InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – december 2015
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – december 2015

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – december 2015 Het wordt steeds duidelijker dat de aanwezigheid van terroristen verenigd in de terreurgroep Islamitische Staat (Daesh) een gevolg is van de oorlog in Irak en de bemoeienis van Amerika onder president George W. Bush. De inmenging in 2003 van de VS is een blunder geweest, zegt men nu. Een blunder die heeft bijgedragen aan het ontstaan van IS. Het was fout om dictator Saddam Hussein te verdrijven, zegt oud-generaal Michael Flynn van de Amerikaanse strijdkrachten. Het verdwijnen van Hussein heeft geleid tot een machtsvacuüm waar eerst Al Quaeda van heeft geprofiteerd en daarna IS. Flynn denkt dat IS niet volledig is te vernietigen: de ideologie zal altijd blijven bestaan.

Jacht op IS-leiders

Amerika voert de jacht op de leiders van IS op. Abu Bakr al-Baghdadi is prooi voor de internationale coalitie. De VS sturen nieuwe eenheden naar Irak, die snel inzetbaar zijn. Doel is om het leiderschap te ontwrichten, iets dat in 2015 niet echt is gelukt.

Helikopters en drones

De commando's worden door CV-22 Osprey-heli’s gedropt, zoals in 2015 ook enkele keren gebeurde in Syrië. Toch loopt Al-Baghdadi nog vrij rond. Hij zou zwaar gewond zijn geraakt bij Amerikaanse drone-aanvallen op zijn konvooi, maar dit bericht werd nog niet bevestigd.

Klopjacht

Wel werd Abu Sayyaf, de man die volgens de VS een cruciale rol speelde bij de olie-operaties van IS, gedood. Het was eigenlijk de bedoeling dat hij gearresteerd zou worden, maar hij overleefde de actie niet omdat hij hevig verzet bood. De commando’s namen wel zijn vrouw gevangen en namen een flinke hoeveelheid informatie over IS mee. De commando’s blijven jagen op de leiders en de VS hopen met een blijvende klopjacht de leiders in het vizier te krijgen. Er bestaat een 'dodenlijst' van ruim twintig IS-leiders.

Erdogan van Turkije

Het Russische ministerie van Defensie beschuldigt Erdogan van Turkije van handeldrijven met IS. Turkije koopt olie van IS, en ook Erdogan en zijn familie doen zaken met de terreurorganisatie. Rusland zou satellietbeelden hebben die de beschuldiging kracht bijzetten, maar Erdogan ontkent. IS zou naar schatting 37 miljoen euro per maand binnenhalen met de verkoop van olie. Rusland laat weten de olie-infrastructuur van IS te blijven bombarderen.

Rusland

Rusland is woedend op Turkije na het neerschieten van een Russische straaljager door de Turken, op 24 november 2015. Het toestel vloog boven Turks grondgebied.

Duitsland

Duitsland stuurt 1.200 militairen van de Bundeswehr naar Syrië en Irak om te strijden tegen IS. De aanslagen in Parijs en de bombardementen die François Hollande daarna op IS-stellingen uitvoerde waren voor Duitsland genoeg om solidair te zijn met de anti-IS coalitie. Voordien eiste Duitsland daarvoor een VN-mandaat. Duitsland vermijdt het woord 'oorlog' en noemt het een 'anti-terrormissie'. Duitsland verbindt zich eerst een jaar aan de internationale coalitie.

2 december 2015

De VS gaan een speciale troepenmacht naar Irak sturen om dat land te helpen bij de strijd tegen IS. Ze worden ook ingezet bij acties in Syrië. Het is de bedoeling dat ze invallen doen, gijzelaars bevrijden, inlichtingen verzamelen en IS-leiders oppakken.

Abaaoud

Younes Abaaoud, de 15-jarige broer van Abdelhamid Abaaoud, wil de dood van zijn broer wreken. Abdelhamid Abaaoud zou het brein zijn achter de aanslagen in Parijs, die door de politie werd gesnapt en gedood. De broers zijn in Molenbeek opgegroeid, de oudere broer heeft Younes meegenomen naar Syrië. De 15-jarige knaap zou in Europa aanslagen willen plegen om de dood van zijn broer te wreken.

3 december 2015

IS heeft weer een onthoofdingsvideo gepubliceerd. Het slachtoffer zou een Rus zijn. Niet eerder was er een Russisch slachtoffer te zien in een dergelijk gruwelijk filmpje. De beul is een ongemaskerde Russisch sprekende man.

