InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – januari 2016
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – januari 2016

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – januari 2016 Islamitische Staat zal in 2016 terrein verliezen in Irak en Syrië, maar Europa moet beducht zijn op aanslagen. Dat was eind 2015 de verwachting. Islamitische Staat, kortweg IS genoemd en ook wel benoemd als Daesh, heeft in 2015 de beschaving op haar grondvesten doen schudden met wrede veroveringsdrift in het Midden-Oosten en terroristische aanslagen in het Westen. IS zal in 2016 niet zonder slag of stoot verslagen worden.

War on Terror

De War on Terror woedt sinds 2001, sinds de Al-Qaeda aanval op de Twin Towers en het Pentagon in de Verenigde Staten. Sinds IS op gruwelijke wijze van zich laat horen is de War on Terror meer dan ooit in het nieuws. De aanslagen van IS zijn bruut in tegenstelling tot de professionele wijze waarop de beelden van de acties worden verspreid via social en traditionele media. Via video’s laat IS ook zien hoe goed het leven is in de Islamitische Staat, met islamitische schoolboeken, markten met fruit en groente en spelende kinderen op glijbanen in speeltuinen. Het roept moslims indirect op om naar het Midden-Oosten te komen, waar ze worden gerespecteerd en geaccepteerd. ‘Kom waar je thuishoort,’ lijken de video’s te zeggen.

Video’s van Islamitische Staat

Deze video’s halen doorgaans de nieuwsrubrieken niet, maar worden wel op grote schaal verspreid. Wat de Westerse media wel haalt zijn de onthoofdingsvideo’s, de beeldenstormen en de triomfantelijke beelden van terroristische aanslagen, al krijgen we in het Westen lang niet altijd de complete video’s te zien. In de lange video’s vertelt IS het verhaal van het geweld dat niet uit het niets is gekomen. De bommen van het Westen dragen bij aan het geweld van IS, net als de dictators van het Midden-Oosten die met hulp van het Westen in het zadel worden gehouden.

Sykes-Picotverdrag

Een deel van de onvrede van IS schuilt in de opgelegde grenzen in het Midden-Oosten.
Na de Eerste Wereldoorlog sloten onderhandelaars Mark Sykes en Geoges Picot een geheim akkoord dat verstrekkende gevolgen zou hebben voor de indeling van het Midden-Oosten. Grootmachten Frankrijk en Engeland speelden de baas en verdeelden het land onderling en legden kaarsrechte grenzen aan. Rusland en Italië stemden er mee in. Tegen deze landindeling en de westerse benamingen strijdt IS. De terreurbeweging wil terug naar de historische namen en grenzen. De strijd van IS is een strijd tegen de vernedering, zegt Midden-Oosten deskundige Pieter Nanninga. De strijd daartegen is een internationale strijd geworden, die in 2016 al drie decennia aan de gang is. Het ontstond in de jaren tachtig in Afghanistan. In de tijd van de Golfoorlog richtte het jihadisme zich tegen het Westen. Er waren sinds de jaren tachtig brandhaarden in Bosnië, Tsjetsjenië, Kasjmir, Afghanistan, Irak, Libië en Syrië.

Koran

Het geweld dat IS gebruikt wordt niet gelegitimeerd door de Koran. Het is maar net hoe je de schrift interpreteert. In de teksten staan passages die onthoofden lijken te rechtvaardigen, maar ook passages die juist het tegendeel beschrijven, bijvoorbeeld de tekst: ‘Wie een mens doodt, het ware alsof hij de gehele mensheid doodt.’ Het gaat bovenal om de interpretatie.

Januari 2016

3 januari 2016

Het Iraakse leger heeft in december 2015 de Iraakse stad Ramadi heroverd. Op 3 januari 2016 valt IS de stad opnieuw aan, maar het leger van Irak slaat die aanval af. Het blijkt dat er nog steeds IS-strijders in de stad zitten. Bovendien liggen er mijnen en boobytraps in de straten. IS veroverde in mei 2015 Ramadi, de hoofdstad van de provincie Anbar in mei. De stad telde toen zo'n 40.000 inwoners.

7 januari 2016

Een belangrijke woordvoerder, de Syriër Abu Mohamed al-Adnani, van IS is gewond geraakt bij een luchtaanval in Irak. Rond Barwana werden meer dan honderd strijders bij luchtaanvallen gedood. De luchtaanvallen worden door de internationale coalitie uitgevoerd.

14 januari 2016

Turkije schiet op doelwitten van IS in Syrië en Irak als vergelding voor de bomaanslag in Istanbul. Bijna tweehonderd IS-strijders worden gedood, waaronder regionale leiders van de terreurbeweging.
De zelfmoordterrorist blies zich in Istanbul tussen Duitse toeristen op. Hij was als Syrische migrant het land binnengekomen.

15 januari 2016

Hafiz Saeed, aanvoerder van IS in Afghanistan, zou tegelijk met tien IS-strijders zijn gedood bij een Amerikaanse droneaanval.
Zijn dood werd ook al eens in juli 2015 gemeld, maar dat werd toen door IS ontkend.

Jihadi John is dood

IS bevestigt de dood van de gemaskerde beul 'Jihadi John'. De in het zwart gehulde en gemaskerde beul is bekend van onthoofdingsfilmpjes van onder meer de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff. Jihadi John is Mohammed Emwazi, die in Koeweit is geboren en in Greenwich is opgegroeid. De computerprogrammeur zou na zijn afstuderen zijn geradicaliseerd.
Jihadi John zou in november 2015 om het leven zijn gekomen bij een droneaanval.

