InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Angst voor aanslagen tijdens EK 2016
nieuws uitgelicht

Angst voor aanslagen tijdens EK 2016

Angst voor aanslagen tijdens EK 2016 Het EK voetbal 2016, dat wordt gehouden van vrijdag 10 juni tot en met zondag 10 juli 2016, staat garant voor vele spannende voetbalwedstrijden. Naast de sportspanning, staat het EK 2016 ook in het teken van angst. Angst voor nieuwe aanslagen, zoals er ook al in 2015 vier plaatsvonden in Parijs. De laatste aanslag was op 13 november 2015. Bij deze aanslagen vielen 130 doden. Ook in Stade de France, één van de stadions van het EK 2016, waren op 13 november 2015 explosies te horen, toen één van de zelfmoordterroristen zichzelf opblies toen hij niet werd toegelaten tot het stadion, waar die avond een oefeninterland tussen Frankrijk en Duitsland werd gespeeld. In juni 2016 is er in Frankrijk nog altijd een dreiging voor terreuraanslagen, desondanks is er besloten dat het EK 2016 gewoon doorgaat. De Franse president Hollande liet enkele dagen voorafgaande aan de openingswedstrijd Frankrijk - Roemenië weten: "Risico op aanslag EK bestaat, maar we laten ons niet intimideren'.

Voetballiefhebbers

Frankrijk verwacht zes en een half miljoen bezoekers in de aangewezen fanzones van de tien Franse speelsteden. Van deze zes en een half miljoen bezoekers zullen er ongeveer twee en een half miljoen bezoekers een voetbalwedstrijd bezoeken. Berekend is dat 38% van de bezoekers van buiten Frankrijk komt. De beveiliging van deze voetballiefhebbers kost Frankrijk 58 miljoen euro.

Terreuraanslagen

Vanaf 2001 worden de aanslagen die verijdeld worden, mislukken of (deels) uitgevoerd worden geregistreerd. Meer dan honderd keer was er een verijdelde, mislukte of (deels) uitgevoerde aanslag. Alleen al in Parijs zijn er vijftien door de Europese veiligheidsdiensten geregistreerd. Op zaterdag 13 november vond er in Parijs een reeks aanslagen plaats, waarbij 130 mensen werden gedood. De slachtoffers werden getroffen bij schietpartijen en explosies op verschillende plaatsen in de stad. De meeste slachtoffers vielen In de concerthal Bataclan, waar 89 mensen om het leven kwamen toen de aanvallers binnendrongen tijdens een concert van Eagles of Death Metal. Ook bliezen twee personen zich op bij het State de France stadion.

Stade de France

Ook bij het voetbalstadion Stade de France Saint-Denis, een voorstad van Parijs vielen op 13 november 2015 slachtoffers. Dit gebeurde toen een zelfmoordterrorist het stadion in wilde gaan met bomgordel om, maar werd tegengehouden door één van de beveiligers en vervolgens besloot om zichzelf op te blazen. Doordat het de terrorist niet is gelukt om het stadion binnen te komen, waardoor er relatief weinig slachtoffers zijn gevallen, wordt er wel gesproken van een "mislukte" aanslag. Toch vielen er bij het voetbalstadion Stade de France op 13 november 2015, drie doden en tientallen gewonden. In het stadion Stade de France was op het moment van de aanslag het duel Frankrijk - Duitsland gaande. Hoewel de explosies in het stadion hoorbaar waren, werd de oefeninterland gewoon uitgespeeld. Frankrijk won de wedstrijd met 2- 0.

Kans op aanslagen tijdens het EK 2016

Zeven maanden na de aanslagen van 13 november 2015 heerst er in Frankrijk nog altijd een grote terreurdreiging. Toch werd er besloten om het EK voetbal 2016, dat in Frankrijk wordt gehouden, gewoon door te laten gaan. Op zondag 5 juni sprak president Hollande in Frankrijk over de kans op aanslagen tijdens het EK 2016 en de terreurdreiging die er in Frankrijk is. Hollande liet op de Franse radio weten: "Deze dreiging zal langere tijd blijven bestaan', 'We zullen er alles aan doen om te garanderen dat het EK succesvol zal zijn.'

Hoewel Hollande zich niet wil laten intimideren wordt het EK 2016 door velen toch als serieus doelwit gezien voor aanslagen. Zo waarschuwt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken alle voetbalfans die afreizen naar het EK 2016. "De locaties van Euro 2016 zijn potentiële doelwitten voor terreuraanslagen”, vermeldde het Britse ministerie op dinsdag 7 juni 2016 op haar website.

