InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) september 2016
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) september 2016

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) september 2016 In juni 2014 werd er een kalifaat uitgeroepen in Syrië en Irak. Het is in september 2016 alweer meer dan twee jaar dat de terreur van IS in dit gebied dood en verderf zaait onder het mom van een islamitische staat. De strijd wordt op diverse fronten gestreden en Rusland, Turkije, Amerika en ook Nederland in de internationale coalitie binden samen met legers uit Syrië en Irak de strijd aan met de niets ontziende strijders van IS. In de maanden voorafgaand aan september 2016 heeft IS veel terrein verloren. Hoe ontwikkelt zich de strijd en weten de al dan niet samenwerkende partijen IS in te binden?

Terugdringen terroristische organisatie Islamitische Staat

Amerika voert de internationale coalitie aan waar ook Nederland aan meedoet. Er wordt samengewerkt met Europese landen zoals Engeland, Frankrijk, België, Denemarken en Duitsland en ook met Arabische landen, zoals Saudi-Arabië, Bahrein, Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië. Canada draagt haar steentje bij en Australië helpt mee. Doel is om de opmars van IS te stoppen en terroristische organisatie terug te dringen.

Palmyra in Syrië

Eind maart 2016 werd de stad Syrische Palmyra op IS veroverd, wat een gevoelige klap voor IS was. In de historische stad, met de moderne stad ernaast, is heel veel vernield en in het antieke theater werden executies uitgevoerd. In een documentaire die werd gemaakt over een Syrische danser wordt onder meer een bezoek gemaakt aan dit amfitheater. De danser danst daar waar IS-beulen mensen vermoordden. Het documentaire 'In Palmyra zal weer gedanst worden' laat de veerkracht zien die in de bevolking van Syrië zit.

Ramadi, Tikrit en Manbij in Irak

In Irak verloor IS in 2015 Ramadi en Tikrit. Ramadi werd in 2016 heroverd door het Iraakse leger. Tikrit werd overgenomen door sjiitische milities. En het Iraakse leger wist medio 2016 de stad Fallujah succesvol te heroveren op de terreurorganisatie. Ook de stad Manbij werd veroverd op IS. In augustus 2016 vochten Syrisch-Koerdische troepen, met luchtsteun van de Amerikanen, de IS-strijders de stad uit.

Mosul

Nu is Mosul aan de beurt, de stad die in 2014 in handen van IS viel. De dorpen rondom de stad worden bevrijd van IS-strijders door het Iraakse leger en ook hier biedt de internationale coalitie luchtsteun. Er wordt met nauwkeurige precisie en gedetailleerde planning ingezet op de verovering van Mosul. Als IS eenmaal uit die stad is verdreven, dan is van de Islamitische Staat weinig meer over en is IS een ondergrondse terroristische beweging geworden, vergelijkbaar met al-Qaeda. Het IS-territorium is dan versnipperd en kan geen staat meer worden genoemd. Het komt steeds vaker voor dat een belangrijke IS-commandant wordt omgebracht of sneuvelt in de strijd en het is de vraag of IS genoeg reserve heeft om de ervaren commandanten te vervangen door strijders en leiders van vergelijkbaar niveau.

Koerden en Turkije

De Koerden met hun YPG-militie boekten in de zomer van 2016 verschillende overwinningen. Zij hadden een belangrijke rol bij de herovering van Manbij. Het verhoogt de spanningen tussen de Koerden en Turkije. President Erdogan van Turkije wil voorkomen dat de Koerden het hele grensgebied tussen Syrië en Turkije gaan beheersen en daarom valt hij in augustus 2016 Syrië binnen met tanks. Syrische rebellen strijden niet alleen tegen IS maar ook tegen de Koerden en die strijd steunt Turkije met tanks. De opmars van de Koerden in Syrië is daardoor gestopt. Erdogan bestookt ook stellingen van de Syrian Democratic Forces (SDF). Deze SDF is een coalitie van Koerdische strijders en hun bondgenoten. Erdogan zet Turkse gevechtsvliegtuigen en geschut in om ook de SDF te raken. Doel is dat de Koerden zich terugtrekken uit Jarablus en omgeving en teruggaan naar de oostelijke oever van de rivier de Eufraat.

