InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – december 2016
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – december 2016

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – december 2016 Een coalitie van Iraakse regeringstroepen, Koerdische peshmergas en sjiitische milities is sinds half oktober 2016 opgerukt naar Mosul: de stad wordt belegerd. De troepen worden ondersteund met luchtsteun van de Coalition of the Willing, waar ook Nederland deel van uitmaakt. In en om de stad wordt een gemene oorlog gevoerd waarbij huis voor huis moet worden veroverd op IS en waarbij de terroristen burgers als menselijk schild gebruiken. Om de stad over te nemen van IS is geduld nodig: het kan wel tot ver in 2017 duren. Wat gebeurt er in december 2016?

Islamitische Staat in de Eufraat Vallei

Zodra Mosul is gevallen wil de coalitie oprukken naar de vrijwel geïsoleerde stad Tal Afar, om daarna stroomopwaarts door te stoten naar de Eufraat en de Eufraat Vallei. De herovering van Mosul kost veel tijd; de coalitie dendert niet ‘even’ over de extremisten van IS heen. Betrokken generaals, zoals de Britse generaal Rupert Jones, roepen dat er geduld nodig is om deze slag te winnen. De duizenden jihadisten zitten niet lijdzaam op hun ondergang te wachten; ze verzetten zich fel. Ze worden belegerd door een coalitie-leger van honderdduizend manschappen, gesteund door gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie.

Mosul

De belegering van Mosul is een drama voor de bewoners van de stad. Er zijn naar schatting nog 650.000 burgers aanwezig. Er is gebrek aan water en voedsel na weken van belegering en vooral voor de armere bewoners is het moeilijk om voldoende eten op tafel te krijgen. Voedsel is moeilijk te krijgen en wat er is wordt tegen woekerprijzen verhandeld. De aanvoerlijnen zijn door de strijd onderbroken. De IS-strijders hebben zich ondertussen ingegraven en verstoppen zich onder de burgers, wat de strijd extra lastig maakt. De burgers wordt verboden te vertrekken uit de stad en ze worden als menselijk schild gebruikt.

Water en voedsel

Een belangrijke waterleiding is geraakt tijdens de strijd en technici kunnen de leiding niet repareren omdat het in een gebied ligt waar wordt gevochten. Het watergebrek lijkt uit te draaien op een humanitaire ramp. Vanwege het water- en voedselgebrek is het belangrijk dat Mosul zo snel mogelijk wordt ontzet.

Irak en Syrië

Generaal Jones laat in The Guardian weten dat hij verwacht dat IS halverwege 2017 uit alle steden en dorpen in Irak zal zijn verdreven. Het grondgebied dat IS afgelopen jaren had veroverd is al voor 56 procent gekrompen. In Syrië is IS 28 procent van het bezette gebied kwijt.

Informatie over Daesh

Met het terugtrekken van de extremisten verwerft het Iraakse leger en de coalitie steeds meer informatie over IS (Daesh). Hun voormalige verblijven leveren informatie op, de achtergebleven voertuigen en wapens en de deserteurs of gevangen genomen jihadisten.

Na de val van Mosul zal het leger nog meer informatie ontdekken, waarmee IS nog beter te bestrijden is en aanslagen zijn te voorkomen. Na de val van Manbij in Noord-Syrië, in augustus 2016, werd er ook veel informatie aangetroffen in de vorm van computerbestanden, USB-sticks en andere data. Het werd ontrafeld en bestudeerd en met de informatie uit die onderzoeken werden onder meer plannen voor aanslagen in Europa ontdekt.

Premier al-Abadi

Haider al-Abadi, premier van Irak, is optimistisch, want het moreel van IS is tanende, weet hij. Ook al-Abadi verwacht dat de strijd tot in 2017 zal duren. Hij heeft goede hoop dat de nieuwe president van Amerika, Donald Trump, zijn regering extra zal steunen, zoals Trump tijdens zijn verkiezingscampagne heeft beloofd.

December 2016

6 december 2016

Libische militie herovert Sirte op IS. De havenstad werd door IS ook wel 'poort naar Rome' genoemd. Met de verovering van de Libische stad kwam IS dicht in de buurt van Europa. De herovering op IS heeft acht maanden geduurd en heeft vele doden en gewonden opgeleverd.

