InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – januari 2017
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – januari 2017

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – januari 2017 Islamitische Staat, die we kortweg IS noemen, maar die ook wel ISIS of Daesh wordt genoemd, laat op de eerste januari van 2017 met knallen van zich horen. Aanhangers van de terreurgroep plegen op de eerste dag van het jaar een aanslag op een nachtclub in Istanbul en een zelfmoordaanslag in het drukke centrum van Bagdad. Als we het in Mosul, Raqqa of Aleppo niet kunnen redden, dan slaan we elders toe, lijkt IS daarmee te willen zeggen. Ondertussen gaat de strijd om Mosul door. De stad is belegerd en Iraakse militairen dringen steeds verder op naar het centrum, maar de herovering op IS gaat langzaam.

De ontwikkelingen van Islamitische Staat in januari 2017


Mosul in Irak

De strijd om Mosul is een nieuwe fase ingegaan. Het Iraakse leger richt zich op het offensief om de stad te bevrijden en Islamitische Staat er met wortel en tak te verdrijven. Eenheden van het Iraakse leger zijn de oostelijke wijken van Mosul binnengedrongen en doen pogingen om die opmars door te zetten en verder de stad binnen te komen. In december 2016 stokte die opmars en in januari wil het leger, samen met Koerdische peshmerga’s en sjiitische milities, doordrukken. Er nemen 100.000 soldaten aan het offensief deel. De grondtroepen krijgen luchtsteun van de internationale coalitie en worden geadviseerd door Amerikaanse militairen. De Amerikanen en ander coalitieleden vechten op de grond niet mee. Zij geven adviezen, trainingen en luchtsteun.

Burgers

Veel burgers van Mosul kunnen geen kant op. Er zouden naar schatting nog 1 tot 1,5 miljoen burgers in de stad vastzitten. Zij blijven zoveel mogelijk in hun huizen totdat de stad is bevrijd. Irak denkt dat het nog wel tot eind maart 2017 duurt eer de stad helemaal heroverd is op Islamitische Staat. Mosul is de laatste grote stad in Irak die nog in handen is van de extremistische IS. De belegering begon half oktober 2016. Het Iraakse leger drong in het noorden en zuiden de stad binnen en rukte op naar wijken in het oosten van Mosul.

Gebrek aan voedsel water

De militairen leren dagelijks de situatie beter in te schatten en leren wat ze wel en niet moeten doen om zo min mogelijk burgers en eigen soldaten in gevaar te brengen en zo groot mogelijke vooruitgang te boeken. Soms vinden gevechten plaats in de enge straatjes van Mosul. Ze zijn voor een deel getraind door militairen van de coalitie. Het beschermen van de burgers maakt onderdeel uit van die trainingen. Angst om in kruisvuren te belanden heeft tot aan januari 2017 ongeveer 120.000 burgers de stad doen ontvluchten. Velen verlaten Mosul vanwege de gevaren die ze er lopen en vanwege het feit dat hun geld opraakt en er gebrek is aan voedsel en water.

Mosul

Legenda
A. Oost Mosul
B. West-Mosul
C. Tigris
D. Universiteit
E. Gecotroleerd door regeringsleger
F. Gecontroleerd door IS


Januari 2017

2 januari 2017

In het district van Sharqat zijn tijdens beschietingen door IS twee kinderen geraakt en omgekomen. Het gebied werd met mortiergranaten beschoten. In Sabka kwam een van die granaten in de buurt van een school terecht. Daarbij werden de twee kinderen gedood. Veiligheidstroepen hebben het IS offensief afgeslagen.

In het noorden van de provincie heeft IS haar positie versterkt en in dat gebied hebben de veiligheidstroepen na de aanval een avondklok ingesteld. Eerder deze dag probeerden leden van IS het gebied van Sharqat binnen te sluipen om de weg van Mosul naar Tikrit af te snijden. Deze aanval werd door de veiligheidstroepen verijdeld.

Baiji

In de regio van de stad Baiji rukt militaire versterking op, gesteund door gevechtsvliegtuigen, om tegenwicht te bieden aan de aanvallen door Islamitische Staat. IS is ten noorden van de stad actief en militaire versterkingen van het Iraakse regeringsleger moeten de jihadisten ontmoedigen. De extremisten van IS hadden een dorp ten noorden van Baiji op een gewelddadige manier aangevallen.

9 januari 2017

Amerikaanse commando's voeren een operatie uit in oostelijk Syrië, bij Deir al-Zour, met als doel enkele kopstukken van IS op te pakken. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat er 25 jihadisten bij de operatie zijn gedood. Commando's voerden de operatie in anderhalf uur tijd uit. Voor identifictie namen ze enkele gevangen en lichamen mee in de helikopter. Het Pentagon bevestigt de actie, maar laat zich niet uit over het resultaat.

