InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Boko Haram - terreur in januari 2016
nieuws uitgelicht

Boko Haram - terreur in januari 2016

Boko Haram - terreur in januari 2016 Boko Haram zou bijna volledig zijn verslagen, volgens president Muhammadu Buhari, maar Nigeria en ook Kameroen, Niger en Tsjaad hebben nog veel ellende van de terreurbeweging. Britse militairen gaan het Nigeriaanse leger helpen bij het verzamelen van inlichtingen en trainen Nigeriaanse militairen bij het ontmantelen van explosieven. Boko Haram terroriseert de bevolking van Nigeria en de buurlanden al jaren met het doel een strenge islamitische staat te stichten. Boko Haram haat westerse en moderne invloeden en wil die totaal uitbannen. De terreurgroep is onverbiddelijk tegen christenen en ook tegen moslims die zich niet aan de strenge leefregels houden.

Meisjes van Chibok en Bring Back Our Girls

President Muhammadu Buhari van Nigeria kondigt een onderzoek aan naar de Meisjes van Chibok, de 219 meisjes die in 2014 uit een kostschool in Chibok door Boko Haram zijn ontvoerd en nog altijd gevangen zitten. Over de hele wereld werd afschuw uitgesproken over deze ontvoering en er startte een campagne, onder meer op Twittter als #BringBackOurGirls, de leus “breng onze meisjes terug”. Buhari maakt zich zorgen over de meisjes en weet niet of ze ooit gevonden kunnen worden. Zijn voorganger Goodluck had beloofd de meisjes terug te vinden, maar dat is hem niet gelukt. Buhari is nu wat voorzichtiger in zijn belofte.

Britse militairen naar Nigeria in strijd tegen Boko Haram

14 januari

Vanuit Groot-Brittannië gaan er in 2016 driehonderd militairen naar Nigeria. Ze worden ingezet bij de strijd tegen Boko Haram en gaan een bijdrage leveren in het noorden van Nigeria tegen de terreurbeweging. Om te beginnen gaan er 35 Britten naar Nigeria die het Nigeriaanse leger gaan adviseren en zullen trainen. De trainingen zijn onder andere op het gebied van geïmproviseerde bommen en het onschadelijk maken daarvan. Het Nigeriaanse leger kan ook hulp van de Britten verwachten bij het verzamelen van inlichtingen. In 2015 waren er al 130 Britten militair actief in het land dat geteisterd wordt door Boko Haram.

Zelfmoordaanslag in Kameroen

25 januari 2016

In het dorp Bodo in het noorden van Kameroen vielen doden en gewonden bij een zelfmoordaanslag op een markt en bij de uitgang van het dorp. Vier zelfmoordenaars bliezen zich op met bijna dertig dodelijke slachtoffers tot gevolg. Tientallen mensen raakten gewond. De zelfmoordenaars werkten in tweetallen en bliezen zich vrijwel tegelijk op te midden van vele mensen. De aanslagen zijn er twee in een reeks.

Zelfmoordaanslag in Kouyape

Boko Haram stuurde eerder zelfmoordenaars op pad naar Kouyape, waar een moskee werd opgeblazen met tien dodelijke slachtoffers tot gevolg. De islamitisch extremistische groep houdt niet alleen in Nigeria huis maar ook in de aangrenzende landen Kameroen, Tsjaad en Niger.

28 januari

Bij een zelfmoordaanslag in Chibok vallen 16 doden en vele gewonden. De gewonden hebben ernstige brandwonden. Chibok is de stad waar in 2014 300 schoolmeisjes werden ontvoerd. Enkele tientallen wisten te ontsnappen en 219 zijn nog spoorloos. Zes zelfmoordenaars, mannen en vrouwen, verzamelden op een groentemarkt in de stad. De eerste ontploffing was bij een militaire controlepost. Een militaire commandant snelde daarop naar de markt om de mensen daar te waarschuwen, maar toen hij aankwam blies een vrouw zichzelf op. Daarna volgden meer explosies door gesluierde vrouwen op de markt.

Het dorp Dalori

31 januari 2016

Het dorpje Dalori, in het noordoosten van Nigeria, zijn zeker 65 mensen omgekomen door een terroristische aanval van Boko Haram. De terroristen reden in auto’s en op motoren het dorpje binnen en schoten om zich heen. Ook staken ze huizen in brand. Daarna bliezen zelfmoordterroristen zichzelf op. Midden in de chaos van de aanval en terwijl velen voor hun leven renden, bliezen drie vrouwen zich op. Ze hadden zich tussen de vluchtende mensen gevoegd.


Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/buitenland/4206932/tientallen-doden-aanvallen-boko-haram-in-nigeria.html
  • http://www.nu.nl/buitenland/4203448/veel-doden-zelfmoordaanslagen-markt-in-kameroen.html
  • http://www.nu.nl/buitenland/4197980/president-nigeria-gelast-onderzoek-ontvoering-219-schoolmeisjes.html
  • http://www.nu.nl/buitenland/4197398/britse-militairen-nigeria-strijd-boko-haram.html
  • http://techcrunch.com/2014/09/30/super-app/ geraadpleegd op 27 mei 2016
  • http://www.theguardian.com/world/2016/jan/28/nigeria-suicide-bombings-kill-at-least-16-in-chibok geraadpleegd op 30 mei 2016

Reageer op het artikel "Boko Haram - terreur in januari 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Boko Haram
Bronnen en referenties: 6
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!