Eventuele aanslagpleger opgepakt

Eind mei 2016 werd een 25-jarige Fransman aangehouden bij de grens tussen Oekraïne en Polen met een grote hoeveelheid wapens. Volgens de Oekraïense veiligheidsdienst SBU staat vast dat de man van plan was om een aanslag te plegen tijdens het EK voetbal in Frankrijk. De man zou van plan zijn om een reeks van vijftien terroristische aanslagen te plegen. De man zou niet alleen het EK 2016 als doel wit hebben gezien, maar ook islamitische en joodse gebedshuizen, de infrastructuur en overheidsgebouwen. De Fransman was naar Oekraïne afgereisd voor de aanschaf van een groot aantal geweren en 125 kilo springstof.

Beveiliging EK 2016

Een groot sportevenement organiseren brengt altijd veiligheidsrisico's met zich mee. Door de aanslagen in Parijs in november 2015, maar ook door de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 zijn deze veiligheidsrisico's nogmaals vergroot. De Franse minister van Buitenlandse zaken Bernard Cazeveneuve heeft laten weten dat Frankrijk er alles al zal doen om aanslagen tijdens het EK voetbal te voorkomen, maar stelt ook dat hij de angst bij de mensen niet volledig weg kan nemen.

Noodtoestand

Door de kans op aanslagen is de noodtoestand in Frankrijk ook tijdens het EK 2016 van kracht. De noodtoestand werd aangekondigd gelijk na de aanslagen in Parijs in november 2015. Sindsdien is de noodtoestand meerdere keren verlengd. Doordat de noodtoestand van kracht is, hebben de opsporingsdiensten meer bevoegdheden. Het EK 2016 wordt vanwege de noodtoestand een sportevenement, waarbij 90.000 veiligheidsmensen betrokken zijn.

EK-wedstrijden zonder publiek bij te grote dreiging

Tijdens het EK 2016 in Frankrijk worden er geen risico's genomen. De organisatie van het EK 2016 heeft dan ook besloten dat er wedstrijden zonder publiek gespeeld gaan worden, zodra de terreurdreiging voor bepaalde wedstrijden zal toenemen.

Stakingen

Een ander probleem waar Frankrijk mee te kampen heeft zijn de stakingen. De sociale onrust dreigt ook het voetbaltoernooi te verstoren. Zo rijden er geen of minder treinen en ook Air France en de vuilnismannen hebben het werk neergelegd, evenals het personeel van drie van de acht olieraffinaderijen dat in staking is gegaan. Ook tijdens het WK in 1998 had Frankrijk te maken met stakingen.

Maatregelen

Frankrijk en UEFA zeggen maatregelen te zullen nemen tegen die landen waarvan de supporters zich niet weten te gedragen. Zo heeft Frankrijk een drankverbod aangekondigd en de UEFA heeft gedreigd om landen te diskwalificeren als supporters zich niet weten te gedragen.

EK 2012

Ook vier jaar geleden werden er tijdens het EK in Polen en Oekraïne stewards aangevallen. Toen werd door de UEFA een disciplinaire straf van 6 punten in mindering voor het kwalificatietraject voor Euro 2016 omgezet in een geldboete. Als fans zich opnieuw zouden misdragen, dan zouden er enkele duels zonder publiek moeten worden gespeeld.

Lees verder

© 2016 - 2018 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2016 FrankrijkEK voetbal 2016 FrankrijkEK voetbal 2016 Frankrijk. Het EK 2016 vindt plaats in Frankrijk. Er zullen voor het eerst 24 landen met het EK van 2016…
Play-offs kwalificatie EK 2016 in FrankrijkPlay-offs kwalificatie EK 2016 in FrankrijkHet Europees Kampioenschap voetbal wordt in 2016 in Frankrijk gehouden. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het…
Programma FC Groningen 2015/2016FC Groningen speelt in het seizoen 2015/2016 in de Eredivisie. De club komt uit de stad Groningen en speelt zijn thuiswe…
Speelschema Eredivisie 2015-2016 (volledig wedstrijdschema)Speelschema Eredivisie 2015-2016 (volledig wedstrijdschema)Het seizoen 2015-2016 in de Eredivisie zal van start gaan op vrijdag 7 augustus met de wedstrijd SC Heerenveen - De Graa…
Hoe groot is de kans op een terroristische aanslag in 2016?In 2015 en 2016 zijn op het nieuws steeds vaker terroristische aanslagen te zien. Niet alleen op andere continenten, maa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Comfreak, Pixabay
  • http://nieuws.tpo.nl/2016/06/07/britten-waarschuwen-aanslagen-tijdens-ek-voetbal-frankrijk/
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2016/06/10/de-vergeten-slachtoffers-van-saint-denis
  • http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/05/franse-inlichtingenchef-isis-plant-grote-aanslagen-tijdens-ek-voetbal/
  • http://nos.nl/ek2016/artikel/2110220-achter-de-schermen-bij-de-beveiliging-van-het-ek.html

Reageer op het artikel "Angst voor aanslagen tijdens EK 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Gepubliceerd: 13-06-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 5
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!