InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) oktober 2015
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) oktober 2015

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) oktober 2015 Het strijdtoneel in Syrië verandert nadat Rusland zich actief in de strijd mengt. President Poetin steunt de Syrische president Assad en staat daarin lijnrecht tegenover Amerika. Russische gevechtstoestellen voeren de eerste luchtaanvallen uit. Volgens de Russen op IS-doelen, maar er zijn bronnen die beweren dat er Russische bommen worden afgevuurd op andere tegenstanders van Assad dan IS. De internationale coalitie maakt zich er grote zorgen over en de sfeer tussen Amerika en Rusland wordt er niet warmer op. Poetin steunt Assad, Obama wil Assad weg hebben: gezamenlijk doel is het elimineren van IS.

Islamitische Staat in oktober 2015

Infocentrum in Bagdad

In de Iraakse hoofdstad Bagdad is een informatiecentrum opgezet door Rusland, Syrië, Iran en Irak, waar informatie over terrorisme wordt gedeeld. Rusland maakt zich steeds meer zorgen over de terroristen die uit Rusland komen - het zouden er duizenden zijn - en samen met IS misdaden begaan in Irak en Syrië. Het infocentrum moet een rol gaan spelen in de strijd tegen terreurbeweging IS. Vanuit het infocentrum worden inlichtingen verzameld, verwerkt en geanalyseerd. In de toekomt kunnen militaire acties van de vier landen vanuit dit centrum worden gecoördineerd. Een hoge militair krijgt de leiding over het kamp. Elke drie maanden wordt er een nieuw hoofd aangesteld.

Het is een van de concrete acties van Rusland waaruit blijkt dat president Poetin de strijd tegen IS opvoert. Poetin zoekt daarbij samenwerking met landen in het Midden-Oosten. Volgens Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zijn de acties van de internationale coalitie onder leiding van Amerika niet afdoende.

Poetin bij Obama

Eind september 2015 gaat Poetin bij Obama op bezoek. Doel is dat de twee grootmachten zich achter een plan scharen om Syrië te redden. De twee leiders zijn het alleen niet eens over de koers. Amerikaanse president Barack Obama en Russische president Vladimir Poetin zijn het oneens over de positie van de Syrische leider Assad.

Obama wil in Syrië met elk land samenwerken, ook met Rusland en Iran, om de terroristen van IS uit het land te verdrijven. De Amerikaanse president noemt dat er een 'transitie' moet komen naar een nieuwe leider. Dat zou betekenen dat Amerika akkoord gaat met het eerst nog aanblijven van de Syrische dictator. De Russen willen juist dat Assad blijft. Rusland erkent Assad als de enige legitieme leider van het soevereine land Syrië. Ook Iran wil dat Assad blijft.

Voor Amerika is het aanblijven van Assad, anders dan in een transitieperiode, onbespreekbaar. Assad heeft teveel bloedvergieten op zijn naam staan om aan te kunnen blijven als president. Assad is oorzaak van de strijd in Syrië, meent Obama, door op vreedzame protesten te reageren met moordpartijen.

Poetin meent juist dat Amerika grote hand heeft gehad in de Syrische burgeroorlog, die al een kwart miljoen mensen het leven heeft gekost. Na de Irak-oorlog liet Amerika er een vacuüm achter. Verder was er een instroom van jihadisten uit Libië na de Amerikaanse ingreep daar. Ten derde zijn er opstandelingen opgeleid en bewapend door Amerika, die naar de terroristen zijn overgelopen. Rusland en Amerika bekijken de situatie vanuit verschillend perspectief.

Geen grondtroepen

Poetin sluit bij zijn bezoek aan New York, eind september 2015, niet uit dat Rusland luchtaanvallen gaat uitvoeren in Syrië. Er werd bij dat bezoek overeengekomen dat de legers van Amerika en Rusland overleggen over hun militaire operaties in Syrië.
De Russische aanvallen zullen gericht zijn tegen de jihadistische terreurorganisatie IS en komen vanuit Latakia. Begin oktober vallen dan de eerste Russische bommen op Syrische doelen. Rusland gaat geen grondtroepen sturen.