20 januari 2016

IS ontvoert 400 burgers uit de stad Deir al-Zor en laat 270, vooral vrouwen en kinderen, weer vrij. Bij Deir al-Zor vecht het regeringsleger tegen strijders van IS. De terreurbeweging heeft delen van de stad in handen en richt er een bloedbad aan. IS executeert zo'n 280 mensen, waaronder vrouwen, kinderen en ouderen. Jongens en mannen, tussen 13 en 55 jaar oud, zijn gevangen genomen.

22 januari 2016

IS valt installaties in de oliehaven Ras Lanuf in Libië aan. Zeker vier grote opslagtanks vliegen in brand. De oliehaven is vaker doel van aanvallen en vanwege de schade is de olieterminal niet meer in bedrijf. In januari alleen al ging er ongeveer een hoeveelheid vergelijkbaar met een miljoen vaten olie in vlammen op. Naast Ras Lanuf zijn ook al-Sidrah, Brega, Jallo en Tobroek doelen.
IS opereert daarbij vanuit Sirte, de stad die in handen van de extremisten is.

Oudste klooster van Irak vernietigd

IS heeft het St. Elijah klooster in Irak vernietigd. Het is het oudste klooster van het land dat op een heuvel vlakbij Mosul lag. Het klooster werd er 1400 jaar geleden gebouwd.
IS pleegt beeldenstorm of verhandelt de kunstschatten om daar de strijd mee te financieren. Het komt nu pas naar buiten dat het klooster vernietigd is, maar het zou feitelijk al gebeurd zijn in eind 2014. Het kloooster was onderdeel van de christelijke geschiedenis van het gebied.

29 januari 2016

Abu Bakr al-Baghdadi, leider van IS, is in een ludieke verkiezing van het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland gekozen tot Dictator van het Jaar 2015.
De jury koos voor Baghdadi's vanwege zijn buitensporige geweld. De prijs bestaat uit een oneervolle vermelding en een enkele reis naar het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Bombarderen in Syrië

Nederland gaat ook IS-doelen bombarderen in Syrië met als doel effectiever het voortzettingsvermogen IS te bestrijden. Vanaf september 2014 tot op heden bombardeerden Nederlandse F-16 gevechtstoestellen alleen doelen in Irak. De Nederlandse bommen zullen vooral worden afgevuurd op trainingscentra en aanvoerlijnen in Oost-Syrië.
Tevens verhoogt Nederland de humanitaire steun met 25 miljoen euro naar een totaal van 75 miljoen euro.

Februari 2016

In februari 2016 wordt meer bekend over de slaven die IS houdt en over het executeren van kinderen omdat ze 'afvallig' zouden zijn.

IS in januari 2016

Legenda
A. Ramadi
B. Barwana
C. Ras Lanuf
D. Sirte
E. Brega
F. Jallo
G. Tobroek
H. Deir al-Zor
I. Mosul

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Al Qaida en Osama Bin LadenOp 23 december probeerde een nigeriaan een aanslag te plegen op een vliegtuig dat van schiphol naar Detroit vloog. Hij h…
Oliebelangen Amerika hebben tot de Islamitische Staat geleidmijn kijk opOliebelangen Amerika hebben tot de Islamitische Staat geleidSinds de start van de Eerste Afghaanse Oorlog heeft Amerika uiteenlopende islamitische groeperingen in verschillende lan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Haghal Jagul, Wikimedia Commons (CC0.0)
 • Leeuwarder Courant – Achter de terreur van IS – 2 januari 2016
 • http://www.nu.nl/buitenland/4191686/voert-tegenaanvallen-iraaks-leger-rond-ramadi.html geraadpleegd op 3 januari 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4220484/2016/01/07/IS-woordvoerder-gewond-bij-luchtaanval.dhtml geraadoleegd op 14 januari 2016
 • Friesch Dagblad - Weer aanval `islamitische Staat op oliehaven in Libië - 22 januari 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4228505/2016/01/20/Islamitische-Staat-laat-270-ontvoerde-burgers-vrij.dhtml geraadpleegd op 23 januari 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4228460/2016/01/19/Islamitische-Staat-bevestigt-dood-van-beul-Jihadi-John.dhtml geraadpleegd op 23 januari 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/32380/Aanval-op-Islamitische-Staat/article/detail/4225041/2016/01/15/IS-leider-Afghanistan-dood-door-droneaanval-VS.dhtml geraadpleegd op 23 januari 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4224523/2016/01/14/Turkije-opent-het-vuur-op-IS-na-aanslag-Istanbul.dhtml geraadpleegd op 23 januari 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-vernietigt-oudste-klooster-van-irak~a4229030/ geraadpleegd op 1 februari 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4234903/2016/01/29/IS-leider-gekozen-tot-Dictator-van-het-Jaar.dhtml geraadpleegd op 1 februari 2016
 • http://www.nu.nl/politiek/4205714/nederland-gaat-doelen-in-syrie-bombarderen.html geraadpleegd op 1 februari 2016

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – januari 2016"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Max, 04-11-2017 23:25 #1
Er wordt ongeveer 40 keer over strijd gesproken in de Koran.„Bestrijdt hen tot er geen verzoeking meer is en de godsdienst aan God behoort” (Koran/soera 2:193). Je strijdt tot iedereen zich onderwerpt aan God zoals de islam dat voorschrijft en dan is er vrede op aarde, zo is de redenering.

Infoteur: Piejet
Laatste update: 19-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 12
Reacties: 1
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!