InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – november 2015
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – november 2015

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – november 2015 Rusland heeft zich in de strijd gemengd, maar de strijd tegen IS is nog lang niet gestreden. In Wenen was topoverleg tussen zeventien landen, waaronder, Duitsland, de VS, Iran, Saudi-Arabië en Rusland. De ministers van de landen spraken over de toekomst van Syrië en de positie van president Assad. De landen verschillen van inzicht over wat er aan de hand is in Syrië, wat de rol van IS en wat die van Assad is. Rusland en Iran willen bijvoorbeeld dat er iets van de regering van Syrië overblijft, het liefst met Assad als president. De VS en Saudi-Arabië willen dat juist voorkomen. IS en al-Qaeda zijn daarbij complicerende factoren en de vluchtelingenstroom uit het gebied maakt de problemen nog groter. Intussen lijkt IS verder op te rukken.

Nieuws uit het strijdgebied

Belangrijke informatie over de voortgang van de strijd komt van de terreurgroep IS zelf en van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), dat vanuit Londen opereert. De organisatie heeft contactpersonen in het gebied. Zo vernam het SOHR in oktober dat de gynaecologen hun werk niet meer mogen doen.
Ook zijn er steeds meer Syriërs die met gevaar voor eigen leven beelden over de dagelijkse praktijk in het land doorspelen aan het westen. Als ze door IS gesnapt worden wacht de doodstraf.

Luchtaanvallen

Ondanks dat de Russische luchtmacht en de westerse coalitie aanvallen uitvoeren lijkt IS terreinwinst te boeken. Amerikaanse, Europese en Arabische vliegtuigen bombarderen inmiddels ruim een jaar en de Russen doen dat sinds een maand. IS is desondanks nog lang niet in het nauw gedreven.

Snelweg Damascus-Homs

IS rukt op naar de snelweg tussen Damascus-Homs. Begin november 2015 zijn de terroristische strijders de belangrijke verbindingsweg op 20 kilometer genaderd. Maheen in de provincie Homs wordt ingenomen. De snelweg is belangrijk, want hij verbindt Damascus met Homs en andere plaatsen in het noorden van Syrië. De gevechten om Maheen hebben tientallen doden tot gevolg.

1 november 2015

De strijd om Maheen begon met autobommen en op 1 november valt de stad in handen van de jihadisten. Er zouden bij de inname van de stad veel wapens in handen van IS zijn gevallen. Na Maheen is Sadad aan de beurt. Het is een stad waar veel Assyrische christenen wonen. In augustus nam IS de stad Qaryatain al in, op 15 kilometer van Maheen. Ook daar woonden veel christenen. Hoe het daarmee is gesteld is nog niet bekend. De terroristen hebben bekendgemaakt het historische klooster Mar Elian in Qaryatain te zullen verwoesten.

IS breidt zijn invloed uit in Midden-Syrië. De bolwerken liggen voornamelijk in het noorden en oosten van het land, maar er is een beweging gaande naar het midden en westen. De opmars gebeurt ondanks de bombardementen.

2 november 2015

In de Turkse stad Sanliurfa zijn de lichamen gevonden van twee Syrische activisten van de beweging Raqqa is Being Slaughtered Silently. Het zijn Ibrahim Abdul-Qadir en Fares Hamadi en IS claimt in een videoboodschap de moord op de twee Syriërs. Het activistencollectief Raqqa is Being Slaughtered Silently documenteert de wreedheden die IS begaat in Raqqa. Beide mannen waren afkomstig uit die stad.

Ze maakten stiekem foto's en filmpjes van de executies en kruisigingen, van het dagelijkse leven in de stad en ook van bijvoorbeeld verkeersborden waarop staat dat vrouwen zich volledig moeten sluieren. De activisten sturen de beelden en interviews naar Turkije, waar ze worden gemonteerd en online gezet. De ondergrondse beweging heeft ter plaatse een uitgebreid netwerk. Raqqa werd in 2013 veroverd en sindsdien is de stad uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat.

