InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) augustus 2016
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) augustus 2016

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) augustus 2016 Twee steden en hun honderdduizenden inwoners zitten in augustus 2016 in een benarde situatie. Aleppo in Syrië en Mosul in Irak worden allebei belegerd. De bewoners die zijn achterbleven zitten tussen twee vuren en zij vrezen voor hun stad en hun leven. De burgeroorlog in Syrië is ingewikkeld, omdat er naast het regeringsleger ook Koerden, rebellen en IS-strijders in verwikkeld zijn, die op verschillende fronten tegen elkaar strijden. Intussen roept IS van de daken dat zij achter de verschillende aanslagen zitten die in Duitsland, Frankrijk en Amerika worden gepleegd door eenlingen. Het is een onderdeel van de mediastrategie van terreurorganisatie Islamitische Staat, die ook via filmpjes in Rusland oproept tot jihad.

Islamitische Staat bedreigt Poetin en Rusland

Islamitische Staat voert strijd op vele fronten. Niet alleen bij Mosul en Aleppo, maar ook bij dorpen rondom die steden en zelfs in steden in het verre buitenland van Syrië en Irak, als we de propagandamachine van IS mogen geloven. Via YouTube wordt ook Poetin en Rusland gewaarschuwd dat de jihad zich uitbreidt tot in de grootmacht. Op YouTube werd een negen minuten durende video gepubliceerd waarin IS de Russische president Poetin direct aansprak met de woorden: "Luister Poetin, we komen naar Rusland en zullen jullie ombrengen in jullie huizen". IS roept op deze manier sympathisanten overal in de wereld op. Rusland wil samen met Turkije het terrorisme van IS in Syrië aanpakken en Poetin werkt samen met de Syrische president Assad.

Aleppo en corridors

De regering van Syrië heeft in samenwerking met Rusland drie humanitaire corridors geopend waardoor bewoners van Aleppo uit de belegerde stad kunnen vluchten. Tientallen gezinnen maken gebruik van de vluchtroute, maar van een grote uittocht zou nog geen sprake zijn. Ze worden met bussen naar tijdelijke onderkomens vervoerd. Aan de westelijke kant van Aleppo zijn opvangkampen opgericht. Er zou ook een corridor zijn geopend speciaal voor rebellen die zich willen overgeven. Assad belooft amnestie voor die rebellen die zich de komende drie maanden overgeven en de wapens neerleggen. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten heeft nog geen gegevens over burgers die daadwerkelijk door de corridors naar veiliger gebied zijn gekomen. Er rijzen twijfels over het nieuws betreffende de evacuatie van de burgers: het zou een propagandastunt zijn. In de stad zitten sluipschutters van het regeringsleger die op iedereen schieten, ook op burgers. Dat brengen de rebellenleiders naar buiten.

Offensief

Syrië en Rusland voeren samen een offensief rond de stad Aleppo, die in handen is van rebellen. Het is een van de complexiteiten in de burgeroorlog die al jaren in Syrië gaande is, waar de regering, rebellen en IS op verschillende manieren tegenover elkaar staan. De stad is al grotendeels kapot geschoten.

Vierfrontenoorlog

In Syrië is in feite een vierfrontenoorlog gaande.
 1. De strijd tussen troepen van president Bashar al-Assad en rebellen, vooral die van het Vrije Syrische Leger sinds 2011;
 2. de regering tegen IS;
 3. IS tegen de rebellen;
 4. IS tegen de Koerdische milities in het noorden van het land.

Burgers

In Aleppo zitten de anti-Assadrebellen. Ze hebben de stad al lange tijd in handen. Op 17 juli sloten de regeringstroepen de hoofdweg volledig af, zodat er naar schatting 250.000 tot 300.000 burgers vastzitten vanwege de belegering. Ze zouden onder erbarmelijke omstandigheden in een kapotgeschoten stad leven. Oorspronkelijk woonden er in Aleppo 2,5 miljoen mensen.

Mosul

De Iraakse evenknie is Mosul. Veel leiders van IS zouden uit Mosul zijn gevlucht richting Syrië. De vlucht zou met het oog op een groots offensief van het Iraakse leger zijn. In de stad wonen nog twee miljoen burgers. Mosul is de stad waar Abu Bakr al-Baghdadi het kalifaat uitriep.

Augustus 2016

1 augustus 2016

IS heeft twee energiecentrales aangevallen in Irak, bij Kirkuk en bij Bai Hassan. Vier medewerkers van het aardgascompressorstation in Kirkuk werden gedood. Veiligheidsdiensten wisten vijftien medewerkers te bevrijden en de centrale te heroveren. Bij Bai Hassan ging het om een oliestation. Dat was een zelfmoordactie van vier terroristen. Drie bliezen zichzelf op en de vierde werd gedood.