11 december 2016

Palmyra is voor de tweede keer ingenomen door IS. De monumentenstad werd in maart 2016 bevrijd van de terroristen en nu wapperen de zwarte vlaggen er weer. Het is een keerpunt in de strijd tegen IS, omdat de terreurgroep door het innemen van Palmyra niet meer alleen terrein verliest. Bovendien zou IS luchtafweergeschut hebben buitgemaakt.

12 december 2016

Europa stuurt noodhulp naar Mosul en Erbil. Vrachtvliegtuigen brengen dekens, tenten, keukensets, slaapmatten en spullen voor de persoonlijke hygiëne. Ook wordt er onderwijs- en medisch materiaal en generatoren naar Irak gebracht. Bovendien zendt de Europese Commissie 134 miljoen euro aan humanitaire hulp.

Aleppo

23 december 2016

Aleppo is nog steeds een rampgebied. Diverse partijen strijden daar tegen elkaar en de burgers die nog in de stad zijn delven het onderspit. Een van de oudste steden van de wereld is totaal verwoest door het jarenlange oorlogsgeweld. Sinds de opstand en het brute neerslaan van de opstand in 2011 is het niet weer rustig geweest in de stad. Regeringsleger, rebellen, Al Quaeda, Islamitische Staat en nog meer groeperingen strijden tegen elkaar en schieten de stad met zijn eeuwenoude citadel en mooie moskee in puin en maken vele slachtoffers. Vlak voor Kerstmis 2016 worden de burgers met bussen uit de stad geëvacueerd. Dat gaat niet soepel, omdat ook de bussen af en toe onder vuur worden genomen. Op 23 december melden verschillende partijen, waaronder het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten en het Internationale Rode Kruis, dat de evacuatie van oost-Aleppo voltooid is. Aleppo is heroverd door het regeringsleger van Assad.

Jezidi

31 december 2016

Een Jezidi-vrouw van 42 jaar oud maakt gebruik van de verwarring tijdens de belegering van Mosul door regeringstroepen. Ze weet na een gevangenschap van twee jaar aan Islamitische Staat te ontsnappen. Ze geeft daarna informatie over IS aan de Iraakse soldaten, die daarop een deel van Mosul konden heroveren. De vrouw kwam uit Sinjar, waar ze in de zomer van 2014 werd ontvoerd. Honderden Jezidi's werden gedood en duizenden gevangengenomen. Een aantal heeft weten te ontsnappen, maar er zouden nog zeker 3500 Jezidi's door Islamitische Staat gevangen worden gehouden.

IS in december 2016

Legenda
A. Mosul
B. Tal Afar
C. Aleppo
D. Erbil

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Haghal Jagul, Wikimedia Commons (CC0.0)
  • http://www.nu.nl/buitenland/4357440/herovering-mosul-verloopt-niet-eenvoudig.html geraadpleegd op 1 december 2016
  • https://www.theguardian.com/world/2016/nov/28/top-uk-commander-calls-for-patience-retaking-mosul-isis-donald-trump-us-strategy-islamic-state geraadpleegd op 1 december 2016
  • https://www.theguardian.com/world/2016/nov/29/fighting-around-mosul-isis-city-without-water-pipe-line-hit-siege-iraq geraadpleegd op 1 december 2016
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-neemt-monumentenstad-palmyra-voor-tweede-keer-in~a4432031/ geraadpleegd op 20 december 2016
  • http://www.rtlnieuws.nl/buitenland/is-maakte-luchtafweergeschut-buit-in-palmyra geraadpleegd op 20 december 2016
  • http://www.nu.nl/syrie/4369692/evacuatie-van-aleppo-volgens-syrische-leger-voltooid.html geraadpleegd op 2 januari 2017
  • http://www.gelderlander.nl/algemeen/buitenland/jezidi-vrouw-ontsnapt-na-twee-jaar-gevangenschap-uit-handen-is-1.6800824 geraadpleegd op 2 januari 2017

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – december 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 15-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 8
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!