InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – maart 2016
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – maart 2016

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – maart 2016 Het begint er in maart 2016 op te lijken dat IS niet sterker wordt en dat de bombardementen van de internationale coalitie effect sorteren. Mosul heeft naast het oorlogsgeweld, meer te vrezen. De 113-meter lange Mosul-dam zou op instorten staan, omdat de fundering het lijkt te begeven. Een damdoorbraak zou de stad met golven van zo'n 21 meter overspoelen en ook steden die stroomafwaarts liggen zitten dan in de gevarenzone: Tikrit, Samarra en Bagdad. Vijfhonderdduizend tot 1,5 miljoen mensen die in het stroomgebied van de Tigris leven, worden bedreigd door de watermassa. Volgens kenners had de dam daar nooit gebouwd mogen worden.

De gevaarlijkste dam ter wereld

De Mosul-dam - hij werd destijds vernoemd naar toenmalig president Saddam Hoessein en heet inmiddels Mosul-dam - werd in 1986 geopend. Het bouwwerk rust op een onstabiele gips- en mergelgrond en de rotsgrond onder de fundering heeft last van erosie. Al die jaren werden de gaten die ontstonden gedicht met een mengsel van cement, klei en fijnzand, totdat IS in 2014 de macht over de dam overnam. Sinds die tijd is er achterstand in het onderhoud en is er vrees dat het mis gaat met de dam als in maart en april de sneeuw op de bergen in Zuid-Turkije gaat smelten. Dat water voedt de Tigris en het stijgende waterpeil zal de druk op de dam opvoeren. De bewoners van Mosul en Tikrit zouden direct moeten worden geëvacueerd.

Executies van jihadisten

Eind februari 2016 komt het bericht dat IS Nederlandse jihadisten zou hebben geëxecuteerd. Begin maart wordt datzelfde bericht ontkend. Er zouden helemaal geen Nederlanders zijn gedood. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) beweert dat de geruchten over de executies niet waar zijn. SOHR ontkracht daarmee het bericht dat de actiegroep Raqqa is Being Slaughtered Silently naar buiten bracht. Er zouden acht Nederlanders van Marokkaanse komaf zijn gedood en 75 jihadisten uit Nederland zouden gevangen zijn gezet na onenigheid met de IS-leiding.

Islamitische Staat is levensgevaarlijk

Het bericht van de executie en gevangenneming past wel bij de praktijken van IS. Als de leiders van de terreurgroep ook maar enigszins twijfelen aan loyaliteit van strijders, dan deinzen ze niet terug voor executies van hun 'eigen' mensen. In die zin is het bericht over de jihadisten uit Nederland een waarschuwing voor anderen die erover denken om zich te melden bij IS.

Maart 2016

3 maart 2016

Een team van tweehonderd Amerikaanse Delta Force-commando's heeft de commandant Abu Bakr al-Baghdadi van IS in Irak gevangengenomen. Hij wordt verhoord in Erbil. De commando's zijn sinds enkele weken actief in Irak. Ze willen zoveel mogelijk inlichtingen vergaren over de operaties van IS en de leiding van de beweging. De geheime operatie heeft tot doel de jihadisten te ontregelen.

4 maart 2016

Denemarken breidt haar missie uit en gaat Syrië bombarderen. Mogelijk stuurt Denemarken ook vierhonderd militairen naar het Midden-Oosten. Nederlandse F16's bombardeerden aanvankelijk, net als Denemarken, alleen doelen in Irak. Halverwege februari startte Nederland met bombardementen op IS-doelen in Syrië. Denemarken, die in 2014 zeven F-16 inzette onder de vlag van de internationale anti-IS coalitie, volgt nu die lijn. In 2015 haalde Denemarken de toestellen terug voor groot onderhoud. In het voorjaar van 2016 zullen ze weer worden ingezet in de strijd tegen IS.

13 maart 2016

Vrouwen en meisjes die door als seksslaaf worden gebruikt moeten de pil slikken of krijgen een voorbehoedmiddel ingespoten om te voorkomen dat ze zwanger worden. Zwangere vrouwen mogen volgens de IS-leer niet worden verkracht, terwijl seksslavernij er dagelijkse praktijk is. Vooral de in 2014 gevangen genomen jezidimeisjes en -vrouwen zijn er het slachtoffer van. Ze worden missbruikt en tussen de strijders onderling uitgewisseld en als per ongeluk toch een zwangerschap uit voortkomt dan worden ze verplicht een abortus te ondergaan. IS houdt nog altijd duizenden jezidi vrouwen vast. Er zijn pamfletten van IS bekend waarop staat geschreven dat verkrachting geoorloofd is. Bij de terreurgroep is ook seks met een kind geen probleem.

21 maart 2016

Strijders van IS hebben 26 Syrische militairen bij de stad Palmyra geëxecuteerd. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Syrische regeringstroepen rukken op naar Palmyra en willen de stad veroveren. Ze krijgen daarbij steun van Russische gevechtsvliegtuigen. IS heeft de stad, een archeologisch waardevolle Romeinse nederzetting, bijna een jaar in handen.