3 augustus 2016

Amerika geeft openlijk militaire steun aan de oorlog tegen IS in Libië. Gevechtsvliegtuigen voeren precisiebombardementen uit op IS-stellingen in Sirte. De Amerikaanse steun moet volgens het Pentagon de 'stabiliteit en veiligheid herstellen' in Libië. De bombardementen moeten voorkomen dat IS de havenstad Sirte beheerst. Lokale milities van Libië strijden sinds begin mei tegen IS in de havenstad, maar IS heeft zich niet laten verdrijven. Er zouden nog duizend IS-strijders verschanst zitten.

Sinaï

4 augustus 2016

Egypte zegt Abu Duaa al-Ansari, de leider van IS in de Sinaï, te hebben gedood bij een serie luchtaanvallen in de buurt van de stad El Arish. Het Egyptische leger zou ook 45 extremistische strijders hebben gedood en wapens en munitie hebben vernietigd. Egypte vecht in de onherbergzame Sinaïwoestijn al jaren tegen strijders die trouw hebben gezworen aan IS.

6 augustus 2016

IS ontvoert 3000 vluchtelingen in het noorden van Irak, in de buurt van Kirkuk, en gebruikt ze als menselijk schild. Dat meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Sommige vluchtelingen zijn door IS gedood.

Mosul wordt nog steeds belegerd en honderdduizenden inwoners ontvluchten de stad. De UNHCR heeft bij de stad een opvangkamp opgericht. In heel Irak zouden ongeveer 10 miljoen burgers humanitaire hulp nodig hebben en zijn er 3,4 miljoen ontheemden. De tienduizenden die de heroverde stad Fallujah zijn ontvlucht kunnen nog altijd niet terug. Er liggen te veel explosieven in de stad die eerst moeten worden opgeruimd. Bij de opruimwerkzaamheden kwamen in de eerste week van augustus drie vrijwilligers om het leven.

10 augustus 2016

In Afghanistan worden 300 IS-strijders, waaronder enkele leiders, gedood door het Afghaanse leger in samenwerking met het Amerikaanse leger. In juli was er een aanslag in Kabul waarbij meer dan 80 doden vielen en honderden gewonden. Het was een zelfmoordaanslag, opgeëist door IS en de aanzet tot de aanval op IS in Afghanistan. De terreurbeweging breidt zijn aanwezigheid in dat land steeds meer uit.

Manbij

12 augustus 2016

Manbij is bevrijd door Syrisch-Koerdische troepen met luchtsteun van Amerika, na een wekenlange strijd. IS, die de stad sinds 2014 in handen had, heeft zich teruggetrokken. IS ontvoerde ongeveer 2000 inwoners van de stad om ze te gebruiken als menselijk schild. Eerder ontsnapten meer dan 2500 burgers uit wijken die door IS werden gecontroleerd. Manbij moet eerst vrij van mijnen worden gemaakt voordat de burgers terug kunnen keren.

21 augustus 2016

Irak executeert 36 jihadisten die een rol hebben gespeeld bij het bloedbad in 2014, waarbij meer dan 1500 rekruten (vooral sjiitische moslims) van het Iraakse leger werden afgeslacht door strijders van IS. De terreurorganisatie publiceerde destijds video's van de executie. In 2015 werd het massagraf ontdekt.

'Schild van de Eufraat'

23 augustus 2016

Turkije stuurt tanks de grens met Syrië over om IS in dat gebied terug te dringen en om te voorkomen dat Koerden het hele grensgebied in hun macht krijgen. Rebellen van het Vrije Syrische leger worden gesteund door het Turkse leger en dringen door tot in Jarablus op de grens van Syrië en Turkij. Er worden verschillende dorpen veroverd en daarbij zouden 46 IS-strijders zijn gesneuveld. Het offensief heet 'Schild van de Eufraat'. Jarablus is zwaar beschoten met artillerievuur en ook F-16-gevechtsvliegtuigen en drones van de internationale coalitie worden ingezet. De Syrische regering is woest op Turkije en vindt de invasie een inbreuk op de soevereiniteit van het land. Turkije heeft met deze aanval het doel om aanvoerroutes van IS af te snijden en het grensgebied te zuiveren van terroristen. Ook wil Turkije voorkomen dat er een nieuwe stroom vluchtelingen op gang komt. Militaire analisten denken dat Turkije een militaire basis in Syrië in wil richten, zoals dat in december 2015 in Irak is gebeurd. Turkije spreekt echter van een 'kortstondige operatie'.

