nieuws uitgelicht

Gambia 2017: Yahya Jammeh vertrekt na inmenging Ecowas

Gambia 2017: Yahya Jammeh vertrekt na inmenging Ecowas In 2016 werden in Gambia presidentsverkiezingen gehouden. President Yahya Jammeh die al 22 jaar aan de macht was, werd van de troon gestoten door Adama Barrow. Jammeh kwam aan de macht door een coup. Daarvoor was hij militair. Hij pleegde de coup met meerdere andere militairen die hij vervolgens allemaal uitschakelde. Jammeh regeert met ijzeren hand in het West-Afrikaanse land. De politieke crisis ontstond toen hij in januari 2017 aangaf niet op te stappen.

Wie is Yahya Jammeh uit Gambia?

Yahya Jammeh is een Jola. Dit is een stam in Gambia. Hij heeft meerdere keren aangegeven dat hij niet wil dat een lid van de Mandinka's (de grootste stam in Gambia) president wordt en dat hij nog liever sterft voordat dit gebeurt. Hij loopt altijd in enorme witte gewaden rond. Waarschijnlijk voorzien van allerlei kogelvrije vesten daaronder. Wie met de president van Gambia wil spreken moet hem aanspreken met een lange rij namen. Hij heeft zichzelf de volgende benaming toegedicht en mensen die hem aanspreken moeten die ook gebruiken: His Excellency Sheikh Professor Alhaji Dr. Yahya Abdul-Aziz Awal Jemus Junkung Jammeh Naasiru Deen Babili Mansa. Jammeh loopt altijd met een Koran in de hand en begint elke rede met gebeden en passages uit de Koran. Veel mensen vinden het vooral vreemd dat hij altijd met een Koran rondloopt, omdat je gewassen moet zijn om dat te doen (abolution) en dat onmogelijk is als je je in een groot gezelschap bevindt en onderweg bent.

Een eigen weg en een heel militair apparaat

De president heeft een heel eigen weg die naar het vliegveld van Yundum leidt. Deze weg is alleen begaanbaar voor hem. Hij wordt altijd geescorteerd door militairen met machinegeweren. Als hij onderweg is, moet iedereen stoppen. Het verkeer wordt aan de kant gezet en dat kan soms uren duren. Wie niet in de gaten heeft dat hij de auto aan de kant moet zetten en per ongeluk tussen de stoet terechtkomt, kan rekenen op een zware afstraffing. Wie als persoon langs de weg niet goed oplet, wordt zo overreden door de stoet. Hulp wordt daarna niet geboden. Regelmatig sterven mensen door de langsrazende colone van de president. De vele moderne wagens met veiligheidspersoneel en militairen met boordmitrailleurs rijden als gekken en zijn genadeloos.

De Jungullers

De president van Gambia wordt bijgestaan door een soort doodseskaders. Gambianen weten als geen ander dat als de Jungullers bij je aankloppen het gebeurt is met je. Zij zijn zeer goed getrainde militairen. De Jungullers worden verantwoordelijk gehouden voor heel veel verdwijningen en doden. De Junggulers worden ook wel aangeduid met black-black. Het is een elite in paramilitaire stijl waarvan de leden altijd in het zwart gekleed gaan. De president zelf gaf altijd de bevelen voor martelingen en het doden van mensen. Mensen die tegen de president waren werden van huis gehaald. Dat maakte ook dat Gambianen in publiek nooit iets slechts over hem durfden te zeggen en vaak ook niet in eigen kring. Gewoon omdat ze niet wisten wie er allemaal meeluistert.

Voor de verkiezingen van 2016 in Gambia

Voor de verkiezingen van 2016 besloot Yammeh een aantal oppositieleden, onder andere voorzitter Darboe van de United Democratic Party op te sluiten voor drie jaar. Hij en anderen hadden meegedaan met een vreedzame betoging. Solo Sanding, een andere oppositieleider moest deze opsluiting met de dood bekopen. De oppositieleden werden opgesloten vanwege het meedoen aan de betogingen. En betogingen mogen niet in Gambia. Dat merkten studenten ook die in 2000 protesteerden. Twaalf van hen en een journalist vonden de dood toen het protest werd neergeslagen. Eerder overleden twee studenten en daar protesteerden de studenten tegen.

