InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – februari 2017
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – februari 2017

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – februari 2017 In februari 2017 wordt het iets rustiger rond de terreurbeweging Islamitische Staat. Dit wil niet zeggen dat de jihadisten, die vooral actief zijn in Syrië en Irak, verslagen zijn. Ze staan niet meer elke dag vooraan in het nieuws. Die positie is overgenomen door Donald Trump, de nieuwe president van de Verenigde Staten. De Iraakse stad Mosul is nog steeds voor de helft in handen van IS en het Iraakse regeringsleger vecht tegen ze met hulp van de Koerdische peshmerga’s, sjiitische milities en de Internationale Coalitie. Ze staan voor de Tigris; nu moeten de wijken aan de overkant van de rivier nog worden bevrijd.

De strijd tegen Daesh in februari 2017


Zelfmoord om uit handen van Islamitische Staat te blijven

Begin februari wordt bekend dat een jonge Brit zelfmoord heeft gepleegd om niet in de klauwen van Islamitische Staat te vallen. De 20-jarige Ryan Lock vocht met de Koerdische troepen tegen IS. Hij was actief in Syrië tijdens een offensief om Raqqa en wilde koste wat kost niet levend gevangen genomen worden door de terreurgroep. De familie van Lock kreeg in december 2016 bericht dat hun zoon was omgekomen, naar blijkt door zelfmoord. De strijder wilde niet als propagandamiddel door IS worden gebruikt. Pro-Koerdische strijders hebben in een ceremonie in de Koerdische stad Rojava afscheid genomen van hun strijdmakker. Zijn lichaam werd daarna overgedragen aan de Britten van het Britse Consulaat.

Islamitische Staat in februari 2017

Donald Trump

President Donald Trump van Amerika wil in deze februarimaand een plan van de Amerikaanse stafchefs waarin ze hem voorleggen hoe ze IS gaan verslaan. Ondertussen vaardigt Trump een decreet uit dat als inreisverbod moet gelden voor mensen uit zeven overwegend islamitische landen. De achtergrond van het decreet is om terroristen te weren. De Amerikaanse federale rechter heeft het decreet inmiddels opgeschort.

Nederland tankervliegtuig

Nederland heeft een KDC-10 tankervliegtuig naar Midden-Oosten gestuurd. Het toestel gaat bijdragen aan de strijd tegen IS. Uit veiligheidsoverwegingen is niet bekendgemaakt waar hij exact ingezet gaat worden. Met de KDC-10 vlogen ruim dertig militairen mee. Het toestel gaat samenwerken met de coalitiepartners en kan in vlucht zo'n 100.000 liter brandstof overpompen.

Mosul en de Tigris, gezien vanuit een Amerikaanse Blackhawk helikopter - 2003 / Bron: Sgt. Michael Bracken, Wikimedia Commons (Publiek domein)Mosul en de Tigris, gezien vanuit een Amerikaanse Blackhawk helikopter - 2003 / Bron: Sgt. Michael Bracken, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Mosul

Het oostelijke deel van Mosul is in handen van het regeringsleger. Ze staan voor de taak de Tigris over te steken naar het westelijke deel van de stad, waar terreurorganisatie IS nog heerst. Het is een moeilijke strijd in Mosul, vanwege de nauwe straatjes en het gevaar van truckbommen. In het oostelijke deel van de stad wonen naar schatting nog zo’n 750.000 burgers.

Truckbommen

Gepantserde trucks, voorzien van dikke platen staal, rollen door de straten en als ze hun doel gevonden hebben worden ze tot ontploffing gebracht. Ze zitten vol explosieven. Mensen die het zien aankomen, burgers zowel als soldaten, maken zich uit de voeten. De ontploffing tilt de grond als het ware op en laat hem weer vallen. De explosies zijn zo zwaar dat huizen vlakbij uit elkaar spatten en gebouwen in de buurt ernstig beschadigd raken. De lucht raakt vol rook en stof. Sinds de jihadisten van IS Mosul in handen hebben, sinds juni 2014, is de stad een strijdperk. Burgers die nog in de stad leven zijn meermalen slachtoffer van de truckbommen, ook al zijn de soldaten van het Iraakse leger het doel. De burgers, van wie het huis door een truckbom is vernield, kunnen niet anders dan hun boeltje pakken en naar een vluchtelingenkamp gaan en zich bij de tienduizenden voegen die daar al eerder naartoe gingen. De kampen zijn opgezet voor de duur van het offensief. Een truckbom laat veel verwrongen staal en puinhopen achter en niemand weet precies hoeveel burgerslachtoffers er al zijn gevallen. Ondertussen is de stad een chaos door de vele barricaden met puin, afval en olijfbomen die zijn opgeworpen om de truckbommen tegen te houden.

