InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – mei 2016
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – mei 2016

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – mei 2016 In de wereld buiten het kalifaat van IS wordt gesproken over terreinverlies van de terreurorganisatie. Dat laat IS zich niet zeggen en daarom schroeft het in mei de aanvallen op. Zowel in Irak als in Syrië gaat de strijd in alle hevigheid door. In het eerste kwartaal van 2016 voerde IS 891 aanvallen uit, hebben deskundigen uitgerekend. Dat is meer dan in 2015. Alleen halverwege 2014 was de strijd nog heviger. De analytici komen uit op een slachtoffercijfer van 2.150 mensen in dat eerste kwartaal en dat is 44 procent meer dan het laatste kwartaal van 2015. Nu het kalifaat onder druk staat valt IS meer aan en zijn er meer slachtoffers te betreuren. IS heeft sinds 2014 ongeveer 40 procent aan grondgebied in Irak verloren en heeft 20 procent in Syrië terreinverlies geleden. Die schattingen zijn van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Ramadi en Palmyra en oprukkend leger Irak

Het Irakese leger rukt steeds verder op naar de Syrische grens sinds het vier maanden geleden IS uit Ramadi verdreef. In Syrië helpen Russische gevechtstoestellen het regeringsleger en is Palmyra terugveroverd.

Terreinwinst in Libië en Tunesië

Libië is een andere kwestie, daar wordt juist door IS terreinwinst geboekt. Sirte is daar veroverd en er worden olievelden aangevallen. Buurland Tunesië krijgt ook steeds meer te maken met aanvallen door IS.

Aanslag in Bagdad

Bagdad wordt aan de lopende band opgeschrikt door aanslagen. Autobommen en zelfmoordaanslagen kosten vele mensen het leven. De aanslagen dragen het stempel van IS ook al worden ze niet allemaal meteen opgeëist. Soennitisch IS voert de aanvallen uit op sjiieten, die zij ketters noemen.

Executie homo door Islamtische Staat

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), volgt het conflict vanuit Londen en wordt gevoed door informanten die ter plaatse zijn. Volgens SOHR executeert IS nog regelmatig mensen. Tussen 29 februari en 29 maart 2016 zouden 80 mensen zijn geëxecuteerd in Deir ez-Zor, Damascus, Aleppo, Raqqa, al-Hasakah en Homs. De slachtoffers zijn zowel burgers als IS-leden en strijders van andere legers. Redenen van de executies zijn homoseksuele gedragingen, afvalligheid, stelen van moslims, spionage, vechten tegen IS en filmen van het hoofdkwartier van IS. Volgens SOHR zijn er sinds juni 2014, sinds IS het kalifaat uitriep, tot april 2016 4.144 mensen geëxecuteerd.

Journalist in zelfmoordcel

Martelaar voelt geen pijn

Een Franse journalist met de schuilnaam Saïd Ramzi infiltreerde zes maanden lang in een IS-zelfmoordcel. Hij gebruikte een verborgen camera om beelden te maken. Hij, een moslim, haat IS omdat ze de islam naar de knoppen hebben geholpen. De infiltratie begon via contacten op Facebook. Daarna maakte hij kennis met een ronselaar. Hij hoort wat een zelfmoordmissie oplevert: de zelfmoordterrorist komt in het paradijs. ”Kom broeder, we gaan naar het paradijs. Onze vrouwen wachten daar op ons, de engelen zullen ons dienen. Je zal er een paleis en een gevleugeld paard hebben van goud en robijn." De terroristen mogen nooit met de handen omhoog naar buiten komen als ze bij een actie dreigen te worden gearresteerd. Dan moet de terrorist kogels vangen, die hem geen pijn zullen doen. Als martelaar voel je geen pijn, hoort Ramzi.

Islam heeft er niets mee te maken

Ontmaskering van infiltrant

De journalist ontdekt dat de religie islam niets te maken heeft met wat IS doet. Hij noemt de IS-aanhangers jonge gasten die de weg kwijt zijn, die gefrustreerd en verloren zijn en zelfmoordneigingen hebben. Mannen die makkelijk zijn te manipuleren. Media die artikelen publiceren tegen IS moeten dood, hoort hij. Ze zijn niet goed beschermd, dus zullen er nog duizenden Fransen sterven. In Frankrijk zelf worden kalasjnikovs op de kop getikt waar de aanvallen mee uitgevoerd gaan worden.

