InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – november 2016
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – november 2016

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – november 2016 Voor het einde van het jaar 2016 is Mosul, de stad aan de Tigris, veroverd op Daesh. Dat belooft de Iraakse legerleiding. Het is de laatste grote stad in Irak die nog in handen van de terreurorganisatie is. Het offensief om de stad die sinds 2014 in handen is van IS is zwaar. Het lijkt een lange strijd te worden. Tegelijkertijd begint in Syrië de strijd om Raqqa te veroveren op IS. Het is een strijd van groot belang omdat Raqqa wordt beschouwd als de hoofdstad van IS. Vanuit beide steden slaan tienduizenden mensen op de vlucht. Intussen is IS niet meer een bloeiende organisatie. Olie-inkomsten dalen en de organisatie zit in een economische malaise waarin salarissen niet meer worden betaald en voorzieningen te duur worden.

Offensief van Mosul in Irak

Half oktober 2016 is het offensief van Mosul begonnen, maar de strijd gaat langzaam. Sommige wijken van Mosul zijn hermetisch afgegrendeld door de terroristen. Er zijn hoge betonnen muren opgetrokken en de wegen liggen vol mijnen. In de wijk Karama lijkt achter de muur het leven zijn gang te gaan, maar goed te controleren is de informatie, die voornamelijk van social media posts komt, niet. Het vermoeden rijst dat er voor de burgers een verbod is op vluchten uit de belegerde stad. IS-strijders houden schuil tussen de bewoners en gebruiken de burgers als menselijk schild. Er woonden zo’n 1,5 miljoen mensen in de stad en de schatting is dat er begin november zeker nog een miljoen in Mosul zijn.

Islamitische Staat (Daesh) in november 2016

1 november 2016

Op de eerste dag van november zet het Iraakse leger voet in Mosul en verovert een vernielde televisietoren. Het is een mijlpaal en het begin van de verovering. De stad is dan nog lang niet heroverd, maar het leger drukt IS in het nauw. De strijd woedt niet alleen in de stad, maar ook in de dorpjes die er omheen liggen. De Iraakse troepen moeten oppassen voor zelfmoordenaars met auto’s en tanks vol bommen en voor sluipmoordenaars en scherpschutters. In het oosten heeft het Iraakse leger de stad bereikt, maar in het zuiden ligt het leger op 30 kilometer afstand van de standsrand. Koerdische peshmergastrijders en sjietische milities boeken grote terreinwinst. Zij zullen de stad niet binnengaan om sektarische spanningen te voorkomen. In de stad leven vooral soennieten.

Raqqa en Angry Euphrates in Syrië

6 november 2016

In Syrië is de strijd om Raqqa begonnen. Koerdische en Arabische strijders mengen zich in de strijd met luchtsteun van Amerika en hulp van andere landen zoals Frankrijk. De Syrian Democratic Forces (SDF) spreekt van een leger van 30.000 strijders die het opneemt tegen IS. SDF, dat vooral uit Koerdische strijders van de YPG-militie bestaat, heeft het commando. Ze staan op ongeveer 20 kilometer van de stad. De inwoners krijgen het dringende advies de stad te verlaten en naar ‘veilig gebied’ te trekken. De operatie wordt 'Angry Euphrates', ‘Eufraat Woede’, genoemd. Raqqa werd in 2014 uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat.

7 november 2016

Op zo’n 30 kilometer afstand van Mosul treft het Iraakse leger een massagraf met naar schatting honderd onthoofde lijken aan. Het is niet duidelijk of het overblijfselen van burgers of militairen betreft.

11 november 2016

IS executeert veertig mensen in Mosul wegens verraad en collaboratie. Het is een van de vele massa-executies waarvan informatie naar buiten komt. De terreurorganisatie zou ook in de stad op diverse plekken ammoniak en zwavel hebben opgeslagen, ingrediënten voor chemische wapens.

12 november 2016

Het offensief rond Mosul vordert gestaag en boekt terreinwinst. Speciale eenheden van het Iraakse leger krijgen bij hun acties luchtsteun van Amerika en de Irakese luchtmacht. Het oostelijke deel van Mosul is in handen van het leger, dat wel 100.000 soldaten zou tellen.

Mujahideen

23 november 2016

De slag om Mosul is er een van meter voor meter, huis na huis, straat voor straat. De strijd verloopt traag, door de aanwezigheid van burgers. Zij worden gebruikt als menselijk schild, waardoor er met moeite luchtaanvallen kunnen worden uitgevoerd. De IS-strijders verschuilen zich tussen de burgers, waardoor deze niet kunnen ontkomen aan de strijd. In de delen die bevrijd zijn hangen vlaggen en handdoeken en T-shirts als vlaggen, om maar te laten zien dat het IS-vrij gebied is.
In Irak wordt IS ook wel 'mujahideen' genoemd, religieuze strijders.

28 november 2016

Om Mosul te heroveren is geduld nodig: het offensief verloopt minder soepel dan gehoopt maar boekt vooruitgang. In de stad zouden 4000 tot 9000 extremisten strijden tegen een overmacht van 100.000 manschappen van Iraakse regeringstroepen, Koerdische peshmergas en sjiitische milities. Dit leger wordt vanuit de lucht gesteund door de internationale coalitie, de Coalition of the Willing, waar ook Nederland aan deelneemt.

November 2016

Legenda
A. Mosul
B. Raqqa

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Haghal Jagul, Wikimedia Commons (CC0.0)
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/herovering-van-mosul-gaat-van-huis-tot-huis~a4420279/
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/in-de-bevrijde-dorpen-rondom-mosul-kan-zomaar-een-is-strijder-opduiken~a4418065/
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/iraakse-leger-verovert-meer-terrein-op-is-in-mosul~a4414253/
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/-is-executeert-veertig-mensen-in-mosul-wegens-verraad-en-collaboratie~a4413340/ geraadpleegd op 20 november 2016
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/massagraf-met-onthoofde-lijken-gevonden-bij-mosul~a4410663/ geraadpleegd op 20 november 2016
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/syrische-strijders-militaire-operatie-rond-is-hoofdstad-raqqa-begonnen~a4409839/ geraadpleegd op 20 november 2016
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/iraakse-leger-zet-voor-het-eerst-voet-in-mosul~a4406536/
  • Geraadpleegd op 1 december 2016

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – november 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 19-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 9
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!