InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Boko Haram - terreur in Afrika in juni 2016
nieuws uitgelicht

Boko Haram - terreur in Afrika in juni 2016

Boko Haram - terreur in Afrika in juni 2016 Boko Haram is de terreurorganisatie die in Afrika actief is en daar hetzelfde wil als IS in Syrië en Irak en omliggende landen. Boko Haram staat een islamitisch kalifaat voor en de terreurbeweging zet die wens kracht bij met aanslagen en aanvallen in vooral Nigeria, Tsjaad, Kameroen en Niger. De Afrikaanse terreurbeweging moet niets hebben van westerse invloeden en vernielt scholen om het onderwijs te ondermijnen. Boko Haram strijdt ondermeer tegen Westers onderwijs. De scholen worden in brand gestoken, de leerkrachten doodgeschoten en de leerlingen ontvoerd. Nigeria heeft naast de constante terreurdreiging met meer grote problemen te maken. In het midden van het land bestrijden lokale stammen elkaar en in de olierijke Nigerdelta strijden militante groepen om de olieschatten.

Boko Haram en de terreur in Afrika in juni 2016


Kruistocht tegen Westers onderwijs

Boko Haram voert een ware kruistocht tegen Westers onderwijs. In het noordoosten van Nigeria is al zoveel vernield dat er een hele generatie kinderen hun schoolloopbaan in rook ziet opgaan. Met het platbranden van hun scholen worden de kinderen van hun toekomst beroofd.

Meisjes van Chibok

Berucht is de ontvoering van de 'Meisjes van Chibok', een groep van 276 schoolmeisjes uit de stad Chibok. Tientallen wisten te ontsnappen, een enkele kon worden bevrijd, maar het merendeel (meer dan 200) van die groep zit nog altijd op een onbekende plaats vast. Ze worden gedwongen zich tot de islam te bekeren en een hoofddoek te dragen en worden als seksslaaf voor de Boko Haram strijders misbruikt. En anders worden ze wel ingezet als lopende bom.

President Buhari

Muhammadu Buhari, de voormalig generaal die nu een jaar (sinds 29 mei 2015) president van Nigeria is, heeft Boko Haram nog niet uit zijn land weten te schoppen. Hij beloofde bij zijn inauguratie de terreurgroep binnen een jaar te elimineren en de meisjes van Chibok te bevrijden, maar dat is hem nog niet gelukt. De terreurgroep is taai gebleken. De Boko Haram is de dodelijkste terreurgroep ter wereld. Buhari zet wel stappen, maar ze zijn vooralsnog niet groot genoeg. Hij krijgt steun van Frankrijk, Engeland en Amerika.

Territorium en samenwerking met Islamitische Staat

Offensieven van Nigeria hebben het territorium van Boko Haram wel verkleind. Abubakar Shekau, de leider van Boko Haram, verkondigde vorig jaar dat zijn groep samenwerkt met IS, maar dat lijkt niet meer dan een propagandaverhaal te zijn. Er is in de praktijk een minimale samenwerking tussen de twee terreurgroepen. Intussen maakt Boko Haram op grotere schaal gebruik van zelfmoordenaars - vrouwen en kinderen die gedwongen worden door de terroristen - die zichzelf op drukke plaatsen opblazen en zo vele slachtoffers veroorzaken.

Niger

4 juni 2016

Boko Haram slaat toe in Niger en doodt bij een legerpost zeker 32 militairen en verwondt er bijna zeventig. Honderden Boko Haram strijders vallen in de nacht aan en plunderen de post. Ze maken afmars met wapens en munitie, nadat ze de post in brand steken. Ook steken de extremisten huizen en winkels van een nabijgelegen dorp in brand. De legerpost staat bij de stad Bosso, in het grensgebied van Nigeria en Niger. Het leger heeft na een tegenaanval de post inmiddels weer in handen.

In het gebied rond Bosso verblijven vele vluchtelingen die voor het geweld van Boko Haram huis en haard hebben verlaten.
Boko Haram was aanvankelijk vooral in het noordoosten van Nigeria actief, maar sinds de buurlanden Kameroen, Tsjaad en Niger het Nigeriaanse leger steunen, zijn die landen steeds vaker het doelwit van aanvallen en aanslagen.

6 juni 2016

Boko Haram verovert Bosso terug op militairen uit Nigeriaanse en Nigerese militairen.

8 juni 2016

Tsjaad help Niger militair door tweeduizend militairen te sturen die deel gaan nemen aan een tegenaanval op Boko Haram. Het leger wil Bosso terug veroveren.

17 juni 2016

Boko Haram schiet tijdens een begrafenis in Kuda achttien vrouwen dood. Ook staken ze huizen in het dorp in brand en schoten ze willekeurig om zich heen. Er worden nog vrouwen vermist.

Gijzelaars

27 juni 2016

Het Nigeriaanse leger heeft vijfduizend mensen bevrijd die werden vastgehouden door Boko Haram. Ze hielden invallen in vijftien dorpen in het noordoosten van Nigeria.

30 juni 2016

Boko Haram pleegt tijdens de ramadan met een zelfmoordterrorist een aanslag op een moskee Djakana in Kameroen. Er worden minstens elf mensen gedood. De dader zou een jongen zijn geweest.

Juni 2016

Legenda
A. Chibok
B. Bosso
C. Kuda

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • Htttp://nos.nl/artikel/2109186-boko-haram-doodt-tientallen-militairen-in-niger.html
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/boko-haram-slaat-toe-in-buurland-niger~a4313715/
  • http://www.theguardian.com/world/2016/jun/05/boko-haram-extremists-kill-dozens-of-soldiers-in-niger-military-base
  • http://www.theguardian.com/world/2016/may/31/buhari-crackdown-nigeria-fails-boko-haram
  • Friescha Dagblad 7 juni 2016
  • Friesch Dagblad - Leger bevrijdt 5000 gijzelaars Boko Haram - 27 juni 2016
  • http://www.nu.nl/buitenland/4279312/boko-haram-doodt-18-vrouwen-bij-begrafenis.html geraadpleegd op 29 juni 2016
  • http://www.nu.nl/buitenland/4274863/tsjaad-stuurt-militairen-niger-tegenaanval-boko-haram.html geraadpleegd op 29 juni 2016
  • http://www.nu.nl/buitenland/4285914/doden-bij-aanslag-boko-haram-in-kameroen.html geraadpleegd op 30 juni 2016

Reageer op het artikel "Boko Haram - terreur in Afrika in juni 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Boko Haram
Bronnen en referenties: 9
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!