8 november 2015

In Afghanistan, in de provincie Ghazni, zijn zeven ontvoerde sjiiten onthoofd, vier mannen en drie vrouwen. IS wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord opde zeven Hazari's, een overwegend sjiitische minderheid in Afghanistan. IS breidt langzaam zijn aanwezigheid in Afghanistan uit en steunt de Taliban.
Binnen de Taliban is onenigheid over het leiderschap, na de dood van oprichter en leider Mullah Mohammad Omar.

9 november 2015

IS heeft 37 Syrische christenen laten gaan, die sinds februari gevangen werden gehouden. Het zijn voor het merendeel vrouwen die waren ontvoerd. Er zijn nog onderhandelingen gaande over 124 andere gijzelaars. De 37 zijn vrijgelaten in het dorp Tel Tamer.

Lampedusa

De Italiaanse politie heeft een IS-terrorist opgepakt die met een migrantenboort de Middellandse Zee was overgestoken. Het is de veroordeelde terrorist Ben Nasr Mehdi. Hij werd begin oktober al opgepakt toen hij voet aan wal zette op het eiland Lampedusa. Het nieuws kwam in november pas naar buiten. De 38-jarige terrorist, een explosievenexpert die aanslagen in het Midden-Oosten heeft gepleegd, had de oversteek gemaakt met tweehonderd migranten. Hij meldde zich als vluchteling maar zijn ware identiteit kwam na analyse van de vingerafdrukken aan het licht. Ook de drie organisatoren van de reis werden gearresteerd.

12 november 2015

IS kondigt aanslagen tegen de Russen aan. IS dreigt Rusland en de VS vanwege de luchtaanvallen die beide landen uitvoeren op stellingen van IS in Syrië.
In Turkije, in de stad Istanbul, zijn elf vermeende aanhangers van IS topgepakt. Er werden invallen gedaan op meer dan twintig adressen in de stad. Een week eerder pakte Turkse politie twintig mensen op.

Jihadi John is dood

13 november 2015

Jihadi John, de verpersoonlijking van het gruwelijke regime van IS, zou zijn gedood bij een Amerikaanse drone-aanval door de Islamitische Staat (IS). De terrorist heet eigenlijk de Mohammed Emwazi, maar de 26-jarige man werd bekend als Jihadi John, die de slachter was in de onthoofdingsvideo's in 2014, met westerse gegijzelden als slachtoffer. Hij kwam gemaskerd in beeld maar werd herkend aan zijn Engelse accent. Hij groeide op in Londen. Zijn dood wordt als een enorme klap voor IS gezien.

13 november 2015

Koerdische Peshmergastrijders zijn Sinjar binnengedrongen en hebben de IS-strijders verdreven. Openbare gebouwen, ziekenhuizen en fabrieken zouden in handen van de Peshmerga zijn. Koerdische vlaggen zijn op de gebouwen geplant. De overwinning is belangrijk vanwege de verbindingsweg tussen Raqqa in Syrië en Mosul in Irak. Sinjar ligt op deze route en met de inname van die stad is de verbinding tussen de twee belangrijke steden afgesneden. Het kalifaat is nu gesplitst in twee delen. De Peshmerga werden geholpen door Yezidi's, die in 2014 uit de stad zijn verdreven. De herovering is daarom ook symbolisch van groot belang.

Parijs

Op 13 november vinden er in de avond in Parijs verschillende aanslagen plaats met meer dan 120 doden. IS eist de aanslagen op.

15 november 2015

Frankrijk stuurt tien gevechtsvliegtuigen naar Raqqa in Syrië. De straaljagers laten hun bommen los. De stad wordt gezien als de hoofdstad van de terreurgroep. Het is een vergelding voor de bloedige aanslagen in Parijs op 13 november.
De bommen zouden belangrijke punten hebben geraakt, zoals het commandocentrum, recruteringscentrum, munitiedepot, trainingskamp. Het is de grootste actie van Frankrijk sinds het land binnen de coalitie luchtaanvallen uitvoert op IS-doelen in Irak, sinds 2014, en Syrië, sinds september 2015.