De instructie: “Ga naar een discotheek, schiet tot ze dood zijn, wacht tot de ordediensten ter plaatse zijn en blaas jezelf dan op". Ramzi wordt uiteindelijk ontmaskerd. De reportage wordt in Frankrijk op de televisie uitgezonden. De echte naam van de journalist wordt niet bekendgemaakt en hij komt zelf niet in beeld. De teksten worden door iemand anders uitgesproken om herkenning te voorkomen.

Abu Bakr al-Baghdadi

IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi moet worden uitgeschakeld. Dat zegt de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. De dood van al-Baghdadi zal zijn weerslag vinden op de organisatie, meent John Brennan, directeur van de CIA. Zoals al-Quaeda inklapte na de dood van Osama Bin Laden, zo zal de dood van de IS-leider de neergang van IS inluiden. Brennan zoekt naar een bijzondere aanpak om de IS-man uit te schakelen.

April 2016

In april 2016 wordt in het grensgebied met Turkije gevochten en steekt IS tenten in vluchtelingenkampen in brand.

Mei 2016

1 mei 2016

In het zuiden van Irak, in de stad Samawa, zijn minstens 32 mensen omgekomen bij een zelfmoordaanslag met een autobom die bij een busstation explodeert. Soennitisch IS eist de aanslag in het overwegend sjiitische zuiden op.

3 mei 2016

IS heeft een Navy Seal gedood bij een aanval op Koerdische doelen in het noorden van Irak. De IS-strijders breken met autobommen en zelfmoordacties door de linie's van de pershmerga. Ze nemen Tel Aqsof in maar worden korte tijd later weer verdreven door luchtaanvallen van de door Amerika geleide internationale coalitie. De gesneuvelde Amerikaan is het derde dodelijke slachtoffer sinds Amerika zich in de strijd tegen IS heeft gemengd. Amerika zet sinds 2014 onder meer F-15's en drones in.

5 mei 2016

Een Amerikaanse luchtaanval op IS bij Mosul heeft het leven gekost van Neil Prakash (24), de meest gezochte terrorist van Australië. Prakash was een belangrijk doelwit. De terrorist was actief betrokken bij terroristische aanslagen in Australië en Amerika, met contact met de terreurnetwerken in Melbourne en Sydney. Hij bekeerde zich in 2012 tot de islan en vertrok in 2013 naar Syrië en werd daar een ronselaar die ook kinderen ronselde. Australië schat dat er ongeveer 110 jihadistische Australiërs naar het Midden-Oosten zijn verrtokken.

6 mei 2016

Turkse militairen schieten in de provincie Gaziantep vijf Syrië-gangers dood die de grens met Syrië pobeerden over te steken. Ze wilden zich aansluiten bij IS. Er werden ook vijf Syrië-gangers gearresteerd. Gaziantep en de grensplaats Kilis worden herhaaldelijk met raketten aangevallen door IS. Turkije is er daarom op gebrand dat er geen versterking voor IS de grens over gaat. Bij een raketaanval op Kilis vielen een dode en acht gewonden.

11 mei 2016

IS sluit een strategische bevoorradingsroute af in de buurt van de militaire luchthaven Tayfur, tussen Homs en Palmyra. Die steden zijn sinds eind maart weer in handen van het leger van Assad. IS zou Palmyra hebben omsingeld.

Boko Haram

14 mei 2016

De VN-Veiligheidsraad maakt zich grote zorgen om de samenerking tussen IS en Boko Haram in Nigeria. Boko Haram stuurt strijders naar Libië om IS te helpen en IS helpt Boko Haram bij logistieke zaken. De Veiligheidsraad veroordeelt het geweld door Boko Haram, waaronder 'het doden van en geweld tegen burgers, vooral vrouwen en kinderen, ontvoeringen, plunderingen, verkrachting, seksuele slavernij en ander seksueel geweld, de rekrutering van kinderen, en vernieling van burgerlijke eigendommen'.

