InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juni 2016
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juni 2016

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juni 2016 Elitetroepen van het Iraakse leger zijn in mei een offensief begonnen om de stad Fallujah te heroveren op IS. Dat was in 2014 een van de eerste steden die in handen van de streng islamitische groep, die een Islamitische staat voorstaat, viel. In de stad zijn tienduizenden burgers, mogelijk 50.000, die tussen twee vuren zitten. Duizenden ontvluchten de stad maar dat lukt niet iedereen. De achtergebleven burgers worden door IS gebruikt als menselijk schild. Honderden gezinnen zouden daardoor geen kant op kunnen en binnen het bereik van de Iraakse bommen zitten. IS-strijders zouden burgers naar die delen van de stad voeren die zij nog in handen hebben om zich achter hen te verschuilen en zouden daarom ook burgers beletten om de stad te verlaten. Bovendien zouden de achterblijvers gebrek hebben aan alles en zou er een hongersnood in Fallujah dreigen.

Jezidi in Fallujah

Tijdens het oprukken van de Iraakse regeringstroepen naar Fallujah, zijn twee Jezidi-vrouwen bevrijd. Ze werden gevangen gehouden door IS. In de zomer van 2014 heeft IS Jezidi verdreven, opgejaagd, gedood en ontvoerd. In de omgeving van Sinjar werden duizenden mensen van deze etnische minderheid gevangen genomen. Naar schatting zijn er nog vijfduizend Jezidi’s gevangen, waarvan de vrouwen worden verkracht en de kinderen worden opgeleid tot wandelende bommen. Jezidi's hebben een eigen geloof en eigen gebruiken. Ze worden het ‘Pauwenvolk’ genoemd. De streng islamitische IS beschouwt ze als duivelsaanbidders.

Sirte

5 juni 2016

IS is verdreven uit de luchtmachtbasis bij Sirte, in Libië. Regeringsgezinde strijders gingen de strijd aan en met de terreurgroep. Sirte is een IS-bolwerk en door de verovering van de basis, die ongeveer 20 kilometer buiten de stad ligt, komt de terreurgroep vast te zitten in de stad. IS kreeg poot aan de grond in Libië na de afzetting van Kaddafi en de chaos die daarna ontstond. Libië wil vooralsnog geen internationale interventie met gevechtstoestellen, bij de bestrijding van IS. Wel heeft het land belang bij satellietbeelden, inlichtingen en technische hulp om de terreurgroep te kunnen bestrijden. Libië zit nog steeds met de vele vluchtelingen in de maag die het Noord-Afrikaanse land gebruiken als vertrekpunt van hun reis per bootjes naar Europa.

In Syrië is ook een offensief gaande, bij Raqqa en Fallujah. Het Syrische leger vecht met luchtsteun van Rusland in de provincie Raqqa en rukt op.

Mei 2016

In mei 2016 wordt gesproken over terreinverlies van de terreurorganisatie, maar dat IS laat niet zomaar over z'n kant gaan. De aanvallen worden in mei 2016 opgeschroefd.

Seksslaaf

3 juni 2016

Abdullah Shrem, een Syrische zakenman, bevrijdt Jezidi-meisjes die zijn ontvoerd en als seksslaaf worden misbruikt door mannen van IS. Abdullah Shrem was anderhalf jaar geleden getuige van ontvoeringen van familieleden en sindsdien zet hij zich in om meisjes en vrouwen te bevrijden. Hij heeft er inmiddels 240 uit de klauwen van IS kunnen redden, maar nog niet al zijn familieleden. In 2014 nam IS in de provincie Sinjar duizenden Jezidi’s gevangen. Tienduizenden zochten een heen komen op de berg Sinjar en verbleven daar onder abominabele omstandigheden, omsingeld door IS. Honderden burgers van deze bevolkingsgroep werden vermoord en duizenden ontvoerd, vooral meisjes en vrouwen om als seksslaaf te dienen. Ze worden aangeboden op online marktplaatsen: 9000 dollar is de prijs van een Jezidi-meisje van 11 jaar oud, dat wordt aangeprezen als mooi, hardwerkend en maagd.

Smokkelaars

Shrem wond zich er zo over op, dat hij niet zwijgend wilde blijven toekijken. Hij handelde en werd door te doen een ervaren bevrijder. Hij betaalt de smokkelaars die de vrouwen en meisjes naar een veilige plek loodsen. Dat kan soms weken in beslag nemen. Shrem was een rijke zakenman, maar zijn fortuin is inmiddels geslonken omdat hij het in de reddingsacties heeft gestoken. Smokkelaars worden goed betaald, want ze lopen het risico gevangen te worden genomen door IS en te worden geëxecuteerd.

