InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – oktober 2016
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – oktober 2016

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – oktober 2016 Zolang Irak, Syrië en ook Libië brandhaarden zijn waar IS koste wat kost probeert een kalifaat te stichten, zijn er journalisten en fotografen die het nieuws verslaan. Zij begeven zich in de gevaarlijkste gebieden en werken onder zware omstandigheden om het verhaal van de strijd naar buiten te brengen in de hoop dat hun verhaal er toe doet en er aan bijdraagt dat de vrede zo snel als mogelijk wordt getekend. Sommigen betalen voor de dienst, die ze lezers en kijkers bewijzen, de allerhoogste prijs. Jeroen Oerlemans is een van die journalisten die in oktober 2016 tijdens zijn werk slachtoffer werd van het oorlogsgeweld.

Fotojournalist Jeroen Oerlemans

De Nederlandse fotojournalist Jeroen Oerlemans is op zondag 2 oktober gedood in de Libische stad Sirte. Hij was samen met nog een journalist op reportage voor het Belgische tijdschrift Knack. Ze maakten een verhaal over de ontmijning in Libië en de gevechten in Sirte. De Nederlander werd getroffen door een kogel van een sluipschutter van IS. Hij droeg een kogelwerend vest en een helm, maar de kogel raakte hem precies aan de zijkant, waar een opening in het vest zit.

Brandhaard Sirte

Oerlemans was een gedreven journalist die het nieuws in beeld wilde brengen. Hij bezocht daarvoor de brandhaarden van de wereld. In Sirte was hij met een groep mannen mee op zoek naar salafisten. Bij het oversteken van een weg werd Oerlemans geraakt. Het vermoeden is dat hij per ongeluk is doodgeschoten door een IS-sluipschutter.

In 2012 werd de fotograaf al eens ontvoerd in Syrië. Hij zat tien dagen vast, samen met een Britse journalist. Ze wisten te ontsnappen maar bij de poging werd Oerlemans neergeschoten. De twee werden uiteindelijk bevrijd door strijders van het Vrije Syrische Leger.

Aleppo

Aleppo is een rampgebied. De stad wordt stukje bij beetje verwoest. De Verenigde Naties zijn bevreesd dat de stad nog voor de kerst zal zijn vernietigd en dan vooral het oostelijke deel van Aleppo. De bewoners hebben er geen leven meer en als de situatie niet snel verandert, zullen duizenden inwoners van Aleppo alsnog sterven. Anderen zullen op de vlucht slaan en hun stad verlaten vanwege de voortdurende strijd tussen rebellen en het Syrische leger. Is het niet IS die dood en verderf zaait in Syrië dan is het wel de strijd tussen het Syrische leger en de rebellen. In Aleppo voltrekt zich een humanitaire tragedie. De Russen helpen het Syrische leger en bombarderen regelmatig, waarbij honderden mensen omkomen. In Oost-Aleppo wonen zo’n 275.000 bewoners, onder wie 100.000 kinderen.

Oktober 2016

4 oktober 2016

Marokkaanse politiedienst BCJI heeft tien vrouwen gearresteerd, waaronder zeven minderjarige meisjes. Een van de arrestanten is Jamila (17). Het meisje had trouw gezworen aan IS en wilde zichzelf laten ontploffen en anderen meeslepen in de dood. Het bleek om een vrouwelijke terreurcel te gaan die op 7 oktober aanslagen in Marokko had willen plegen. Eén van de verdachte vrouwen was in het bezit van chemicaliën waarmee bommen kunnen worden gemaakt. Doelwitten zouden openbare gebouwen en toeristische plekken zijn. De vrouwen, die alle tien trouw hadden gezworen aan IS, werden opgepakt in Tan-Tan, Sidi Taybi, Kenitra, Zagora, Tanger en Oulad Teima.

Islamitische Staat in Mosul

14 oktober 2016

Islamitische Staat heeft in Mosul 58 deserteurs, die de stad wilden overdragen aan Iraakse regeringstroepen, geëxecuteerd door verdrinking. Een week eerder ontdekte IS het complot om de verdedigingslinies te saboteren. Mosul is sinds 2014 is handen van IS. Iraakse regeringsstrijdkrachten willen de stad heroveren.

16 oktober 2016

Het offensief om Mosul, na Bagdad de grootste stad van Irak, is aanstaande. Er zijn duizenden flyers boven het centrum van de stad uitgestrooid om de bevolking te waarschuwen. Ze krijgen het advies om tijdens het offensief binnen te blijven, ramen en deuren dicht te houden en niet in paniek te raken. Ook wordt gevraagd om IS-activiteiten door te spelen.

17 oktober 2016

Op de eerste dag van het offensief leidt IS zware verliezen. Koerdische peshmerga veroveren dorpen om Mosul en het Iraakse leger, met steun van de coalitie, boekt vooruitgang aan het front. Er zouden nog 3.000 tot 4.500 IS-strijders in Mosul aanwezig zijn. De coalitie die bij Mosul tegen IS strijdt bestaat uit tegen IS bestaat uit Iraakse regeringstroepen en Koerdische peshmerga's met ondersteuning van Amerika en Groot-Brittannië. Ook Turkije is erbij betrokken. De strijd kan maanden duren en wordt gevoerd vanaf vijf kanten.