De verkiezingen in Gambia van 2016

Op 1 december 2016 waren de verkiezingen in Gambia. Dat gaat heel anders dan in Nederland. Mensen moeten zich melden, moeten zich legitimeren en gooien dan een knikker in de stembus met de naam erop van wie zij denken dat de nieuwe president moet worden. Jammeh heeft altijd gezegd dat dit een goed kloppend systeem is. Bij het tellen van de knikkers zijn altijd vertegenwoordigers van alle partijen om te zien of het allemaal klopt.

Voorafgaande aan de verkiezingen

Voor het echter 1 december was, maakte Jammeh het onmogelijk voor mensen om met elkaar te communiceren. Hij sloot alle telefoon- en internetverbindingen. Zeker twee dagen konden mensen in het land niet met elkaar communiceren via dat medium, maar wisten ook familieleden in het buitenland niet wat er gebeurde. Via slinkse wegen wisten sommigen toch informatie naar buiten te smokkelen met telefoonkaarten van maatschappijen in andere landen. Zij namen hele tv-programma’s op en zonden die uit via live-kanalen. De tellingen namen heel veel tijd in beslag en uiteindelijk werd bekend dat Jammeh had verloren van Adama Barrow, een zakenman die lang in Engeland woonde. Barrow bracht zeven oppositiepartijen bij elkaar en behaalde ruim 45% van de stemmen. In Gambia was het groot feest, mensen waren blij dat ze van het schrikbewind van Jammeh af zouden zijn. De president belde in een live uitzending met de nieuwe president, feliciteerde hem en liet hem weten de overdracht goed te zullen regelen. Een week later kwam hij daar op terug. Hij zei toen dat er fraude was gepleegd en dat hij de resultaten niet accepteerde. Hij zei ook dat hij niet zou aftreden. Hij ging in beroep bij de Hoge Raad die een hoorzitting zou moeten houden, maar dat gaat niet omdat hij alle rechters heeft ontslagen. Pas in mei zou dat kunnen. De Ecowas, de Economic Community of West African States waarschuwde toen al dat ze militair zou ingrijpen als Jammeh de macht niet zou overdragen op 19 januari. Overigens heeft Jammeh alle rechters van die Hoge Raad in 2015 ontslagen. Zij zouden die zaak moeten bekijken. Nu er geen rechters zijn en die moeten worden ingevlogen, kan de zaak eigenlijk gewoonweg niet behandeld worden. Op 17 januari 2017, twee dagen voor de inauguratie van de nieuwe president, riep Jammeh de noodtoestand uit voor 90 dagen. Dat betekent dat alles dat negatief is, neergeslagen mag worden en hij het voor het zeggen heeft.

Negatief reisadvies voor Gambia

Vanaf 17 januari 2017 was er een negatief reisadvies en werden toeristen met vliegtuigen vol uit het land gehaald. Geboekte reizen gingen niet door. In het land zelf heerste angst. Grote angst. Mensen vluchtten daarom naar aanpalende landen als Senegal of zorgden ervoor dat ze genoeg eten en drinken in huis hadden om het even uit te zingen.

Ziekten genezen, homo’s vermoorden

Jammeh heeft naast zijn politieke carrière ook wat andere opvallende zaken gedaan. Zo zei hij ziekten te kunnen genezen door drankjes en handoplegging. Homoseksualiteit in het land is verboden en daar staat de doodstraf op. Van een vrije pers in het land is al heel lang geen sprake meer. Alle nieuwsmedia die kritisch over hem waren zijn gesloten en veel van de journalisten verdwenen. In 2012 liet hij alle ter dood veroordeelden daadwerkelijk executeren.

