InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juli 2016
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juli 2016

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juli 2016 IS deinst er niet voor terug om in de vastenmaand ramadan aanslagen te plegen. Niets en niemand is heilig voor de terreurbeweging. Nu IS op steeds meer plaatsen wordt teruggedreven (Fallujah, Aleppo en Mosul) komt het vaker voor dat er aanslagen worden gepleegd op onverwachte plekken. Drukke winkelstraten, moskeeën vol bezoekers, restaurants: dat zijn de doelen waar vele slachtoffers vallen door de zelfmoordterroristen met bomgordels en auto’s die vol explosieven zitten en nabij de menigte tot ontploffing worden gebracht. De verwachting is dat IS steeds meer van dit soort acties gaat uitvoeren nu de terreurgroep op het strijdveld in het kalifaat steeds verder wordt teruggedrongen.

John Kerry en Adel al-Jubeir

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de minister van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië, Adel al-Jubeir overleggen met elkaar over het terugdringen van IS. Ze bespreken de strijd tegen de bomaanslagen, de situatie in Syrië en Irak en ook in Libië en Jemen.

Turkije en Rusland

Turkije en Rusland praten ook met elkaar over samen optrekken tegen IS. De luchtmachtbasis Incirlik is opengesteld voor NAVO-bondgenoten die deelnemen aan de strijd tegen IS, maar Russische toestellen maken geen gebruik van Incirlik. De verhouding tussen Rusland en Turkije was bekoeld na het neerhalen van een Russisch toestel door Turkije, in november 2015. Rusland beschuldigde Turkije ook van hulp aan IS-strijders en Turkije beschuldigde Rusland van oorlogsmisdaden door de Russische steun aan de Syrische Assad. Die gevoeligheden lijken nu te zijn gladgestreken.

Wapensteun en F-16

Nederland heeft begin juli besloten om een miljoen euro aan wapensteun aan Koerdische strijders, de peshmerga's in Noord-Irak, te geven. Het geld gaat niet rechtstreeks naar wapens, maar wordt voor een Amerikaans steunprogramma gebruikt dat onder meer munitie voor de pershmerga’s financiert. Nederland is ook actief met training van Koerdische en Iraakse militairen. De Nederlandse F-16’s missie in Syrië is 30 juni 2016 gestopt. Nederland heeft voor meer dan 119 miljoen euro bijgedragen aan de strijd tegen IS in Syrië en Irak.

Juli 2016

Fallujah

In juni 2016 is de herovering van Fellujah op IS een zeer belangrijke stap in de richting van minimaliseren van het kalifaat en de invloed van IS.

1 juli 2016

In Mosul is een hevige strijd gaande en daar zijn twee IS-kopstukken bij gedood. De staatssecretaris van Defensie van IS, Basim Muhammad Ahmad Sultan al-Bajari, zou onder de doden zijn en een militair commandant van IS in Mosul. De stad wordt bestookt door gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie onder leiding van Amerika.

3 juli 2016

Bij gevechten in het grensgebied van Turkije en Syrië heeft het Turkse leger zeker elf strijders van IS gedood. Turkije voert een felle aanval met artillerievuur en raketwerpers op tientallen IS-doelen, waaronder wapendepots van IS.

5 juli 2016

Nu Fallujah, Ramadi en Palmyra op IS zijn heroverd richt de strijd zich op Mosul. De stad is een strategische luchtmachtbasis en het Iraakse leger rukt op en verovert onderweg verschillende dorpen op IS. De operatie werd in maart in gang gezet maar stuitte op veel verzet van IS-zijde. Mosul is de tweede stad van Irak en de grootste stad waar IS sinds 2014 heer en meester is. Het is een belangrijke stad voor IS, net als Raqqa dat in Syrië is. De internationale coalitie helpt het Iraakse leger met luchtsteun. Ook wordt het leger gesteund door sjiitische milities en Koerdische strijders.

Bomaanslag in Hasaka

Syrië kampt ondertussen met de gevolgen van een bomaanslag door een zelfmoordterrorist. Hij reed op een motorfiets en blies zichzelf op voor een bakkerij in de stad Hasaka. Deze stad is grotendeels in handen is van de Koerdische YPG, de militie die IS afgelopen jaar in de verdediging heeft gedwongen. De bomaanslag zorgde voor tientallen slachtoffers.

Vluchtroutes

11 juli 2016

Jihadisten van IS maken van dezelfde routes gebruik als vluchtelingen en asielzoekers. In sommige gevallen komen ze in de asielprocedure terecht en vragen asiel aan, soms ook in Nederland. Het zou om vele tientallen gaan die zich in Nederland of elders in Europa schuilhouden. De 'gevluchte' jihadisten infiltreren in cellen in Europa en worden direct aangestuurd door IS in het kalifaat. Soms reizen ze zelfs heen en weer tussen Europa en het kalifaat, met valse paspoorten en hulp van vrienden die in Europa wonen. In Europa blijkt er ook een groeiende verwevenheid te ontstaan tussen criminelen en jihadistische netwerken.