6 december 2015

Syrische IS-bolwerk Raqqa is vanuit de lucht aangevallen door toestellen van de internationale coalitie. Zeker 32 jihadisten zijn gedood. De stad zou meer dan 15 keer getroffen zijn door bommen.

7 december 2015

Abu Nabil, leider van IS in Libië zou zijn gedood bij een Amerikaanse luchtaanval door F-15 vliegtuigen. Die aanval had al op 13 november plaats. De stad Derna is daarbij getroffen en Nabil, die ook wel Wissam Najm Abd Zayd al Zubaydi wordt genoemd, werd dodelijk geraakt. De Irakees heeft een geschiedenis als al-Qaeda aanhanger, voor hij IS-leider werd.

8 december 2015

Rusland bestookt stellingen van IS vanaf een onderzeeboot in de Middellandse Zee. Volgens de Russen werd er een wapenopslagplaats en een fabriek waar mijnen werden gebouwd geraakt. Amerika was op de hoogte gebracht van de aanval. De luchtmacht van Rusland is ook nog steeds actief boven Syrië. De vliegtuigen bestookten honderden doelen.

Wapens

Amnesty International deed onderzoek naar de manier waarop IS een wapenarsenaal vergaarde. De terroristen beschikken over raketwerpers, gepantserde voertuigen, pistolen, mortieren en machinegeweren. De wapens komen uit Irak en zijn het resultaat van jarenlange wapenhandel. Het tuig komt uit Rusland, China, de Verenigde Staten, België en Duitsland. Wat in de afgelopen veertig jaar in Irak is verhandeld ligt bij IS. Het arsenaal is in handen van IS gekomen na een overwinning of na omkoping en desertie van Irakese militairen. Het arsenaal van IS is groot en dodelijk en wordt ingezet voor wreedheden. Amnesty International stelt een wapenembargo in de hele regio voor.

11 december 2015

IS-strijders hebben zichzelf in de Iraake stad Ramadi geïsoleerd, door alle bruggen over de Eufraat op te blazen. In de stad vernietigt IS de infrastructuur, gebouwen en zendmasten. Het Iraakse zette de aanval in op IS in Ramadi. De Syrische stad Mheen is door IS-strijders heroverd op het leger. Het is een strategisch belangrijke plek, omdat de stad dichtbij de snelweg ligt die Damascus verbindt met het noord-westen van het land.

Muur

Turkije is bezig met de bouw van een vier meter hoge muur op de grens met Syrië in het gebied waar IS actief is. De muur wordt 82 kilometer lang.

IS in Syrië heeft in de afgelopen anderhalf jaar het aantal buitenlandse strijders verdubbeld tot naar schatting 31.000. Het zou gaan om een nieuwe generatie jihadisten die door de chaotische burgeroorlog naar Syrië worden getrokken. De cijfers komen van de Britse geheime dienst MI6. Veel jihadisten komen uit het Midden-Oosten zelf, uit Noord-Afrika en de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Ongeveer een zesde deel, 5000 jihadisten, komt uit Europese landen.

Krimp van het kalifaat

Het kalifaat van IS is in 2015 behoorlijk gekrompen: het werd ongeveer 12.800 vierkante kilometer kleiner. Dat zeggen defensiespecialisten van het Britse IHS Jane's Terrorisme en Opstand Centrum (JTIC). Het kalifaat is half december ongeveer 78.000 vierkante kilometer en dat is ongeveer 14 procent minder dan begin 2015. In Syrië zijn het vooral de Koerden die terrein herwinnen op IS. In Irak werd IS uit de Tikrit verdreven en verloren zij verschillende olievelden.

27 december 2015

Het Iraakse leger heeft de stad Ramadi heroverd op IS en heeft het regeringscomplex in handen. Het is één van de belangrijkste overwinning van het Iraakse leger. Er zouden nog wel IS-strijders in de stad zitten. Die overgebleven cellen zijn het volgende doel van het leger. De strijd werd bemoeilijkt door zelfmoordterroristen, boobytraps en sluipschutters. Amerikaanse luchtaanvallen steunden het Irakkse leger. De stad viel in mei van dit jaar in handen van IS.