Zelfmoordtrucks

9 januari 2017

De oostkant van Mosul is grotendeels in handen van het Iraakse leger, meldt een Iraakse generaal tijdens een persconferentie dicht bij het front. Het wordt als een belangrijke doorbraak gezien in de strijd om de stad. De verovering van de stad gaat langzamer dan gedacht. Irak rekende erop dat het voor het einde van 2016 al gedaan zou zijn, maar dat valt tegen. Barack Obama is nog tot 20 januari president van Amerika en hij rekent erop dat de herovering nog tijdens zijn zittingsperiode een feit zal zijn. IS verzet zich onder meer met zelfmoordtrucks. De terreurgroep heeft een wagenpark van trucks die vol explosieven worden gestopt en op enig moment naar een doel gereden en tot ontploffing gebracht. Het Iraakse leger verovert delen van de oever van de Tigris en de universiteit van Mosul. Dat gebouw zou worden gebruikt als IS-hoofdkwartier. Irak heeft ook de Grote Moskee in handen. In die moskee riep de hoogste man van IS, Abu Bakr al Bagdadi, in 2014 het islamitische kalifaat uit. West-Mosul, aan de overkant van de Tigris, is nog steeds in handen van IS.

Palmyra in Syrië

Tetrapylon van Palmyra / Bron: Yosemite, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Tetrapylon van Palmyra / Bron: Yosemite, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
20 januari 2017
IS is opnieuw in Palmyra - in december 2016 veroverde het nogmaals de stad toen de regeringstroepen van Assad vooral met Aleppo bezig waren - en neemt explosieven mee naar de historische woestijnstad. De Syrische staatstelevisie maakt melding van verwoesting van de Tetrapylon, een van de bekendste monumenten van Syrië, en een deel van het Romeins amfitheater. Op satellietbeelden is de verwoesting te zien. De Tetrapylon ligt in puin; er staan nog maar vier van de zestien pilaren overeind. Het is niet precies bekend wanneer de verwoesting heeft plaatsgevonden, Syrische deskundigen vermoeden tussen 26 december 2016 en 10 januari 2017. Het vernielen van een werelderfgoed site wordt beschouwd als een oorlogsmisdaad. In 2015 vernielde IS al grote delen van de historische stad. De belangrijke religieuze plaats wordt door IS beschouwd als een plek van afgoderij. De overblijfselen van de stad worden vernield en eeuwenoude monumenten worden gebruikt als executieplek. Palmyra ligt op een voor IS strategisch belangrijk knooppunt.

Tetrapylon

De Tetrapylon dateert uit de Romeinse tijd. Het was voor de Romeinen een manier om een kruising van wegen in te richten en om de saaiheid van een lange hoofdweg te doorbreken. Het lijkt op een rotonde en de Arc de Triomphe in Parijs. Wagens konden er een rondje draaien en elkaar dan passeren.

26 januari 2017

Oost Mosul is bevrijd en de mensen pakken het leven weer op. De kinderen spelen en voetballen, maar de meesten hebben twee jaar lang geen onderwijs gehad. IS verplichtte een indoctrinerende onderwijsmethode, met rekenen met granaten in plaats van met appels. Onderwijzers die toch via de eigen methode lesgaven, werden geëxecuteerd. De Universiteit is een puinhoop en de boeken van de universiteitsbibliotheek zijn verbrand. Granaatkraters worden gedempt, rommel opgeruimd en IS-graffiti overgeschilderd. Mensen proberen zo goed en zo kwaad het gewone leven op te pakken. Vanuit Erbil komen vele vluchtelingen terug naar de stad.

Januari 2017

Legenda
A. Mosul
B. Baiji
C. Tikrit
D. Sharqat
E. Deir al-Zour
F. Palmyra
G. Erbil

Lees verder

© 2017 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Central Intelligence Agency, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.nu.nl/buitenland/4371875/leger-irak-start-nieuwe-fase-offensief-iraakse-stad-mosul.html geraadpleegd op 2 januari 2017
 • https://www.theguardian.com/world/2017/jan/01/iraqi-forces-in-mosul-performing-at-their-peak-says-us-commander l geraadpleegd op 2 januari 2017
 • http://www.iraqinews.com/iraq-war/military-reinforcements-arrive-baiji-deter-attacks/ l geraadpleegd op 2 januari 2017
 • http://www.iraqinews.com/iraq-war/security-forces-impose-curfew-sharqat-shelling/ l geraadpleegd op 2 januari 2017
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/commando-s-vs-doden-25-personen-tijdens-geheime-operatie-tegen-is~a4446005/ geraadpleegd op 10 januari 2017
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/doorbraak-voor-iraakse-leger-in-strijd-om-mosul-oostkant-grotendeels-heroverd~a4450248/ geraadpleegd op 18 januari 2017
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-blaast-opnieuw-historische-monumenten-palmyra-op~a4451076/ geraadpleegd op 22 januari 2017
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tetrapylon geraadpleegd op 22 januari 2017
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/26/zo-was-het-leven-in-mosul-onder-islamitische-staat-6415750-a1543152 geraadpleegd op 22 januari 2017
 • Afbeelding bron 1: Yosemite, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – januari 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 01-08-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 11
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!