InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Boko Haram - terreur in Afrika in mei 2016
nieuws uitgelicht

Boko Haram - terreur in Afrika in mei 2016

Boko Haram - terreur in Afrika in mei 2016 Twee van de ontvoerde meisjes van Chibok komen in deze maand na twee jaar terug in hun dorp. Het ene meisje werd in een bos gevonden en de tweede werd gered door het Nigeriaanse leger. Via de campagne #BringBackOurGirls voeren mensen al twee jaar lang campagne om de meisjes terug te halen. Bekende en onbekende mensen. Ook Michelle Obama schaarde zich achter deze campagne. Boko Haram ontvoerde de meisjes in 2014 uit hun stad Chibok. De terreurorganisatie wil een islamitische staat stichten en is actief in Nigeria, Niger, Tsjaad, Kameroen, Senegal en Togo. De meisjes worden ingezet als bomgordeldragers bij zelfmoordaanslagen of ze worden gedwongen te trouwen met een van de strijders. Boko Haram wil een islamitische staat stichten en is actief in Nigeria, Niger, Tsjaad, Kameroen, Senegal en Togo. Meer dan 2,6 miljoen mensen uit deze landen zijn op de vlucht voor de terreur.

Boko Haram en de terreur in Afrika


Meisjes van Chibok in Sambisawoud

De meisjes werden in 2014 vanuit hun school in de stad Chibok ontvoerd en worden sindsdien de Meisjes van Chibok genoemd. Serah Luka werd in het Sambisawoud gevonden en samen met 97 andere gegijzelde vrouwen en kinderen uit de klauwen van Boko Haram gered. Het leger doodde bij de aanval 35 terroristen. Er is een lijst met namen van 219 meisjes en Serah zou nummer 157 van die lijst zijn. Of dit meisje dezelfde is als die bij dat nummer hoort is niet helemaal duidelijk. Het bos staat bekend als het bolwerk van Boko Haram en daar werd ook Amina Ali Nkeki (19) aangetroffen, samen met haar vier maanden oude baby. Soldaten brachten haar in veiligheid en terug naar Maiduguri. Ook zij zou een van de Chibok-meisjes zijn.
Nigeria hoopt dat Serah en Amina meer kunnen vertellen over de verblijfplaats van de andere meisjes en dat ze eindelijk kunnen worden gered.

BringBackOurGirls

Amina - het meisje is zwaar getraumatiseerd - vertelde aan de organisatie #BringBackOurGirls dat de andere ontvoerde meisjes nog altijd in het bos zitten. Ze worden zwaar bewaakt in het bosgebied op de grens met Kameroen. #BringBackOurGirls ('breng onze meisjes terug') startte na de ontvoering een twittercampagne om aandacht te vragen voor de ontvoerde meisjes om te bewerkstelligen dat er actie wordt ondernomen om ze te bevrijden. De vorige president, Goodluck Jonathan, zou daar te weinig aan gedaan hebben.

Offensief tegen Boko Haram

Muhammadu Buhari, de huidige president, is er fanatieker in. Eind april startte hij een offensief, waarvan hij zegt dat dit het slotoffensief tegen Boko Haram wordt. Ook vanuit Chibok is er actie. Er zou een grote reddingsoperatie op stapel staan om alle nog levende meisjes te bevrijden. Het leger rukt op in het bos.

Slavernij

Volgens de VN zitten mogelijk 7000 meisjes en vrouwen gevangen, vastgehouden door islamitische terroristen van Boko Haram en soortgelijke groepen. Amnesty International houdt het op tweeduizend. De vrouwen worden gehouden als seksslaven en ingezet voor wapentransport en tot zelfmoordaanslagen gedwongen. Boko Haram zou ook strijders naar het noorden sturen om Islamitische Staat (IS) te helpen. IS zou Boko Haram weer helpen bij logistieke zaken. De VN Veiligheidsraad veroordeelt 'het doden van en geweld tegen burgers, vooral vrouwen en kinderen, ontvoeringen, plunderingen, verkrachting, seksuele slavernij en ander seksueel geweld, de rekrutering van kinderen, en vernieling van burgerlijke eigendommen' door Boko Haram.

Internationale crisisberaad

14 mei

Een internationaal crisisberaad in Abuja concludeert dat er een gemeenschappelijk front nodig is om succesvol te zijn in de strijd tegen Boko Haram. Het is belangrijk om de informatie-uitwisseling te verbeteren net als de opleiding en uitrusting van de soldaten.
Landen uit de EU en Amerika beloven steun. Samen met Nigeria, Niger, Tsjaad, Kameroen, Senegal en Togo zetten ze in op de strijd tegen Boko Haram.

Een succes werd al geboekt, met de arrestatie Boukar Kaou, een leider van Boko Haram, en vijf handlangers. Nigeriaanse en Kameroense eenheden werkten samen bij de arrestaties van deze terroristen. Ze bevrijdden tevens achttien vrouwen en 28 kinderen. Bij de actie kwamen 58 Boko Haram-strijders om.

Boko Haram

Legenda
A. Chibok
B. Maiduguri
C. Abuja
D. Sambisawoud

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/4304387/2016/05/20/Is-er-eindelijk-een-spoor-naar-de-ontvoerde-meisjes-van-Boko-Haram.dhtml geraadpleegd op 21 mei 2016
  • http://www.nu.nl/boko-haram/4264585/nog-boko-haram-ontvoerd-schoolmeisje-gevonden-in-nigeria.html geraadpleegd op 21 mei 2016
  • http://www.nu.nl/buitenland/4263606/militanten-vinden-eerste-schoolmeisje-ontvoerde-groep-boko-haram.html geraadpleegd op 21 mei 2016
  • http://www.nu.nl/boko-haram/4261940/gemeenschappelijk-front-nodig-in-strijd-boko-haram.html geraadpleegd op 21 mei 2016
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/vn-mogelijk-7000-meisjes-en-vrouwen-vastgehouden-door-islamitische-terroristen~a4301184/ geraadpleegd op 21 mei 2016

Reageer op het artikel "Boko Haram - terreur in Afrika in mei 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 18-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Boko Haram
Bronnen en referenties: 5
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!