InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Boko Haram - terreur in augustus 2015
nieuws uitgelicht

Boko Haram - terreur in augustus 2015

Boko Haram - terreur in augustus 2015 De terreurgroep Boko Haram strijdt voor een islamitische staat. In de zes jaar tijd van hun opmars zijn er duizenden mensen omgekomen en twintig miljoen mensen ontheemd. Eerder in 2015 boekte het Nigeriaanse leger successen en werd Boko Haram verdreven uit delen van Nigeria. De groep zou weer in opmars zijn. De radicaalislamitische groep zou recentelijk een leiderschapswissel hebben ondergaan. Abubakar Shekau, de leider, zou dood zijn. Dit blijkt toch niet zo te zijn.

Leider Mahamat Daoud

Boko Harma zou een nieuwe leider hebben die open zou staan voor dialoog met de Nigeriaanse overheid. Als nieuwe baas werd Mahamat Daoud genoemd, een man waar nagenoeg niets over bekend is. Half augustus komt Abubakar Shekau boven water en eist het leiderschap weer op.

Boko Haram

3 augustus

Het Nigeriaanse leger heeft 178 vrouwen, kinderen en mannen gered van Boko Haram. Het zou gaan om 101 kinderen, 67 vrouwen en tien mannen die uit verschillende kampen in het noordoosten van het land zijn gehaald. Boko Haram had de kampen vernietigd. Het leger bevrijdde dit jaar al honderden mensen uit gevangenschap door Boko Haram, maar de meer dan 200 schoolmeisjes van Chibok waren daar steeds niet bij.

Boko Haram publiceert als wraak een video, zoals IS dat ook doet, waarin een man wordt onthoofd. Het zou een Nigeriaanse soldaat zijn. In Malari in Nigeria stak de terreurbeweging huizen in brand waar nog mensen binnen waren. Het was een wraakactie omdat dorpelingen aan het regeringsleger zouden hebben verteld waar de Boko Haram strijders zich schuilhielden.

Maiduguri

10 augustus

Boko Haram valt voor de vijfde keer in tien dagen een Nigeriaans dorp aan in het noorden van het land, vlakbij Maiduguri. Er komen zeker zes mensen om. Er zouden vrouwen zijn ontvoerd tijdens de aanval. De terreurgroep liet ook een bom ontploffen op een drukke markt in Sabon Gari, ook een stad in het noordoosten van het land. Er kwamen 47 mensen om en er raakten meer dan vijftig gewond. Boko Haram sloeg ook in buurland Kameroen toe. Kameroen en Nigeria zijn, samen met de buurlanden Tsjaad en Niger met een fel offensief tegen Boko Haram bezig.

Meisjes van Chibok

10 augustus 2015

Het is 500 dagen geleden dat Boko Haram 276 meisjes en vrouwen ontvoerde. Onder de meer dan 200 meisjes en vrouwen zitten tientallen schoolmeisjes uit Chibok. Meer dan vijftig meisjes wisten te ontsnappen. Waarschijnlijk zijn velen van de vrouwelijke ontvoerden uitgehuwelijkt aan strijders. De meisjes en vrouwen van Chibok groeiden wereldwijd uit tot symbool van onmacht van de Nigeriaanse regering. Die heeft ze nog niet kunnen bevrijden, ondanks de solidariteitscampagne ‘Bring Back Our Girls’ op social media. Na 500 dagen zijn er nog ruim 200 ontvoerden spoorloos. Actievoerders van ‘Bring Back Our Girls’ vragen weer aandacht voor het feit.

Leider Abubakar Shekau

16 augustus 2015

Boko Haram heeft geen nieuwe leider. Abubakar Shekau zou nog gewoon de touwtjes van de terreurorganisatie in handen heb. Er was verwarring over een leiderswissel, maar er verscheen een geluidsfragment waarin Shekau zegt dat hij er nog is. Hij was een tijd uit beeld en daarom werd er gespeculeerd dat hij dood was. Shekau werd de leider van Boko Haram, nadat oprichter Muhammad Yusuf in de gevangenis overleed. Hij is een radicale man die veel meer mensen heeft omgebracht dan zijn voorganger.

Abuja in Nigeria

29 augustus 2015

Boko Haram neust rond op het vliegveld in de hoofdstad Abuja in Nigeria. Het spionagenetwerk werd ontdekt door de Nigeriaanse veiligheidsdienst. De terreurorganisatie was op zoek naar mogelijke doelen voor een aanslag.

Boko Haram in au 2015

Legenda
A. Maiduguri
B. Sabon Gari
C. Chibok
D. Abuja

Lees verder

© 2015 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/08/03/leger-nigeria-178-gevangen-boko-haram-bevrijd/ geraadpleegd op 16 september 2015
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/08/12/boko-haram-valt-nigeriaans-dorp-aan-vijfde-aanval-in-tien-dagen/ geraadpleegd op 16 september 2015
  • http://www.nrc.nl/next/van/2015/augustus/28/boko-haram-500-dagen-later-en-nog-steeds-ontvoerd-1526372 geraadpleegd op 16 september 2015
  • http://www.spitsnieuws.nl/binnenland/2015/08/boko-haram-aan-het-rondneuzen-op-vlieveld-nigeria geraadpleegd op 16 september 2015

Reageer op het artikel "Boko Haram - terreur in augustus 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Terrorisme
Bronnen en referenties: 4
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!