InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Boko Haram - terreur in Afrika in augustus 2016
nieuws uitgelicht

Boko Haram - terreur in Afrika in augustus 2016

Boko Haram - terreur in Afrika in augustus 2016 Boko Haram is een militante groepering die in Afrika grote delen van Nigeria, Tsjaad, Niger en Kameroen terroriseert. Het gaat dan vooral om het noordoosten van Nigeria en de grensgebieden. De terreur breidt zich uit naar het gebied rond het Tsjaadmeer, waar veel burgers naartoe zijn gevlucht. Door de terreur is een humanitaire ramp aan de gang, met mensen die zijn ontheemd en kinderen die sterven door ondervoeding. Boko Haram, die een kalifaat voorstaat met streng islamitische regels, is een uiterst wrede groep die grote stromen vluchtelingen in gang heeft gezet. De terreurorganisatie wordt langzamerhand teruggedrongen.

Vluchtelingenkampen in Tsjaad

In het westen van Tsjaad zijn vluchtelingenkampen opgezet en het blijkt dat de mensen die daar naartoe weten te komen ernstig getraumatiseerd zijn. De vluchtelingen stonden lange tijd bloot aan wreed seksueel geweld en hevige gevechten. Velen hebben familieleden verloren in de strijd. Ze hebben doodsangsten uitgestaan en als ze al een vluchtelingenkamp hebben kunnen bereiken dan zijn ze zwaar getraumatiseerd door wat ze hebben meegemaakt en het geweld dat ze hebben gezien of aan den lijve ondervonden. Velen leven in uiterst sobere omstandigheden.

Zwanger en medische hulp

Onder de vluchtelingen zijn ook vrouwen die zwanger waren of zijn tijdens hun vlucht. Sommigen van hen moesten bevallen onder uiterst primitieve omstandigheden en zonder medische zorg. Ze hadden geluk als er andere vrouwen waren om te helpen. Artsen zonder Grenzen (AzG) is een van de hulpverlenende instanties die in vluchtelingenkampen medische hulp biedt. AzG biedt medische zorg, psychosociale zorg en deelt essentiële noodhulpgoederen uit in zowel Nigeria als Niger, Tsjaad en Kameroen.

Terreur en platgebrande dorpen

Terug naar hun dorpen kunnen de burgers voorlopig niet. Boko Haram heeft de dorpen geplunderd en de huizen platgebrand. De vluchtelingen leven in tenten of in beschutting die ze zelf hebben gebouwd. Teruggaan betekent een zekere en wrede dood tegemoet gaan. Het geweld van Boko Haram is extreem en leidt tot enorme vluchtelingenstromen. In Nigeria zouden al anderhalf miljoen mensen op de vlucht zijn. In de buurlanden Tsjaad, Niger en Kameroen zijn ook honderdduizenden op drift.

Boko Haram nog niet verslagen

Boko Haram wordt wel teruggedrongen maar is nog niet verslagen en de ontheemden zijn hun huis en gevoel voor veiligheid kwijt. Naast AzG zijn er meer hulpverleners die noodhulp bieden, zoals Kerk in Actie die projecten opzet waarbij mensen in die regio bezig gaan met wederopbouw.

Verenigde Naties en Maiduguri

Verenigde Naties schort de humanitaire hulp aan gevaarlijke delen van Noordoost-Nigeria op. Daar zouden een half miljoen mensen honger lijden en dringend hulp nodig hebben, maar na de hinderlaag van een konvooi, eind juli, waarbij ook hulpverleners gewond raakten, stopt de VN voorlopig met de hulp. In Maiduguri wordt de hulp wel voortgezet. Die stad nam gedurende de opstand van de islamitische strijders van Boko Haram al een miljoen vluchtelingen op. Het wordt steeds duidelijker hoe groot de humanitaire ramp in Noordoost-Nigeria en de naaste buurlanden is en de beelden van kinderen met ondervoedingsverschijnselen dringen via de televisie de huiskamers over de hele wereld binnen.

Luchtaanvallen en Sambisa Woud

Boko Haram wordt door het Nigeriaanse leger en met militaire hulp van de buurlanden bestookt via luchtaanvallen, maar is nog niet verslagen. Ze vluchten het Sambisa Woud in, richting Kameroen. Boko Haram-strijders die zich hebben overgegeven melden dat ook de terreurorganisatie kampt met voedsel- en brandstoftekort, nu de aanvoerlijnen zijn afgesneden.

Abu Musab al-Barnawi

3 augustus 2016

Boko Haram zou een nieuwe leider hebben, maakt het IS-magazine Al-Naba bekend. De nieuwe hoogste man zou Abu Musab al-Barnawi zijn, die Abubakar Shekau heeft opgevolgd of de leider zou zijn van een afsplitsing van Boko Haram, Ansaru. Hij waarschuwt in een interview in het magazine dat er nog altijd rekening gehouden moet worden met Boko Haram. Shekau stond sinds 2009 aan het hoofd van de terreurbeweging. Waar hij is gebleven en of hij nog leeft is niet duidelijk. Sinds het voorjaar van 2015 is hij niet meer in een videoboodschap verschenen. De nieuwe leider is, volgens de Boko Haram-doctrine, faliekant tegen democratie en westerse opvoeding. Abu Musab al-Barnawi wil een einde maken aan aanvallen op moskeeën en zicht richten op christelijke doelwitten. Volgens hem is er een westers complot gaande om de regio te verchristelijken, waarbij onder meer hulporganisaties ontheemden uitbuiten en de kinderen verchristelijken. Kerken worden het doelwit en burgers 'van het kruis', belooft de nieuwe leider.