1 oktober 2015

Russische gevechtsvliegtuigen hebben bij Hama in Syrië een hoofdkwartier van de soennitische extremisten van IS verwoest. Bij Idlib zou een munitiedepot zijn kapotgeschoten. Ook ging een centrum in Homs, waar autobommen voor IS worden gemaakt, in rook op. Rusland werkt, volgens eigen zeggen een lijst met terroristische doelen af. De aanvallen worden uitgevoerd in overleg met het Syrische regeringsleger. De informatie over de doelen wordt verkregen van het regeringsleger, dat gecheckt wordt door de Russen.

Burgerbevolking wordt ontzien. Op 1 oktober werden er acht IS-doelwitten bestookt in twintig vluchten. Ook zouden er bommen zijn geworpen op strijders van een gelegenheidscoalitie van jihadisten, de Jaysh al-Fatah (het Veroveringsleger). Deze groep is in het noordwesten van Syrië actief en rivaliseert met IS. De Russen gebruiken zeer geavanceerde verkenningstechnologie. Hun aanvallen brengen een grote verandering teweeg op het slagveld.

Op diezelfde dag voert de internationale coalitie, waar ook Nederland aan meedoet, aanvallen uit. Eén vindt plaats in Syrië (daar bombardeert Nederland vooralsnog niet) en 21 luchtaanvallen in Irak. De toestellen van de Russen en de Amerikanen kunnen boven Syrië letterlijk botsen, is de angst van de coalitieleden. Rusland wil zich niet bij deze coalitie aansluiten, maar is wel bereid om bombardementen in Irak uit te voeren.

Intussen vallen strijders van IS in het oosten van Syrië, bij de stad Deir al-Zor, gebieden aan die worden gecontroleerd door het Syrische regeringsleger. Daar werd ondermeer een luchtmachtbasis onder vuur genomen.

Hulp en zorgen

Er zijn zorgen vanwege de bombardementen door de Russen. Franse diplomatieke bronnen melden dat de bommen niet gericht zijn op stellingen van IS, maar op andere tegenstanders van president Bashar al-Assad, de Syrische oppositie. Een kleine gewapende oppositiegroep, het Vrije Syrische Leger (FSA), die door het Westen wordt gesteund, zou ondermeer slachtoffer zijn. De Russen zouden in het gebied waar de FSA zit, ten noorden van Homs, bombardementen hebben uitgevoerd.

John Kerry, minister van Buitenlandse Zaken van Amerika, maakt zich grote zorgen. Kerry is nog niet zeker van de werkelijke bedoelingen van Poetin. Ook de NAVO is bezorgd, vooral ook omdat de aanvallen niet zijn afgestemd met die van de westerse coalitie. Amerika doet onderzoek doet naar de militaire activiteiten van Rusland in Syrië. Voor de aanvallen sommeerde Rusland Amerika het luchtruim te verlaten. Amerikaanse militairen legden deze eis naast zich neer. De Russische aanvallen kunnen uitpakken als grote steun, maar ook juist olie op het vuur zijn.

6 oktober 2015

IS heeft zondag 4 oktober de Romeinse triomfboog van de historische stad Palmyra opgeblazen, een wraakactie voor het bombarderen van IS-stellingen door de internationale coalitie. De boog was een deel van de ruïnes van de stad, die aan het begin van een reeks colonnades stond. Het werd gebouwd door de Romeinen. Palmyra werd ook wel de stad van de duizend zuilen genoemd. Tot het begin van de burgeroorlog in Syrië in 2011 was het de belangrijkste toeristische bestemming van het land. Palmyra staat op de UNESCO-lijst van werelderfgoederen.