Vrachtwagens met olie

Financieel krijgt IS ook flinke tikken uitgedeeld. Amerika en de coalitie bombarderen regelmatig vrachtwagens met olie. Het zijn smokkelpraktijken waar IS zijn geld mee verdient en het vernietigen van die inkomstenbron is een klap voor de terreurorganisatie.

Sirte in Libië

In Libië wordt vooral strijd gevoerd met IS om de havenstad Sirte. Libische strijdkrachten boekten in augustus 2016 belangrijke winst. IS werd bijna geheel uit de stad verdreven. Het offensief begon in juni 2016 en sinds 1 augustus helpt Amerika met luchtsteun.

IS opmars in Jemen

In Jemen is de situatie iets anders. Daar stapt IS in het machtsvacuüm dat afgelopen tijd is ontstaan en de Jemenitische tak van IS lijkt sterker te worden. IS profileert zich in Jemen als de wreedste beweging die het land heeft gekend. Zelfs al-Qaeda vindt IS te extreem. Moskeeën worden vernield en sjiieten op brute wijze vermoord. IS zou in Jemen veel geld steken in het rekruteren van strijders. Daarvoor zouden er in het voorjaar van 2016 enorme bedragen zijn ontvangen.

Terroristische aanslagen

In Europa manifesteert IS zich door het plegen van aanslagen. Frankrijk, Duitsland, België en Turkije kregen ermee te maken en er vielen vele doden. De indruk bestaat dat IS meer aanslagen gaat plegen buiten het kalifaat-gebied. De Amerikaanse FBI heeft daar informatie over en waarschuwt daarvoor in de zomer van 2016.

September 2016

3 september 2016

Turkse troepen zijn bij Gaziantep de Syrische grens overgegaan en rukken op naar al-Rai. Doel is om de soennitische extremisten van IS aan te pakken. Syrische rebellen voeren het offensief uit en ze worden daarbij gesteund door Turkije. Verschillende dorpjes zouden al zijn ingenomen. Jarablus werd eind augustus al ingenomen. Amerika bombardeert doelwitten van IS bij de grens tussen Turkije en Syrië. Amerika is tevens beschermheer van de Koerdische YPG-milities, die door Turkije worden verdreven. De Turkse president Erdogan wil de Koerden uit een 400 vierkante kilometer lang gebied langs de grens met Syrië hebben. Amerika probeert de YPG en Turkije uit elkaar te houden.

6 september 2016

IS brengt in Bagdad, in de buurt van een ziekenhuis, een bomauto tot ontploffing, waarbij 324 mensen gedood worden. Het is de zwaarste aanslag in de Iraakse hoofdstad tot nu toe. Na de ontploffing vlogen verschillende winkels in brand. Persbureau Amaq was het kanaal dat bekendmaakte dat IS de aanslag opeist. Amaq is aan de terreurorganisatie verbonden. Doel van de aanslag waren sjiitische moslims.

9 september 2016

Op vrijdag 9 september is er weer een aanslag in Bagdad. Twee bomauto's en een zelfmoordenaar met bomvest ontploffen in het winkelcentrum van de stad en zeker elf mensen komen om en 29 raken gewond. IS eiste de aanslag op via tweets op pro-IS accounts en via persbureau Amaq. Sjiitische moslims waren weer het doel.

17 september 2016

De internationale coalitie heeft met een luchtaanval in de buurt van Raqqa een leider van IS, de 'minister van Informatie' Wa'il Adil Hasan Salman al-Fayad, gedood. De aanval vond al op 7 september plaats, laat het Amerikaanse Ministerie van Defensie weten.
Al-Fayed, ook bekend als Dokter Wa'il, was verantwoordelijk voor de propaganda- en executiefilmpjes en woordvoerder van IS.

18 september 2016

Amerika voerde een luchtaanval uit op stellingen van het Syrische leger in de buurt van de stad Deir al-Zor. Er zijn zeker negentig doden gevallen, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De Amerikaanse piloten meenden met IS-strijders te maken te hebben en bombardeerden per ongeluk stellingen van het Syrische leger. IS schoot in diezelfde periode een vliegtuig van het Syrische leger uit de lucht.