Massagraf Jezidi-vrouwen

Bij Sinjar is een massagraf aangetroffen met de lichamen van bijna tachtig Jezidi-vrouwen, die allen tussen de 40 en 70 jaar waren.
IS vermoorde honderden mensen in Sinjar, verkrachte meisjes en vrouwen en maakte ze tot slaaf, vooral jezidi's, een religieuze minderheid in het land. De jonge vrouwen en meisjes werden door IS meegenomen, uitgehuwelijkt en tot seksslaaf gemaakt.

16 november 2015

Het Syrische observatorium voor de mensenrechten meldt dat IS strijders uit de stad terug heeft getrokken: ze zijn naar Mosul verhuisd. Burgers worden als menselijk schild gebruikt. De stad wordt gebombardeerd door Frankrijk. De bommen zouden volgens het Franse ministerie van Defensie zijn gevallen op een commandocentrum, rekruteringscentrum, munitiedepot en een trainingskamp. Frankrijk is sinds 2014 boven Irak actief en voert sinds september 2015 ook bombardementen boven Syrië uit.

In de Sinaï-woestijn zijn 24 IS-strijders gedood door het Egyptische leger, niet ver van de plek waar een Russisch passagiersvliegtuig crashte. IS eiste de verantwoordelijkheid op van de aanslag, waarbij 224 mensen, bijna allemaal Russen, het leven lieten.
De IS-militanten die door het Egyptische leger zijn gedood waren actief in het noorden van de Sinaï. IS beweegt zich sinds twee jaar op Egyptisch grondgebied en heeft sindsdien honderden militairen en politieagenten gedood.

17 november 2015

Groot-Brittannië verwacht ernstige cyberaanvallen door IS. De aanslag op de internetinfrastructuur van het land zou zelfs dodelijke slachtoffers kunnen maken als de elektriciteitscentrales, verkeerstorens en ziekenhuizen doelwit worden. Groot-Brittannië wil een eenheid optuigen die hackers kan aanvallen.

18 november 2015

Frankrijk en Rusland intensiveren de luchtaanvallen op het noorden van Syrië. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), zijn er minstens 33 IS-strijders omgekomen.

Duitsland

Duitsland gaat nadrukkelijke deelnemen aan de strijd tegen IS. De Duitsers dragen met tankvliegtuigen, verkenningsvliegtuigen en een fregat bij aan de strijd en steunen de coalitie door informatie die is verkregen via satellieten te delen met de coalitie-partners. Duitsland stuurt ook Tornado-verkenningsvliegtuigen.

22 november 2015

Russische politie ontmantelde in de Noord-Kaukasus, nabij de stad Naltsjik, een schuilplaats van gewapende opstandelingen en doodde elf van hen.
De Kaukasus-republieken zijn overwegend islamitisch. Zo’n drieduizend Russen, die de kant van IS hebben gekozen en op dit moment in Syrië vechten, komen vermoedelijk uit Noord-Kaukasus. Het Rusland van Poetin steunt president Assad.

23 november 2015

Syrische regeringstroepen, gesteund door Russische gevechtstoestellen, veroverden terrein in de provincie Homs. Het stadje Mheen en het dorp Hawareen werden heroverd. Het is een belangrijke verovering, omdat het Syrische leger nu weer deels de snelweg tussen Damascus en Homs in handen heeft.

24 november 2015

Amerika heeft aanvallen uitgevoerd op vrachtwagens die olie vervoeren. De burgerchauffeurs worden van te voren met waarschuwingsschoten en flyers gewaarschuwd. De aanval heet Tidal Wave II en is onderdeel van de nieuwe strategie van Amerika.
IS verhandelt dagelijks op de zwarte markt voor een slordige miljoen aan olie en financiert daarmee de strijd. De olie komt uit Syrië. Doel van de aanvallen is om de inkomstenbron droog te leggen.

30 november 2015

Koerdische strijders ontdekken bij Sinjar opnieuw een massagraf. Er liggen 113 lichamen van Jezidi's in, die bij massa-executies door IS zijn omgebracht.

December 2015

In december gaat de strijd tegen het terrorisme en extremisme in alle hevigheid door. Frankrijk voert de luchtaanvallen op, net als Rusland.