De Russische luchtmacht heeft wederom manoeuvres uitgevoerd en een dorp net over de grens met Turkije gebombardeerd. De regering van Ankara stuurde daarop F-16's naar het gebied. De bombardementen door Rusland krijgen wereldwijde kritiek, behalve van Assad. De Russen zouden geen IS-stellingen maar stellingen van rebellen aanvallen. De rebellen vechten tegen IS maar zijn ook tegen Assad, de vriend van Rusland. Rusland voerde 25 luchtaanvallen uit in 24 uur tijd. Daarbij zou tot woede van Turkije het Turkse luchtruim zijn geschonden.

Hoe komt Islamitische Staat aan zoveel Toyota's

Hoe komt IS aan zoveel Toyota's? Dat is de vraag. De terroristen hebben een wagenpark met Toyota Hilux pick-up-trucks en Toyota Landcruisers waarmee ze door Syrië, Irak en Libië rijden. De voertuigen komen in de propagandafilmpjes van IS voor, steevast met het zwarte IS-embleem erop. Het gaat om honderden exemplaren, spiksplinternieuw - al zijn het geen nieuwe modellen - en met vierwielaandrijving.

Toyota zelf heeft geen idee hoe IS aan de wagens komt. Een Australische krant meldde eerder dit jaar dat er achthonderd van deze auto's in 2014 en 2015 zijn gestolen in Sydney. Amerikaanse terrorismebestrijders zijn een onderzoek gestart.

8 oktober 2015

IS heeft het plan om in 2020 Rome te vernietigen, het centrum van het christendom. De terreurorganisatie propageert dat in het glossy magazine Dabiq en in boeken die in serie met de naam 'Zwarte vlaggen' worden uitgegeven. In een boek uit die serie met de titel Black flags from Rome wordt de aanval op Rome en Europa aangekondigd. Europa zal daarbij niet door een IS-leger maar van binnenuit wordt aangevallen, door terroristen die in het kielzog van de vluchtelingenstroom Europa binnenkomen. Zij zullen gaan samenwerken met moslims die al in de Europese landen leven. Of het zover komt is maar de vraag, maar het is wel duidelijk wat het doel van IS is.

12 oktober 2015

IS is bezig met een opmars naar Aleppo. Ten noorden van de stad vechten strijders van IS en rebellen hevig met elkaar. Aleppo is deels in handen van het regeringsleger, dat met een opmars naar Idlib bezig is. Rusland heeft luchtaanvallen uitgevoerd op militaire doelen ten oosten van de stad. De Iraakse luchtmacht meldt een aanval op een konvooi waarin IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zich zou hebben bevonden. Over zijn lot is nog niets bekend.

18 oktober 2015

In de Hama-provincie in Syrië zijn minstens veertig strijders van IS gedood. De aanval was gericht op een konvooi dat op weg was naar Raqqa. Zestien auto's werden verwoest.

22 oktober 2015

Zeventig Iraaks Koerdische gegijzelden zijn in het noorden van Irak, bij de plaats Hawija, bevrijd vlak voor hun massa-executie. Een Amerikaanse special forces soldaat sneuvelde bij de actie. De IS-gevangenis staat in de buurt van Tikrit. Vijf jihadisten werden gevangengenomen.

Onder de bevrijde gegijzelden waren Iraakse veiligheidsagenten, militairen en politiemensen. Ook waren er enkele leden van de 'Sunni Awakening' groepering, soennieten die in 2005 samen met de Amerikaanse militairen streden tegen al-Qaeda.

25 oktober 2015

IS heeft drie mensen vastgebonden aan pilaren in Palmyra en die vervolgens opgeblazen. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten brengt dit naar buiten. Het observatorium dat de strijd vanuit Londen volgt, baseert zich op lokale bronnen. Waarom de drie zijn geëxecuteerd is niet bekend. IS voert regelmatig gruwelijke executies uit om media-aandacht te genereren. Tegenstanders worden door IS onthoofd, gekruisigd en gestenigd of IS rijdt met een tank over een soldaat, zoals in Homs gebeurde.