Bulldozer

3 juni 2016

Syrische regeringstroepen zeggen de beul die de ‘Bulldozer van Fallujah' wordt genoemd, te pakken te hebben. Het is een beruchte beul van IS. De beul verscheen regelmatig in afschuwelijke propagandavideo's van IS. Het is een grote man, ruim twee meter lang en bijna 200 kilo zwaar, en daardoor makkelijk herkenbaar. Hij is één van de meest gevreesde strijders van de terreurgroep. De Bulldozer werd het gemaskerde beulengezicht van IS na de dood van de Britse terrorist Jihadi John in november 2015. Hij is altijd gekleed in het zwart en gemaskerd en heeft een reusachtig zwaard bij zich. Hij is lid van 'the Chopping Committee', de onthoofdende tak van de terreurgroep IS. Hij onthoofdt gevangen en amputeert ledematen van kinderen. De ware identiteit van de Bulldozer is nog niet bekend. Vermoedelijk is hij geboren in Iran.

Fallujah en Aleppo

6 juni 2016

De zuidrand van de stad Fallujah is stevig in handen van Iraakse regeringstroepen. De herovering van de stad gaat langzaam en met hulp van bombardementen door de internationale coalitie. Om het centrum van de stad wordt nog zwaar gevochten.

Om Aleppo in Syrië wordt ook hevig gestreden. Hier zijn het militanten die tegen het Syrisch leger van Assad vechten. Intussen komt naar buiten dat IS 38 aanhangers heeft geëxecuteerd omdat ze zouden hebben gespioneerd voor Amerika. De executie volgde na een serie drone-aanvallen door Amerika waarbij commandanten werden gedood. De verblijfplaats van die commandanten werd door IS geheim gehouden. Dat ze toch konden worden geraakt betekende dat er mollen bezig waren in het IS-kamp. De eventuele aanwezigheid van spionnen schijnt IS paranoïde te maken. Als afschrikwekkend voorbeeld zijn de geëxecuteerden tentoongesteld en zijn er ijzingwekkende executiemethodes gebruikt. Sommige vermeende spionnen zouden in een vat met zuur zijn gedood.

Het Syrische leger is de provincie Raqqa binnengetrokken met Russische luchtsteun. Het leger wil doorstoten naar de stad Raqqa.

Nimrud en Nineveh

10 juni 2016

Een drieduizend jaar oude tempel in de Assyrische stad Nimrud is door IS opgeblazen. IS vernietigt de arscheologosche en culturele schatten van Irak. Op satellietbeelden is te zien dat de schade groot is. Nimrud stamt uit de dertiende voor Christus en ligt niet ver van Mosul. Ook erd een deel van de historische stadsmur van Nineveh, de Poort van Nergal bij Mosul, met bulldozers platgewalst.

11 juni 2016

Libische strijders hebben de haven van Sirte veroverd op IS. Het gaat om brigades met strijders die trouw zijn aan de door de VN ingestelde eenheidsregering. De eenheidsregering in het land werkt sinds maart 2016. Sirte was een IS-bolwerken. De stad werd door straaljagers en oorlogsschepen bestookt. Na de val van Kadhafi nam IS in Sirte de macht over, al genoot de terreurbeweging weinig steun van de bevolking. De IS-strijders die in Libië actief zijn komen niet uit het land zelf.

16 juni 2016

Volgens een VN-rapport pleegt IS genocide op yezidi's. IS probeert de etnisch-religieuze groep, die bestaat uit ongeveer 400.000 mensen, uit te roeien. Ze worden vermoord en tot seksslaaf gemaakt. Er worden in ieder geval nog 3.200 vrouwen en kinderen vast gehouden. In het rapport staan vele details en getuigenverklaringen.

20 juni 2016

Turkije en de internationale coalitie hebben samen tientallen strijders van IS gedood. Luchtaanvallen en artillerievuur bestookte 33 doelen en terroristen, die een aanval op Turkije aan het voorbereiden waren. De grens van Turkije is gesloten, zodat burgers en vluchtelingen klem zitten tussen de vuren. Turkse grenswachten worden ervan verdacht vluchtelingen dood te schieten die toch proberen de grens over te komen. Ook worden de vluchtelingen teruggestuurd naar oorlogsgebied.

21 juni 2016

Jordaanse grenswachters zijn gedood na een explosie van een autobom vlakbij het vluchtelingenkamp Rakban. In het kamp in een verlaten woestijngebied, zitten meer dan 50.000 Syriërs op de vlucht voor het geweld van IS. Ze wachten op toestemming om Jordanië in te mogen. Dagelijks mogen er een beperkt aantal vluchtelingen naar binnen. Jordanië helpt mee met de aanvallen op IS via de internationale coalitie.

24 juni 2016

IS heeft in juni zo'n 900 Koerden in de Syrische provincie Aleppo ontvoerd nadat de Koerden oprukten naar Manbij. De gevangen zouden in het stadje al-Bab zitten, dat nog door IS beheerst wordt. Bij elke tegenslag gaat IS wraak nemen op burgers, is de trend.
Mannen en jongens die ouder zijn dan 12 jaar moeten werken. Ze worden ingezet bij het graven van loopgraven aan het front. Voor vrouwen en kinderen heeft IS detentiecentra.

25 juni 2016

Er worden zware luchtaanvallen uitgevoerd op een dorp in het oosten van Syrië met tientallen doden en gewonden tot gevolg. Het dorp is grotendeels in handen van IS en de bombardementen worden door Syrische of Russische toestellen uitgevoerd. In de stad Manbij, een belangrijk bastion van IS, hebben Koerdische strijders het centrum van de stad bereikt.