Kunstschatten en wapenhandel

18 oktober 2016

Calabrese maffia 'Ndrangheta en terreurgroep IS handelen met elkaar in kalasjnikovs, raketwerpers en kunstschatten uit Irak, Syrië en Libië. De illegale handel tiert welig. De Italiaanse krant La Stampa deed er onderzoek naar. 'Ndrangheta wordt gezien als een van de machtigste en rijkste criminele organisaties van Europa met een jaaromzet van 55 miljard euro. De maffia is gespecialiseerd in mensensmokkel, dumpen van chemisch afval en illegale kunsthandel. De handel in kunst en antieke artefacten is een belangrijke inkomstenbron van IS. 'Ndrangheta heeft voor de wapenhandel banden met de Napolitaanse maffiagroep Camorra, die weer banden heeft met de Russische maffia. De Chinese maffia heeft een rol bij de smokkel.

Kirkuk

21 oktober 2016

IS slaat vanwege het oprukkende leger naar Mosul terug met terreuraanslagen in de Iraakse stad Kirkuk. Zelfmoordterroristen hadden het onder meer op overheidsgebouwen gemunt. Bij de aanslagen kwamen zeker 18 mensen om. IS maakt daarbij gebruik van zelfgeknutselde zelfmoordauto's met stalen bepantsering. Daarmee wordt op troepen ingereden. Ook zet IS sluipschutters in en mijnen. In de dorpen rondom Mosul die al zijn bevrijd, werden tunnelnetwerken aangetroffen en woonhuizen behangen met explosieven. Vanwege dat gevaar kunnen inwoners nog onmogelijk terug naar hun dorpen.

24 oktober 2016

Op grote schaal worden IS-leiders uitgeschakeld bij acties van Amerikaanse commando's. Het is een methode om de IS-verdediging van Mosul te ontregelen en nieuwe terreuracties in Amerika en Europa te voorkomen.

25 oktober 2016

IS zou gruweldaden uitvoeren in dorpen rond Mosul. Vijftig voormalige politieagenten en zeventig inwoners van een dorp zouden zijn vermoord. Drie vrouwen en drie meisjes zouden tijdens een soort parade zijn doodgeschoten. De parade zou als menselijk schild dienen tegen aanvallen van de coalitie, die bij het offensief bestaat uit zo'n 100.000 strijdkrachten. IS executeerde ook 284 mannen en jongens in Mosul, waarvan 61 jongens jonger dan 14 jaar waren.

Sirte

Legenda
A. Sirte
B. Tan-Tan
C. Sidi Taybi
D. Kenitra
E. Zagora
F. Tanger
G. Oulad Teima
H. Aleppo
J. Mosul
K. Kirkuk

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Haghal Jagul, Wikimedia Commons (CC0.0)
 • http://www.nu.nl/buitenland/4330467/nederlandse-fotograaf-jeroen-oerlemans-omgekomen-in-libie.html Geraadpleegd 6 oktober 2016
 • http://www.nu.nl/buitenland/4330906/prominente-al-qaeda-leider-al-masri-gedood.html Geraadpleegd 6 oktober 2016
 • http://www.ad.nl/buitenland/vn-aleppo-nog-voor-de-kerst-volledig-verwoest~a7cf941a/ Geraadpleegd 6 oktober 2016
 • http://www.bladna.nl/jamila-zichzelf-laten-ontploffen,15801.html Geraadpleegd 6 oktober 2016
 • http://www.bladna.nl/vrouwelijke-terreurcel-aanslagen-marokko,15803.html Geraadpleegd 6 oktober 2016
 • http://www.bladna.nl/vrouwen-marokko-gearresteerd-terrorisme,15789.html Geraadpleegd 6 oktober 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-executeert-58-deserteurs-in-mosul-grote-aanval-op-iraakse-stad-ophanden~a4395750/ geraadpleegd op 28 oktober 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/offensief-tegen-mosul-nadert-duizenden-flyers-afgeworpen-boven-centrum~a4396574/ geraadpleegd op 28 oktober 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/iraaks-leger-flinke-klap-voor-is-op-eerste-dag-offensief-mosul~a4397225/ geraadpleegd op 28 oktober 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/slag-om-is-bolwerk-mosul-begint-met-aanval-van-vijf-kanten~a4397459/ geraadpleegd op 28 oktober 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/maffia-en-is-ruilen-wapens-voor-archeologische-kunstschatten~a4397995/ geraadpleegd op 28 oktober 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-slaat-terug-met-terreuraanslagen-in-kirkuk~a4400219/ geraadpleegd op 28 oktober 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/vs-doden-volgens-minister-op-grotere-schaal-is-leiders-in-irak-en-syrie~a4401415/ geraadpleegd op 28 oktober 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/verenigde-naties-is-richt-bloedbad-aan-rondom-mosul~a4402015/ geraadpleegd op 28 oktober 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-slaat-terug-met-terreuraanslagen-in-kirkuk~a4400219/ geraadpleegd op 3 december 2016

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – oktober 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 15-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 16
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!