Ansaru

Ansaru is een afsplitsing van Boko Haram, gespecialiseerd in het ontvoeren van christenen. Ansaru wil geen bomaanslagen op islamitische doelen meer en ook geen kinderen meer inzetten voor zelfmoordaanslagen, wat Shekau veelvuldig deed. IS schaart zich achter Ansaru en niet meer achter het Boko Haram van Shekau. Het getuigt van strijd om het leiderschap binnen Boko Haram.

Meisjes van Chibok

14 augustus 2016

Boko Haram geeft een video vrij waarop vijftig ontvoerde schoolmeisjes van Chibok zijn te zien. De video laat weten dat de meisjes vrijgelaten kunnen worden in ruil voor vrijlating van Boko Haramstrijders. Het is de derde keer dat via video getoond wordt dat de meisjes nog leven. In 2014 werden 276 christelijke schoolmeisjes uit een school in Chibok gesleept en ontvoerd. Een aantal weet te ontsnappen en enkele meisjes worden gedood, maar 219 meisjes zijn nog altijd niet terecht. De gevangen meisjes worden verplicht een hoofddoek te dragen.

19 augustus 2016

De Afrikaanse troepenmacht in Kameroen brengt Boko Haram forse verliezen toe. Zevenentwintig Boko Haram-strijders worden gedood. Ze werden op de grens tussen Kameroen en Nigeria in een hinderlaag gelokt.

Kinderen bij zelfmoordaanslagen

26 augustus 2016

Boko Haram zet steeds vaker kinderen in om zelfmoordaanslagen te voeren. In de eerste helft van 2016 zouden op die manier al zeker 38 kinderen om het leven zijn gekomen. Kinderrechtenorganisatie Unicef komt met dat cijfer. In heel 2015 zouden 44 kinderen met een bomgordel op pad zijn gestuurd en door een zelfmoordaanslag om het leven zijn gekomen.

Boko Haram in augustus 2016

Legenda
A. Maiduguri
B. Sambisa Woud
C. Tsjaadmeer
D. Tsjaad
E. Kameroen
F. Niger
G. Nigeria
H. Chibok

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boko Haram - terreur in juni 2015nieuws uitgelichtBoko Haram - terreur in juni 2015De islamitische terreurbeweging Boko Haram voert sinds zes jaar oorlog in Nigeria. Het grote land in Afrika, dat 175 mil…
Boko Haram - terreur in Afrika in november 2015nieuws uitgelichtBoko Haram - terreur in Afrika in november 2015De activiteiten van terreurbeweging Boko Haram raken niet alleen Nigeria. Ook de buurlanden Tsjaad, Niger, en Kameroen g…
Boko Haram - terreur in Afrika in februari 2016nieuws uitgelichtBoko Haram - terreur in Afrika in februari 2016President Buhari is bijna een jaar aan de macht in Nigeria. Hij beloofde in maart 2015 een einde te maken aan de islamit…
Boko Haram - terreur in augustus 2015nieuws uitgelichtBoko Haram - terreur in augustus 2015De terreurgroep Boko Haram strijdt voor een islamitische staat. In de zes jaar tijd van hun opmars zijn er duizenden men…
Boko Haram - terreur in mei 2015nieuws uitgelichtBoko Haram - terreur in mei 2015Boko Haram, de islamitische organisatie die actief is in Nigeria en naburige landen, is berucht om de ontvoeringen van v…
Bronnen en referenties
  • https://artsenzondergrenzen.nl/ontdekken/reportage/gevlucht-voor-boko-haram?gclid=CI3H0faUos4CFUMq0wodMeMKIA geraadpleegd op 2 augustus 2016
  • http://metterdaad.eo.nl/projecten/slachtoffers-boko-haram geraadpleegd op 2 augustus 2016
  • https://www.theguardian.com/world/2016/aug/01/nigerian-troops-army-prosecuted-deaths-shia-muslims-zaria-report geraadpleegd op 2 augustus 2016
  • http://abcnews.go.com/International/wireStory/suspends-aid-dangerous-areas-northeast-nigeria-40989739 geraadpleegd op 2 augustus 2016
  • http://www.knack.be/nieuws/wereld/boko-haram-heeft-nieuwe-leider-zo-kondigt-is-aan/article-normal-735767.html geraadpleegd op 3 augusrus 2016
  • Friesch Dagblad - Leider Boko Haram bedreigt christen - 5 augustus 2016
  • https://cvandaag.nl/aanstelling-boko-haram-leider-zorgt-voor-onrust-binnen-is/ geraadpleegd op 6 augustus 2016
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/boko-haram-toont-video-van-ontvoerde-chibok-meisjes~a4357494/ geraadpleegd op 14 augustus 2016
  • Friesch Dagblad - ~Troepenmacht doodt 27 Boko Haram-strijders - 19 augustus 2016
  • Leeuwarder Courant - Vaker kinderen bij zelfmoordaanslagen - 26 augustus 2016

Reageer op het artikel "Boko Haram - terreur in Afrika in augustus 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Boko Haram
Bronnen en referenties: 10
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!