21 september 2016

IS graaft een slotgracht van twee meter breed rond Mosul op de stad te 'beschermen' tegen het Iraakse leger. Amerika en het Iraakse leger willen in oktober de strijd om de stad aangaan. De Iraakse premier Abadi wil voor eind 2016 de stad heroveren op IS. Mosul is sinds 2014 in handen van de terreurgroep. Bij de slotgracht heeft IS olievaten geplaatst om een 'rivier van vuur' te maken als de aanval komt. In de stad worden wijken afgesloten en is een netwerk van tunnels gegraven om de Iraakse troepen te dwarsbomen.

23 september 2016

IS zou dinsdag 20 september een granaat met mosterdgas hebben afgevuurd op een Amerikaanse basis bij Mosul. Er raakten geen Amerikanen gewond. In de granaat werden sporen van het giftige gas gevonden.

28 september 2016

Vanuit Irak zijn de namen en foto's van Belgische soldaten verspreid door Rachid Kassim, een beruchte Franse jihadist, met de opdracht aan 'broeders' in België. Het wordt uitgelegd als een opdracht van terreur tegen de soldaten. De soldaten op de lijst worden voor de zekerheid beveiligd.

29 september 2016

Amerika stuurt zeshonderd extra militairen naar Irak die moeten helpen bij de herovering van Mosul op IS. Ze worden grotendeels gestationeerd op de luchtmachtbasis Qayara, niet ver van Mosul.

IS

Legenda
A. Mosul
B. Tikrit
C. Palmyra
D. Sirte
E. Jemen
F. Manbij
G. Eufraat
H. Gaziantep
I. Bagdad
J. Jarablus
K. Raqqa
L. Deir al-Zor

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) december 2016nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) december 2016Een coalitie van Iraakse regeringstroepen, Koerdische peshmergas en sjiitische milities is sinds half oktober 2016 opger…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) september 2014nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) september 2014IS, Islamitische Staat, begint in de zomer van 2014 aan een opmars in Syrië en Irak. IS is de afkorting voor Islamitsche…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) augustus 2014Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) augustus 2014Islamitische (IS, ISIS of Daesh) is en soennitische terreurbeweging die in Irak en Syrië een kalifaat uitroept en dat la…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) maart 2016nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) maart 2016Het begint er in maart 2016 op te lijken dat IS niet sterker wordt en dat de bombardementen van de internationale coalit…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) januari 2017nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) januari 2017Islamitische Staat, die we kortweg IS noemen, maar die ook wel ISIS of Daesh wordt genoemd, laat op de eerste januari va…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Haghal Jagul, Wikimedia Commons (CC0.0)
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/-is-top-heeft-geen-controle-meer-over-strijders~a4367638/ geraadpleegd op 5 september 2016
 • http://www.nu.nl/dvn/4314349/verloopt-internationale-strijd-is.html geraadpleegd op 5 september 2016
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/21/coalitie-tegen-is-wie-doet-er-mee-1557945-a491906 geraadpleegd op 5 september 2016
 • http://nos.nl/artikel/705770-is-coalitie-wie-doet-wat.html geraadpleegd op 5 september 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/turks-leger-steekt-weer-grens-met-syrie-over-aanval-op-is-strijders~a4370034/ geraadpleegd op 5 september 2016
 • http://www.parool.nl/buitenland/zeker-negen-doden-bij-explosie-bagdad-is-eist-aanslag-op~a4371235/ geraadpleegd op 3 oktober 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/zeker-elf-doden-bij-bomaanslag-in-bagdad~a4374286/ geraadpleegd op 3 oktober 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/-propagandaleider-islamitische-staat-gedood~a4378459/ geraadpleegd op 6 oktober 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-graaft-slotgracht-rond-mosul-in-afwachting-van-offensief-leger-irak~a4381029/ geraadpleegd op 6 oktober 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/generaal-is-gebruikte-mosterdgas-bij-aanval-amerikaanse-basis~a4382239/ geraadpleegd op 6 oktober 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-kopstuk-roept-op-tot-aanslagen-op-belgische-militairen~a4385107/ geraadpleegd op 6 oktober 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/vs-sturen-600-extra-militairen-naar-irak-om-mosul-te-heroveren-op-is~a4385968/ geraadpleegd op 6 oktober 2016
 • http://www.nu.nl/syrie/4323283/dodental-amerikaanse-luchtaanval-in-syrie-loopt-negentig.html geraadpleegd op 6 oktober 2016

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) september 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 15-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Terrorisme
Bronnen en referenties: 14
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!