InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Boko Haram - terreur in oktober 2015
nieuws uitgelicht

Boko Haram - terreur in oktober 2015

Boko Haram - terreur in oktober 2015 Boko Haram, de terroristische evenknie van Islamitische Staat in Nigeria, heeft in 2015 tot eind september al 3.500 burger slachtoffers op haar naam staan. Ze werden door de islamitische extremisten doodgeschoten of kwamen om het leven bij bomaanslagen. Een aantal van die aanslagen is het gevolg van zelfmoordaanslagen, waarbij aanhangers van Boko Haram, of mensen die er toe gedwongen worden, met bomgordels naar drukke locaties gaan om zich daar op te blazen. Zo zijn er ook meisjes van Chibok omgekomen, de schoolmeisjes die in 2014 werden ontvoerd. Sommige daarvan werden als wandelende bom ingezet.

Noodtoestand in Niger

In een deel van Niger, in de regio Diffa, kondigt de regering de noodtoestand af. Boko Haram is vooral in Nigeria actief, maar de buurlanden Niger, Tsjaad en Kameroen hebben ook te maken met de terreurbeweging. De strijders van Boko Haram trekken regelmatig de grens over.

In oktober doen ze dat verschillende keren en trekken een spoor van vernielingen in Niger met tientallen doden tot gevolg. De noodtoestand wordt voor de duur van twee weken afgekondigd, om de autoriteiten de gelegenheid te geven veiligheidsmaatregelen te nemen. Er is ondermeer een avondklok en vervoer van mensen en goederen kan aan banden worden gelegd. Diffa krijgt veel vluchtelingen uit Nigeria binnen, mensen die vluchten voor de terreur. Er zouden al 150.000 een veilig heenkomen naar Niger hebben gezocht.

Extremisten Boko Haram gedood

7 oktober 2015

Het Nigeriaanse leger doodt ongeveer honderd leden van Boko Haram. De terroristen vielen een kazerne in de regio Goniri aan en stuitten daar op het Nigeriaanse leger. Er kwamen zeven soldaten om. In de stad Damaturu komen bij twee explosies zestien mensen om. Er zijn vele gewonden. De bommen worden tot ontploffing gebracht door twee jonge zelfmoordterroristen.

Amerika

14 oktober 2015

Amerika stuurt driehonderd militairen naar Kameroen, die moeten gaan helpen in de strijd tegen Boko Haram. De Amerikanen worden vooral ingezet in de inlichtingendienst: ze moeten informatie vergaren over de terreurorganisatie.

Ontvoeringen

14 oktober 2015

Boko Haram heeft volgens de laatste gegevens zeker tweeduizend vrouwen en kinderen ontvoerd, sinds begin 2014. Ze worden ingezet als seksslaaf of ze moeten met een bomgordel om aanslagen plegen op drukke plekken, waarbij ze zeker zelf omkomen.

Bomaanslag

15 oktober 2015

In Maiduguri komen zeker dertig mensen om bij een bomaanslag bij een moskee. De terroristen zouden verkleed de moskee zijn binnengekomen om tijdens het avondgebed de bomgordels tot ontploffing te brengen.

Zelfmoordaanslag in Dar

19 oktober 2015

In het dorp Dar zijn bij een dubbele zelfmoordaanslag zeker elf mensen omgekomen. Het dorp werd aangevallen en terwijl de bewoners op de vlucht sloegen, bliezen twee zelfmoordenaressen zich op. Eind september was Maiduguri ook al doelwit van bomaanslagen.

Jingalta

22 oktober 2015

Boko Haram valt het dorp Jingalta aan en doodt twintig mensen. De slachtoffers zaten in vier auto’s die onder vuur werden genomen. De auto’s werden daarna in brand gestoken, net als huizen in het dorp. Daar kwamen geen mensen bij om, omdat die al waren gevlucht.

Lagos

24 oktober

In Lagos zijn 45 vermeende leden van Boko Haram opgepakt. Ze zouden een aanslag beramen op een zakendistrict in de havenstad.

Bevrijd

28 oktober 2015

Het Nigeriaanse leger bevrijdt 338 mensen uit de klauwen van Boko Haram en doodt dertig leden van de terreurbende. Het zijn vooral vrouwen en kinderen.

Okotber 2015

Legenda
A. Diva
B. Damaturu
C. Maiduguri
E. Chibok
F. Lagos

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/buitenland/4153743/nigeriaans-leger-bevrijdt-338-gevangenen-van-boko-haram.html
  • http://www.nu.nl/buitenland/4151591/vermeende-leden-boko-haram-opgepakt.html
  • http://www.nu.nl/buitenland/4149955/boko-haram-doodt-twintig-mensen-in-nigeria.html
  • http://www.nu.nl/buitenland/4147868/elf-doden-zelfmoordaanslag-nigeria.html
  • http://www.nu.nl/buitenland/4146269/tientallen-doden-bij-bomaanslagen-in-nigeria.html
  • http://www.nu.nl/buitenland/4145587/noodtoestand-in-deel-niger-vanwege-geweld.html
  • http://www.nu.nl/buitenland/4145461/militairen-vs-kameroen-strijd-boko-haram.html
  • http://www.nu.nl/buitenland/4140547/nigeriaans-leger-doodt-honderd-extremisten-boko-haram.html
  • http://www.nu.nl/buitenland/4136326/dit-jaar-al-3500-doden-acties-boko-haram.html

Reageer op het artikel "Boko Haram - terreur in oktober 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Boko Haram
Bronnen en referenties: 9
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!