Ecowas valt Gambia binnen

Toen 19 januari dichterbij kwam, besloten de omringende landen en de Ecowas-landen Gambia binnen te vallen. Op 20 januari was dat ook daadwerkelijk het geval. Er wordt gezegd dat er in Kanilai is geschoten (dit is de woonplaats van Jammeh), maar dat is nergens bevestigd. Wel was er een enorme militaire macht in het land. Jammeh kreeg opnieuw de tijd om af te treden. Hij nam daar ruim de tijd voor en pas op 21 januari 2017 liet hij zelf in een persverklaring weten dat hij zou aftreden en het land zou verlaten. Mensen waren daar niet gerust op en wachtten tot ze hem het vliegtuig daadwerkelijk in zagen stappen. Het leger had eerder overigens al aangegeven niet te gaan vechten met de Ecowas-militairen. De legerbaas had al aangegeven dat hij zijn mannen niet offert voor deze zaak. In lijn met de vriendelijke en vredelievende aard van de Gambianen die snel vergeven en vergeten.

Naar detail: zoon van Adama Barrow overlijdt

De nieuwe president Adama Barrow verloor op 18 januari terwijl hij in het buurland was, zijn 8 jaar oude zoon. Het kind was aangevallen door een hond. Barrow kon niet bij de islamitische begrafenis van zijn eigen kind zijn daardoor. De dagen erna mocht hij felicitaties in ontvangst nemen voor zijn inauguratie die in Senegal plaatsvond, omdat het in Gambia zelf niet veilig was. Ook dat is niet vreemd in Gambia: na het overlijden van een geliefde wordt vaak even gerouwd en dan is het weer business as usual.

Jammeh vertrekt

Nadat Ecowas het ultimatum had verlengd en verlengd, besloot Jammeh dan toch op zaterdag 21 januari te vertrekken. Hij vertrok met een privévliegtuig en onder andere een aantal van zijn auto's. Nederlandse media lieten later weten dat hij ook met de staatskas is vertrokken waardoor die leeg zou zijn. Op foto's was te zien dat ook The statehouse volledig leeg was. Later werd ook nog bekend gemaakt dat het Statehouse vergiftigd zou zijn. In de airco zouden stoffen zijn gestopt die dodelijk zijn. Gezocht werd nog naar een enorme arsenaal van wapens. Waar die zijn gebleven weet niemand. Zelfs de soldaten van het Statehouse werden achtergelaten zonder maar een enkel geweer.

Lees verder

© 2017 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoogtepunten van GambiaElke uithoek van Gambia is de moeite waard: de kuststreek, de Gambia rivier, de natuurreservaten met de mooie tropische…
Duurzaam toerisme in GambiaHet mooiste kleine land van Afrika, The Gambia, ziet het aantal toeristen van jaar tot jaar groeien. Door het aangename…
Gambia, een tropisch vakantielandGambia, een tropisch vakantielandGambia, één van de kleinste landen van Afrika. Een voordelige bestemming wat druk bezocht wordt door toeristen. Met veel…
Gambia: telefoneren en Cleaning DayWie vaker in Gambia verblijft, merkt dat er heel veel aparte dingen opvallend. Zo is er in het land eens per maand een C…

YFU helpt scholieren en gezinnen met uitwisselingYFU helpt scholieren en gezinnen met uitwisselingWie van avontuur, reizen en interculturele uitwisseling houdt, kan terecht bij de YFU: Youth For Understanding. Opgerich…
Sluipschutter of scherpschutter: wat is het verschil?Sluipschutter of scherpschutter: wat is het verschil?Een sluipschutter (Amerikaans: sniper) is een uiterst gevorderde opgeleide soldaat of militair. Hij is getraind in elimi…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Gambia 2017: Yahya Jammeh vertrekt na inmenging Ecowas"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Laatste update: 25-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Gambia
Bronnen en referenties: 4
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!