29 oktober 2015

IS heeft alle vrouwenklinieken in het kalifaat gesloten. Mannelijke gynaecologen mogen hun werk niet meer doen en worden met de dood bedregd, omdat mannen en vrouwen strik gescheiden moeten blijven in het zelfbenoemde kalifaat. Het nieuws komt van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, die het van getuigen ter plekke heeft. In het gebied waar verkrachtingen en gedwongen kindhuwelijken aan de orde van de dag zijn, kunnen gynaecologische behandelingen niet meer worden uitgevoerd. Bovendien hebben alleen IS-strijders toegang tot medicatie.

November 2015

De opmars lijkt mijn november 2015 door te gaan en Syriërs die beelden van het dagelijks leven in Raqqa doorspelen naar het westen worden door IS vermoord.

IS in oktober 2015

Legenda
A. Homs
B. Idlib
C. Moskou
D. New York
E. Hama
F. Bagdad
G. Deir al-Zor
H. Palmyra
I. Sydney
J. Aleppo
K. Rome
L. Hawija
M. Raqqa
N. Latakia

Lees verder

© 2015 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) september 2014nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) september 2014IS, Islamitische Staat, begint in de zomer van 2014 aan een opmars in Syrië en Irak. IS is de afkorting voor Islamitsche…
Coalition of the Willing tegen jihadisten in Syrië en IrakCoalition of the Willing tegen jihadisten in Syrië en IrakDe VN-veiligheidsraad strijdt eensgezind tegen Islamitische Staat en jihadisten. Barack Obama sprak op 24 september 2014…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) november 2015nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) november 2015Rusland heeft zich in de strijd gemengd, maar de strijd tegen IS is nog lang niet gestreden. In Wenen was topoverleg tus…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) augustus 2016nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) augustus 2016Twee steden en hun honderdduizenden inwoners zitten in augustus 2016 in een benarde situatie. Aleppo in Syrië en Mosul i…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) juli 2016nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) juli 2016IS deinst er niet voor terug om in de vastenmaand ramadan aanslagen te plegen. Niets en niemand is heilig voor de terreu…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/eerste-franse-bommen-op-is-militanten-in-syrie~a4150763/ geraadpleegd op 3 oktober 2015
 • Leeuwarder Courant - Infocentrum tegen IS in Bagdad - 28 september 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/obama-en-poetin-lijnrecht-tegenover-elkaar-om-syrie~a4151613/ geraadpleegd op 3 oktober 2015
 • http://www.telegraaf.nl/buitenland/24562303/__Rusland_verwoest_centra_IS__.html geraadpleegd op 3 oktober 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4153175/2015/09/30/VS-uit-ernstige-zorgen-over-Russische-aanvallen-in-Syrie.dhtml geraadpleegd op 3 oktober 2015
 • Friesch Dagblad - Rusland gaat door met bombardementen op Syrië - 3-10-2015
 • Friesch Dagblad - Vernieling triomfboog Palmyra is uit pure wraak gedaan - 6-10-2015
 • Friesch Dagblad - Woede om Russisch vliegtuig in luchtruim van Turkije - 6-10-2015
 • Leeuwarder Courant - Onderzoek naar Toyota's van IS - 8 oktober 2015
 • Friesch Dagblad - Hevige gevechten rebellen en IS in Aleppo - 12 oktober 2015
 • Friesch Dagblad - Hoe IS denkt Rome te veroveren en het christendom te vernietigen - 8 oktober 2015
 • http://www.hln.be/hln/nl/33982/Islamitische-Staat/article/detail/2503383/2015/10/26/Gruwelijkexecuties-en-vernieling-werelderfgoed-door-IS-in-Palmyra.dhtml geraadpleegd op 27 oktober 2015
 • http://www.hln.be/hln/nl/33982/Islamitische-Staat/article/detail/2502025/2015/10/25/Straffe-beelden-van-inval-in-Iraakse-IS-gevangenis-vlak-voor-massa-executie.dhtml geraadpleegd op 27 oktober 2015
 • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/vrouwenklinieken-islamitische-staat-gesloten geraadpleegd op 3 november 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/-minstens-veertig-is-strijders-gedood-bij-luchtaanval~a4166004/ geraadpleegd op 3 november 2015

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) oktober 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 01-08-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 16
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!