15 juli 2016

De Amerikanen hebben twee kopstukken van IS uitgeschakeld. Umar Chalifa kwam samen met drie andere terroristen bij een luchtaanval in Afghanistan om het leven. Chalifa zou de verantwoordelijke man zijn voor diverse terroristsiche aanvallen, vooral in Pakistan. Ook Abu Omar al-Shishani is dood, volgens de Amerikanen zou hij al in maart omgekomen zijn, maar Islamitische Staat ontkende eerder dat Omar de Tsjetsjeen was gesneuveld.

21 juli 2016

De Noord-Iraakse stad Mosul wordt belegerd en het Iraakse leger verwacht dat de stad binnenkort op IS wordt heroverd, na een offensief dat in maart begon. Het is de grootste stad die in handen is van IS. Begin juli lukte het nog niet de stad binnen te trekken en nu praat men met Amerika en Frankrijk over een gezamenlijke aanpak van de internationale coalitie en Iraaks leger. Voor de inwoners van Mosul, ongeveer een miljoen, is voedselhulp en zijn vluchtelingenkampen nodig.

29 juli 2016

IS valt in Noord-Syrië enkele dorpen in de buurt van de stad Manbij aan en executeert zeker 24 burgers. Dat laat het Syrische Observatorium voor Mensenrechten weten. In het gebied zijn Koerdische milities, met hulp van de internationale coalitie, sinds 31 mei bezig met een offensief. Manbij zou grotendeels door de Koerden zijn omsingeld. Er worden luchtaanvallen uitgevoerd die ook burgerslachtoffers maken. Manbij is een strategisch punt in de route van Raqqa naar Turkijke. De Koerden willen die route voor IS afsluiten met de inname van de stad. Bij Qamishli, een Koerdische stad ten oosten van Manbij, vond een IS-zelfmoordaanslaag plaats waarbij zeker 44 mensen om het leven kwamen. De Koerden menen dat het hier om een vergeldingsactie gaat vanwege de Koerdische poging om Manbij in te nemen.

Augustus 2016

De belegeringen in de Syrische stad Aleppo en de Iraakse stad Mosul gaan in augustus door en honderdduizenden inwoners zitten in de tang.

Juli 2016

Legenda
A. Mosul
B. Fallujah
C. Ramadi
D. Palmyra
E. Incirlik
F. Raqqa
G. Hasaka
H. Manbij

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – opmars zomer 2014nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – opmars zomer 2014IS, Islamitische Staat, begint in de zomer van 2014 aan een opmars in Syrië en Irak. IS is de afkorting voor Islamitsche…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – september 2014nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – september 2014IS, Islamitische Staat, begint in de zomer van 2014 aan een opmars in Syrië en Irak. IS is de afkorting voor Islamitsche…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – januari 2016nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – januari 2016Islamitische Staat zal in 2016 terrein verliezen in Irak en Syrië, maar Europa moet beducht zijn op aanslagen. Dat was e…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2014Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2014Islamitische (IS, ISIS of Daesh) is en soennitische terreurbeweging die in Irak en Syrië een kalifaat uitroept en dat la…
Islamitische Staat (IS of ISIS) – hoe de opmars te stoppennieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS of ISIS) – hoe de opmars te stoppenIS is een tot de tanden toe bewapende extremistische groep die in Syrië en Irak strijdt voor een Islamitische Staat, een…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Haghal Jagul, Wikimedia Commons (CC0.0)
 • http://www.telegraaf.nl/buitenland/26135462/__Turks_leger_doodt_strijders_IS__.html geraadpleegd op 6 juli 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/-leger-irak-rukt-op-richting-belangrijke-luchtmachtbasis-bij-mosul~a4333912/ geraadpleegd op 6 juli 2016
 • http://www.nu.nl/buitenland/4288742/john-kerry-spreekt-met-saudi-arabie-belang-van-terugdringen.html geraadpleegd op 6 juli 2016
 • http://www.nu.nl/politiek/4287895/kabinet-geeft-miljoen-wapensteun-koerden.html geraadpleegd op 6 juli 2016
 • http://www.nu.nl/buitenland/4287888/turkije-wil-samenwerken-met-rusland-in-strijd.html geraadpleegd op 6 juli 2016
 • http://www.nu.nl/isis/4286918/twee-kopstukken-gedood-bij-luchtaanvallen-in-mosul.html geraadpleegd op 1 juli 2016
 • http://nos.nl/artikel/2115336-turkije-wil-samenwerken-met-rusland-in-strijd-tegen-is.html geraadpleegd op 6 juli 2016
 • http://www.volkskrant.nl/binnenland/-islamitische-staat-gebruikt-dezelfde-reisroutes-als-asielzoekers~a4337685/ geraadpleegd op 11 juli 2016
 • Leeuwarder Courant - Amerikanen schakelen twee kopstukken van IS uit - 15 juli 2016
 • http://www.nu.nl/isis/4296740/herovering-mosul-volgens-amerikanen-in-zicht.html Geraadpleegd op 1 augustus 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-executeert-burgers-in-belegerde-stad-in-syrie~a4348414/ geraadpleegd op 1 augustus 2016

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juli 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 12
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!