Gifgas

24 augustus 2016

In Syrië wordt gifgas ingezet in de strijd. Zowel Syrische regeringstroepen als IS- strijders zouden hebben gebruikt, laten onderzoekers van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) weten. Zijn waren aangesteld door de VN-Veiligheidsraad. Bij zeker negen aanvallen in Syrië zijn chemische wapens gebruikt. Het gaat onder meer om mosterdgas met Syrische rebellen als doelwit van zowel de regeringstroepen als IS. Assad had in 2013 nog 1.300 ton mosterdgas, chloorgas en de zenuwgassen sarin en VX dat onder toezicht van de OPCW werd vernietigd na aandringen van Rusland en Amerika. In juni 2014 zou de vernietiging van het gif zijn afgerond, maar er bleven maar berichten over gebruik van gifgas de ronde doen. Gebruik van gifgas is een oorlogsmisdaad.

25 augustus 2016

Iraakse troepen verjagen IS uit Kajara, een stad op 60 kilometer van Mosul. Tientallen IS-stijders zouden daarbij zijn gedood. Het is onbekend hoeveel slachtoffers er aan de zijde van de Iraakse troepen zijn gevallen. Er vielen in ieder geval achttien soldaten door een IS-zelfmoordaanslag. Iraakse troepen willen Kajara gebruiken om IS-bolwerk Mosul aan te vallen, met luchtsteun van de Amerikaanse troepen.

Executies door kinderen

27 augustus 2016

IS publiceert een negen minuten durende video waarin vijf jonge kinderen in camouflagekleding executies uitvoeren op mannen in oranje overals. De kinderen zouden Britse, Egyptische, Koerdische, Tunesische en Oezbeekse etniciteit hebben. Het zou om een vergelding gaan voor recente Koerdische offensieven bij Manbij. De video zou zijn opgenomen bij Raqqa. Vorig jaar zette IS ook al een video online waarin kinderen Syrische soldaten doden.

Augustus 2016

Legenda
A. Aleppo
B. Mosul
C. Kirkuk
D. Bai Hassan
E. Sirte
F. Fallujah
G. Manbij
H. Jarablus
I. El Arish

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Haghal Jagul, Wikimedia Commons (CC0.0)
 • http://www.nu.nl/buitenland/4300731/islamitische-staat-roept-jihad-in-rusland.html geraadpleegd op 1 augustus 2016
 • Friesch Dagblad Tientallen gezinnen verlaten belegerd Aleppo 1 augustus 2016
 • http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/4333140/2016/07/04/Turkije-en-Rusland-willen-samenwerken-tegen-IS.dhtml geraadpleegd op 1 augustus 2016
 • http://www.nu.nl/weekend/3847713/syrische-burgeroorlog-blijft-fel-en-complex.html geraadpleegd op 1 augustus 2016
 • Leeuwarder Courant IS voert in Irak aanval uit op energiecentrsles 1 augustus 2016
 • Leeuwarder Courant In Aleppo woeden nu twee oorlogen 1 augustus 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/vs-vechten-openlijk-mee-in-oorlog-tegen-is-in-libie~a4350634/ geraadpleegd op 3 augustus 2016
 • Leeuwarden Courant - 6 augustus 2016 - 'Ontvoerde vluchtelingen door IS gebruikt als menselijk schild'
 • http://www.ad.nl/dossier-nieuws/manbij-is-compleet-bevrijd-van-islamitische-staat~ab548406/ geraadpleegd op 13 augustus 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/vs-300-is-strijders-gedood-in-afghanistan~a4355521/ geraadpleegd op 13 augustus 2016
 • Leeuwarder Courant - IS in noorden Syrië teruggedrongen - 25 augustus 2016
 • http://www.nu.nl/isis/4302488/is-leider-abu-duaa-al-ansari-gedood-in-egypte.html geraadpleegd op 26 augustus 2016
 • http://www.nu.nl/buitenland/4310277/irak-executeert-jihadisten-bloedbad.html geraadpleegd op 26 augustus 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-publiceert-video-waarin-kinderen-executies-uitvoeren~a4365388/ geraadpleegd op 26 augustus 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/iraakse-troepen-verjagen-is-uit-karaja-dichtbij-mosul~a4364329/ geraadpleegd op 26 augustus 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/vn-syrische-leger-en-is-achter-gifgasaanvallen~a4363912/ geraadpleegd op 26 augustus 2016

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) augustus 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 15-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 17
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!