24 maart 2016

Het Iraaks leger zet de aanval in op de door IS bezette stad Mosul. De Iraakse strijdkrachten heroverden al verscheidene dorpen ten oosten van Mosul en rukken nu op naar de stad, met luchtsteun van de internationale coalitie.
De strijd brengt een grote stroom mensen op gang, die de regio en het geweld ontvluchten. Mosul is sinds juni 2014 in handen van IS. De olie uit die streek vormt een belangrijke inkomstenbron voor de terreurbeweging.
Koerdische Peshmergastrijders voeren in de noordelijke olieregio Kirkuk de strijd op.

25 maart 2016

Syrische regeringstroepen zijn in Palmyra. Ze hebben nog niet de hele stad in handen maar zijn wel doorgedrongen tot bijna het centrum van de stad. Als de stad is heroverd dan ligt voor de Syrische regeringstroepen de weg op naar Deir al-Zor, de meest oostelijk provincie die in handen is van IS.

27 maart 2016

Het Syrische regeringsleger heeft IS verjaagd uit de oasestad Palmyra en de jihadisten zouden zijn gevlucht. Aan beide kanten zouden vele doden en gewonden zijn gevallen, zo'n vierhonderd in totaal. De inname van de stad is belangrijk omdat Palmyra strategisch op een kruispunt ligt van wegen naar Damascus, Homs en Deir al-Zor. Deir al-Zor is een IS-bolwerk en daar en naar Raqqa zouden de IS-strijders uit Palmyra naartoe zijn gevlucht.

Het Syrische leger noemt de val van Palmyra “een doodsteek voor IS". Palmyra ligt vol met boobytraps, bommen en mijnen die het leger moet ontmantelen.

29 maart 2016

De verwoestingen in Palmyra zijn enorm. Het museum van Palmyra is grotendeels opgeblazen en oudheidkundige objecten zijn stukgslagen of geroofd om te worden verhandeld. IS heeft tientallen mensen vermoord, waaronder de 81-jarige directeur Khaled al-Asaad. Hij wilde bijna een jaar gelden niet zeggen waar sommige schatten verborgen lagen en werd toen onthoofd.
Experts gaan de schade in kaart brengen.

April 2016

De herovering van Palmyra geeft hoop. Op 1 april presenteert het International Centre for Counter-Terrorism (ICCT) een rapport over jihadisten uit Europese landen. Hoeveel reizen er naar het kalifaat, hoeveel komen er terug, hoeveel zijn er afgelopen jaren gesneuveld en waar komen de jihadisten vandaan? Het rapport van het ICCT geeft antwoorden op die vragen.

Daesh

Legenda
A. Mosul-dam
B. Mosul
C. Tikrit
D. Bagdad
E. Erbil
F. Kirkuk
G. Deir al-Zor
H. Palmyra

Lees verder

© 2016 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Versplintering van het Islamitische Staat kalifaat in 2017Versplintering van het Islamitische Staat kalifaat in 2017Het jaar 2017 is het jaar waarin maand na maand het kalifaat van Islamitische Staat (IS) krimpt. In juli 2017 wordt Mosu…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Haghal Jagul, Wikimedia Commons (CC0.0)
 • http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4254624/2016/03/01/IS-heeft-geen-Nederlanders-geexecuteerd-in-Raqqa.dhtml geraadpleegd op 1 maart 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/ook-denemarken-gaat-is-in-syrie-bestrijden~a4256893/ geraadpleegd op 6 maart 2016
 • http://www.volkskrant.nl/binnenland/syrisch-observatorium-spreekt-is-executies-nederlanders-tegen~a4254619/ geraadpleegd op 6 maart 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/-gevaarlijkste-dam-ter-wereld-kan-het-ieder-moment-begeven~a4255609/ geraadpleegd op 6 maart 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/nieuwe-eenheid-vs-pakt-eerste-is-kopstuk-op~a4255973/ geraadpleegd op 6 maart 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/de-hoofdprijs-van-amerika-s-commando-s-abu-bakr-al-baghdadi~a4200078/ geraadpleegd op 6 maart 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4262266/2016/03/13/IS-geeft-slaven-pil-voor-misbruik-zonder-pauze.dhtml geraadpleegd op 20 maart 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/iraaks-leger-begint-aanval-op-door-is-bezette-stad-mosul~a4269251/ geraadpleegd op 25 maart 2016
 • http://www.nu.nl/buitenland/4234230/doodt-26-syrische-soldaten-bij-palmyra.html geraadpleegd op 25 maart 2016
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2016/03/27/islamitische-staat-volledig-verjaagd-uit-palmyra geraadpleegd op 27 maart 2016
 • Friesch Dagblad - Grote verwoestingen in museum Palmyra - 29 maart 2016

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – maart 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 19-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 12
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!