InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Boko Haram - terreur in Afrika in juli 2016
nieuws uitgelicht

Boko Haram - terreur in Afrika in juli 2016

Boko Haram - terreur in Afrika in juli 2016 De jihadisten van Boko Haram plegen, net als Islamitische Staat, terreurdaden via zelfmoordaanslagen tijdens de ramadan. Ze zetten daarvoor jongens en tienermeisjes in die ze eerder gevangen hebben genomen. De groep terroriseert de bevolking en heeft in de afgelopen zeven jaar wreed huisgehouden in Nigeria, Niger, Tsjaad en Kameroen. Er zijn al meer dan 15.000 mensen gedood en twee miljoen mensen zijn voor de terroristen op de vlucht gedreven. De Afrikaanse landen waar Boko Haram vooral actief is hebben de jihadisten veelal uit hun bolwerken verdreven, maar de aanslagen blijven doorgaan.

Juni 2016

Op de laatste dag van juni pleegt een zelfmoordterrorist een aanslag in de moskee in Djakana, een plaats in Kameroen op de grens met Nigeria.

Djakana

Het is ramadan, maar dat weerhoudt Boko Haram er niet van aanslagen te plegen. De dader zou een jongen zijn geweest. Het is dus de vraag of dat echt een terrorist is geweest. Boko Haram neemt jongens en meisjes gevangen om ze in te zetten bij dit soort acties. Ze worden gedwongen en laten er zelf ook het leven bij. De actie van 30 juni werd gepleegd in een tent waar de mensen zich opmaakten voor de avondmaaltijd, als onderbreking van de vasten tijdens de ramadan.

Jihadisten

Ze zien er vervaarlijk uit, met hun doeken om het hoofd, munitie om de schouders en wapens in de hand. De jihadisten van Boko Haram mogen dan voor een groot deel uit hun bolwerken zijn verdreven, ze verspreiden nog steeds angst en zaaien haat. De Nigeriaanse islamitische extremistische groepering heeft trouw gezworen aan Islamitische Staat (IS), de jihadistische evenknie die vooral in Syrië en Irak actief is. Net als IS schuwt Boko Haram aanvallen en bomaanslagen tijdens de ramadan niet. Boko Haram veroorzaakt een ravage in Nigeria en de landen rondom, door golven van bomaanslagen, moorden en ontvoeringen. Ze vechten om de regeringen omver te werpen en voor een islamitische staat in Afrika.

Haram

Boko Haram ziet een versie van de islam voor zich waarbij het ‘haram’ of verboden is voor moslims om deel te nemen aan enige politieke of sociale activiteit die in verband kan worden gebracht met de westerse maatschappij. Daarom vallen ze ook scholen aan met een westers onderwijssysteem. Het dragen van t-shirts en broeken is uit den boze en seculier onderwijs kan al helemaal niet.

Meisjes van Chibok

Een van de scholen die werd aangevallen is die van Chibok. Meer dan tweehonderd meisjes werden in 2014 ontvoerd, waarvan enkelen wisten te ontsnappen en een paar konden worden bevrijd. Het merendeel van de meisjes zit nog altijd gevangen. De vrees is dat ze worden gebruikt als seksslaaf of worden ingezet voor zelfmoordaanslagen als die in Djakana.

Ramadan en Suikerfeest

2 juli 2016

Dinsdag 2 juli is de laatste dag van de ramadan van 2016 en dat wordt traditioneel gevierd met een Suikerfeest. Het is het slotakkoord van vier weken vasten, een groot feest met lekker eten en veel zoetigheid. Traditioneel hoort de dag van het Suikerfeest te beginnen met een bezoek aan de moskee. Voor veel mensen in Nigeria en omliggende landen valt er niet veel te vieren. De moskee is een doel voor zelfmoordaanslagen geworden en miljoenen inwoners van noordoost Nigeria zijn op de vlucht voor de terreur van Boko Haram. Velen zitten in vluchtelingenkampen waar de situatie niet zo feestelijk is. Ze krijgen er ‘ramadan rijst’ uitgedeeld door hulporganisaties. Duizenden mensen zijn naar het Tsjaadmeer gevlucht, maar ook daar zijn ze niet veilig.