29 december 2015

In de dagen na de herovering breekt er een feest los in Irak. Iraakse premier Haider al-Abadi reist naar Ramadi om met het leger de overwinning te vieren. Vluchtelingen die de stad vanwege IS ontvluchtten vieren ook feest. De stad is niet ongeschonden uit de strijd gekomen, maar de Iraakse vlag wappert weer op overheidsgebouwen. 2016 moet het jaar worden van de grote zege op IS, volgens premier al-Abadi.

30 december 2015

De internationale coalitie heeft zeker tien leiders van IS gedood met luchtaanvallen. Er zouden ook kopstukken zijn gevallen die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs op 13 november. Het kalifaat wordt geleid door één kalief met in zowel Irak als Syrië een waarnemer. In beide landen zijn twaalf gouverneurs die aan de touwtjes trekken en leiding geven aan verschillende afdelingen.

Januari 2016

De strijd tegen het terrorisme gaat in het nieuwe jaar door. In januari 2016 zijn we nog niet van IS af.

Daesh

Legenda
A. Mheen
B. Ramadi
C. Derna

Lees verder

© 2015 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – april 2017nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – april 2017Islamitische Staat, de islamitische terreurorganisatie die vooral actief is in Syrië en Irak, overlegt met al-Quaeda ove…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2014Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2014Islamitische (IS, ISIS of Daesh) is en soennitische terreurbeweging die in Irak en Syrië een kalifaat uitroept en dat la…
Islamitische Staat (IS of ISIS) – hoe de opmars te stoppennieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS of ISIS) – hoe de opmars te stoppenIS is een tot de tanden toe bewapende extremistische groep die in Syrië en Irak strijdt voor een Islamitische Staat, een…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – december 2016nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – december 2016Een coalitie van Iraakse regeringstroepen, Koerdische peshmergas en sjiitische milities is sinds half oktober 2016 opger…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – september 2014nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – september 2014IS, Islamitische Staat, begint in de zomer van 2014 aan een opmars in Syrië en Irak. IS is de afkorting voor Islamitsche…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Friesch Dagblad – IS Speciale troepen VS naar Irak en Syrië - 2 december 2015
 • Friesch dagblad – Generaal VS: IS gevolg van foute oorlog in Irak
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4199940/2015/12/02/Tienerbroer-van-terrorist-Abaaoud-zal-wraak-nemen.dhtml geraadpleegd op 2 december 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/commando-s-vs-moeten-is-leider-al-baghdadi-bang-maken~a4200078/ geraadpleegd op 2 december 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/rusland-bewijs-dat-erdogan-handel-drijft-met-is~a4200087/ geraadpleegd op 2 december 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/duitsland-levert-militairen-voor-coalitie-tegen-is~a4199580/ geraadpleegd op 2 december 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/12/02/islamitische-staat-publiceert-video-van-onthoofding-rus geraadpleegd op 3 december 2015
 • Leeuwarder Courant - Strijders IS zitten vast in Iraakse stad - 11 december 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4202676/2015/12/06/32-leden-van-IS-omgekomen-bij-bombardementen-Raqqa.dhtml geraadpleegd op 11 december 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/32380/Aanval-op-Islamitische-Staat/article/detail/4203298/2015/12/07/VS-bevestigen-dood-IS-leider-in-Libie.dhtml geraadpleegd op 11 december 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4203998/2015/12/08/IS-verdubbelt-aantal-buitenlandse-strijders.dhtml geraadpleegd op 11 december 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4204093/2015/12/08/Russen-beschieten-IS-vanaf-onderzeeer.dhtml geraadpleegd op 11 december 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4203598/2015/12/09/IS-graait-zijn-wapenarsenaal-eenvoudig-bij-elkaar-in-Irak.dhtml geraadpleegd op 11 december 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4212401/2015/12/22/Kalifaat-van-IS-is-behoorlijk-aan-het-krimpen.dhtml geraadpleegd op 3 januari 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4214623/2015/12/27/Leger-Irak-herovert-Ramadi-op-Islamitische-Staat.dhtml geraadpleegd op 3 januari 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4215738/2015/12/29/Irakezen-feesten-na-IS-nederlaag-Ramadi.dhtml geraadpleegd op 3 januari 2016
 • [B]27 december 2015[/B] geraadpleegd op 3 januari 2016
 • Leeuwarder Courant - Zeker tien leiders IS uitgeschakeld - 30 december 2015

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – december 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 05-05-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 19
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!