18 mei 2016

Nederlandse F-16's hebben tientallen IS-strijders uitgeschakeld met bombardementen boven Irak, maakt het ministerie van Defensie bekend. Sinds oktober 2014 worden de F-16's boven Irak ingezet en sinds februari 2016 ook boven Syrië. Er zijn inmiddels bijna tweeduizend missies uitgevoerd.

27 mei 2016

IS is een tegenaanval begonnen tegen Syrische rebellen in de provincie Aleppo en heeft de rebellen verdreven uit een gebied vlakbij de Turkse grens. Het leek er lange tijd op dat de rebellen aan de winnende hand waren, maar nu zijn de rollen weer omgedraaid. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten is dit de grootste terreinwinst van IS in de noordelijke provincie in twee jaar. De jihadisten staan nu op enkele kilometers van grensplaats Azaz. Van daar werden de rebellen bevoorraad vanuit Turkije. Er is nu nog net een corridor open tussen Aleppo en Turkije. Ook is een groep rebellen bij Marea ingesloten door IS-strijders.

De strijd is gecompliceerd, omdat Turkije ook de Syrisch-Koerdische militie YPG in de gaten wil houden. De YPG heeft inmiddels een strook grond van 400 kilometer lengte langs de grens met Turkije in bezit. Zij vechten tegen IS, maar ook tegen groepen rebellen. In de provincies Hasaka en Raqqa vecht YPG tegen IS en krijgt daarom steun van de Verenigde Staten.

Duizenden vluchtelingen

28 mei 2016

Vanuit Mosul, de stad die in handen van IS is, vluchten steeds meer mensen naar Syrië. Volgens cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn het alleen al in mei 4200. De verwachting is dat dit aantal op zal lopen naar 50.000. Het Iraakse leger is bezig met een offensief bij Fallujah. Dat zou verband kunnen houden met de vluchtelingenstroom vanuit Mosul. Mensen willen niet midden in die strijd terechtkomen en zoeken een heenkomen naar Syrië en een deel stapt op een bootje en probeert via de Middellandse Zee Europa te bereiken. Ook zou IS steeds meer jongens en mannen in de stad executeren.

Cameron en Amerika

Premier David Cameron van Groot-Brittannië wil Libië steunen in de strijd tegen IS. De terroristen hebben al een flink gebied in Libië in handen. Uit Libië komen heel veel vluchtelingen de kant van Engeland op en groeit de groep smokkelaars. Tripoli is niet tegen de problemen van IS, smokkelaars en vluchtelingen opgewassen en Cameron vindt het belangrijk dat de vluchtelingenstroom afneemt. In 2015 nam Groot Brittannië 333.000 vluchtelingen op. Libië krijgt van de Verenigde Staten al wapens om IS te bestrijden.

IS en Facebook

29 mei 2016

IS gebruikt Facebook en Twitter om propaganda te verspreiden en om te recruteren. Op social media worden ook meisjes aangeboden als seksslavinnen. Korte tijd stond een foto van een gesluierde vrouw op Facebook, die werd aangeboden voor 8.000 dollar. De post werd offline gehaald. De sociaalnetwerksites proberen zo snel mogelijk in te grijpen als ze iets dergelijks zien, maar het blijft dweilen met de kraan open. Zelfs als de post slechts enkele uren op een Facebookpagina staat, wordt het opgemerkt. Niet eerder werd geconstateerd dat er daadwerkelijk vrouwen te koop worden aangeboden op Facebook. De trieste primeur betreft twee jonge vrouwen. Er zitten nog altijd 1.800 Yezidi-meisjes onder erbarmelijke omstandigheden vast in het oorlogsgebied. Hen wacht het lot van verkrachting en doorverkoop, volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Fallujah en Mosul

29 mei 2016

Elitetroepen van het Iraakse leger vechten in een offensief om Fallujah en Mosul. Fallujah was een van de eerste steden die in 2014 in handen viel van IS, maanden voor het uitroepen van het kalifaat. De Iraakse troepen hebben inmiddels 80 procent van het gebied rond de stad in handen. De verovering van de stad zelf is op handen. Bij Mosul strijden Koerden om de stad te veroveren op IS. De Verenigde Staten steunen dit offensief.

