat maakt de herovering van dit deel van de stad van symbolische grote waarde.

Aleppo en Raqqa

In Syrië hebben de IS-strijders zich teruggetrokken in het gebied rond Aleppo, op het platteland, en verschuilen ze zich in hun hoofdkwartier Raqqa. De toegangswegen tot Raqqa zijn geblokkeerd, waardoor een overwinning nabij lijkt. De verovering van het IS-bolwerk Raqqa lijkt een kwestie van tijd.

Amerikaanse commando

9 maart 2017

In het diepste geheim zijn een paar honderd Amerikaanse mariniers via Djibouti in Koeweit ingevlogen om een aanval in Syrië op IS-bolwerk Raqqa uit te voeren. President Trump zet er de 11de Marine Expeditionary Unit voor in. Met artilleriegeschut van de modernste soort (M777-howitzers) worden zware 155mm-granaten afgevuurd op IS. De M777’s zijn dodelijk precies. De inzet van de mariniers was onder de administratie van Barack Obama al voorbereid.

Raketten

Koerdische YPG-strijders en rebellen zijn op de grond bezig met het afsnijden van Raqqa van de rest van het door IS bezette gebied. Amerika heeft in maart 2017 ongeveer zesduizend militairen in Irak en Syrië. De meesten zitten in Irak om het Iraakse leger en strijders te adviseren en trainen. Bij Mosul doen de Amerikanen niet actief mee in de strijd. Wel worden er commando’s ingezet (US Navy SEAL's van de marine en Delta Force van de landmacht) om leiders van IS te pakken. IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is nog niet gelokaliseerd en werd in 2014 voor het laatst in het openbaar gezien. Amerika maakt in de jacht op IS-leiders gebruik van MQ Reaper-drones, die Hellfire-raketten af kunnen vuren.

Tabqavliegveld

27 maart 2017

Syrische rebellen hebben met steun van Amerika het Tabqavliegveld bij Raqqa in handen, een belangrijke stap in de verovering van Raqqa. Amerika dropte Koerdische en Arabische strijders, die als de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) tegen IS vechten, bij Tabqadam in de Eufraat. Daar werd ook Amerikaans artillerievuur bij gebruikt. De dam viel in 2014 in handen van IS en voerde er massaslachtingen uit. De vrees was dat IS de dam op zou blazen om zo een overstroming te veroorzaken. De SDF heeft nu een nieuwe aanvalsroute naar Raqqa. Amerikaanse adviseurs zijn ter plekke en Amerika zet Apachehelikopters en artillerie van het Marine Corps in. Amerika is van plan nog meer militairen te sturen en Trump wil IS op een ongekend agressieve manier IS in Syrië aanpakken.

Turkije

Turkije is niet blij met de steun van Amerika aan SDF, omdat de Koerdische YPG-militie erbij is betrokken. Turkije en de YPG zijn aartsvijanden. De strijd om de herovering van Raqqa is desondanks begonnen.

April 2017

Eind april 2017 heeft het Iraakse leger driekwart van westelijk Mosul heroverd. De IS-vlaggen zijn van de gebouwen gehaald.

Maart 2017

Legenda
A. Mosul
B. Raqqa
C. Aleppo
D. Palmyra
E. Vrijheidsbrug
F. Djibouti

Lees verder

© 2017 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Versplintering van het Islamitische Staat kalifaat in 2017Versplintering van het Islamitische Staat kalifaat in 2017Het jaar 2017 is het jaar waarin maand na maand het kalifaat van Islamitische Staat (IS) krimpt. In juli 2017 wordt Mosu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Central Intelligence Agency, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/syrische-leger-herovert-palmyra-opnieuw-op-is~a4469291/ Geraadpleegd op 1 april 2017
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/rode-kruis-meldt-eerste-chemische-aanval-in-mosul~a4470086/ Geraadpleegd op 1 april 2017
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/iraakse-leger-verovert-vrijheidsbrug-in-mosul-maar-tijdperk-is-nog-niet-voorbij~a4470763/ Geraadpleegd op 1 april 2017
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/aanval-op-raqqa-voor-het-eerst-groot-aantal-amerikaanse-militairen-in-syrie~a4472179/ Geraadpleegd op 1 april 2017
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/belangrijke-overwinning-op-is-vliegveld-bij-raqqa-in-handen-van-coalitie~a4479508/ Geraadpleegd op 1 april 2017

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – maart 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 01-08-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 6
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!