InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Boko Haram - terreur in Afrika in november 2015
nieuws uitgelicht

Boko Haram - terreur in Afrika in november 2015

Boko Haram - terreur in Afrika in november 2015 De activiteiten van terreurbeweging Boko Haram raken niet alleen Nigeria. Ook de buurlanden Tsjaad, Niger, en Kameroen gaan gebukt onder de terreur en het geweld. Tsjaad kondigt in november de noodtoestand in het grensgebied af, zodat de veiligheidsdiensten huiszoekingen kunnen doen om wapens te zoeken en terroristen te vinden. Die komen vanuit Nigeria het land binnen. In de regio bij het Tsjaadmeer kunnen vanuit de noodtoestand nu ook samenscholingen verboden worden en het verkeer kan worden beperkt. Alles om de extremisten op te kunnen sporen.

Boko Haram en de terreur in Afrika


Zelfmoordaanslagen in Tsjaad, Niger, Nigeria en Kameroen

Boko Haram pleegde meerdere zelfmoordaanslagen in Tsjaad en sinds het voorjaar van 2015 is het buurland van Nigeria een offensief begonnen tegen de terreurbeweging. Boko Haram is sindsdien wel verzwakt, maar nog niet van de kaart geveegd. De dreiging blijft en een zelfmoordaanslag is moeilijk te voorkomen. Boko Haram heeft bij aanslagen en gevechten al meer dan 14.000 mensen gedood, in Nigeria en in de omliggende landen. Ongeveer 600.000 mensen in het grensgebied van Nigeria, Niger, Tsjaad en Kameroen zijn op de vlucht voor het geweld.

Boko Haram

12 november

In het zuiden van Niger valt Boko Haram een dorp aan en doodt vijf dorpelingen. Er vallen tientallen doden. De Nigeriaanse militairen dreven de Boko Haram terug en doodden twintig militanten.

Yola

17 november

In de Nigeriaanse stad Yola zijn bij een ontploffing op een markt tientallen mensen om het leven gekomen en zijn meer dan 80 gewonden gevallen. De bom werd bij een benzinepomp in Yola tot ontploffing gebracht. Het was drie weken relatief rustig geweest. De laatste grote aanslagen waren bij moskeeën, waarvan een in Yola stond. Daar kwamen ook tientallen mensen bij om.

Nigeriaanse leger

17 november

Het Nigeriaanse leger treft Boko Haram de laatste tijd hard. Er vinden veel luchtaanvallen op de extremisten plaats. Boko Haram wil een streng-islamitische staat stichten en begon in 2009 met een gewapende strijd, voornamelijk in het noordoosten van Nigeria, maar steeds vaker wordt de grens met de buurlanden overgestoken. Het gebied in de buurt van het Tsjaadmeer is daardoor oorlogsgebied te noemen.

Kameroen

21 november

Boko Haram pleegt een aanslag in Kameroen waarbij zeker acht mensen omkomen. Het gaat om een zelfmoordaanslag die wordt uitgevoerd door verschillende mensen. Het dorp Nigue in het noorden van het land wordt zwaar getroffen. De eerste zelfmoordenaar blies zichzelf op in het huis van het traditionele stamhoofd. Daarbij kwamen vier mensen en de aanslagpleger om. Kort daarna bliezen drie vrouwen zichzelf op vlakbij het huis. Hun explosie kwam te snel en daardoor maakten ze niet nog meer slachtoffers.

Diffa

30 november

Boko Haramstrijders hebben bij aanslagen in Niger en Nigeria acht mensen gedood. Ze staken zeker 50 huizen in brand, gooiden met explosieven en schoten om zich heen. Doelwit was een dorpje in de buurt van de stad Diffa. Na hun actie staken de extremisten de rivier de Yorube over, op weg naar Nigeria. Het Nigeriaanse leger nam wapens in beslag. De stad Bam-Buratai werd ook aangevallen. Boko Haramstrijders vuurden in het wilde weg om zich heen en gooiden explosieven bij huizen naar binnen. Drie mensen werden gedood door geweervuur en een vierde werd verbrand in zijn huis.

Meisjesschool

30 november

In de Nigeriaanse provincie Kano werd weer een school aangevallen. In 2014 viel Boko Haram een school in Chibok aan en ontvoerde de meisjes, die sindsdien ‘De meisjes van Chibok’ heten. Enkele van die groep zijn ontsnapt of bevrijd door het Nigeriaanse leger, maar het merendeel zit nog gevangen in het Sambisa-woud. In Kano werden zeven meisjes van een middelbare school gedood. Ze kwamen om in een brand. 25 leerlingen raakten gewond. Kano is regelmatig doelwit van Boko Haram.

Kano

30 november

Tijdens een processie van sjiitische moslims in Kano vielen 21 doden bij een zelfmoordaanslag. Er worden meer dan honderd militairen vermist. Ze hadden een gevecht gevoerd tegen de strijders van de terreurbeweging. Boko Haram zou bij dat gevecht een T-72 tank hebben buitgemaakt.

November 2015

Legenda
A. Tsjaadmeer
B. Tsjaad
C. Niger
D. Nigeria
E. Kameroen
F. Yola
G. Diffa
H. Chibok
I. Kano
J. Sambisa-woud

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/buitenland/4169493/zeker-acht-doden-aanslag-boko-haram-in-kameroen.html Geraadpleegd op 3 december 2015
  • http://www.nu.nl/buitenland/4167052/zeker-32-doden-ontploffing-in-nigeria.html Geraadpleegd op 3 december 2015
  • http://www.nu.nl/buitenland/4163323/tientallen-doden-aanval-boko-haram.html Geraadpleegd op 3 december 2015
  • http://www.nu.nl/buitenland/4161617/tsjaad-voert-noodtoestand-in-vanwege-boko-haram.html Geraadpleegd op 3 december 2015
  • http://nos.nl/artikel/2069802-tientallen-doden-in-nigeria-bij-aanslag-boko-haram.html Geraadpleegd op 4 december 2015
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/30/acht-doden-in-niger-en-nigeria-bij-aanslagen Geraadpleegd op 4 december 2015

Reageer op het artikel "Boko Haram - terreur in Afrika in november 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 18-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Boko Haram
Bronnen en referenties: 6
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!