Syriλ

Legenda
A. Raqqa
B. Damascus
C. Homs
D. Maheen
E. Sadad
F. Sanliurfa
G. Tel Tamer
H. Sinjar
I. Deir Ez-Zor
J. Palmyra
K. Naltsjik

Lees verder

© 2015 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Coalition of the Willing tegen jihadisten in Syrië en IrakCoalition of the Willing tegen jihadisten in Syrië en IrakDe VN-veiligheidsraad strijdt eensgezind tegen Islamitische Staat en jihadisten. Barack Obama sprak op 24 september 2014…
Syrië in oorlogSinds maart 2011 is het onrustig in Syrië. In het begin waren er (vreedzame) demonstraties, nu is er een burgeroorlog. H…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-op-amper-20-kilometer-van-snelweg-damascus-homs~a4175754/ geraadpleegd op 2 november 2015
 • http://www.spitsnieuws.nl/buitenland/2015/10/britse-veiligheidsdienst-vreest-massa-aanval-is geraadpleegd op 3 november 2015
 • http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/islamitische_staat_breidt_aanwezigheid_in_midden_syrie_uit_1_950204 geraadpleegd 3 november 2015
 • http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2015/11/er_is_hoop_voor_syrie.html geraadpleegd op 3 november 2015
 • http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/4174502/2015/10/30/Topoverleg-over-Syrie-als-weg-uit-de-hel.dhtml
 • http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/4174502/2015/10/30/Topoverleg-over-Syrie-als-weg-uit-de-hel.dhtml
 • http://nos.nl/artikel/2065934-syrie-overleg-in-wenen-is-vooral-snuffelen.html geraadpleegd op 3 november 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-claimt-moord-op-syrische-activisten-in-turkije~a4176490/ geraadpleegd op 3 november 2015
 • Leeuwarder Courant - IS laat Syrische christenen gaan - 9 november 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-terrorist-opgepakt-op-migrantenboot-lampedusa~a4181833/ geraadpleegd 9 november 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/zeven-sjiieten-in-afghanistan-onthoofd~a4181513/ geraadpleegd op 11 november 2015
 • http://www.nu.nl/dvn/4164146/jihadi-john-gezicht-van-gruwelen-van-islamitische-staat.html geraadpleegd op 13 november 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/president-iraaks-koerdistan-sinjar-heroverd-op-is~a4185415/ geraadpleegd op 13 november 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4184829/2015/11/12/IS-bedreigt-Rusland-Snel-zal-bloed-vloeien-als-een-oceaan.dhtml geraadpleegd op 13 november 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4184597/2015/11/12/Vermeende-IS-aanhangers-opgepakt-in-Turkije.dhtml geraadpleegd op 13 november 2015
 • http://www.metronieuws.nl/buitenland/2015/11/frankrijk-bombardeert-hoofdstad-is-in-syrie geraadpleegd op 15 november 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/massagraf-yezidi-vrouwen-is-wilde-alleen-jonge-meisjes~a4186632/ geraadpleegd op 2 december 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/egypte-doodt-24-is-strijders-in-sinai~a4187856/ geraadpleegd op 2 december 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/groot-brittannie-waarschuwt-voor-dodelijke-cyberaanvallen-is~a4188554/ geraadpleegd op 2 december 2015
 • http://www.volkskrant.nl/tech/cyberoorlog-met-is-gaat-een-nieuwe-fase-in~a4188944/ geraadpleegd op 2 december 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/18/minstens-33-is-doden-door-franse-en-russische-luchtaanvallen geraadpleegd op 3 december 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/duitsland-verstevigt-inzet-tegen-islamitische-staat~a4195658/ geraadpleegd op 3 december 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/vs-bombarderen-olievrachtwagens-is-helft-is-vernietigd~a4193829/ geraadpleegd op 3 december 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/-rusland-doodt-elf-is-leden-in-de-noord-kaukasus~a4192472/ geraadpleegd op 3 december 2015
 • Leeuwarder Courant - Weeer massagraven van jezidi's ontdekt - 30 november 2015

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – november 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 17-01-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 26
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!