Scherpschutters

De truckbommen – de soldaten en burgers zagen tijdens het offensief al meer dan 300 rijden en ontploffen – worden begeleid door geweervuur van scherpschutters. De kogels fluiten de achtergebleven burgers om de oren. De Mosul-brigade van contraterrorisme gebruikt huizen die nog heel zijn als hoofdkwartier, onderkomens voor de soldaten en gevangenis. Het leger wordt daarbij geholpen door burgers die soldaten opnemen in hun huis. De prijs voor dergelijke hulp kan hoog zijn. IS stuurt de truckbommen naar die locaties waarvan ze weten dat er soldaten van het regeringsleger zijn ondergebracht. De strijd om Mosul is extra zwaar en moeilijk omdat hij plaatsvindt in een gebied waar veel burgers verblijven. Mosul was een mooie stad met een goed opgeleide, welvarende bevolking.

Koerdische peshmerga’s en sjiitische milities vechten aan de kant van het regeringsleger tegen IS en straaljagers en helikopters van de Amerikaanse luchtmacht geven namens de Coaltion of the Willing luchtsteun aan de grondtroepen.

4 februari 2017 en Raqqa

Syrische troepen, die worden gesteund door de Internationale Coalitie starten een nieuw offensief in Raqqa om IS daar te verdrijven. Raqqa wordt beschouwd als de hoofdstad van de jihadistische terreurbeweging en is sinds 2013 in handen van IS. Sinds december 2016 staan de Syrische milities voor de stad, maar de opmars gaat niet voortvarend. Nu willen ze de stad omsingelen.

5 februari 2017 en Turkije

Turkije pakt 748 mensen op die banden zouden hebben met IS. Antiterreureenheden arresteerden ze in de steden Adiyaman, Bursa, Ankara, Istanbul, Izmir en tegelijk in vele woningen in achttien Turkse provincies. Het maakt duidelijk hoe diep Islamitische Staat zich in het land heeft genesteld en hoe de organisatie werkt aan buitenlandse netwerken. Bij de politieactie zijn documenten gevonden en concrete plannen voor aanslagen. In Turkije alleen zouden 3000 mensen banden hebben met terreurorganisatie IS. In de nacht van Oud en Nieuw 2017 heeft Turkije aan den lijve ondervonden waar dat toe kan leiden: Istanbul werd geraakt door een terroristische aanval die door een IS-aanhanger werd gepleegd.

7 februari 2017 en al-Bab

Aleppo, het grootste bolwerk van IS in Syrië, is geheel omsingeld na afsluiting van de laatste aanvoerroute naar al-Bab. IS heeft nu geen verbindingsweg meer met Raqqa en Deir-el-Zor. De gebieden rondom Aleppo krijgen nog wel regelmatig te maken met zelfmoordaanslagen. Het Vrije Syrische Leger probeert nu eerst al-Bad te veroveren.

19 februari 2017 en West-Mosul

Op zondag 19 februari start het offensief voor West-Mosul. Het Iraakse leger laat eerst strooibiljetten boven de stad uitstrooien om de burgers te informeren en IS-strijders te waarschuwen voor het offensief en op te roepen de wapens neer te leggen. Het offensief start met een luchtaanval op het vliegveld en een actie van grondtroepen. IS antwoordt met twee zelfmoordaanslagen waarbij vijf mensen omkomen. De aanslagplegers waren mannen met bomvesten aan.

Februari 2017

Legenda
A. Mosul
B. Raqqa
C. Adiyaman
D. Bursa
E. Ankara
F. Istanbul
G. Izmir
H. Rojava
I. al-Bab
J. Aleppo
K. Deir-al-zor

Lees verder

© 2017 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Central Intelligence Agency, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.telegraaf.nl/buitenland/27549430/__Zelfmoord_Brit_in_Syrie__.html Geraadpleegd op 6 januari 2017
  • http://www.telegraaf.nl/buitenland/27519061/__Trump_wil_plan_om_IS_te_verslaan__.html Geraadpleegd op 6 januari 2017
  • http://www.nu.nl/binnenland/4425024/nederlands-tankervliegtuig-helpt-bij-strijd.html Geraadpleegd op 6 januari 2017
  • https://www.theguardian.com/world/2017/feb/01/battle-for-mosul-iraq-isis-fighting Geraadpleegd op 6 januari 2017
  • http://www.nu.nl/syrie/4442886/syrische-troepen-beginnen-nieuw-offensief-in-raqqa.html Geraadpleegd op 6 januari 2017
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/05/turkije-pakt-netwerk-islamitische-staat-aan-6562332-a1544643 Geraadpleegd op 6 januari 2017
  • Friesch Dagblad - IS-bastion al-Bab omsingeld door leger en rebellen - 7 februari 2017
  • Leeuwarder Courant - 20 februari 2017 - Offensief tegen IS in West-Mosul gestart
  • Afbeelding bron 1: Sgt. Michael Bracken, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – februari 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 28-02-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 10
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!