Terreur niet alleen door Boko Haram

7 juli 2016

De Nigeriaan Emmanuel is in Italië doodgeslagen door een hooligan, die eerst zijn vrouw lastigviel en uitschold voor "aap." Emmanuel nam haar in bescherming en liep daarbij rake klappen op met een ijzeren stang van een verkeersbord. De hooligan sloeg hem met verwondingen aan het hoofd het ziekenhuis in. Daar overleed Emmanuel aan een hersenbloeding. Hij was acht maanden in Italië en woonde met zijn vrouw Chinyery in een vluchtelingenopvang. In Nigeria verloren ze hun ouders en een dochter door de gruweldaden van Boko Haram. Hun baby verloren ze tijdens de oversteek van de Middellandse Zee. Chinyery heeft nu ook haar man Emmanuel verloren door een brute daad van een Italiaanse hooligan.

Europese steun

15 juli 2016

De Europese Unie helpt met 58,2 miljoen euro aan humanitaire steun de slachtoffers van Boko Haram. Het geld gaat niet rechtstreeks naar de slachtoffers maar naar hulporganisaties die er voedsel, huisvesting, schoon water, gezondheidszorg en bescherming voor regelen voor de naar schatting 2,5 miljoen ontheemden in Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger. Het zijn de mensen die thuishoren in de regio rond het Tsjaadmeer. Boko Haram wordt in het noorden van Nigeria steeds meer teruggedrongen en daarmee komt er steeds meer toegang tot het gebied en wordt duidelijk hoe groot de humanitaire ramp is. zich daar heeft voltrokken. Er is dringend voedsel en onderdak nodig: een kwart miljoen kinderen blijkt ernstig ondervoed te zijn.

Hinderlaag

28 juli 2016

Boko Haram heeft een humanitair konvooi in een hinderlaag aangevallen in de buurt van Bama, waarbij drie burgers, inclusief een VN-medewerker werden verwond. De vluchtelingen hebben dringend hulp nodig en de International Organization for Migration (IOM) en UNICEF dragen daar aan bij. Een medwekerker van het IOM en een van Unicef raakte bij de aanslag gewond. Een Artsen zonder Grenzen konvooi liep op een landmijn. Daarbij raakte niemand gewond. Door de aanvallen is het nog moeilijker om hulpgoederen bij de vluchtelingen te krijgen. Zonder voedsel, water en dringende medische benodigdheden worden de mensen slachtoffer van ondervoeding en ziekte.

Sambesi Woud

Boko Haram verstopte zich in het dorp Meleri, in de buurt Kawuri. Dat is bij een toegang tot het Sambisa Woud, waar Boko Haram heerts. Door de dagelijkse luchtbombardementen en grondaanvallen vluchten de terroristen van Boko Haram het woud in, dat op de grens met Kameroen ligt.

Boko Haram

Legenda
A. Nigeria
B. Niger
C. Tsjaadmeer
D. Tsjaad
E. Sambisa Forest
F. Bama

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/buitenland/4285914/doden-bij-aanslag-boko-haram-in-kameroen.html geraadpleegd op 6 juli 2016
  • http://www.bbc.com/news/world-africa-13809501 geraadpleegd op 6 juli 2016
  • http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2016/moslims-vieren-einde-ramadan-met-suikerfeest/ geraadpleegd op 6 juli 2016
  • http://dailypost.ng/2016/06/22/ramadan-rice-distribution-cjtf-arrests-boko-haram-spy-in-maiduguri/ geraadpleegd op 6 juli 2016
  • http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2789856/2016/07/07/Ontsnapt-aan-gruwel-van-Boko-Haram-wordt-vluchteling-in-Italie-doodgeslagen-door-hooligan.dhtml geraadpleegd op 7 juli 2016
  • http://www.nu.nl/buitenland/4293767/eu-steun-slachtoffers-boko-haram.html geraadpleegd op 2 augustus 2016
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/na-bevrijding-blijkt-hoe-erg-het-is-onder-boko-haram~a4346143/ geraadpleegd op 2 augustus 2016
  • http://abcnews.go.com/International/wireStory/military-boko-haram-ambushes-humanitarian-convoy-wounds-40971721 geraadpleegd op 2 augustus 2016

Reageer op het artikel "Boko Haram - terreur in Afrika in juli 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Boko Haram
Bronnen en referenties: 8
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!