Fallujah

26 juni 2016

Fallujah is heroverd op IS. Het Iraakse leger heeft na anderhalve maand de hele stad bevrijd en IS-strijders verdreven. Het leger heeft nu Mosul op het oog als volgende stad om te heroveren. Volgens het Iraakse leger zijn er 1.800 IS-strijders om het leven gekomen bij de actie en is de rest op de vlucht geslagen. De zware verliezen komen mede door de luchtaanvallen van de internationale coalitie.
De laatste paar maanden zouden zo'n 85 duizend burgers Fallujah zijn ontvlucht. De hele stad is nog niet veilig, omdat eerst de explosieven die er nog liggen onschadelijk moeten worden gemaakt. Men verwacht dat het een maand of twee duurt eer de stad veilig genoeg is voor de burgers om te terug te keren. De burgers hebben onder een schrikbewind van IS geleefd. Ze werden gedwongen naar onthoofdingen te kijken en mensen werden vermoord om pietluttigheden, bijvoorbeeld omdat ze rookten. Er was in de stad lange tijd gebrek aan voedsel. De stad groeide uit als uitvalsbasis van IS voor aanslagen.

27 juni 2016

In Abu Ghraib, een stad in een gebied met een overwegend soennitische bevolking, vindt een zelfmoordaanslag op een moskee plaats waarbij minstens twaalf mensen om het leven gekomen. De dader droeg een vest met explosieven die hij tot ontploffing bracht. Meer dan dertig mensen zijn gewond geraakt.

Juli 2016

In juli 2016 worden enkele IS-kopstukken gedood en begint de belegering van Mosul. De ramadan weerhoudt IS niet om terroristische acties uit te voeren.

Juni 2016

Legenda
A. Fallujah
B. Raqqa
C. Sirte
D. Sinjar
E. Aleppo
F. Abu Ghraib
G. Manbij
H. Mosul
I. al-Bab
J. Nimrud

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2014Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2014Islamitische (IS, ISIS of Daesh) is en soennitische terreurbeweging die in Irak en Syrië een kalifaat uitroept en dat la…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juli 2016nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juli 2016IS deinst er niet voor terug om in de vastenmaand ramadan aanslagen te plegen. Niets en niemand is heilig voor de terreu…
Islamitische Staat (IS) – praktijk van terreurorganisatienieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS) – praktijk van terreurorganisatieIslamitische Staat (IS of Daesh) is een terreurbeweging die zijn machtspositie uitbouwt met gruweldaden van de ergste so…
Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – opmars zomer 2014nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – opmars zomer 2014IS, Islamitische Staat, begint in de zomer van 2014 aan een opmars in Syrië en Irak. IS is de afkorting voor Islamitsche…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – september 2014nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – september 2014IS, Islamitische Staat, begint in de zomer van 2014 aan een opmars in Syrië en Irak. IS is de afkorting voor Islamitsche…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Haghal Jagul, Wikimedia Commons (CC0.0)
 • http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4313814/2016/06/05/IS-onder-druk-verdreven-uit-luchtmachtbasis-Libie.dhtml geraadpleegd op 5 juni 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4313053/2016/06/03/Heldhaftige-zakenman-redt-seksslaven-uit-handen-van-IS.dhtml geraadpleegd op 5 juni 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/32380/Aanval-op-Islamitische-Staat/article/detail/4312945/2016/06/03/Syrie-pakt-gevreesde-IS-beul-De-Bulldozer-van-Fallujah-op.dhtml geraadpleegd op 5 juni 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4310999/2016/05/31/VN-IS-gebruikt-honderden-gezinnen-in-Falluja-als-schild.dhtml geraadpleegd op 5 juni 2016
 • Friesch Dagblad - IS verdreven uit groot deel van Iraakse stad Fallujah
 • Leeuwarder Courant - Syrisch leger zet offensief in tegen 'hoofdstad' IS - 6 juni 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-vermoordt-eigen-mensen-heksenjacht-uit-vrees-voor-spionnen~a4314272/ geraadpleegd op 6 juni 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/libische-strijders-veroveren-haven-sirte-op-is~a4318464/ geraadpleegd op 11 juni 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/vn-rapport-is-pleegt-genocide-op-yezidi-s~a4321573/ geraadpleegd op 16 juni 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/turkije-doodt-tientallen-is-strijders-in-syrie~a4323806/ geraadpleegd op 20 juni 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/bewakers-gedood-bij-aanslag-op-asielkamp-jordaans-syrische-grens~a4324546/ geraadpleegd op 21 juni 2016
 • http://www.nu.nl/buitenland/4284528/zelfmoordaanslag-moskee-westen-van-bagdad.html geraadpleegd op 29 juni 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/leger-irak-heeft-heel-falluja-veroverd-op-is~a4327878/ geraadpleegd op 29 juni 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/-islamitische-staat-ontvoert-900-koerden~a4327033/ geraadpleegd op 29 juni 2016
 • Leeuwarder Courant - IS blaast Assyrische tempel op in Irak - 10 juni 2016

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juni 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 16
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!