31 mei 2016

De Syrisch Democratische Krachten (SDF), waar ook de Koerdische YPG-militie deel van uitmaakt, is met een offensief op Tabqa, ten westen van Raqqa bezig. In 2014 veroverde IS de luchthaven bij Tabqa tijdens hun snelle opmars. Amerika steunt YPG en daar is Turkije weer woedend over. Ankara beschouwt de Koerdische YPG als terroristische groep.De aanval op Fallujah in Irak, een bolwerk van IS, is geopend. Er zouden zich nog 50.000 burgers in de stad bevinden. Ondertussen voert IS de aanslagen op als een kat die in het nauw zit en rare sprongen maakt. Bagdad kreeg te maken met een reeks bomaanslagen waarbij zeker twintig mensen omkwamen.

Juni 2016

Sirte in Libië wordt belegerd, In Raqqa is een offensief en in Fallujah rukken regeringstroepen op. IS krijgt op verschillende fronten te maken met offensieven.

Ramadi

Legenda
A. Ramadi
B. Palmyra
C. Sirte
D. Bagdad
E. Deir ez-Zor,
F. Damascus
G. Aleppo
H. Raqqa
I. al-Hasakah
J. Homs
K. Samawa
L. Tel Aqsof
M. Kilis
N. Mosul
O. Fallujah
P. Marea
Q. Tabqa

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – mei 2015nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – mei 2015De soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) riep in 2014 het kalifaat uit in Syrië en Irak. De strijd oversc…
Het verhaal achter ISISVandaag de dag horen wij op het nieuws, of lezen wij in de kranten steeds meer over het Midden-Oosten. De laatste tijd i…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juni 2015nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juni 2015De soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) riep in 2014 het kalifaat uit in Syrië en Irak. Sindsdien is er…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2015nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2015De terroristische beweging Islamitische Staat is nog altijd niet op de knieën gedwongen. Meer dan een jaar doet IS inmid…
Palmyra, stad van koningin ZenobiaPalmyra, stad van koningin ZenobiaPalmyra is een van de grootste bezienswaardigheden van de Oudheid. De dadel-, olijf- en granaatappelgaarden van deze oas…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Haghal Jagul, Wikimedia Commons (CC0.0)
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4293219/2016/05/02/CIA-chef-wil-Islamitische-Staat-onthoofden.dhtml geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4292628/2016/04/30/Journalist-infiltreert-bij-IS-We-moeten-hun-hart-breken.dhtml geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/rapport-is-schroeft-aanvallen-op-in-reactie-op-terreinverlies~a4293205/ geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/32-doden-bij-zelfmoordaanslagen-zuiden-irak~a4292779/ geraadpleegd op 3 mei 2016
 • Friesch Dagblad - IS doodt een Navy Seal bij aanval in Noord-Irak - 4 mei 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/meest-gezochte-is-terrorist-australie-gedood-in-irak~a4294957/ geraadpleegd 8 mei 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/vijf-syrie-gangers-doodgeschoten-door-turkse-militairen~a4295913/ geraadpleegd op 8 mei 2016
 • Leeuwarder Curant - F-16's schakelen tientallen IS'ers uit - 18 mei 2016
 • Friesch Dagblad - UNHCR: duizenden vluchten uit Irak naar Syrië - 28 mei 2016
 • Friesch Dagblad - Cameron wil Libië steunen in strijd tegen IS - 28 mei 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4308980/2016/05/27/IS-verdrijft-rebellen-bij-Turkse-grens.dhtml geraadpleegd op 30 mei 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/13868/Burgeroorlog-in-Syrie/article/detail/4298512/2016/05/11/IS-sluit-bevoorradingsroute-af-tussen-Homs-en-Palmyra.dhtml geraadpleegd op 30 mei 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4301010/2016/05/14/Zorgen-om-samenwerking-Boko-Haram-met-Islamitische-Staat.dhtml geraadpleegd op 30 mei 2016
 • Friesch Dagblad - IS belegerd in Iraakse steden Fallujah en Mosul - 30 mei 2016
 • Frisch dagblad - Syrische alliantie voert offensief tegen IS bij Raqqa op - 31 mei 2016

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – mei 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 19-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 16
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!