InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Boko Haram - terreur in Afrika in februari 2016
nieuws uitgelicht

Boko Haram - terreur in Afrika in februari 2016

Boko Haram - terreur in Afrika in februari 2016 President Buhari is bijna een jaar aan de macht in Nigeria. Hij beloofde in maart 2015 een einde te maken aan de islamitische terreurorganisatie Boko Haram, maar de terreurgroep is nog niet verslagen. De situatie is voor de burgers nog net zo erg als een jaar gelden. Buhari heeft Boko Haram wel een fikse slag toegebracht maar de terreurbeweging is nog altijd actief. In maart 2015 waren er naar schatting 25.000 Boko Haram-leden en men schat dat daar in februari 2016 nog tussen de 5.000 en 10.000 van over zijn.

De terreur van Boko Haram in Afrika


Mandara-gebergte en zelfmoordterrorisme

Boko Haram heeft zich in het begin van 2016 teruggetrokken in de bossen en in het Mandara-gebergte. De groep is niet goed georganiseerd en komt bijna niet meer tot de gevreesde ontvoeringen. Wat resteert is het zelfmoordterrorisme, wanhoopsdaden die schrik aanjagen en eenmalig schade aanrichten.

Terroriseren

Boko Haram wil een zeer streng-islamitische staat in het gebied en terroriseert de bevolking van Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger al jaren. Vooral het noordoosten van Nigeria gaat gebukt onder de terreur van Boko Haram. Geen middel wordt geschuwd om de macht in handen te krijgen en met het ontvoeren van mensen hebben ze een verschrikkelijk wapen in handen. Meisjes en jonge vrouwen worden seksslaaf of ze moeten met een bomgordel om zoveel mogelijk slachtoffers maken en schrik aanjagen. Wie zich niet aan de streng islamitische leefregels volgens de leer van Boko Haram houdt, moet vrezen voor zijn leven. Dat geldt voor zowel moslims als christenen.

Gijzelaars

10 februari 2016

Het Nigeriaanse leger heeft 284 gijzelaars bevrijd uit handen van Boko Haram. Bij twee acties, de ene in Budumri en de andere in Bolungu, worden 25 terroristen gedood en acht gevangen genomen. In Budumri worden 103 mensen bevrijd en in Bolungu nog eens 181.

Zelfmoordaanslag

10 februari 2016

Een vluchtelingenkamp in het noorden van Nigeria krijgt te maken met twee zelfmoordaanslagen. Er vallen tientallen doden en gewonden. Het zouden twee vrouwen zijn geweest, die zichzelf hebben opgeblazen in het kamp waar ongeveer 50.000 mensen in hun vlucht voor Boko Haram een tijdelijk onderkomen hebben gevonden.

Tiener

15 februari 2016

Een tienermeisje laat bij een busstation in Nigeriaanse stad Damaturu en bom ontploffen en doodt daarbij zichzelf en 16 anderen en verwondt tientallen. De meeste slachtoffers zijn kinderen die pinda’s verkochten of bedelden. De zelfmoordterrorist was het gelukt door de beveiliging te komen, voordat ze de bom liet ontploffen. Het zou een meisje van een jaar of 16 zijn geweest. Boko Haram gebruikt regelmatig tienermeisje voor dit soort acties.

26 februari 2016

Een eenheid soldaten uit Kameroen en Nigeria bevrijdt 850 dorpelingen van het dorp Kumshe, dat werd beheerst door Boko Haram. De bewoners van het dorp werden door de terroristen gevangen gehouden. Bij de bevrijdingsactie sneuvelen 92 extremisten.

USAFRICOM

De Verenigde Staten van Amerika willen Nigeria helpen door bijstand aan te bieden van het Afrika-commando van de Amerikaanse krijgsmacht (USAFRICOM). Tussen de twaalf tot dertig Amerikanen zouden dan op kunnen treden als adviseurs, met als standplaats de stad Maiduguri.

Kalifaat

Boko Haram is in 2015 grotendeels verdreven uit het gebied in het noordoosten van Nigeria, dat door hen was uitgeroepen tot kalifaat. Begin 2016 heeft Boko Haram zich gehergroepeerd en is nu vooral rondom het Tsjaad-meer actief. In het gebied zijn de Boko Haram-strijders een gevaar voor de regionale veiligheid. Ze worden bestreden door een multinationale Afrikaanse legermacht van negenduizend militairen. Die legermacht willen de Amerikanen helpen.

Februari 2016

Legenda
A. Mandara-gebergte
B. Budumri
C. Bolungu
D. Damaturu
E. Kumshe
F. Maiduguri
G. Tsjaad-meer

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/buitenland/4212719/tientallen-doden-en-gewonden-aanslag-vluchtelingenkamp-nigeria.html geraadpleegd op 6 juli 2016
  • http://www.nu.nl/algemeen/4212431/nigeriaans-leger-bevrijdt-284-gijzelaars.html geraadpleegd op 6 juli 2016
  • http://www.nu.nl/algemeen/4221423/nigeria-en-kameroen-bevrijden-850-dorpelingen-van-boko-haram.html Geraadpleegd op 2 maart 2016
  • http://www.theguardian.com/world/2016/feb/04/join-us-or-die-birth-of-boko-haram geraadpleegd op 31 mei 2016
  • http://www.nu.nl/boko-haram/4215191/achtergrond-gaat-met-strijd-boko-haram.html geraadpleegd op 6 juli 2016

Reageer op het artikel "Boko Haram - terreur in Afrika in februari 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 18-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Boko Haram
Bronnen en referenties: 5
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!