InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Boko Haram - terreur in Afrika in april 2016
nieuws uitgelicht

Boko Haram - terreur in Afrika in april 2016

Boko Haram - terreur in Afrika in april 2016 De terreur in Nigeria, Tsjaad, Kameroen en Niger gaat maar door. Het heeft een groot effect op het leven van de mensen die in de regio leven. Een miljoen kinderen kunnen niet naar school vanwege het conflict in het noordoosten van Nigeria en omliggende landen. Human Rights Watch brengt de situatie van de schoolkinderen in kaart en rapporteert er over. Boko Haram wil een islamitische staat en voert strijd tegen seculier onderwijs. Al jaren worden er aanvallen op scholen gepleegd. Schoolgebouwen, leraren, leerlingen, onderwijsbestuurders en -ambtenaren worden gericht aangevallen en gedood door Boko Haram. De kinderen worden ontvoerd en gedwongen zich aan te sluiten bij de terreurorganisatie.

Terreurbeweging Boko Haram


Human Rights Watch en Meisjes van Chibok

Human Rights Watch (HRW) deed onderzoek naar de situatie van de scholen in Nigeria en de regio van het Sambesi-woud. Het blijkt dat er sinds 2009 meer dan 910 scholen zijn verwoest. Van de scholen die niet zijn vernield moesten er 1.500 onder dwang sluiten. Boko Haram heeft van 2009 tot april 2016 honderden leraren om het leven gebracht. HRW spreekt over 611. Onder de ontvoerde leerlingen zijn ook de Meisjes van Chibok, die nog steeds gevangen zitten, ergens in het Sambisa-woud. Boko Haram ontvoerde in 2014 276 meisjes van een school in Chibok. Van die groep wisten 53 meisjes te ontsnappen en werden zeker vier vermoord.

Leger Nigeria

Volgens het rapport van HRW draagt het Nigeriaanse leger ook schuld, omdat soldaten leraren en leerlingen van Koranscholen intimideren en soms ook doden. Ook gebruikt het leger scholen als uitvalsbasis, waardoor ze extra risico lopen om aangevallen te worden door Boko Haram. De werkwijze van het leger is in strijd met de Richtlijnen voor veilige scholen die Nigeria in 2015 ondertekende, schrijft HWR.

Een miljoen

Bijna anderhalf miljoen kinderen zijn op de vlucht, van wie een miljoen de schoolgaande leeftijd heeft. Een deel, ongeveer tien procent, van die kinderen krijgt geïmproviseerd onderwijs van vrijwilligers in vluchtelingenkampen. De rest krijgt geen onderwijs meer.

Veiligheid verbeteren

Nigeriaanse autoriteiten moeten werk maken van het verbeteren van de veiligheid op scholen in het noordoosten van het land, vindt HRW. Ook moeten kinderen in ontheemdenkampen zo snel mogelijk onderwijs krijgen, in een alternatieve vorm. Ook vindt HRW dat het leger geen scholen meer moet gebruiken als uitvalsbasis.

Zelfmoordaanslag

Kinderen zijn regelmatig betrokken bij zelfmoordaanslagen die worden gepleegd in Nigeria, Tsjaad, Kameroen en Niger. In 2015 is het aantal zelfmoordaanslagen met kinderen vertienvoudigd: van vier kinderen in 2014 naar 44 in 2015. In driekwart van die kinderzelfmoordaanslagen gaat het om meisjes die gedwongen worden hun bomgordel tot ontploffing te brengen.

Schoolmeisje

14 april 2016

Boko Haram houdt honderden schoolmeisjes gevangen. Van vijftien van hen zijn videobeelden in de media beland. CNN kreeg na onderhandelingen de beelden en verspreidde ze. Boko Haram wil ermee laten zien dat de meisjes nog leven. De gevangen noemen in de video hun naam, de naam van hun school en de plaats waar ze woonden voor ze werden ontvoerd. De video is waarschijnlijk al in december 2015 gemaakt.

Verenigde Staten

15 april 2016

Het leger van Nigeria boekt vooruitgang in strijd tegen Boko Haram: de terreurbeweging lijkt te verzwakken. De Verenigde Staten blijven de Nigeriaanse autoriteiten helpen om Boko Haram klein te krijgen en om de ontvoerde schoolmeisjes vrij te krijgen.

De Nigeriaanse terreurbeweging is niet meer dan een strijdgroep die geen terrein meer weet te veroveren en ook veroverd gebied niet meer weet vast te houden. President Muhammadu Buhari maakt melding van dit hoopvolle nieuws. De voormalige generaal Buhari beloofde bij zijn verkiezing tot president, in 2015, dat hij Boko Haram hard aan zou pakken en verdrijven en de Meisjes van Chibok zou bevrijden.

17 april

Bij een actie doodt het leger veertig Boko Haram-extremisten en worden 455 gijzelaars bevrijd uit handen van de terreurbeweging. Het leger heeft twaalf kampen van Boko Haram met de grond gelijk gemaakt. Nigeria deelt klap na klap uit aan de terreurbeweging.

Boko Haram

Legenda
A. Nigeria
B. Zambia-woud
C. Chibok

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/boko-haram/4248191/nigeriaanse-leger-bevrijdt-honderden-gijzelaars-van-boko-haram.html
  • http://www.nu.nl/buitenland/4247136/nigeria-boekt-vooruitgang-in-strijd-boko-haram.html http://www.nu.nl/buitenland/4248078/boko-haram-volgens-nigeriaanse-president-flink-verzwakt.html
  • http://www.nu.nl/boko-haram/4246670/beelden-vrijgekomen-van-ontvoerde-meisjes-boko-haram.html
  • http://www.nu.nl/boko-haram/4245238/miljoen-kinderen-niet-school-conflict-met-boko-haram-in-nigeria.html

Reageer op het artikel "Boko Haram - terreur in Afrika in april 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 18-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Boko Haram
Bronnen en referenties: 4
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!